PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
De verschillen tussen arm en rijk zijn historisch groot geworden. Eerder kwam daar sociale onrust van, of revolutie. En nu? Te gast: econoom Sweder van Wijnbergen.
Hoe vindt Europa een evenwicht tussen de Verenigde Staten, Rusland en China? Te gast: Clingendael-onderzoeker René Cuperus
Vormen cryptovaluta een bedreiging voor de Dollar-hegemonie? Te gast: BNR-huiseconoom Han de Jong
De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen gezamenlijk voor Chinese en Russische spionage en beïnvloeding. Te gast: inlichtingenexpert Willemijn Aerdts van de Universiteit Leiden.
Europa en Engeland liggen op ramkoers over leverantie van het Corona-vaccin. Rusland en China proberen er een slaatje uit te slaan. Over de geopolitiek van het meest gewilde product van de planeet.
De Russische oppositieleider Navalny weet Poetin keer op keer te trollen. Door een gifaanval te overleven, de geheime dienst te ontmaskeren, en met een Arjen Lubach-achtige film over Poetins geheime rijkdom. Na zijn arrestatie deze week lopen de spanningen in Rusland op.
President Trump is steeds moeilijker te ontcijferen. Probeerde hij vorige week nou een staatsgreep te plegen of had hij zelf ook niet door wat hij deed? Maarten van Rossem over circus-Trump en het onderliggende probleem: De kiezer is een oetlul met het geheugen van een garnaal.
Waarin Rob en Arend Jan zich niet laten afleiden door de chaos in Washington en alvast verder kijken naar de komende vier jaar Trump. Hoe groot blijft zijn macht? En hoe kwetsbaar zijn de VS en andere westerse democratieën voor zijn vorm van populisme? De voedingsbodem blijft bestaan, zegt VU-politicoloog André Krouwel.
Er ligt plots een nieuw, soeverein eiland voor de kust van Europa. Het blijkt een vreemde plek. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk op ontdekkingstocht met PwC-hoofdeconoom en Head of Brexit Jan Willem Velthuijsen.
De Kersteditie van Boekestijn en De Wijk: 2020 was lang niet zo slecht als wel wordt beweerd. Het kan nog véél erger. Over China en kernwapens, een crisis in de NAVO en Corona met de kracht van Ebola. Fijne dagen!
Tech-supermachten Google, Amazon, Facebook en Apple vrezen regelsupermacht Europa. Brussel maakt nieuwe regels die hun almacht kunnen breken. Washington kijkt belangstellend toe. Te gast: PvdA-europarlementariër Paul Tang.
Er is iets nieuws met Europa: de EU begint zijn macht echt te gebruiken. Bij Brexit, tegen China en Turkije, en intern tegen autocraten in Hongarije en Polen. Dat komt omdat het denken over Europa is veranderd, betoogt NRC-Europacorrespondent Caroline de Gruyter.
China, klimaatverandering en the new scramble for Africa. Over de geopolitiek van de voedselvoorziening met te gast: FreedomLab-onderzoeker en Wageningen-promovenda Julia Rijssenbeek.
Op hetzelfde moment zijn Thierry Baudet en zijn held in het Witte Huis vrijwel gereduceerd tot hun twitteraccount. Hoe hebben ze er zon puinhoop van weten te maken? Is het vertrek van Trump een klap voor populisten wereldwijd? Of kunnen andere, misschien wel kwadere krachten zijn invloed overnemen... Te gast: politicoloog Meindert Fennema.
In de VS onder Trump zijn kranten en nieuwszenders steeds verder gepolitiseerd. Is dat noodzakelijk of een probleem? En gebeurt het ook hier? Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in gesprek met Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.
Vlak voor de deal of no-deal deadline stelt het vertrek van Brexit-fan Donald Trump de Britse premier Johnson voor een levensgroot probleem. Te gast: Amerikanist en oud-campagnemedewerker van de Britse Conservatives Benjamin Livestro.
Volg het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in ons liveblog
Over de religie en politiek van de spotprentencrisis die Europa en de islamitische wereld weer hard doet botsen. Te gast: arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University.
