PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Nancy Pelosi wil vaart maken nu dat de Democraten het voor het zeggen hebben. Het Huis van Afgevaardigden behandelt een reeks aan wetten die de regels in dit land drastisch zouden veranderen.
Joe Biden is nu al meer dan een maand president. Toch voelt het allemaal wat traag. Dat covid-steunpakket is er nog steeds niet, en de president heeft nog maar weinig van zijn kabinetsleden benoemd zien worden. Met name één benoeming verloopt stroef. Ook kijken we naar de 'Southern White House', waar Trump zich sinds 20 januari verschanst.
Washington DC is met reces. Een mooie aanleiding om eens te kijken naar wat er in de rest van het land gebeurt. In Texas gaat langzaam weer de stroom aan na een helse bitterkoude week. De conservatieve radiolegende Rush Limbaugh overlijdt aan longkanker; we bespreken zijn carrière. En de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, die aan het begin van de pandemie nog werd gezien als nationale superheld, is verwikkeld in een cover-up.
En opnieuw is er een impeachmentproces gaande in de Amerikaanse senaat tegen president Trump. Hij mag dan geen president meer zijn, de Democraten willen dat hij politieke verantwoording aflegt voor de bestorming op 6 januari. Trump zou met zijn opjuttende taal hebben aangezet tot een opstand. Om tot een veroordeling te komen moeten zeventien Republikeinen meestemmen. Dat wordt nog lastig.
President Biden lijkt zijn corona-steunpakket erdoorheen te willen rammen in het parlement. Terwijl hij wel praat met de Republikeinen, weigeren de Democraten concessies te doen.
De Republikeinen waren de verliezers deze verkiezingen. Ze verloren het Witte Huis, de Senaat en wisten geen meerderheid te behalen in het Huis van Afgevaardigden. Ondanks de nederlaag zet de partij nog altijd volop in op het Trumpisme. Partijgenoten die zich tegen de voormalige president verzetten worden uit de partij gewerkt. Terwijl Trump niet meer op Twitter zit, zit hij nog altijd in ons hoofd.
Voor de 101e aflevering van Bestemming Witte Huis hebben we een gast uitgenodigd: RTL Nieuws-collega Pieter Munnik schuift aan voor de eerste aflevering van onze podcast onder een nieuwe president. We hebben het over de inauguratie en natuurlijk de eerste handelingen van president Biden.
Onze jubileumeditie valt samen met de laatste week onder president Trump, die voor de tweede keer in zijn termijn is geïmpeacht. Een week geleden werd het Capitool van de VS bestormd door een menigte Trump-aanhangers. Wat voor figuren zaten daartussen? En waar liet de FBI steken vallen? We blikken terug, maar kijken ook vooruit naar de plannen van aankomend president Joe Biden en zijn inauguratie volgende week onder...bijzondere omstandigheden!
Wat een onvoorstelbare dag. Wakker worden met een nieuwe meerderheid in de Senaat en naar bed gaan na een overheidsinvasie. Het Amerikaanse parlement is binnengedrongen door woedende Trump-aanhangers die weigeren te geloven dat hun president de legitieme verliezer is. Hoe zou dat nou komen... PS: kort na opname van deze podcast erkende Donald Trump voor het eerst zijn verlies in de verkiezingen. Dat bespreken we uiteraard volgende week.
We wilden de laatste aflevering van het jaar gebruiken om eens te kijken naar alle andere zaken waar dit jaar op is gestemd. Dat lukt, een beetje. Het eerste deel van onze hekkensluiter gaat vooral over de landelijke politiek. Het sappige lokale nieuws zit in het tweede deel: over drugslegalisering in Oregon en het flexwerk-debacle in Californië. Gelukkig nieuwjaar!
Het is politiek gezien heel druk zo vlak voor de kerst. Er was een covid reddingsplan, maar nu weer niet. Er was budget voor het leger, maar nu weer niet. President Trump trapt op het laatste moment op de rem.
Een wat? Een gerontocratie: een land bestuurd door senioren. De 74-jarige Donald Trump verlaat straks het Witte Huis; daarvoor komt in de plaats de 78-jarige Joe Biden. Opnieuw hebben we het over een aantal van zijn kabinetsbenoemingen. Ook bespreken we de ophef rondom senator Dianne Feinstein. Het gerucht gaat in Washington dat zij op haar 87e niet helemaal meer bij de pinken is. Nog meer ophef is er over de vrouw van Joe, future First Lady Dr. Jill Biden. Vanuit het Republikeinse kamp wordt er...more
Afgelopen weekend reisde Ruben af naar Georgia om daar te luisteren naar een president die 'nooit zal opgeven'. Dat bespreken we tegen het einde van de podcast. Daarvoor bijten we ons vast in een paar taaie onderwerpen. We hebben het opnieuw over de benoemingen van Obama - euh, Biden. Ook kijken we naar wat het congres er allemaal doorheen probeert de duwen voor de kerstvakantie.
Nog minder dan 50 dagen te gaan voordat Biden president is, en hij is zijn team aan het formeren. Intussen lijkt Trump na te denken over het idee om de inauguratie over te slaan en tegelijkertijd een herverkiezingscampagne te lanceren. Terwijl Biden een eed aflegt op de trappen voor het Witte Huis, rolt Trump nogmaals de roltrappen van de Trump Tower af.
Het kabinet van Biden begint al aardig vorm te krijgen. Allerlei oudgedienden van president Obama krijgen opnieuw een Witte Huis-positie, tot onvrede bij een jongere generatie Democraten. En Trump verleende deze week gratie aan mens en dier. Luister naar Bestemming Witte Huis en hoor meer!
Meer dan 250.000 mensen zijn in de VS overleden aan het coronavirus. We wachten allemaal op een vaccin, al kan het nog maanden duren voordat zo'n vaccin wijdverspreid beschikbaar is. Ook wachten we op de president. Trump spant continu verkiezingsrechtszaken aan die op niks uitlopen, maar houdt zich stil als het over de pandemie gaat. Tenzij er goed nieuws verteld moet worden.
Ondanks alle pogingen tot verzet is de uitslag van deze verkiezing duidelijk: Biden is de winnaar. We zien een president die zijn verlies waarschijnlijk nooit toe zal geven en die daarmee een machtsoverdracht moeilijker maakt. Trump heeft al een week niks gezegd en Republikeinen blijven nog altijd achter hem staan.
3 november is achter de rug, maar de strijd nog niet. De meest opzienbarende week uit onze podcast-loopbaan sluiten we af met een audio-update. We hebben echt gemerkt dat de Nederlandse kijkers en luisteraars indrukwekkend goed op de hoogte zijn van de Amerikaanse politiek. Daarom gaat het deze week niet alleen over dit historische moment, maar werpen we ook een blik vooruit. Hopelijk lukt het om deze bizarre uitslagenstrijd van een beetje context te voorzien.
80 miljoen Amerikanen hebben al gestemd maar de verkiezingsdag moet nog komen. Na 3 november weten we het (hopelijk), Trump of Biden? De bestemming is het Witte Huis en wij kunnen niet wachten. Nog maar een paar nachtjes tot de uitslagenavond!
Twee senioren vechten op het debatpodium over wie het minst te verwijten valt. De kwesties: wie van de twee heeft het minst gedaan voor zwarte Amerikanen, wie maakt zich het minst schuldig aan nepotisme en wie is het minst ontvankelijk voor buitenlandse inmenging. Dat krijg je met twee kandidaten die er al een regeerperiode op hebben zitten. Luister naar onze laatste podcast, met nog 11 dagen te gaan tot de verkiezingsnacht.