PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bach tot op het bot

Waar zijn de beenderen van Bach gebleven? En wat komt er allemaal boven tafel als je ernaar op zoek gaat? Bert Natter, schrijver van de roman Goldberg, volgt het spoor in een serie van vijftien podcasts, Bach tot op het bot. Hij komt tot verrassende ontdekkingen over het gebeente van Johann Sebastian. Ook doet hij een poging om uit te zoeken hoe Bach tegenover leven en dood stond, waarbij hij stuit op onbekende verhalen over de grootste componist aller tijden.

Afleveringen

 • Aflevering 9: Dit is uw leven

  Jan 29 2021

  Het leven van Bach stond in het teken van de dood. In de negende botcast geeft Bert Natter een chronologisch overzicht van geboorte en sterfte in Bachs leven.

 • Aflevering 8: Executeren

  Jan 29 2021

  Eén van de taken van Bach in Leipzig was het verzorgen van muziek bij openbare gelegenheden. Ook bij de voltrekking van de doodstraf, blijkt uit deze achtste botcast.

 • Aflevering 7: Solliciteren

  Jan 29 2021

  In 1723 deed Bach auditie voor de functie van Thomascantor in Leipzig - uiteraard werd hij aangenomen, maar hij was derde keus.

 • Aflevering 6: Slaapkamertje

  Jan 29 2021

  In deze zesde botcast staan twee grote koren uit de Matthäus- en de Johannes-Passion centraal die betrekking hebben op het menselijk gebeente.

 • Trailer: Bach tot op het bot

  Jan 05 2021

  Trailer

 • Aflevering 5: Jankgat

  Dec 30 2020

  De dood stond centraal in het leven van Bach en zijn tijd. In deze vijfde botcast neemt Bert Natter een cantate van Telemann om meer te weten te komen over hoe men het sterfelijke lichaam beschouwde.

 • Aflevering 4: Het hemelorkest

  Dec 30 2020

  In de tijd van Bach bestond er een heus theologisch en musicologisch dispuut over: het hemelorkest. Aan de hand van Bachs tijdgenoot Johann Mattheson gaat Bert Natter in de vierde botcast op onderzoek uit.

 • Aflevering 3: Daar hoorden zij engelen zingen

  Dec 30 2020

  Bach was zich al vroeg bewust van zijn sterfelijkheid en maakte zich van jongs af aan op voor de hemel, waar de engelen zouden zingen — in deze derde botcast gaat het onder meer over de vraag: hoe klinken die eigenlijk?

 • Aflevering 2: Geen wonderkind

  Dec 29 2020

  Bach was de grootste componist aller tijden, daar zijn de meeste kenners het over eens, maar zijn talent kwam pas laat aan het licht — hij was bepaald geen wonderkind, blijkt uit deze tweede botcast.

 • Aflevering 1: De stilte van de wereld voor Bach

  Dec 22 2020

  In deze eerste botcast vraagt schrijver Bert Natter (1968) zich naar aanleiding van een beroemd gedicht af hoe stil de wereld was voor de grootste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach (1685-1750), werd geboren.