Kan Europa afzijdig blijven bij de handelsoorlog tussen de VS en China? Te gast: Hugo Erken, hoofd internationale economie van RaboResearch.
Na de trots op onze intelligente lockdown behoort Nederland nu tot de zwaarst getroffen landen in de tweede golf van de Coronapandemie. Premier Rutte geeft toe dat hij te veel een beroep heeft gedaan op de individuele verantwoordelijkheid van mensen. Een gesprek met Amerikaans historicus en Nederland-watcher James Kennedy over Hollandse hoogmoed en een overheid die weigert op te treden in een crisissituatie.
Corona stelt de solidariteit tussen generaties wereldwijd op de proef. Worden jongeren benadeeld of moeten ze zelf meer doen? Te gast: sociaal ondernemer en millennial Talitha Muusse
Wat doet Trumps coronabesmetting met zijn kans op herverkiezing? En wat als hij verliest maar weigert plaats te maken? Boekestijn en De Wijk bespreken duistere scenarios voor de Amerikaanse verkiezingen met Charles Groenhuijsen.
Samenzweringstheorieën rond Corona raken steeds meer mainstream. Waar komen die ideeën vandaan en hoe verspreiden ze zich? Te gast: complot-onderzoeker Jelle van Buuren.
Kan Engeland na Brexit als regel- en belastingparadijs Europa kapotconcurreren? CDA-Europarlementariër Esther de Lange te gast in uw wekelijkse low-budget horrorshow Boekestijn en De Wijk.
Moet Europa de demonstranten in Wit-Rusland te hulp komen of accepteren dat het land behoort tot de Russische invloedssfeer? Boekestijn en De Wijk vergelijken de revolutie in Belarus met die in Oekraïne, zes jaar geleden. Te gast: Clingendael-onderzoeker René Cuperus.
Wat deden de Russen vorige maand op de Noordzee, 240 km. ten noorden van Schiermonnikoog? Over een ongebruikelijk offensieve oefening, en de kwetsbare scheepsroutes van handelsnatie Nederland. Te gast: Jaime Karremann van Marineschepen.nl
Als Donald Trump in november de verkiezingen verliest, is zijn tijdperk misschien nog lang niet voorbij. Boekestijn en De Wijk bespreken de trends waar Trump op inspeelt met Raymond Mens, schrijver van het nieuwe boek 'Lang leve Trump'.
Om de laatste loodjes van de vakantie ook nog door te komen: de zesde en laatste Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De dood van de Iraanse generaal Soleimani.
Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: Europese 'solidariteit' tijdens de coronacrisis: wie gaat dat allemaal betalen?
Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: Bier, Brexit, Boekestijn. Terug naar de dag dat de Britten de EU verlieten en vooruitkijken naar hoe die Brexit er nou uiteindelijk uit zal komen te zien.
Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De Derde Wereldoorlog.
Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De Derde Wereldoorlog.
En net als in de zomer van 2019 is er elke week een apocalyptische boekentip van Arend Jan Boekestijn. Die vindt u op Twitter.
Wie wint de Coronacrisis? Boekestijn en De Wijk op zoek naar de geopolitieke effecten van Corona, met een klein eerbetoon aan Robert Jensen.
Pieter Omtzigt te gast bij Boekestijn en De Wijk over de Staat van de Europese Unie. Europa moet opkrabbelen uit de Coronacrisis maar kampt volgens Omtzigt met twee grote breuklijnen: financiën en de rechtsstaat.
De annexatie, die komende week wordt bekrachtigd maar die de facto al bestaat, is een ernstige schending van het internationaal recht, de rechten van de Palestijnen, maar ook voor de vrede in het Midden-Oosten, zegt Karabulut in deze uitzending.
President Trump probeert het Internationaal Strafhof in Den Haag te ondermijnen. Misschien is zijn kritiek wel terecht. Te gast: advocaat Geert-Jan Knoops.
