PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Hallo, hier Almere . . .

'Hallo, hier Almere', de podcast van Robert Mienstra, journalist en podcaster in Almere. Ik maak iedere week een podcast met een bekende of opmerkelijke Almeerder. De podcast maak ik op locatie, dus bij de Almeerder thuis of op het werk. De podcasts duren ongeveer 30 minuten en zijn prima te beluisteren tijdens het fietsen, tijdens het sporten, in de auto, tijdens het koken of ’s avonds lekker lui op de bank. Luisteren kan ook op Apple Podcast, Google Podcast en Spotify.

Afleveringen

 • Column 'Alfabet' (7 november2021)

  Nov 07 2021

  Luister mijn column over het spelalfabet. Dat moet genderneutraal worden. De A van Anton en de H van Hendrik... dat mag niet meer. Ik kom met een alternatief.

 • De Publieke Opinie Uitzending 3 (10 augustus 2021)

  Aug 10 2021

  Elke dinsdagmiddag maak ik de podcast De Publieke Opinie in het nieuwscafé van De Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad. Ik schiet willekeurig bezoekers aan om met hen in gesprek te gaan over de stad, de bibliotheek en kunst en cultuur. “In deze derde uitzending trof ik John van Diepen aan met een grote stapel historische boeken over Almere en Flevoland onder arm. John is een geboren Flevolander met een hart voor de geschiedenis van de provincie. We spreken over zijn coöperatie Almeerse Wind, over g...more

 • De Publieke Opinie Uitzending 2 (3 augustus 2021)

  Aug 05 2021

  In deze aflevering spreek ik in het nieuwscafé met vier bezoekers van de nieuwe bibliotheek. Ik sprak ze willekeurig aan of ze met mij in gesprek wilden gaan over Almere, over de bieb en wat verder ter tafel komt. Zo blijkt Geert vrijwilliger te zijn voor de genealogische vereniging, en wil Hein meer ouderenwoningen. Ook heeft hij nogal wensen voor kunst en cultuur in de stad. (21 minuten)

 • De Publieke Opinie Uitzending 1 (13 juli 2021)

  Jul 13 2021

  Ik spreek in deze podcast niet met hotemetoten uit bijvoorbeeld de Almeerse politiek of het bedrijfsleven, maar, met Lizzy, Wim, Suus en Marius. Bezoekers van de nieuwe bibliotheek die ik willekeurig uitkoos om aan te schuiven bij deze podcast. We spreken over wat er fijn is in Almere en wat er beter kan. Sorry, sorry, de Floriade had ik niet op de agenda gezet, maar.....

 • Bernice van der Wolk en Femke Bakker over daklozenopvang in Almere (31 mei 2021)

  May 31 2021

  Ik spreek in deze aflevering met Bernice van der Wolk van de GGD en Femke Bakker van het Leger des Heils over de daklozenopvang in Almere. Waar en hoe worden daklozen opgevangen, hoe moeten we als inwoners met daklozen en bedelaars omgaan. Ook brengen we een bezoek aan de daklozenopvang in Almere Poort.

 • Gert-Jan Broer, griffier in Almere (11 mei 2021)

  May 11 2021

  Ik spreek met Gert jan Broer, de griffier van Almere. Wat betekent een griffier voor de raadsleden, voor de gemeenteraad en voor de inwoners van onze stad. We hebben het uitgebreid over integer zijn, over van onbesproken gedrag zijn. Hoe voorkom je een valkuil daarbij? En wie is eigenlijk de baas van Gert-Jan? Is griffier zijn een 9-5- baan? (26 minuten)

 • Paul Macco van Collage, centrum voor cultuuronderwijs Almere (30 maart 2021)

  Mar 30 2021

  Voor de podcast Hallo Hier Almere sprak ik met Paul Macco, directeur van Collage, het Almeers centrum voor cultuuronderwijs. Wat is Collage, wat is het belang van kunst- en cultuuronderwijs, welke rol speelt Collage in de het noodplan tegen het lerarentekort. Ja zelfs de Floriade komt ter sprake... en het nieuwe kunstmuseum. Maar ook de aangekondigde bezuinigingen op muziekverenigingen in Almere. 

 • Verslag demonstratie klimaatalarm Almere (14maart 2021)

  Mar 15 2021

  Verslag van de demonstratie Klimaat Alarm Almere op 14 maart 2021. (4 minuten). Locatie Lumièrepark Filmwijk Almere

 • Mario Withoud, allesschrijver en kunstenaar (1 februari 2021)

  Feb 01 2021

  In deze podcast spreek ik met Mario Withoud, Almeers alleschrijver, dichter en kunstenaar. Wat beweegt Mario om een kunstenaarsbestaan te leiden in Almere, wat vindt hij van de culturele scene in onze stad? Leidt hij een eenzaam bestaan? En wat vindt hij van onze jonge stad? En hebben Almeerse kunstenaars daarin wat te zoeken, en heeft hij een missie?

