PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Wereld van de Stad

In de podcast bespreken we "de stad" in al zijn facetten; theorie, praktijk, heden, verleden en toekomst van de stad.

Afleveringen

 • De duurzame stad

  Feb 04 2022

  Wat is duurzaam en kan een stad duurzaam zijn? En, is het alleen een technische kwestie, of komt er meer bij kijken? Vragen die aan de orde zijn in deze aflevering van de Wereld van de Stad. We bespreken het thema duurzame stad met Bas van de Griendt  die al ruim dertig jaar actief is op het snijvlak van milieu en gebiedsontwikkeling.

 • De wereld van de stad 6: Floor Milikowski

  Nov 30 2021

  Publiciste en sociaal geografe Floor Milikowski praat in deze podcast over de staat van de stad, over de sociaal economische èn ruimtelijke ongelijkheid in ons land en over de dynamiek in de buitenwijken. Ze herkent een aantal zorgwekkende ontwikkelingen en pleit voor meer visie en daadkracht bij de politiek. Uiteindelijk is zij toch optimistisch gestemd over de toekomst van de steden.

 • De wereld van de stad 5: Stedenbouwkundige visies

  Jun 18 2021

  Zelden ontstaan of groeien steden "zomaar", spontaan. Meestal zit er achter de ontwikkeling van steden een visie; een visie op hoe de samenleving zou moeten functioneren, op gezondheid, mobiliteit of op de functie van de stad. In deze aflevering bespreken we met hoogleraar Gert-Jan Hospers belangrijke stedenbouwkundige visies, een tijdreis van oudheid tot heden. En passant vertelt hij ook waarom we de stad moeten zien als een boek.

 • De wereld van de stad 4: Gentrificatie

  May 04 2021

  In deze aflevering van de podcast gaan we in op het begrip gentrificatie. Gentrificatie is het proces waarin wijken veranderen door de komst van een andere groep bewoners. Over dat fenomeen woedt al jaren een stevige discussie; is het positief voor een buurt of juist helemaal niet. We spreken erover met Tim Verlaan, universitair docent moderne stadsgeschiedenis aan de UvA. Tim heeft veel onderzoek gedaan naar, en gepubliceerd over deze vorm van stedelijke dynamiek. 

 • De wereld van de stad 3: Jane Jacobs

  Mar 11 2021

  In deze derde aflevering van de Wereld van de Stad praten we met hoogleraar Gert-Jan Hospers over Jane Jacobs. Wie was deze activiste en publiciste? Wat maakte haar boek Dood en Leven van grote Amerikaanse Steden tot één van de meest invloedrijke boeken in de geschiedenis van de stedenbouw en stadsplanning. Hoe ver reikt haar invloed nog en beleid en wetenschap? En, wat vond ze van Nederland?

 • De wereld van de stad 2

  Feb 15 2021

  Tweede deel van de podcast over de stad waarin de relatie tussen mens en stad centraal staat.

 • De Wereld van de Stad

  Jan 22 2021

  In deze podcast bespreken we de wereld van de stad in al zijn facetten. We bieden kennis, inzicht en toekomstperspectieven. De podcast is een aanvulling op het boek De Wereld van de Stad, dat onder redactie van Gert-Jan Hospers en Piet Renooy is verschenen bij BerghauserPont. De eerste aflevering van de podcast gaat over de relatie mens - stad: is elke stadsbewoner een stedeling?