Hoe moet Europa zich verdedigen als de Amerikanen zich terugtrekken? Een gesprek over de staat van de NAVO, een Europese Defensie-industrie en iets met Frans Timmermans en kernwapens. Te gast: VVD-Kamerlid André Bosman.
Amerika staat in brand na de gewelddadige dood van George Floyd, níet na veel eerdere, gelijksoortige gevallen. De Arabische Lente, de Fortuynrevolte, de val van de Muur of protesten van 68 ze kwamen al even onverwachts. Wanneer bereikt onvrede een kritische massa die leidt tot een omslagpunt?
Het Corona-herstelfonds van de Europese Commissie is een enorme stap verder in de Europese integratie. Maar volgens econoom Lex Hoogduin lost het de schuldenproblemen van het zuiden niet op. Misschien kan Nederland beter uit de euro stappen voor het te laat is.
De Coronacrisis toont het verval van de VS als supermacht. Waar is het mis gegaan? En wie springt in het gat? Te gast: Maarten van Rossem
Corona en de olieprijs: een dubbele crisis in Rusland. En verre van de sterke man oogt president Poetin als een oude, zieke wolf, volgens een analyse in the Moscow Times. Te gast: Moscow Times-uitgever Derk Sauer.
Een pandemie bestrijden doe je wereldwijd, maar hoe wint de mens van het virus in de armste landen? Boekestijn en De Wijk spreken Ronald Kremer van Artsen zonder Grenzen, die eerder Ebola bestreed in Sierra Leone en nu Corona in Congo.
93.000.000.000 tekort, 540.000.000.000 noodfonds, 1000.000.000.000 wederopbouw ... Wie betaalt de Coronarekening? Te gast: econoom Heleen Mees
De strijd om de waarheid in de Coronacrisis: Hoe China probeert de beeldvorming te winnen, maar daarmee mogelijk het tegendeel bereikt.
De aanpak van de Corona-pandemie ontmoet een ongekend wantrouwen tegen wetenschap, techniek en experts. Een gesprek met hoogleraar en volksfilosoof Bas Haring over populisme, desinformatie en zwaartekracht als complot.
De Coronavirus pandemie lijkt het machtigste land ter wereld het hardst te raken. Dat kan grote geopolitieke gevolgen hebben. Maar nu eerst voor de hardst getroffen stad. In gesprek met correspondent David Hammelburg op straat in New York.
Na een schok als de Coronapandemie richten mensen zich meer op veiligheid, zekerheid en gemeenschapszin, blijkt uit onderzoek. Hoe zal de wereld na Corona eruitzien?
Kan Europa het virus verslaan? Of leidt de Coronacrisis tot een nieuwe eurocrisis? Tot nu toe reageren Europese landen ieder op hun eigen manier op de pandemie, en dat brengt grote risicos met zich mee.
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Nederland gaat op slot in de strijd tegen het Coronavirus: álles om de epidemie in te dammen. Maar hoe overleeft de economie de Coronabestrijding? BNR economiecommentator Kees de Kort schetst een zwart scenario.
President Trump heeft een deal gesloten met de Taliban, om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. De Taliban zien het als overwinning. Boekestijn en De Wijk bestuderen - en verscheuren het akkoord.
Dinsdag is een beslissende dag in de Amerikaanse voorverkiezingen: welke Democraat neemt het straks op tegen president Trump? En kan die hem vervolgens wel verslaan? Boekestijn en De Wijk bespreken de kandidaten met HCSS-analist Paul Verhagen (en zijn niet heel enthousiast).
Het Duitse CDU en het Brabantse CDA worstelen met de vraag of je kan samenwerken met rechtspopulisten. Emeritus hoogleraar Meindert Fennema bepleit pragmatisme, Rob een cordon sanitaire.
Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid. Dat blijkt opnieuw uit twee onderzoeken naar de oorlog in Afghanistan. Het Amerikaanse én het Nederlandse publiek kreeg stelselmatig een te rooskleurig beeld voorgeschoteld van het verloop van de strijd. Waarom, bespreken Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk met defensiespecialist en Afghanistanveteraan Peter Wijninga.