 • Meindert Eijgenstein, afscheid nemend voorzitter van Prisma (19 januari 2021)

  Jan 19 2021

  In deze podcast spreek ik met Meindert Eijgenstein, afscheid nemend voorzitter van het college van bestuur van Prisma, Stichting voor christelijk basisonderwijs in Almere. We spreken over christelijk onderwijs in de stad, zijn visie op onderwijs, het lerarentekort, de werkdruk en over de ontwikkelingen die het Almeerse onderwijs en hijzelf sinds 1977 hebben doorgemaakt. In dat jaar kwam Meindert in Almere wonen.

 • Johanna Braeunlich, kunstenaar in Almere (11 januari 2021)

  Jan 11 2021

  Johanna Braeunlich is kunstenaar in Almere, keramiste. Wat voor kunstenaar is zij? Wat beweegt haar, hoe komt haar kunst tot stand? En waar is haar kunst in Almere te zien? We spreken verder over het kunstenaarsbestaan in Almere en over het gebrek aan expositie-ruimte. 

 • Jonne Kortmann, forensisch arts bij de GGD Flevoland (16-11-2020)

  Nov 16 2020

  In deze podcast spreek ik met Jonne Kortmann, forensisch arts bij de GGD Flevoland. Wat doet ze als forensisch arts? Is ze vaak in Almere actief? Wat doet ze als er politiewerk op haar pad komt? En euthanasie of zedenmisdrijven? Hoe gaat Jonne met dit zware werk om?  En… kent dit serieuze beroep toch nog humor?

 • Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Almere (19-10-2020)

  Oct 19 2020

  In deze podcast spreek ik met Leonie Vestering, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Almere. De Partij voor de Dieren heeft een andere insteek in de politiek dan de gevestigde partijen. Bereikt de partij daar wat mee? Zou Leonie zich laten vastketenen aan een boom die omgehakt moet worden? Hoe activistisch is de partij voor de dieren?

 • Toon van Dijk, fractievoorzitter PVV in de gemeenteraad van Almere (04-08-2020)

  Aug 04 2020

  In deze podcast spreek ik met Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in de gemeenteraad van Almere. Van Dijk valt in de raad op door zijn gedegen dossierkennis, met name van de Floriade, en ook door zijn stevige uitspraken. We praten over islamisering van de stad, de Floriade, de afwezige transparantie van het college, de toekomst van PVV, het Almeerse politiek spectrum en over zijn favoriete sport …. hockey.

 • Bastiaan Malotaux, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Almere (12-07-2020)

  Jul 12 2020

  In deze podcast spreek ik met Bastiaan Malotaux, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Almere. Malotaux valt in de raad op door zijn rust en bondigheid. Hij bemoeide zich nauwelijks met het gekrakeel in de raad, maar ging zijn eigen gang. Wie is Bastiaan Malotaux? Het CDA is voorstander van de Floriade. Waarom? En wat vindt zijn partij van de woonvisie? En waarom was hij vroeger soldaat?

 • De Oostevaarderskliniek in coronatijd (07-07-2020)

  Jul 07 2020

  Ik sprak in deze podcast met Thomas Graaff, manager therapeutisch milieu Oostvaarderskliniek en Marije Stokkel, afdelingshoofd Oostvaarderskliniek over de Oostevaarderskliniek, de TBS-kliniek in Almere. Hoe gaat het er toe in de kliniek en welke invloed heeft de coronatijd op het werken in de Oostvaarderskliniek?

 • Burgemeester Franc Weerwind van Almere over Coronacrisis (30-03-2020)

  Mar 30 2020

  Afgelopen vrijdag interviewde ik voor Almere DEZE WEEK burgemeester Franc Weerwind van Almere over de coronacrisis in Almere. Ik zocht hem daarvoor thuis op. Ja ja, we hielden keurig anderhalve meter afstand. In de krant kan ik natuurlijk niet alles kwijt wat hij vertelt, de pagina-ruimte is daartoe te beperkt. Daarom nu het hele interview integraal als podcast van Hallo hier Almere. (Foto: Maarten Feenstra)

 • Corona-journalist of toch niet? (16-03-2020)

  Mar 16 2020

  Op pad voor een podcast met een bekende of opmerkelijke Almeerder… dat gaat effe niet. Dus het studiootje maar eens op mijn bureau opgebouwd. Wat heeft die Corona-crisis voor effect op mij, op mijn vak als journalist? Hoe kijk ik er als columnist tegenaan. Mag ik er grappen over maken? Hoe zagen mijn dagen er uit als journalist en wat brengen de komende dagen? Ik moet je zeggen, ik verkeer toch wel in enige verwarring. 

