PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Echte Oogappels

In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.

Afleveringen

 • #25 - De jeugd heeft de toekomst

  Jun 02 2021

  Hoe kijken jongeren naar de toekomst? En daarbij de mondiale problemen op het gebied van klimaat, vluchtelingen en pandemieën en sociale ongelijkheid? We praten over de toekomst met Eveline Crone, hoogleraar neuro-cognitieve ontwikkelingspsychologie aan de  Erasmus Universiteit in Rotterdam en Leverne Nijman, sinds juli 2020 verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, naast haar studie Rechtsgeleerdheid in Utrecht. 

 • #24 - Pleegpubers (S02)

  May 26 2021

  Een pleegkind in huis. Hoe ingrijpend is dat eigenlijk voor alle partijen? Daarover praten we met Harold Moerman, pleegzorgbegeleider bij jeugdhulporganisatie De Rading en Peter Niessen-Kruse, die al 15 jaar pleegvader is. Samen met zijn man heeft hij in totaal zes pubers langdurig opgevangen.   

 • #23 - Erfelijkheid

  May 19 2021

  Er zijn boeken vol geschreven over de invloed van nature en nurture op kinderen. Met andere woorden: het effect van genen en opvoeding op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Daarover praten we met Mirjam Bakker, contextueel therapeut en directeur van een opleidingsinstituut op het gebied van contextuele therapie en Alithe van den Akker, pedagoog aan de UvA en gespecialiseerd in de ontwikkeling van persoonlijkheidskenmerken en adolescenten. 

 • #22 - Het roer om

  May 12 2021

  Met het hele gezin verhuizen of emigreren: wat betekent dat voor ouders en kinderen? Te gast zijn Ingeborg van ’t Pad Bosch, hoofdredacteur bij www.dewereldwijven.com en Marjolein de Rooij, die jarenlang met haar gezin in Arusha, Tanzania woonden om een hotel en bedrijf Good Safari te runnen met haar man. 

 • #21 - Drank en Drugs

  Apr 28 2021

  We hebben het over drank- en drugsgebruik bij tieners. Want hoe kun je je als ouders het beste opstellen? En wanneer moet je je zorgen gaan maken? Hierover hebben we het met Ninette van Hasselt, werkzaam bij het kenniscentrum Trimbos en Shereen Shaban, jeugd en preventiewerker bij verslavingsinstituut Jellinek in Amsterdam. 

 • #20 - Queer

  Apr 21 2021

  Voor tieners die op zoek zijn naar hun seksuele identiteit zijn er tal van opties. Lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel. Voor de één is het een makkelijk proces, voor de ander een enorme zoektocht. Te gast zijn Floor Brands, initiatiefnemer en projectleider van ‘Zien’ en columnist voor de Gaykrant. En Winfried, vader van een 17-jarige transgender zoon een vrijwilliger bij en groep voor ouders van ‘genderkinderen’ bij Transvisie. 

 • #19 - Grote idealen

  Apr 14 2021

  Veel jongeren zijn bewust bezig met de wereld om hen heen. Ze eten geen vlees, doen mee aan klimaatprotesten en strijden tegen onrecht. Over die idealen van onze jeugd van tegenwoordig gaat deze aflevering. Te gast zijn Femke Kaulingfreks, lector Jeugd en Samenleving bij de Hogeschool InHolland en Stijn Sieckelinck promoveerde aan de VU Amsterdam met zijn proefschrift Het beste van de jeugd. 

 • #18 - De jeugd van tegenwoordig

  Apr 07 2021

  Denken in generaties hoe reëel is dat eigenlijk? Is dat ergens op gebaseerd? Daarover gaat deze aflevering, voortgekomen uit de televisieserie Oogappels waarin verschillende generaties regelmatig met elkaar in de clinch liggen. Margreet Reijntjes (generatie X) spreekt vandaag Jos Ahlers (generatie X) psycholoog en schrijver van het boek ‘Gen Z: verlangen naar verandering’ en Susan Branje (generatie X) psycholoog hoogleraar bij de afdeling ‘Jeugd en Gezin’ bij de Universiteit Utrecht. 

