PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Alexander de Grote

Eén man. Eén verhaal. Eén held. Deze podcast zal het leven vertellen van Alexander de Grote, een levende legende voor zijn dood. Alle afleveringen zijn beschikbaar op alexanderdegrote.info. Alexander III van Macedonië, afstammeling van Zeus, Hercules én Achilles zal duizenden kilometers door 3 continenten zwerven en daar een pad van vernieling en cultuur achterlaten. Geen veldslag, noch belegering zal hij verliezen. De leerling van Aristoteles was groter dan Julius Caesar en Napoleon. Twee le...more

Afleveringen

 • 9. Het Macedonische rijk van Filip "de Grote"

  Mar 03 2021

  De man met wie het allemaal echt begon en tevens vader van onze protagonist. Mocht Demosthenes hem niet hebben zwart gemaakt, Filip II had al lang zijn eigen podcast gekregen. Hoewel Filip II zeker niet vies was van een beetje omkoping of moord. In die zin paste hij perfect in het grotere Griekse geheel.

 • 8. De Argeadische dynastie van Perdiccas II tot Perdiccas III

  Feb 07 2021

  Een inkijk in het Macedonië van de 5-4e eeuw voor Christus vol drank eten, jacht en andere geneugten. Daarna kijken we hoe Alexander I zijn zoon het doet. En we eindigen met Alexander de Grote zijn nonkel. Het tweede deel dus van de dubbelaflevering over de Argeadische koningen: https://www.alexanderdegrote.info/afleveringen.

 • 7. De Argeadische dynastie van Perdiccas I tot Alexander I

  Jan 24 2021

  Habemus regem! Perdiccas I zal de eerste koning van de Argeadische dynastie zijn. Hebt u altijd al alles willen weten over de voorgangers van Alexander de Grote? Dan kan u nu luisteren naar het eerste deel van de dubbelaflevering over deze machtige Griekse (of Ylirische?) dynastie. Bijhorende kaartjes en foto's vindt u zoals steeds op alexanderdegrote.info/afleveringen.

 • 6. Van Xerxes tot Darius III, iedereen wacht op de komst van Iskander

  Jan 10 2021

  We eindigen het Perzische drieluik en daarmee ook Alexanders speeltuin. We starten met de Tweede oorlog tussen Griekenland en Perzië om daarna alle koningen te overlopen van Xerxes tot Darius III. Ik kan u al verklappen dat u de naam Artaxerxes niet meer zal vergeten na het beluisteren van deze aflevering. Misschien een mooie naam voor een pasgeboren kind?

 • 5. De wonderlijke avonturen van Darius

  Dec 07 2020

  Alexander zijn speeltuin is bijna helemaal verkend. Deze aflevering staat in het teken van Darius I, Koning der koningen. Net als Alexander en Cyrus wordt ook hij "de Grote" genoemd en hij heeft die titel meer dan verdiend.Groter dan Alexander is hij uiteraard niet. Dat kan ook niet als je toch nog een aantal nederlagen lijdt. Marathon, iemand?

 • 4. Het rijk der Meden en Perzen: de Ariërs veroveren de Oriënt

  Nov 24 2020

  In deze aflevering komt u te weten hoe lelijk eendje Perzië uitgroeit tot een prachtige zwaan die alles om zich heen opslokt. Anatolië, Armenië, Judea, Babylon, Assyrië, Elam en de Meden. Iedereen moet eraan geloven wanneer Cyrus II besluit om zijn zin te doen. En zijn zoon Cambysses II plaatst de kers op de ongetwijfeld lekkere Perzische taart door nóg een gebied in te lijven. Welk gebied dat is komt u te weten in deze aflevering. Veel plezier!

 • 3. De Helleense stadsstaten

  Nov 08 2020

  In deze en de volgende afleveringen gaan we de speeltuin (of het slagveld) van Alexander bestuderen. Eerst is Hellas aan de beurt. We maken een ronde van Griekenland en nemen een kijkje bij de verschillende stadsstaten. Op het einde gaan we kort in op oorlogsvoering in de oudheid.

 • 2. Alexander, de Grote Griekse Geweldenaar?

  Oct 30 2020

  Voor we aan de eigenlijke geschiedenis beginnen, staan we heel even stil bij twee discussies die vaak terugkomen. Was Alexander een verlicht despoot of een ordinaire verwoester? En was hij nu een Griek of een (Noord-)Macedoniër?

 • 1. Inleiding

  Oct 27 2020

  Het woord spreekt voor zich neem ik aan. Wie ben ik? Waarover gaat de podcast? Waarom doe ik dit? Wat is mijn uitgangspunt? Het prille begin dus van deze podcast.