PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

HBvL True Crime

In de maandelijkse reeks Van Moord tot Verdict analyseren we verschillende ophefmakende Limburgse moorddossiers, van plaats delict tot veroordeling, en gaan we op zoek naar de motieven die in het hoofd van de dader zijn gruwel rechtvaardigen.

Afleveringen

 • #11.5 Van Moord tot Verdict - De Parachutemoord: het ‘verdwenen’ bewijsstuk dat op wonderbaarlijke wijze weer opduikt

  Nov 21 2021

  Eind oktober 2010: het proces rond de parachutemoord zit er bijna op. Alleen de pleidooien staan nog op de agenda. Maar dan gebeurt er iets wat niemand, maar dan ook níemand had kunnen bedenken.

 • #11.4 Van Moord tot Verdict - De Parachutemoord: “Hoe kan de dader Els zijn? Die doet zoiets toch niet!”

  Nov 20 2021

  Terwijl het in de parachuteclub van Zwartberg begint door te dringen dat één van hun leden weleens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord op Els Van Doren, heeft de omgeving van Els Clottemans daar een heel andere mening over.

 • #11.3 Van Moord tot Verdict - De Parachutemoord: “Er zijn maar drie mensen die de dader kunnen zijn”

  Nov 19 2021

  De politie is er hoe langer hoe meer van overtuigd dat Els Clottemans op z’n minst meer weet over de moord op Els Van Doren. Wilde zij haar liefdesrivale uit de weg ruimen om minnaar Marcel voor zich alleen te hebben?

 • #11.2 Van Moord tot Verdict - De Parachutemoord: “Ik heb de pilot chute gevonden, dus Els Van Doren is vermoord”

  Nov 18 2021

  Maandag 20 november 2006. Twee dagen geleden stortte parachutiste Els Van Doren uit Ranst neer in een tuin in Opglabbeek, nadat haar valscherm gesaboteerd werd. Maar dan wordt de vermiste pilot chute plots teruggevonden.

 • #11.1 Van Moord tot Verdict - De Parachutemoord: "Ze hoort een vieze slag en ineens ziet ze een been en voet"

  Nov 17 2021

  18 november 2006, Lijsterstraat, Opglabbeek: in de achtertuin van de familie Selis stort een parachutiste neer. Els Van Doren (38), moeder van twee kinderen, overleeft de klap niet. Buurtbewoners Louis en Raf Selis, en centrumleider van de parachuteclub Jurgen Camps vertellen over de noodlottige dag.

 • #10 Van Moord tot Verdict - Dodelijke Heimwee: "Ik heb nog vier bladzijden met namen, hier zit de dader tussen"

  Oct 29 2021

  Een voorbijganger ziet op zondag 2 juli 2006 een rookpluim opstijgen in een fruitplantage in Nieuwerkerken. Een natuurbrand, denkt hij. Maar al snel blijkt het véél meer dan dat. Een vlammenzee wist de sporen van een dubbele moord uit. Twee verkoolde lichamen en een gesmolten brij zijn de enige aanwijzingen naar de dader. Kan de politie een doorbraak forceren en de moorden oplossen?

 • #9.2 Van Moord tot Verdict - De Executie van Kleuterjuf Josée: “En toen kwam dat verontrustende telefoontje”

  Sep 28 2021

  Enkele maanden na de gruwelmoord op oud-kleuterjuf Josée Widdershoven uit Vucht (Maasmechelen), wordt haar ex-man Lei Beaumont een tweede keer gearresteerd: de speurders vinden tal van kruitsporen in zijn wagen.

 • #9.1 Van Moord tot Verdict - De Executie van Kleuterjuf Josée: “Het is bijna akelig hoe ze haar eigen dood heeft voorspeld”

  Sep 27 2021

  Zondagavond 13 december 2009. In de garagebox achter haar woning wordt het lichaam van de gepensioneerde kleuterjuf Josée Widdershoven (64) aangetroffen. Meteen wijzen haar dochters naar iemand die ze wel zéér goed kennen.

 • #8.3 Van Moord tot Verdict - De Moordenaarsrit: “Uw strafblad mag wit zijn, maar uw hart is zwart” (deel 3)

  Sep 05 2021

  In januari 1988 verlaat zestiger Leo Kasprzak het assisenhof in Tongeren als een vrij man. Hij stond er terecht voor dubbele moord, op 16 april 1986 toen hij zijn ex Fanny Dierckx en haar nieuwe vriend Jos De Jonghe doodschoot. Kasprzak kan zijn leven verderzetten, buiten de gevangenismuren. Maar slaagt ook zijn dochter Christie, die getuige was van de moord op haar moeder, erin om de draad van haar leven weer op te nemen?