De Boekestijn en De Wijk Brexitborrel! Een middernachtelijke uitzending met onze Britse correspondent Lia van Bekhoven in de studio en europaverslaggever Jesse Pinster tussen de feestende Brexiteers in Londen.
Lees ook | Dossier Coronavirus Roel Coutinho is Hoogleraar epidemiologie en voormalig directeur infectieziekten bij het RIVM. Altijd al afgevraagd wat het coronavirus is? Lees dan dit artikel en je weet alles. Luister ook | Wat als het echt uit de hand loopt met corona?
Amerika en China vechten hun strijd om de nieuwe wereldorde uit in het Brabantse Veldhoven. Inzet is de verkoop van een hypermoderne chipmachine aan China. Nederland dreigt vermalen te worden in de handelsoorlog tussen twee grootmachten.
Lees ook | Handel is het enige wat China drijft
STEM HIER De top 15 is al gehaald, maar nu moeten de troepen doorstoten naar het echte front. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Eind januari worden dé radioprijzen van Nederland uitgereikt: de Gouden RadioRing, de Zilveren RadioSter en de Marconi Awards. Wat BNR betreft gaan de stemmen uit naar Boekestijn en De Wijk, Roos Abelman en Bas van Werven. Stem ze hier naar de overwinning! Marconi Oeuvre Award Eerder werd al bekend dat oud hoofdredacteur van BNR en radio icoon Sjors Fröhlich d...more
STEM ONS NAAR DE GOUDEN RADIORING!
Stemmen doet u hier! Stemmen doet u hier!
Luister ook | Conflict VS-Iran escaleert verder STEM ONS NAAR DE GOUDEN RADIORING!
Sorry voor de kerstgedachte maar volgend jaar breekt de Derde Wereldoorlog uit. Dat komt uit het model van Ingo Piepers. Hij promoveerde op de dynamiek van oorlog en vrede, en daaruit blijkt een ijzeren systeem van spanningsopbouw- en ontlading. Dat staat op knappen.
Europa na Brexit: op weg naar superstaat of desintegratie? 'Eurofielen' Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken het met 'eurofoob' Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie.
Een moord in Berlijn lijkt opnieuw een aanslag van de Russische geheime dienst GROe op Europese bodem. Wie moet dood van Moskou en waarom? En hoe komt het dat de moordenaars steeds worden gesnapt? Te gast: Ben de Jong, kenner van de Russische veiligheidsdiensten.
Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer over de dreiging van de Russen, verdediging van het NAVO-grondgebied en de ingewikkelde risicos van hybride oorlog.
Nationale staten worstelen met grensoverschrijdende problemen: klimaat, migratie, terrorisme... Het lijkt een gek idee, maar misschien zijn steden wel beter in de aanpak van de grote kwesties van onze tijd. Te gast: oud-burgemeester en mede-initiatiefnemer van het Wereldparlement van Burgemeesters Jozias van Aartsen.
Luister ook | Amnesty: Ruim honderd doden bij protesten Iran
Lees ook | Terreurverdachten aangehouden in Zoetermeer
30 Jaar na de val van de muur zijn Duitsland en Europa nog steeds verdeeld tussen oosten en west. Kan Berlijn de leiding nemen? Te gast: oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma.
Van Hong Kong tot Chili en Libanon tot het Malieveld: Dit jaar is een piek in sociale onrust wereldwijd. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken met cultuursocioloog Peter Achterberg waarom mensen zich van hun leiders afkeren. Een woestmakende aflevering van Boekestijn en De Wijk.
Twintig jaar geleden verlaagde Japan de rente naar 0. De wereld keek verbaasd naar dat rare experiment, maar inmiddels blijkt het land geen uitzondering maar een voorloper. Europa zucht sinds de crisis onder dezelfde stagnatie. Hoe gaat het met Japan na twee verloren decennia? En wat kan Europa van ze leren om hetzelfde lot te vermijden? Boekestijn en De Wijk bespreken het met Japan-watcher en bedrijfsadviseur Radboud Molijn.
