PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
De zorg voor zwangeren moet veel beter. Dat zegt gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde Eric Steegers in de nieuwste aflevering van In Opname, de podcast van het Erasmus MC. Het viel Steegers al vroeg in zijn carrière op dat moeders in rijke wijken gezondere kinderen krijgen dan moeders in armere wijken. Hij pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak van lichamelijke en sociale problemen, zoals schulden en huiselijk geweld. Hij noemt dat sociale verloskunde. Waarom is dat nodig? En is het toeval ...more
Het aantal Covid-19 patiënten zal de komende weken nóg verder stijgen. Dat zegt Erasmus MC bestuursvoorzitter Ernst Kuipers in de podcast In Opname. Hij vergelijkt de tweede golf met een tsunami. ‘Deze golf leek eerst veel minder hoog, daarna kwam er een enorme kracht die nu maar doorgaat.’ Hoe anticipeert hij daarop als bestuurder en hoe fit is hij zelf nog al die maanden?
In een nieuwe podcastaflevering van het Erasmus MC vertelt Professor Liesbeth van Rossum (internist-endocrinoloog) over het verband tussen Covid19 en overgewicht. Ze concludeert dat 70 tot 80 procent van de coronapatiënten die op de IC belanden, kampt met overgewicht. Het immuunsysteem blijkt minder in staat te reageren op binnendringende virussen en bacteriën. Van Rossum geeft ook tips voor een gezondere leefstijl.
In deze podcastaflevering van het Erasmus MC blikken journalisten Jelle Visser en Mark de Bruijn samen met bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, Ernst Kuipers, terug op de afgelopen maanden waarin hij dagelijks de natie bijpraatte en waarin hij met behulp van het leger de opvang en spreiding van coronapatiënten regelde. Wat deed het met hem en hoe belangrijk is humor voor hem in deze roerige periode?
Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC, blikt terug op de piek van de pandemie, toen angst en overvolle IC's domineerden. Door de coronacrisis werd Gommers een bekende en populaire Nederlander. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Gommers over schuldgevoel, het zwartboek bij een eventuele tweede coronagolf en een carrière buiten het ziekenhuis.
Was het medicijn erger dan de kwaal? De afgelopen maanden zorgde het corona-spook voor veel angst in ons land en verkeerden veel ouderen door de ‘lockdown' in een sociaal isolement. Filosoof en medisch ethicus Erwin Kompanje van het Erasmus MC in gesprek met Mark de Bruijn en Jelle Visser over onze sterfelijkheid, het belang van fysieke aanraking en de absurditeit van de ‘anderhalvemeter’-samenleving.
Deze week in de podcastserie "In Opname”: kinderarts en infectieloog Pieter Fraaij over het (mysterieuze) immuunsysteem van jonge kinderen. Kinderen zijn “tough cookies” die relatief veel kunnen hebben. Het is verstandig om de basisscholen weer te openen. Volgens Fraaij is de ‘schade' die kinderen oplopen door lang niet naar school te gaan groter dan het mogelijke risico op besmetting met het het coronavirus.
Deze week in de podcastserie "In Opname” interviewen Mark de Bruijn en Jelle Visser viroloog professor Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie, over waarom het coronavirus zo venijnig is en hoe het staat met de zoektocht naar een vaccin. Koopmans reageert ook op vragen die leven op sociale media, zoals: komt het coronavirus uit een Chinees laboratorium?
Wat betekent het coronavirus voor de toekomst van de gezondheidszorg? Stephanie Klein Nagelvoort, internist en afdelingshoofd Interne Geneeskunde, in gesprek met Mark de Bruijn en Jelle Visser over zelf ziek worden en het weer opstarten van de reguliere patientenzorg.
Ze keken de dood in de ogen, tijdens het hoogtepunt van de corona pandemie. Clementine Daggers (74) en Jan Seip (64) kwamen terecht op de intensive care van het Erasmus MC. En ze kunnen het gelukkig navertellen. Ze vertellen in onze podcast In Opname over hun angstige momenten. Over hun voorzichtige herstel nu. Wat krijg je mee als een verpleegkundige vertelt je in een kunstmatige slaap te brengen? Hoe ontwaak je? Wat krijg je nog mee van de wereld om je heen, waar alles draait om die ziekte?
Deze week in de podcastserie “In Opname”: het gevecht om leven en dood tijdens de coronacrisis op de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC in Rotterdam. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Koos van der Ree Doolaard, IC-verpleegkundige en teammanager. Over de dood als onderdeel van je werk, omgaan met emoties en hoe IC-patiënten, die het overleven, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een enorme optater krijgen.