 • #8.2 Van Moord tot Verdict - De Moordenaarsrit: “Vrijspraak voor mijn vader? Ik kon dat niet geloven” (deel 2)

  Sep 04 2021

  De gepensioneerde militair Leo Kasprzak doodt op 16 april 1986 bij zijn thuis in Lommel de nieuwe vriend van zijn ex. Daarna rijdt hij naar het huis van die ex, Fanny, en doodt ook haar, voor de ogen van hun 11-jarige dochter Christel. Een zware straf lijkt de enige mogelijke uitspraak, maar Leo’s advocaat kiest tijdens het proces voor een opvallende strategie. Eentje die zowel in de rechtszaal als daarbuiten lang zal nazinderen.

 • #8.1 Van Moord tot Verdict - De Moordenaarsrit: "Ik was 11 en zag hoe papa mama doodschoot" (deel 1)

  Sep 03 2021

  ‘Moordenaarsrit van Lommel naar Koersel: 2 doden’. Het is de kop van Het Belang van Limburg op 17 april 1986. Een vreselijk gezinsdrama schudt de lezers 's morgens wakker. Wat het nog erger maakt: de 11-jarige dochter van het gezin is getuige van een van de twee moorden. Vandaag is zij 46 en heeft ze een nieuw leven opgebouwd in de Verenigde Staten. Via een videoconferentie doet ze voor de allereerste keer haar verhaal.

 • #7.2 Van Moord tot Verdict - De Schoenmoord (deel 2)

  Jul 27 2021

  De zoektocht naar de moordenaar van de succesvolle ondernemer Rita Vanderheyden uit Vliermaalroot lijkt terug bij af, nu blijkt dat de twee opgepakte verdachten niks met de zaak te maken hebben. Een schijnbaar belangrijke aanwijzing op de plaats delict is een werkmansschoen, maar ook die stille getuige van de moord leidt niet meteen tot een ontknoping. Tot begin februari 2003 speurder Nico Cilissen en zijn team van de federale gerechtelijke politie in Tongeren een gouden tip ontvangen.

 • #7.1 Van Moord tot Verdict - De Schoenmoord (deel 1)

  Jul 26 2021

  De 57-jarige Rita Vanderheyden wordt op 8 november 2002 dood teruggevonden langs haar auto, op de oprit van haar villa in Vliermaalroot (Kortessem). Op de plaats delict zijn amper sporen terug te vinden. Behalve een werkmansschoen. Het moordwapen kan die schoen niet zijn, maar misschien geeft hij wel een aanwijzing naar de dader(s)?

 • #6.2 Van Moord tot Verdict - Gruwel in het maïsveld (deel 2)

  Jul 06 2021

  Op vrijdag 23 oktober 2009, ruim twee jaar na de dood van Gabby Hessels, start in Tongeren het assisenproces van Erwin Lodders. Hij zal zich moeten verantwoorden voor verkrachting, foltering en moord. dit is een reconstructie van het bewogen proces.

 • #6.1 Van Moord tot Verdict - Gruwel in het maïsveld (deel 1)

  Jul 05 2021

  Het is eind juni 2007. De 18-jarige Gabby Hessels uit Zichen-Zussen-Bolder, een deelgemeente van Riemst, is afgestudeerd en kijkt reikhalzend uit naar de zomervakantie. Het échte leven kan eindelijk beginnen en daar is Gabby hélemaal klaar voor. Alleen zal het nooit zo ver komen.

 • #5.3 Van Moord tot Verdict - De Outlaws-Moorden (deel 3)

  May 30 2021

  Vanaf 7 januari 2015 moet Hells Angel Ali Ipekci zich voor het Tongerse assisenhof verantwoorden voor drievoudige doodslag. Maar het proces ontaardt bijna in een klucht wanneer blijkt dat haast alle getuigen aan acuut geheugenverlies lijken te lijden.

 • #5.2 Van Moord tot Verdict - De Outlaws-moorden (deel 2)

  May 29 2021

  In het onderzoek naar de drievoudige doodslag op Outlaws Freddy Put en Jef Banken, en hun vriend Michaël Gerekens, hebben de speurders de puzzel gelegd. Volgens het onderzoek is de Turks-Belgische garagist en Hells Angel Ali Ipekci de man die ze zoeken. Een kroongetuige praat hem aan de galg.

