PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Genderful World Podcast

Genderful World Podcast is de nieuwe podcast van het Tropenmuseum. In deze podcast gaat onderzoeksjournalist en podcaster, Zoë Papaikonomou, voorbij hij/zij met een co-host en wisselende gasten. Ze bespreken in vijf afleveringen de ins en outs van Gender

Afleveringen

 • Gender en Mode

  Jun 11 2020

    In de zesde aflevering van Genderful World Podcast bespreken we Gender & Mode. Hoe kies jij wat je aantrekt? En welke rol spelen heersende stereotypen en machtsverhoudingen in gender bij jouw kledingkeuze? Presentator Zoë Papaikonomou gaat hierover in gesprek met JeanPaul Paula, creative director en stylist en Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Co-host is Aynouk Tan, modejournalist, artdirector én levend kunstwerk.  

 • Gender in de Media

  May 19 2020

  In de vijfde aflevering van Genderful World Podcast zoomen we in op (of: kijken we met scherpe blikken naar) Gender in de media. Welke rol spelen media in onze beeldvorming over gender? Hoe zien we verschillende genderrollen terug in nieuws, films en reclame? En zijn we vandaag de dag niet allemaal mediamakers met invloed als het om gender gaat? Presentator Zoë Papaikonomou gaat hierover in gesprek met Hasna El Maroudi, journalist, NRC-columnist en oprichter van Lilith Magazine en Linda Duits, ...more

 • Gender en Seks

  Apr 07 2020

  Een virusvrije programmering over daten, liefde en seks in relatie tot gender. Ben jij klaar voor wat meer grenzeloos genieten? In aflevering 4 bespreken we gender en seks. Binair denken bepaalt voor velen nog steeds het seksleven. Wat levert het op om seksualiteit wat minder vanuit het mannelijke perspectief te bezien? Vrouwelijk genot wordt wereldwijd weinig gevierd en eerder als bedreigend ervaren. Veel mannen ervaren seks ondertussen ook als beperkt. Waarom is het zo moeilijk om over seks t...more

 • Gender en Werk

  Mar 02 2020

    In de derde aflevering van Genderful World Podcast duikt onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou in gender op de werkvloer. Hoe beïnvloeden bewuste en onbewuste vooroordelen, stereotypen en discriminatie rondom gender ons gedrag en de werkkeuzes die we maken? En hoe maken we werkvloeren meer inclusief? Te gast zijn: Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt bij vrouwennetwerk Women Inc. en diversiteitsonderzoeker Onur Şahin. Co-host is diversity consultant Tarim Flach.  

 • Gender en Opvoeding

  Feb 04 2020

  In de tweede aflevering van Genderful World Podcast duiken we in de wereld van opvoeding. Wat bieden we kinderen bewust of onbewust aan en wat verwachten wij van ze? Waarom denken we zo? We verkennen denkbeelden hierover in de wereld en ook hoe je opvoeding minder star en wat meer gendervrij kunt aanpakken. Te gast zijn: Nanoah Struik, Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach. Co-host is journalist Bo Hanna.  

 • Gender en Jij

  Jan 06 2020

    In de eerste aflevering van Genderful World Podcast gaan we back to gender basics. Wat is gender wel én niet? En volgens wie eigenlijk? Want hoe gender wordt beleefd kan nogal verschillen afhankelijk aan wie en waar je het vraagt in de wereld. Te gast zijn: Wonu Veys, conservator Oceanië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en Jasmijn Rana, cultureel antropoloog bij de universiteit Leiden. Co-host is Chris Rijksen van de Transketeers.  

 • Aankondiging Genderful World Podcast

  Jan 06 2020

  Op 7 januari verschijnt de eerste aflevering van de genderful World podcast, die aansluit bij de expo What a Genderful World in het Tropenmuseum en te zien is tot en met 23 augustus 2020.