Boekestijn en De Wijk overzien het slagveld in Noord-Syrië en de implicaties voor de regio en Europa met conflictdeskundige en Syrië-kenner Lambrecht Wessels.
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken de gevaren en mogelijkheden voor Europa met CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert.
Rob de Wijk is zoals u hem kent: somber. Ik houd niets meer voor onmogelijk. Hij maakt de vergelijking met de autoritaire Turkse president Erdogan. Onze gast deze week, BNR Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, richt zijn hoop op het Amerikaanse Congres.
Europa probeert de autoritaire Turkse leider in toom te houden. Maar president Erdogan heeft een troefkaart: Als hij de Turkijedeal opzegt, stromen opnieuw miljoenen vluchtelingen naar Europa. Te gast: PvdA-Europarlementariër en voormalig Turkije-rapporteur Kati Piri.
Eén Land, twee systemen blijkt een zware positie om vol te houden in Hongkong. Het grote China dringt zich steeds meer op, en niet alleen daar. De lange arm van China reikt tot in Europa. Boekestijn en De Wijk proberen de balans te vinden met oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, die 5 jaar in Hongkong woonde.
Victor Orban heeft een nieuwe vijand. De Hongaarse potentaat ligt in Europa onder vuur voor uitholling van de rechtsstaat. Eerder wist hij met veel weg te komen. Maar het kleine Finland, dit halfjaar voorzitter van de EU, legt hem stoïcijns op de pijnbank. Te gast: Kees Sterk, voorzitter van de Europese Raden voor de Rechtspraak
Boekestijn en De Wijk hebben een portaal gevonden dat rechtstreeks leidt naar het brein van Boris Johnson.
Slaagt premier Johnson erin het Britse parlement buitenspel te zetten? En krijgt hij ook Europa op de knieën? Boekestijn en De Wijk voeden de onrust.
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Dividendbelasting, winstbelasting, ontwijkingsconstructies, multinationals eisen steeds meer en betalen steeds minder. Is de globalisering doorgeschoten? Moet de politiek het kapitaal weer aan banden leggen? Te gast: Ewald Engelen
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Trump voelt zich vrijgepleit door speciaal aanklager Robert Mueller. Boekestijn en De Wijk komen tot een andere conclusie met Amerikakenner Koen Petersen.
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in een Haagse kroeg om eens echt te praten met de Gele Hesjes. Te gast: Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: China blijft razendsnel ontwikkelen en stelt zich internationaal steeds assertiever op. Gaan we naar een Chinese wereldorde? Te gast: sinoloog Henk Schulte Nordholt.
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: wat te doen met jihadisten die terug willen. Berechten? Uitleveren aan Assad? Een tribunaal? Boekestijn en De Wijk bespreken het met André Seebregts, advocaat van verschillende Syriëgangers. Met een verrassende conclusie.
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Lethal autonomous weapon systems. De innovatieve manier om u allemaal dood te maken.
Den Haag blokkeert onderhandelingen voor toetreding van Albanië tot de EU. Maar er zijn goede redenen om juist haast te maken. China, Rusland en het Midden-Oosten liggen op de loer. Te gast: Adia Sakiqi, de Albanese ambassadeur.
Suriname en geopolitiek in het Caribisch gebied. Met Arend Jan vanuit Paramaribo en Jörgen Raymann
Hoe blijft Europa autonoom in het conflict tussen China en de VS? Geopolitiek- en telecomadvies in Boekestijn en De Wijk met regeringsadviseur Luuk van Middelaar.
Escalatie in de Golf nadat Iran een Amerikaanse drone neerhaalde. Waarom worden tankers aangevallen? Boekestijn en De Wijk over olie en geopolitiek met HCSS-energie adviseur Lucia van Geuns.
Na de verkiezingen is het stil geworden vanuit Brussel. Maar het bel, app en vergadercircuit draait overuren. Hoe wordt de macht verdeeld? En wat is het plan voor Europa de komende vijf jaar. Te gast: Europarlementariërs Agnes Jongerius en Jeroen Lenaers.
