PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Moleculair bioloog Marianne De Backer is Head of Business Development & Licensing bij Bayer, zeg maar de dealmaker van de Duitse farmareus. Bert Rymen praat met haar over de mogelijkheden in cel- en gentherapie, in de nieuwste technologische snufjes die mee ziektes kunnen voorkomen en over hoe het business model van de farma-industrie evolueert.
Philippe Haspeslag staat als voorzitter van Ardo mee aan het roer van een wereldspeler in diepvriesgroenten. Het bedrijf is zo optimaal geplaatst om de nieuwe ontwikkelingen, trends en uitdagingen in de sector te analyseren.
Charlotte D’Hulst is CEO van Yesse Technologies. Zij werkt aan een van de ‘final frontiers’ in de digitale wereld: het digitaliseren van de reukzin. Welke nieuwe werelden in innovatie dat zou kunnen openen, ontdekt u in deze aflevering van De Tijd Vooruit.
Jonathan Berte staat als CEO van het Gentse Robovision aan het hoofd van een bedrijf dat applicaties voor ‘artificial intelligence’ ontwikkelt. Journalist Bert Rymen praat met hem over de kansen en gevaren van AI technologie.
Moraalfilosofe Katleen Gabriels vertelt over hoe het razendsnelle tempo van technologische ontwikkeling ons voor nieuwe ethische dilemma’s stelt.
Techondernemer en investeerder Jürgen Ingels deelt zijn kijk op hoe we als samenleving de problemen van de toekomst kunnen oplossen. Eén concept staat daarin voor hem centraal: hacking. Niet de versie die u kent uit verhalen over computercriminaliteit maar ‘hacking’ als methodologie waarin we op zoek gaan naar slimme shortcuts om problemen creatief op te lossen.
In de podcastreeks De Tijd Vooruit gaat journalist Bert Rymen in gesprek met acht toonaangevende ondernemers en onderzoekers over onze toekomst. Vandaag: Elia-CEO Chris Peeters over het energienet van de toekomst.
Deze tweede reeks van De Tijd Vooruit start - hoe kan het ook anders in deze tijden - met een gesprek met topviroloog Peter Piot. Journalist Bert Rymen praat met Piot over leven met en na Corona. Over hoe deze crisis wetenschappelijke vooruitgang aan 300 kilometer per uur met zich meebrengt en over hoe onze maatschappij ingrijpend moet veranderen. “Handen schudden is nu definitief voorbij”, zegt Piot.
Tijdens deze bonusaflevering van De Tijd Vooruit analyseren redactiedirecteur Isabel Albers en columnist Rik Van Cauwelaert de politieke aanpak van de coronacrisis, en hoe de Wetstraat het land weer op de rails krijgt.
Duco Sickinghe is intussen een oude rot in het telecomvak. Na 12 jaar aan het hoofd van Telenet werd hij in 2013 voorzitter van de Nederlandse telecomreus KPN. Met een uniek zicht op de digitale snelwegbouwers -denk aan glasvezel en het supersnelle mobiele internet 5G-blikt hij bij Bert Rymen vooruit op de toekomst van de telco's.
Angelique Van Ombergen onderzoekt de effecten van langdurig verblijf in de ruimte op de mens bij het Europees ruimevaartagentschap ESA. Bert Rymen praat met de wetenschapper over reizen naar Mars en de maan, en over astronauten als ideale proefkonijnen voor de geneeskunde. Hoe ze als model kunnen dienen voor ziektes als osteoporose, maar evengoed voor wie problemen met slaap of het evenwichtssysteem heeft.
De klassieke bankwereld staat aan alle kanten onder druk: de veeleisende consument, kleine bedrijven die actief zijn in de financiële technologie -de fintech, maar vooral de grote techspelers als Google, Facebook en Amazon. Banken moeten zich in sneltreinvaart aanpassen, en dat is meer dan bestaande producten in digitale vorm aanbieden. Wie enkel dat doet, is een 'dead man walking', zegt Johan Thijs.
Professor Pattie Maes leidt de onderzoeksgroep Fluid Interfaces van het befaamde Media Lab aan het even beroemde Massachusetts Institute of Technology, het MIT. Daar zoeken zij en haar collega's naar manieren om mens en machine beter met elkaar te laten communiceren. De smartphone eist onze aandacht op zonder rekening te houden met waar we op dat moment mee bezig zijn. Pattie Maes geeft ons bij Bert Rymen een blik op een toekomst die ons niet voortdurend afleidt.
Bedrijfspsycholoog Frederik Anseel spreekt met Bert Rymen over hoe je bedrijven organisch kan veranderen, werknemers kan behoeden voor burn- en andere outs en het gevaar van businessgoeroes.
Katrien Herdewyn wou schoenen verkopen, haar ouders zagen wetenschappelijk talent en duwden haar richting de universiteit. Vandaag combineert de nanotechnologe haar twee passies: wetenschap en mode. Via een chemisch procédé maakt ze haar schoenen vuil- en waterafstotend, en experimenteert ze met 3D-geprinte onderdelen. In de derde aflevering van De Tijd Vooruit praat Bert Rymen met de Vlaamse ondernemer over paddenstoelen schoenen en huizen en gistingsprocessen om stoffen te produceren.
Data zijn de brandstof waar de eerste Belgische eenhoorn Collibra op draait. Dat ereteken voor jonge techbedrijven die meer dan een miljard dollar waard zijn, toont vooral hoe groot de nood is om de continue stroom aan digitale gegevens te temmen. In deze tweede aflevering van De Tijd Vooruit heeft Van de Maele het met Bert Rymen over hoe overheden, bedrijven en burgers zich zullen kunnen en moeten voorbereiden op het datatijdperk.
Met de CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos praat Bert Rymen over hoe moeilijk het is een medicijn naar de markt te brengen, de rol van de farmareuzen, en hoe we onze gezondheid betaalbaar houden.