 • #17 - Alleen op de wereld

  Apr 01 2021

  In de televisieserie Oogappels zien we heel wat eenzaamheid langskomen. En dan niet alleen bij de volwassen maar ook bij de tieners. Daarom gaat deze aflevering over eenzaamheid. Te gast zijn: Marlies Maes, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in sociale relaties en eenzaamheid onder jongeren. En Siona Oosterkamp, oprichter van het platform ‘Jij hoort erbij’ waar eenzame jongeren met elkaar in contact kunnen komen. 

 • #16 - Zieke Ouders

  Mar 24 2021

  Als je als ouder ernstig ziek bent, hoe kun je je dan het beste opstellen ten opzichte van je kinderen? Hoeveel emoties kun je delen met ze? Daarover gaat deze aflevering. Te gast zijn: Dineke Verkaik, psychotherapeut bij GGz Centraal, een polikliniek voor jongeren van 12 tot 18 jaar en Sandra Vermeulen, pedagoog en werkzaam bij Stichting Labyrint-In Perspectief aan het project ‘KOPP/KOV aan ZET’.

 • #15 - Ik voed op, dus ik ben (S02)

  Mar 17 2021

  Ik voed op, dus ik ben Wat is de belangrijkste taak van een ouder? Met andere woorden wat is eigenlijk het doel van opvoeden? Daarover praat Margreet Reijntjes met Stine Jensen, filosoof, schrijver en programmamaker en Frank Meester ook filosoof en schrijver. Daarnaast schreven ze samen het boek: Hoe voed ik mijn ouders op?

 • #14 - Opvoedstijlen (S02)

  Mar 10 2021

  Er zijn boeken vol geschreven over de manier waarop we onze kinderen het beste kunnen opvoeden. De meningen daarover verschillen nogal en zijn bovendien cultuur- en tijdsgebonden. Genoeg gespreksstof om over te praten dus met Cecile Winkelman, pedagoog en directeur van Triple P Nederland en Dionne Nelson, trainer van het tienerprogramma van Triple P.

 • #13 - Communicatie (S02)

  Mar 03 2021

  Hoe zorg je ervoor dat je kinderen naar je luisteren? In deze aflevering gaan we hierover praten. Te gast zijn Jelle Jolles, neuropsycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Yvonne van Sark, adviseur en partner bij YoungWorks, een bureau voor jongerencommunicatie.

 • #12 - Community (S02)

  Feb 24 2021

  Iets zeggen over andermans kinderen en de manier van opvoeden, dat ligt bij veel ouders héél gevoelig. Blijkbaar is dat een kwetsbaar onderwerp: opvoeding. In deze aflevering gaan we praten over je bemoeien met andermans opvoeding. Te gast zijn Fadma Bouchataoui, opvoedkundige en begeleider van Wijkacademies Opvoeden in Rotterdam Zuid en Sylvia Vlaardingerbroek hoofd van de vakgroep Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

 • #11 - Geluk (S02)

  Feb 17 2021

  Word je van het hebben van kinderen gelukkig? Die vraag is niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Margreet Reijntjes spreekt deze aflevering over het thema ‘geluk’ met psycholoog en geluksonderzoeker Ad Bergsma en Carolien Gravesteijn, ook psycholoog en daarnaast lector Ouderschap en Ouderbegeleider bij Hogeschool Leiden.

 • #10 - Helemaal perfect (S02)

  May 07 2020

  In Nederland kampen rond de 130.000 jongeren met depressieve klachten. Staat er te veel druk op pubers om perfect te zijn? Hoe leer je kinderen met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan? En wat doe je als ouder als een kind een andere weg in slaat dan je had gehoopt? Journalist Magreet Reijntjes spreekt met Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundie en schrijver en met Yvonne Stikkelbroek, universitair docent orthopedagogiek en klinisch psycholoog. Vanwege de coronacrisis hebben onze...more

 • #9 - Schuldig (S02)

  Apr 30 2020

  Hoe zit het met de ontwikkeling van schuldgevoel bij pubers? Hierover spreekt Margreet Reijntjes met Frans Schalkwijk, bijzonder hoogleraar in de gewetensontwikkeling en Meta Herman de Groot psychosociaal therapeut en pubercoach. Wegens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #8 - Dromen (S02)