 • #5.1 Van Moord tot Verdict - De Outlaws-moorden (deel 1)

  May 28 2021

  Op vrijdagavond 20 mei 2011 doet een nachtvisser een akelige ontdekking in de Zuid-Willemsvaart in Eisden-Dorp (Maasmechelen). Een witte bestelwagen bungelt over de betonnen kanaalrand, met de neus naar beneden. In het gedumpte wrak liggen drie lichamen, doorzeefd met kogels.

 • #4.2 Van Moord tot Verdict - De Verdwenen Moeder (deel 2)

  Apr 27 2021

  De 26-jarige Priscilla Leurs uit Dilsen-Stokkem wordt in 2006 op beestachtige wijze om het leven gebracht. Haar man Bruno staat tweeënhalf jaar na de feiten, in 2009, terecht voor de moord. Iedereen verwacht een levenslange straf, maar de volksjury verrast vriend en vijand.

 • #4.1 Van Moord tot Verdict - De Verdwenen Moeder (deel 1)

  Apr 26 2021

  Priscilla Leurs, een jonge moeder uit Dilsen-Stokkem, verdwijnt spoorloos tijdens de kerstperiode van 2006. De politie gaat nog niet meteen van het ergste uit, want misschien is ze wel weggelopen. Wanneer dan plots blijkt dat er met Priscilla's bankkaart geld is afgehaald in Wallonië, komt het onderzoek in een stroomversnelling. En al snel volgt er een trieste doorbraak.

 • #3.2 Van Moord tot Verdict - Bloedbad in Bilzen (deel 2)

  Mar 30 2021

  Zondag 14 maart 2010, half negen in de ochtend. In de Wijerstraat in Bilzen wordt politieman Eddy Strijckers doodgeschoten door de 53-jarige Jean Houben. De schutter wordt zelf ook dodelijk geraakt. Maar daarmee kent deze tragedie nog geen einde. Ook in Vlijtingen, in de woning van Houben, heeft zich een drama voltrokken, nog voor hij aan zijn dodelijke raid in Bilzen begon.

 • #3.1 Van Moord tot Verdict - Bloedbad in Bilzen (deel 1)

  Mar 29 2021

  Het is zondag 14 maart 2010. De lente is in zicht, maar er is nog meer om naar uit te kijken. Politie-inspecteur Eddy Strijckers is een kleine twee weken geleden 55 geworden, en als ex-rijkswachter staat hij op een jaar van zijn pensioen. Maar daar is de toegewijde agent nog niet mee bezig. Integendeel, hij denkt eraan om nog enkele jaren verder te doen. Maar Eddy zal zelfs geen dag meer werken, want nog deze zondagochtend zal het leven van de sociale en behulpzame Eddy Strijckers een tragisch e...more

 • #2.2 Van Moord tot Verdict - De Frituurmoord (deel 2)

  Feb 23 2021

  Jacky Roussard wordt op woensdagavond 12 juli 2006 kort voor middernacht in koelen bloede doodgeschoten op het koertje achter zijn frituur in Maaseik. Eén welgemikt schot in het achterhoofd wordt de man fataal. De schutter raakt er zelfs bijna mee weg, want de moord wordt slechts per toeval ontdekt. Maar waarom moest de geliefde frituuruitbater dood? En wie vuurde dat ene schot af?

 • #2.1 Van Moord tot Verdict - De Frituurmoord (deel 1)

  Feb 22 2021

  Het is een warme zomeravond, die 12de juli 2006. Jacky Roussard en zijn echtgenote Manuela hebben er net een drukke dag op zitten in hun frituur in Maaseik. Er is geen vuiltje aan de lucht, tot er plots een luide slag weerklinkt vanop het koertje achter de frituur. Jacky ligt levenloos aan de afvalcontainer. Een hartaanval, gevolgd door een ongelukkige val, zo denkt iedereen. Tot een oplettende verpleger in het ziekenhuis een schokkende ontdekking doet.

 • De vlotramp van Godsheide

  Feb 12 2021

  Op vrijdag 14 februari 1941 kwamen 37 mensen, van wie 35 kinderen, om het leven tijdens de vlotramp van Godsheide. Een drama dat het Hasseltse dorp 80 jaar na dato nog altijd aan het verwerken is.

 • #1.3 Van Moord tot Verdict - De Man met de Gouden Handen (deel 3)

  Jan 27 2021

  Stephan Peigneux sprak nooit ook maar één negatief woord over zijn vrouw, Brigitte Bex. Toch sloeg diezelfde man zijn echtgenote koudweg dood met een halter, omdat hij gewrongen zat met zijn homoseksuele geaardheid. Dat haar dood daarnaast nog iets zou opbrengen, was mooi meegenomen. Wat heeft Peigneux daar zelf over te vertellen tijdens zijn assisenproces? Hoe legt hij zijn gruweldaden uit? En hoe reageert hij wanneer hij de doodstraf over hem hoort uitspreken, als laatste in België?