In gesprek met topcommissaris Jeroen van der Veer over de macht van multinationals.
De grote gok van Trump: Dwingt hij Iran tot onderhandelen of tot de bom? Te gast: Iran-kenner Damon Golriz
Hoe wordt na de Europese verkiezingen in Brussel de macht verdeeld? Het hogere politiek kwartetten met PG Kroeger van Betrouwbare Bronnen.
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk togen naar een Haagse kroeg om eens echt te praten met de Gele Hesjes. Te gast: Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.
Te gast: Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.
Trump in het westen, Poetin in het oosten en chaos in het zuiden. Het oude continent lijkt omsingeld door destabiliserende krachten. Rob, Arend Jan en Hans van Baalen bewaken de linies.
Nationalisten aller landen Verenigt u! Rechts-populistische partijen proberen samen een vuist te maken bij de Europese Parlementsverkiezingen volgende maand. Kunnen zij Brussel van binnenuit aanvallen? Te gast: populisme-professor Sarah de Lange.
Speciaal Aanklager Robert Mueller ziet onvoldoende bewijs om Trump aan te klagen voor een misdaad. Dat betekent niet dat hij onschuldig is. Boekestijn en De Wijk wegen de feiten met Amerikakenner Koen Petersen.
De BNR Brexit crew weet het ook niet meer en verdrinkt zijn wanhoop in een stevige pint Britse Red Ale in The Fiddler in Den Haag. Te gast: BNR Europaverslaggever Jesse 'Guiness' Pinster
Een week voor de deadline bedelen de Britten opnieuw om uitstel. Moet Europa dat nog wel willen? Verdere vertraging van de Brexit is een gevaar voor de Europese Unie. Te gast: Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66.
Fake news-filters, copyright-filters... Wat blijft er nog over van het vrije internet in Europa? Te gast: oud-lijsttrekker Ancilla van de Leest van de Piratenpartij
De Britten hebben twee weken uitstel gekregen van Brussel maar slaapwandelen nog steeds naar de Brexit-afgrond. Te gast: Benjamin Livestro, oud-campagnemedewerker voor de Britse Conservatives
Europa en de VS vrezen een Chinese wereldorde. China blijft razendsnel ontwikkelen en stelt zich internationaal steeds assertiever op. Maar hoe sterk is het centraal geleide land nou echt? Te gast: sinoloog Henk Schulte Nordholt.
Terughalen en berechten? Uitleveren aan Assad? Een tribunaal? Boekestijn en De Wijk bespreken het met André Seebregts, advocaat van verschillende Syriëgangers. Met een verrassende conclusie.
Brussel waarschuwt voor de Italiaanse economie: zware schulden, zwakke banken en de feestbegroting van de populistenregering kunnen ook een probleem worden voor ons. Te gast: Han Dirk Hekking van het Financieele Dagblad.
In Poetins State of the Union vorig jaar: nieuwe kernraketten. Dit jaar: de kinderbijslag. Hubert Smeets van Raam op Rusland over de grootste zorg van de Russische president. En antwoord op de vraag: Is Poetin gelukkig?
Het Europese vertrouwen in de VS is tot crisisniveau gedaald. De Duitsers hebben inmiddels zelfs meer vertrouwen in China. Hoog tijd voor een onversneden pro-Amerikaanse uitzending van Boekestijn en De Wijk.
Onrust in Europa over de groeiende Chinese invloed. Steeds meer infrastructuur en strategische industrieën vallen in Chinese handen. We zijn eigenlijk tien jaar te laat met ingrijpen.
Als de Verenigde State besluiten afstand te nemen van de bijstandsverplichting van de Navo, wordt voor Europa het versterken van het militair vermogen alleen maar urgenter. Om weerstand te kunnen bieden aan de Russische vuurkracht op de grond moeten de militaire budgetten fors omhoog, zegt luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif in BNR Boekestijn en De Wijk. Maar bovenal is het voor de Europese tak van de Navo zaak om zuiniger met de beschikbare materieel om te gaan. 'Daar waar je capacit...more
Onrust bij de NAVO: Trekt Trump de VS terug uit het bondgenootschap? Volgens The New York Times speelt de Amerikaanse president nog steeds met die gedachte. De NAVO en het Amerikaanse Congres nemen de dreiging serieus.