 • Frits Huis, Almeerder, journalist en politicus (09-03-2020)

  Mar 08 2020

  In deze podcast ‘Hallo, hier Almere' spreek ik Frits Huis, een bekende verschijning in Almere. Hij kent zo’n beetje iedere stoeptegel in de stad. Huis behoorde tot de eerste honderd inwoners van Almere. Lange tijd was hij journalist en columnist voor de Telegraaf. In Almere richtte hij de eerste krant op…. De Almare. Vanaf 2002 is hij politiek actief voor Leefbaar Almere, een paar keer als wethouder en nu als raadslid. Zeg ‘Almere’ en Huis vertelt over de stad die hij zo lief heeft.

 • Chris Wiersma, directeur nieuwe bibliotheek Almere (02-03-2020)

  Mar 02 2020

  In deze podcast van Hallo hier Almere spreek ik met Chris Wiersma, de directeur van de nieuwe bibliotheek. Het gebouw van de bieb in Stad bestaat binnenkort 10 jaar. Er is veel veranderd en er gaat veel veranderen. Chris vertelt over de verbouwing en over de ontwikkelingen die de bieb doormaakt. En binnenkort gaat hij met pensioen. Hoe kijkt hij terug op een leven vol bibliotheek.

 • Philippe van Thiel, eigenaar Haddock Watersport (24-02-2020)

  Feb 22 2020

  Philippe van Thiel van Haddock Watersport moest voor de Floriade met zijn jachthaven weg bij het Weerwater. Hij vond voor zijn zeilschool en horeca een nieuwe plek op het surfstrandje aan het Gooimeer in Almere Haven. Ook daar dreigt hij weer weg te moeten. Het stormt, letterlijk en figuurlijk, weer rond Haddock. Wat is het verhaal van Philippe van Thiel?

 • Irma Schwab, de beste schoolconciërge van Almere (17-02-2020)

  Feb 16 2020

  Irma Schwab is verkozen tot de beste schoolconciërge van Almere, een prijs die D66 voor de zevende keer in Almere uitreikte.  ‘Hallo hier Almere’ ging naar haar school De Aquamarijn in Almere Haven en sprak met haar. Wat doet een conciërge allemaal op school?  Waarom is de conciërge belangrijk? Hoe gaat ze om met de talloze dagelijkse vragen? En wat is er zo leuk aan het beroep? Een gesprek met een bevlogen vrouw.

 • Patrick Foederer, steward bij Almere City FC (11-02-2020)

  Feb 11 2020

  Patrick Foederer is steward bij de betaald voetbalclub Almere City FC. Wat doet een steward? Wat moet je allemaal kunnen als steward? Welke vaardigheden komen van pas en… wat maakt hij zoal mee in het stadion van Almere City FC. Voor de podcast Hallo hier Almere sprak ik met hem. Een verhaal met een man die zich met hart en ziel inzet voor de club. Foederer is ook leraar op de middelbare school Echnaton. Heeft dat beroep raakvlakken met zijn werk als steward?

 • Gregor Stam wil openluchtzwembad (03-02-20)

  Feb 03 2020

  Gregor Stam strijdt voor een openluchtzwembad in Almere. Voor de podcast ‘Hallo hier Almere’ zat ik met hem aan tafel. Stam is een bekende Almeerder, als topsporter schonk hij de stad tal van triatlonkampioenschappen. Wie hem op de dijk bij Haven zag buffelen wist het… die man haalt het, vaak als winnaar, haalt de eindstreep door te vechten tegen de elementen, tegen zichzelf tegen de concurrentie. Gregor Stam vecht nu met diezelfde onverzettelijkheid van de topsporter van toen… voor een openluch...more

 • Mario Kramer, wereldfietser (27-01-2020)

  Jan 27 2020

  In deze podcast van Hallo hier Almere spreek ik met Mario Kramer. Hij is voorzitter van de Almeerse afdeling van de Fietsersbond. Hij houdt zich actief bezig met het fietspadennet in Almere. Hoe is nu de stand van zaken met het fietsen in Almere? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Daarnaast is Mario wereldfietser. Ieder jaar maakt hij een grote fietstocht in het buitenland. De afgelopen jaren in Azië. Hoe bereidt hij zich voor, wat zijn de hoogtepunten en dieptepunten van die fietsreizen? En ...more

 • Simone de Kruijk, rector van OSG De Meergronden. (20-01-2020)

  Jan 19 2020

  In deze podcast spreek ik met Simone de Kruijk, rector van de middelbare school De Meergronden in Almere Haven. Waarom wilde zij juist rector van de Meergronden worden? Welke ontwikkeling maakt de Meergronden door? Wat biedt de school aan de leerlingen? Hoe zit het met gedrag van de leerlingen en van de ouders? En moet dat 40 jaar oude gebouw nu niet eens eindelijk tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw? Kortom, wat maakt de Meergronden zo’n bijzondere school in Almere?