 • #1.2 Van Moord tot Verdict - De Man met de Gouden Handen (deel 2)

  Jan 26 2021

  Tongeren is in shock nadat Brigitte Bex, de 33-jarige echtgenote van topjuwelier Stephan Peigneux, op woensdagavond 10 februari 1993 om het leven komt tijdens een ogenschijnlijke homejacking. Al snel twijfelen speurders echter aan het verhaal van Peigneux. Maar wat heeft een skivakantie in Alpe d’Huez met de dood van Brigitte te maken? En vooral: wie is de zwarte, Franse adonis aan de zijde van Peigneux, die plots alle aandacht van de speurders krijgt?

 • #1.1 Van Moord tot Verdict - De Man met de Gouden Handen (deel 1)

  Jan 25 2021

  Woensdagavond 10 februari 1993. Iets na tien uur loopt er een stil alarm binnen bij de Tongerse gemeentepolitie vanuit de winkel van de 36-jarige Stephan Peigneux. De politie treft de gerenommeerde juwelier aan in zijn zaak, handen en benen gekneveld, zijn mond dichtgeplakt met tape. Peigneux’ vrouw Brigitte wordt thuis gegijzeld. Een overval met gijzeling, zoals er de weken daarvoor wel meer waren in die streek, maar is dat wel zo? Of is er meer aan de hand?

 • #6 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - Krijgt het onderzoek een nieuwe adem?

  Dec 08 2020

  9 december 2020, dag op dag tien jaar geleden verdween Elke Wevers uit Neeroeteren. Intussen is er nog steeds geen enkel spoor naar de jonge vrouw. In deze zesde - en voorlopig laatste - aflevering blikken we terug op tien jaar onderzoek. Dat doen we samen met de speurders zélf: voor het eerst sinds de verdwijning van Elke zal het parket officieel en uitgebreid toelichting geven bij het gerechtelijk dossier.

 • #5 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - De loodgieter, de koelwagen en het Franse kasteel

  Dec 07 2020

  De verdwijningszaak van Elke Wevers is letterlijk een thriller, met maar liefst drie verdachten die in hetzelfde appartementencomplex woonden als Elke. Met de derde verdachte maken we in deze aflevering kennis. Wat ging die man kort na de verdwijning van Elke doen in de bossen rond een kasteel in de buurt van Parijs? En waarom reed hij erheen in een sneeuwstorm, in het holst van de nacht en aan het stuur van een koelwagen?

 • #4 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - Hoe een brute bijlmoord de speurders naar Lapland leidt

  Nov 30 2020

  Het onderzoek naar de verdwijning van Elke Wevers lijkt vast te lopen. Tót december 2015. Na jaren van stilte komt er plots een nieuwe verdachte in beeld: Maaseikenaar Ulrich K., die in Zweeds Lapland veroordeeld werd voor een gruwelijke bijlmoord.

 • #3 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - En plots wordt vriend Tom een moordverdachte

  Nov 23 2020

  Al tien jaar lang is er geen enkel spoor van Elke Wevers uit Neeroeteren. Zou het kunnen gaan om moord? Wie zit daar dan achter? En waaróm? De speurders denken het antwoord op die vragen te kennen, want op 12 december 2011, bijna dag op dag een jaar na de verdwijning van Elke, wordt haar vriend Tom aangehouden.

 • #2 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - Tot wanhoop gedreven?

  Nov 16 2020

  Elke Wevers (32) uit Neeroeteren is intussen al tien jaar vermist. Wat is er met haar gebeurd? Zijn er aanwijzingen die een wanhoopsdaad of een zelfverdwijning waarschijnlijk maken? Of is er misschien een ontvoering in het spel? We zoeken het uit in deze aflevering.

 • #1 Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - In rook opgegaan

  Nov 09 2020

  Elke Wevers (32) uit Neeroeteren verdween op 9 december 2010 zonder ook maar één spoor achter te laten. In rook opgegaan. Wat is er die dag gebeurd? En wat voor iemand was Elke? In deze aflevering spreken we met Elkes moeder en haar metekind. Ook de collega die als laatste een sms'je van Elke ontving, doet - voor het eerst - zijn verhaal.

 • Wáár is Elke Wevers? Het mysterie uitgespit - Teaser

  Oct 27 2020

  Elke Wevers (32) uit Neeroeteren verdween op 9 december 2010 zonder ook maar één spoor achter te laten. Tien jaar later tasten de speurders volledig in het duister over wát er precies met haar is gebeurd.