Is de president van Amerika een Russisch agent? Heeft hij samengespannen met de vijand? Het onderzoek van Speciaal Aanklager Robert Mueller is vergevorderd. Boekestijn en De Wijk openen alvast de strafzaak.
Klimaatverandering verandert ook de machtsverhoudingen in de wereld. Er zijn winnaars en verliezers. Europa dreigt in de laatste categorie te vallen.
De financiële crisis heeft de EMU, euro en ECB beschadigd en landen uit elkaar gedreven. Tot 2010 voldeed de ECB beter dan de afzonderlijke centrale banken aan de voornaamste doelstelling: prijsstabiliteit, maar sinds de crisis raakten de criteria van een munteenheid steeds meer uit zicht. Maar in plaats van deze criteria weer in orde te maken, wordt gewerkt aan verdere integratie binnen de EMU. Terwijl, zo constateert Hoogduin, 'Dat vind ik een heel riskante strategie, een vlucht naar voren.' D...more
Wat bepaalde 2018? En wat wacht ons in 2019? Een extra lange Boekestijn en De Wijk met luisteraarsvragen. Arend Jan heeft zijn glazen bol meegenomen.
De laatste kans voor Londen en Brussel om een chaotische Brexit te voorkomen. Te gast: Europacorrespondent Matt Steinglass van The Economist
Chaos in Londen na de Brexit-deal met Brussel. Te gast: BNR-Europaverslaggever Jesse Pinster.
100 Jaar gelden maakte de Spaanse griep-pandemie mogelijk meer slachtoffers dan de Eerste en Tweede Wereldoorlog bij elkaar. Kan dat weer gebeuren? Te gast: viroloog Roel Coutinho
De Saoedische kroonprins kreeg carte-blanche van Trump. De kroonprins ging helaas iets te voortvarend te werk. Iran lacht in zijn vuistje. Over bloed, botzagen en bondgenootschap
Engeland is verstrikt in de leugens van de Brexiteers. Met nog een paar weken tijd voor een akkoord met Brussel, lijkt de kans op een succesvolle exit uit de EU steeds kleiner
De positie van Angela Merkel staat onder druk bij de deelstaatverkiezingen volgend weekend in Beieren. Hoe moet Europa zonder haar leiderschap? 'Gelukkig hebben we het bier nog.'
Te gast: Lambrecht Wessels, conflict-analist en Syriëkenner
In het hart van Europa liggen de Frankenstaten, de Frankensteins van de liberale democratie. Onder leiding van de Hongaarse premier Viktor Orban gaan ze de strijd aan met de fundamentele waarden van de Europese Unie. Aan de hand van Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland gaan Boekestijn en De Wijk op reis in de regio van de illiberale monsters.
Minister Blok is de draad kwijt over de multiculturele samenleving. Boekestijn en De Wijk helpen hem op weg met Sylvana Simons.
Te gast: Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk
Te gast: Jan Postma, Amerika-correspondent
Te gast: Pieter Waterdrinker, schrijver van Tsjaikovskistraat 40, en Rusland-correspondent van de Telegraaf.
Te gast: Han ten Broeke, VVD-buitenlandwoordvoerder. Deze uitzending is opgenomen in samenwerking met de Jonge Atlantici op de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag
Te gast: D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy
Vanaf de Haagse faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden is Kees Verhoeven, Europa-woordvoerder van D66, te gast.
Te gast: Joost Lagendijk, Turkije-kenner en schrijver van het boek Erdogan in een notendop
Te gast: Bas Belder, Europarlementariër voor de SGP
Te gast: Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD
Te gast is: Eimert van Middelkoop, oud-minister van Defensie voor de ChristenUnie
Te gast: Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA
Te gast: Lilianne Ploumen, PvdA-buitenlandwoordvoerder en oud-minister.