Hoe bescherm je een heel ziekenhuis tegen het corona-virus, moeten we massaal aan de mondkapjes en wat doet het virus precies in je lichaam. In de podcastserie “In Opname” praten Mark de Bruijn en Jelle Visser deze week met Greet Vos, arts-microbioloog en verantwoordelijk voor de infectie-preventie in het Erasmus MC in Rotterdam. Vos is zelf ook besmet geraakt met het virus, maar inmiddels gezond en weer aan het werk.
Hoe run je een ziekenhuis met 120 corona patiënten en hoe staat het met de wachtlijst van andere patiënten? Welke rol speelt het zogenoemde ’Triage-team’ dat beoordeelt wie voorrang krijgt bij behandeling? Deze week in de podcastserie "In Opname”: hoe run je een ziekenhuis in tijden van corona. En het is MC nog wel een veilige (werk)plek? Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de patiëntenzorg in het Erasmus MC.
Hoe run je -in tijden van corona- de Intensive Care unit en nog belangrijker: hoe voorkom je Italiaanse toestanden. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Diederik Gommers, IC-arts in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, die op dit moment z’n handen vol heeft aan het coördineren van de Nederlandse IC-bedden.
Het coronavirus heeft ons allemaal in de greep. Social distancing is de nieuwe werkelijkheid. Wat kunnen we nog meer doen om verspreiding te voorkomen? Kunnen we nog naar buiten? Helpt het om mondkapjes te dragen? Hoe zit het nu met onze immuniteit en kunnen onze huisdieren besmet worden? We vroegen onze volgers op social media hun vragen te stellen aan viroloog Annemiek van der Eijk. In deze podcast geeft ze op een groot aantal van die vragen antwoord.
Eet je worteltjes op, daar krijg je goede ogen van.' Ieder kind heeft het wel eens gehoord. Maar klopt het? Luister hier naar het antwoord van Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog van het Erasmus MC. En hoe houden we de ogen van onze kinderen gezond in het mobiele telefoon-tijdperk? Want schermstaren dreigt een flink deel van de nieuwe generatie slechtziend te maken. Alles over onze ogen, met tips, ook voor als je al wat ouder bent, om zo lang mogelijk scherp te blijven zien.
Kunnen we het coronavirus nog stoppen? En wat is dan de beste aanpak? Marion Koopmans vertelt er over in deze podcast. Als viroloog bij het Erasmus MC en adviseur van internationale instanties als de WHO, houdt ze zich bezig met het bestrijden van infectieziekten. Ze ziet dat het oplossen en voorkomen van wereldwijde uitbraken steeds complexer wordt, o.a. doordat de leefwerelden van mensen en dieren steeds meer samensmelten.De afdeling Virologie, waar Koopmans leiding aan geeft, houdt zich bezig...more
Nederlanders stressen wat af. Met alle gevolgen van dien. Chronische stress kan omslaan in een burn-out of een depressie. Psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC verdiept zich al dertig jaar lang in mysteries rond depressies en is gespecialiseerd in stress en burn-outs. Waar komt ons stressgevoel bijvoorbeeld vandaan? Wat gebeurt er dan in je hersenen en in je lijf en kun je ook stoppen met stressen? Luister naar zijn tips om evenwichtiger, gezonder en gelukkiger te worden.
Niet elk “pondje gaat door het mondje”. Professor Liesbeth van Rossum geldt als een groot talent op haar onderzoeksgebied, de invloed van hormonen op onze gezondheid. Veelgevraagd door de media, lid van de Jonge Akademie en co-auteur van het boek Vet Belangrijk dat inmiddels de zevende druk beleeft en vertaald wordt in twintig talen. Zij richtte het Centrum Gezond Gewicht op, waar innovatieve obesitasbehandelingen op maat ontwikkeld worden. In de podcastserie ‘In Opname’, over de mensen van het ...more
Veel leverziekten zijn dodelijk. Zo’n 250.000 Nederlanders worstelen met een leverziekte, die ontstaan is door bijvoorbeeld een virusinfectie of langdurig alcoholgebruik. Jaarlijks zijn er in ons land 150 levertransplantaties en sterven er tientallen patiënten vanwege een groot tekort aan donoren. In de podcastserie ‘In Opname’, over de mensen van het Erasmus Medisch Centrum, vertelt professor Luc van der Laan over zijn missie om met stamcellen nieuwe stukken lever te laten groeien.