PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Staatsgreep

Waarom is Nederland eigenlijk nog steeds een monarchie? Voormalig Republikein van het Jaar Marcel van Roosmalen wil zo snel mogelijk de republiek uitroepen. Hij onderzoekt wat een toekomstig president van de Oranjes kan leren. Want laten we eerlijk zijn: statistisch gezien is de kans is groot, dat u wél dol op ze bent.

Afleveringen

 • #5 - Hollands Next Staatshoofd

  Dec 29 2021

  Het moment van de waarheid: wil Nederland Marcel als president? En zo niet, wie dan wel? Een onderzoeksbureau zocht uit wie volgens het volk Hollands Next Staatshoofd moet worden.

 • #4 - Geen vragen, alstublieft

  Dec 28 2021

  Hoe gebruiken de Oranjes de media in hun PR-strategie? Is de pers wel kritisch genoeg op het koningshuis? En: is het überhaupt mogelijk om Willem-Alexander een vraag te stellen? De antwoorden komen van Jeroen Snel en verslaggever Ilan Hoekstra.

 • #3 - Een spoedcursus soeverein-zijn

  Dec 27 2021

  Als Marcel daadwerkelijk president wordt, wat moet hij dan eigenlijk precies de hele dag doen? Hoe ziet het leven van de koning er uit? Plus: twee mannen die geregeld in de huid van Willem-Alexander kruipen, leggen de fijne kneepjes van het vorst-zijn uit.

 • #2 - De revolutie begint (niet) in Den Haag

  Dec 24 2021

  In politiek Den Haag is het angstvallig stil als het over het Koningshuis gaat. Waarom maken ze daar niet meer werk van het invoeren van een republiek? Merel Ek maakt een rondgang langs de partijen en Joost Bekendam analyseert de koudwatervrees aan het Binnenhof.

 • #1 - Kijken in de ziel van Vorst en Volk

  Dec 23 2021

  Waarom zijn de Oranjes nog steeds zo geliefd? Marcel haalt herinneringen op aan Koningin Juliana. Gewone Nederlanders vertellen over hun ontmoetingen met Willem-Alexander en Beatrix, en Jeroen Snel en Justine Marcella kijken in de ziel van Vorst en Volk.

 • Trailer De Staatsgreep

  Dec 13 2021

  Vanaf 23 december in je podcast-app: Van Roosmalen For President!