PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Groen Gebladerte

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons kennismaken met auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie.

Afleveringen

 • Lisa Weeda

  Oct 29 2021

  Hoeveel hybride multitransimmersivemedia-regisseurs ken jij? Lisa Weeda is een force of nature, die experimenteert met vertelvormen, van literatuur tot virtual reality. Haar debuutroman Aleksandra is gebaseerd op het bijzondere verhaal van haar Oekraïense grootmoeder; een epische familievertelling over een land en een stamboom die voortdurend door oorlog en geopolitiek doorkruist worden. In een heel originele, eigen stijl.

 • Esohe Weyden

  Oct 22 2021

  De Vlaamse Amanda Gorman, en dan vooral wat haar stijl betreft. Studeert rechten in Antwerpen, waar ze ook Campusdichter is. Ze brengt beeldende, zinderende slam poetry die bol staat van filosofische beelden en epische observaties, en altijd vergezeld door haar dansende handen. Kondigde begin mei aan dat ze aan een eerste dichtbundel werkt die in 2022 zal verschijnen bij Vrijdag.

 • Dries Muus

  Oct 15 2021

  Dries Muus schreef eerder voor onder meer De Correspondent. Boekenrecensent voor Het Parool, deed meer dan een decennium over dit boek, dat een hervertelling is van zijn eigen jeugdtrauma. Boeiende inkijk in de psychologie van een tiener die niet aan de verwachtingen voldoet – of is zelfs dat maar schijn? En er is die eeuwige vraag: waar blijven die openlijke homoseksuele topvoetballers?

 • Vincent Merjenberg

  Oct 07 2021

  Vincent is 37 en woont in Amsterdam. Neerlandicus van opleiding. Tot hij besliste om voluit voor schrijven te gaan. "De grijzen" is één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar. Werkelijk elke recensie is lovend, verwonderd bijna. Een sterke roman over kwaad, waarheid, anonimiteit, verdwijnen. Met als decor een zelf verzonnen universum, dat aan elkaar hangt van de duistere geschiedenissen en steden zonder naam. Een vormexperiment met een prikkelende diepgang.

 • Mattijs Deraedt

  Oct 01 2021

  "De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan" (2020, Poëziecentrum) Een opgemerkt poëziedebuut over de bijwijlen toxische rol van mannelijkheid in onze ziel en onze samenleving, over sterfelijkheid en vergankelijkheid. Over hoe we niet mogen opkroppen, niet mogen verengen. Mattijs (28) is gediplomeerd auteur, schrijft voor het literaire magazine Kluger Hans en werkt als communicatieverantwoordelijke voor het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse Overheid.

 • Ibe Rossel

  Sep 24 2021

  Ibe Rossel (22) is niet zoals andere studenten: ze dweept met Shakespeare, en de bibliotheek op haar kot voorziet haar vriendenkring van kwaliteitslectuur. Haar debuut is een inspirerende mix van filologie, millennial-columns en autobiografie. Aan de hand van zes grote (en heel erg dode) auteurs als Austen en Salinger gidst Ibe ons door levenslessen, anekdotes en literaire wetenswaardigheden. En zo pleit ze voor een nieuwe, eigentijdse lezing van die oude klassiekers.

 • Sholeh Rezazadeh

  Sep 17 2021

  Sholeh Rezazadeh (1990) studeerde geneeskunde in Iran, omdat het moest van thuis. Maar haar grote droom was schrijven. Die maakte ze pas waar toen ze in 2015 naar Nederland verhuisde, en meteen ook onze taal leerde. In 2018 won ze haar eerste literaire prijs. Dit jaar verscheen haar debuut "De hemel is altijd paars", dat intussen al aan de zesde druk zit. Ze voegt een zinnelijke, melodieuze maar ook breekbare dimensie toe aan het Nederlands.

 • Hans Depelchin

  Sep 08 2021

  Hans Depelchin (1991) is deeltijds leerkracht Woord. Op alle andere momenten is hij podiumperformer, toneelschrijver en sinds kort ook romancier. Zijn woelige stadsroman "Weekdier" graaft diep in de psychologie van vijf personages uit dezelfde straat, die worstelen met een veelheid aan demonen, inclusief zichzelf. Hij werkt intussen aan een nieuw boek, waarvoor hij met de tent de Elbe afreisde van bron tot monding. Er komt ook een poëziebundel en een essayreeks rond vaderschap.