Rob de Wijk is net terug van de jaarlijkse veiligheidsconferentie in Moskou. Bram van Ojik van GroenLinks wil van Russisch gas af. Arend Jan Boekestijn maakt zich zorgen en Hugo Reitsma heeft controle.
Te gast: Lia van Bekhoven, correspondent in Londen
Te gast: Heleen Mees, econoom en publicist.
Te gast: Michiel Krielaars, oud-correspondent in Rusland en chef van het boekenkatern van het NRC Handelsblad
Te gast: Kathalijne Buitenweg, Kamerlid van GroenLinks
Te gast: Wim van de Camp, Europarlementariër voor het CDA
Te gast: Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA
Te gast: Renske Leijten, Europa-woordvoerder voor de SP
Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk over het aftreden van minister Zijlstra. Hoe schadelijk is dit voor ons land internationaal gezien? En wie moet Zijlstra opvolgen? Vervang met tekst
Te gast: Jurryt van de Vooren, sporthistoricus, schrijft voor sportgeschiedenis.nl en de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.
Te gast: Mathijs Bouman, econoom en journalist oa voor Nieuwsuur en het FD.
Boekestijn en De Wijk over de Nieuwsuur/Volkskrant-scoop
Hoe dicht komt het onderzoek bij de president zelf?
Te gast: Wouter Meijer, oud-Duitsland correspondent en auteur van het boek 'We kunnen niet allemaal Duitsers zijn.'
Te gast is Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA
Te gast, Paul Brill, Buitenland-commentator en oud-Amerika-correspondent
Te gast, Merijn de Waal, Spanje-kenner en schrijver van het boek Spaanse Sporen
Te gast: Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA
Te gast: Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks.
Te gast: Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks
Te gast: Wierd Duk, Telegraaf-journalist, oud-Duitsland correspondent en schrijver van het boek Angela Merkel: koningin van Europa
Te gast: Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66
Te gast: David Korteweg van Bits of Freedom
Te gast: Paul Tang, PvdA-Europarlementariër
Te gast: Martin Visser, van de Financiële Telegraaf en oud-correspondent in Brussel
Te gast: Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA
Te gast is Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD.
Hoe gevaarlijk zijn de ontwikkelingen rond Noord-Korea voor ons in Europa? En wat gaat de samenwerking tussen de Franse president Macron en de Duitse Bondskanselier Merkel betekenen voor de toekomst van de EU?
Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Na de zomer weer elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: arabist Alexander Hammelburg Lees ook: 'Laat Syrië gecontroleerd uitbranden' Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Laurens Boven, politiek verslaggever en oud-correspondent in Duitsland Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Kees Verhoeven, D66-Kamerlid Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Paul Scheffer, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Wim van de Camp, Europarlementariër voor het CDA en lid van de China-delegatie van het Europees Parlement Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Kati Piri, Europarlementariër voor de PvdA Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Te gast: Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30.
Dit is een extra podcast vanwege de het ontslag van FBI-directeur Comey. Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde.
Te gast: Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor D66 Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Te gast: Saskia Houttuin, jorunalist van Bureau Buitenland van VPRO Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Te gast: Marietje Schaake, Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Te gast: Dennis de Jong, Europarlementariër voor de SP Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Te gast: Lily Sprangers, Turkije-deskundige en werkzaam bij het LeidenAsiaCenter. Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Dit is een extra podcast vanwege de spanning rond Noord-Korea. Abonneer je HIER op de podcast van Boekestijn & De Wijk!
Te gast: Judith Sargentini, Europarlementarier voor GroenLinks Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Dit is een extra podcast vanwege de aanval van Trump in Syrie. Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde.
Te gast: Esther de Lange, Europarlementarier voor het CDA Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30
Gast: Martin Visser, van de Financiele Telegraaf en oud-correspondent in Brussel Verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, terreurdreiging en de opkomst van het populisme: veel onzekerheden in en over Europa. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Jan Postma op zoek naar de plek van Europa in een nieuwe wereldorde. Elke zaterdag tussen 11:00 en 11:30