  Apr 24 2020

  Veel pubers willen groots en meeslepend leven. Hoe belangrijk zijn die dromen? En hoe zorg je er als ouders voor dat je kind iets gaat doen wat bij hem of haar past? Margreet Reijntjes spreekt met Eddie Brummelman, ontwikkelingspsycholoog en onderzoeker aan de UvA en Stephanie de Vaere, de Haagse Jongerencoach. Wegens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #7 - Geheimen (S02)

  Apr 16 2020

  Geheimen. We hebben ze allemaal. En dat geldt zeker ook voor puber. Zij willen niet alles delen, en zeker niet met hun ouders. Hoe belangrijk is privacy voor jongeren? En hoe kun je daar nou als ouders mee omgaan? Margreet Reijntjes spreekt met Loes Keijsers, ontwikkelingspsycholoog en schreef het boek ‘Waarom pubers zo irritant kunnen zijn – En hoe je als ouder daar mee kunt leren leven’ en Freek Zwanenberg aangesloten bij Bureau Jeugd en Media en mediapedagoog. Wegens de corona-uitbraak in Ned...more

 • #5 - Schaamte (S02)

  Apr 09 2020

  Schaamte is een sociaal mechanisme. Van jongs af aan leren we dat het niet hoort om te spieken of snoepjes te stelen. Doen we dit wel en worden we gesnapt, dan zorgt het schaamtegevoel er voor dat we dit niet nog een keer doen. Margreet Reijntjes spreekt deze aflevering met jeugdverpleegkundige Elly Verbruggen en bijzonder hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolien Rieffe. Vanwege de coronacrisis spreken wij met de gasten via een telefoonverbinding.

 • #6 - Het groene monster (S02)

  Apr 02 2020

  Jaloezie is een vervelend gevoel waar jongeren soms echt van in de war kunnen raken. Hoe kunnen wij daar als volwassenen het beste op reageren? In deze aflevering bellen (vanwege alle Corona-perikelen) Jiska Peper, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en Saskia Smith, freelance journalist en mede-oprichter van de website Tis hier geen hotel in met Margreet Reijntjes in de studio. Wegens de lockdown tijdens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #4 - In or out? (S02)

  Mar 19 2020

  Groepsdruk, uitsluiting, ‘foute’ vrienden… ‘Erbij horen’ heeft vaak een negatieve bijklank voor ouders. Door onzekerheid en een verlangen naar acceptatie kunnen pubers zich te veel laten leiden door de meningen van hun leeftijdsgenoten. Als ouder sta je buiten de groepsdynamiek en voel je je misschien machteloos. Wat te doen? In deze aflevering spreekt Margreet Reijntjes met Dr. Anna van Duijvenvoorde, ontwikkelings- en onderwijs psycholoog en Marina van der Wal, opvoeddeskundige & -coach, co...more

 • #3 - Bemoei je met je eigen seks (S02)

  Mar 12 2020

  Vergeleken met ouders in bijvoorbeeld de VS, zijn Nederlandse ouders over het algemeen ontspannen over seks ze vinden het normaal dat kinderen dingen uitproberen en zien het als onderdeel van hun ontwikkeling. Dat betekent echter niet dat Nederlands ouders het makkelijk vinden om over seks te praten. Of dat ze een realistisch beeld hebben van het seksleven van hun kinderen. Hoe staat er dan echt voor met het seksleven van jongeren? Margreet Reijntjes spreekt met Sanderijn van der Doef, psy...more

 • #2 - Het verwende nest (S02)

  Mar 05 2020

  Verwennen wij onze kinderen te veel? Zijn we curlingouders geworden die alle obstakels wegvegen waardoor ze niet meer weerbaar worden? In aflevering twee van Echte Oogappels praat Margreet Reijntjes, journalist en moeder van twee puberzonen, met kinderpsycholoog Tischa Neve en Saskia Smith, oprichter van Tis hier geen hotel.

 • #1 - Scheiden of blijven (S02)

  Feb 27 2020

  In de eerste aflevering van de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, met experts Patricia Heije van Stiefgoed.nl en Marsha Pinedo van Villapinedo.nl over Scheiden of blijven. Moet je bij elkaar blijven als je kinderen hebt?

 • Trailer Echte Oogappels

  Feb 24 2020

  In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de NPO 1 dramaserie Oogappels van BNNVARA.