 • Joost Oomen

  Oct 29 2020

  "Het leven kan zo mooi zijn dat het pijn doet", zegt Joost Oomen. De vrolijkste dichter van Nederland en verre omstreken brengt dit najaar z’n romandebuut uit: 'Het Perenlied'. Een magisch-realistisch boek dat zich niet laat samenvatten, net als Joost Oomen zelf. Hij treedt graag op met z’n band en doopt het publiek dan met meloensap. Ook in de podcast 'Groen Gebladerte' laat Oomen zien dat ie niet vies is van absurditeit.

 • Dominique De Groen

  Oct 23 2020

  'Shop Girl', de debuutbundel van Dominique De Groen, ontkiemde in de kelder van Primark, waar ze de globalisering overpeinsde en uitspuwde. “Toen ik uit financiële noodzaak bij Primark ging werken, wist ik al na twee dagen: ik moet hier iets mee doen" vertelt ze aan Tom De Cock in deze aflevering.

 • Thomas van der Meer

  Oct 16 2020

  Thomas van der Meer: “Als je in transitie bent, ga je door verschillende fasen. Eerst ben je een vrouw. Dan een transgender. Dan een man. En meteen ook homo, in mijn geval. Bij elk van die fasen horen vooroordelen, en die moeten dan maar kloppen. Terwijl ik al die tijd gewoon dezelfde bleef.”

 • Aya Sabi

  Oct 09 2020

  "Sommige mensen vinden Frans mooier, of Engels commercieel interessanter. Ik ben erg blij dat ik in het Nederlands kan schrijven.”, zegt Aya Sabi. Ze debuteerde met "Verkruimeld Land", een bejubelde reeks kortverhalen over afkomst, leven en dood. Intussen werkt ze aan haar nieuwe roman, en schopt ze de wereld verder een geweten

 • Jens Meijen

  Oct 02 2020

  “Veel mensen hebben het gevoel dat ze recht hebben op alle rijkdommen die hier zijn, gewoon omdat ze hier geboren zijn." Dichter, Humo-journalist, man met een scherpe mening en dito pen. Debuteerde eind vorig jaar met zijn bezwerende dichtbundel "Xenomorf" en sindsdien staat de kraan met lof wijd open. Hij kreeg er ook de C. Buddinghprijs voor. De voorlopig jongste uit de reeks Groen Gebladerte en een naam om te onthouden.

 • Iduna Paalman

  Sep 25 2020

  “Toen mijn vrienden en familie "De grom uit de hond halen" lazen, vroegen ze meteen: gaat dit over moederschap? Dat was zeker niet wat ik erin heb gestopt. Ik heb máánden volgehouden dat dat onzin was. Maar nu zie ik ook: mijn kinderwens is erin geslopen als thema.” Uit Amsterdam. Ze houdt van kort en schrijft dus vooral kortverhalen en poëzie. Haar debuutbundel "De grom uit de hond halen" werd begin september bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020.

 • Mohamed Ouaamari

  Sep 18 2020

  “Ik ben een fanboy van Rudi Vranckx. Als die morgen ontslagen wordt, zou ik gaan betogen. Mohamed Ouaamari, werd na een ironische tweet op een congres met veel machtsvertoon als terreurverdachte opgepakt. Vandaag is hij gelukkig eerder bekend van zijn scherpe columns, online maatschappijkritiek en zijn huiskat Fristi. En nu ook van zijn debuut 'Groetjes uit Vlaanderen': een zoektocht naar zijn Vlaamse identiteit als Antwerpse Europeaan met Marokkaanse roots.

 • Anneleen Van Offel

  Sep 10 2020

  Columniste, presentatrice, Letterzetter van de stad Kortrijk, en gefascineerd door de Holocaust. Debuteerde net met 'Hier is alles veilig', over een Vlaamse moeder die op reis door het Beloofde Land de dood van haar stiefzoon een plaats probeert te geven. Anneleen is zelf grote fan van Amos Oz en Stephen King.