PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De vele levens van Gertrude Stein

Stein was een vrouw met vele levens; magnetisch middelpunt van een artistiek salon in Parijs en bevriend met de jonge Picasso, Hemingway en Matisse. Samen met haar vriendin Alice overleefden ze als Joods-Amerikaans koppel de tweede wereldoorlog in een klein Frans dorp. Haar schrijfsels werden belachelijk gemaakt in de pers, maar met ‘De autobiografie van Alice B. Toklas’, oogstte Gertrude eindelijk lof. Kunnen Stein’s radicale literaire experimenten de gewoonheid waarmee ze haar bestaan opeiste...more

Afleveringen

 • 2. Stein in Amerika

  Sep 26 2021

  In 1934 maakt Stein een succesvolle lezingentour door Amerika. Tot haar verbazing kondigen de lichtreklames op Times Square in het groot aan dat ze gearriveerd is. Iedereen wilde haar horen, maar wilden ze haar ook lezen? Wie schetst de verbazing als Stein, de onverstaanbare schrijver begrijpelijke dingen zegt. Een reporter vraagt haar: Waarom schrijft u niet zoals u praat? Haar antwoord: Oh dat doe ik. Waarom leest u niet zoals ik het schrijf? Met Sarah Posman, Julia Jansen en Gaea Schoeters.

 • 1. Stein in Parijs

  Sep 19 2021

  Haar hele leven onderhoudt Stein contact met bekende avant-garde kunstenaars en schrijvers. Maar zij en haar vriendin Alice doen ook nog wat anders dan gasten verwennen op hun adres in Parijs. In de Eerste Wereldoorlog tuffen ze met een Ford door Frankrijk als vrijwilliger voor het American Fund for the French Wounded, om hospitaalvoorraden en soms ook soldaten te vervoeren. Met Sarah Posman, Julia Jansen en Gaea Schoeters.

 • Trailer - De vele levens van Gertrude Stein

  Sep 17 2021

  Over het buitengewone leven en werk van de Amerikaanse Gertrude Stein (1874-1946). Experimenteel schrijver en verzamelaar van avant-garde kunst, partner van Alice Toklas met wie ze samen was tot haar dood, nu precies 75 jaar geleden. Met Stein-kenner Sarah Posman, filosoof Julia Jansen en auteur en fan Gaea Schoeters.