 • Jacco van Buren, ambulance-verpleegkundige (13-01-2020)

  Jan 13 2020

  In deze podcast komt ambulanceverpleegkundige Jacco van Buren aan het woord. Samen met zijn collega bemant hij een van de vijf ambulances in Almere. Jacco houdt van zijn werk. Maar wat houdt zijn werk in? Wat komt er allemaal op zijn pad? Het werk is niet altijd even makkelijk, hoe gaat hij daar mee om? Heeft hij wel eens te maken met agressie? Desondanks, wat maakt zijn werk zo leuk en bevredigend? En… ambulanceverpleegkundige word je niet zomaar. Wat moet je doen voordat je dat werk mag doen...more

 • Ulysse Ellian (fractievoorzitter VVD) over veiligheid en ondermijning. (06-01-2020)

  Jan 06 2020

  Advocaat Ulysse Ellian is in Almere bekend als fractievoorzitter van de VVD. Vanuit de VVD zet hij in de gemeenteraad regelmatig veiligheid en ondermijning op de politieke agenda. In de nacht van oud- en nieuw ging Ellian op pad met stadstoezicht en de politie om zelf te ervaren wat de dienders in zo’n beladen nacht meemaken en hoe zij handelen. In deze podcast vertelt Ellian over zijn ervaringen en wat die bijdragen aan zijn inspanningen om Almere veiliger te maken. Verder gaat hij in op het vu...more

 • Eibert Draisma, strijder voor natuur en SP-fractie-assistent (30-12-2019)

  Dec 30 2019

  Eibert Draisma staat in Almere bekend als de strijder tegen de bomenkap. Hij heeft zich boos gemaakt over de kap van de in de Kruidenwijk. “Het was het einde van lommerrijke straten”, zegt hij. Sinds oktober is Draisma actief als fractie-assistent van de SP.

 • Foriade-gedoe op de Politieke Markt 19-12-2019

  Dec 22 2019

  De gemeente Almere, Floriade BV en Weerwater CV (Amvest/Dura) hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over het door Weerwater CV realiseren van vijf green embassies en zestien showcasewoningen. Het college schreef er een raadsbrief over. Op de Politieke Markt van 19 december 2019 bespraken de partijen de raadsbrief. In deze podcast bekijk ik wat zij en de wethouder er van bakten.

 • Jo Bosma, leger des heils (17-12-2019)

  Dec 17 2019

  Jo Bosma geldt als de aardigste en vredelievendste man van Almere. Hij is in middels 86 jaar. Hij is vrijwilliger bij het Leger des Heils. In de kerstperiode collecteert hij. Zestig jaar lang is Bosma zelf ook actief voor het Leger des Heils. “Maar niet alleen voor het Leger, ook voor andere doelen als KWF Kankerbestrijding en Jantje Beton. Een groot deel van zijn leven woonde en werkte hij met zijn vrouw in instellingen waar jongeren die het moeilijk hebben opgevangen werden. Jo Bosma, sinds 19...more

 • Wim Trieller, dichter (10-12-2019)

  Dec 17 2019

  “Poëzie heelt alle wonden”, zei de Almeerse dichter Wim Trieller in maart bij de publicatie van zijn bundel ‘Het zoutkristallen licht’. Zijn achtste bundel in 33 jaar. Komend voorjaar komt Trieller met de negende bundel ‘Zeedamp’. Wie is de dichter Wim Trieller. Wat beweegt hem om te dichten? Hoe gaat hij te werk? En wat heeft hij met wielrennen. En met Zeeland?

 • Jerzy Soetekouw, oud-wethouder (4-12-2019)

  Dec 17 2019

  Oud-wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA) blikt in deze podcast terug op zijn periode als wethouder in het Almeerse college. Ook kijkt hij vooruit. De VVD, ChristenUnie en D66 zegden donderdag 14 november tijdens de Politieke Markt het vertrouwen op in hun coalitiepartner PvdA. Dit was voor die partij aanleiding om haar wethouder Jerzy Soetekouw terug te trekken. Voor Soetekouw een emotioneel moment. Zeker omdat hij een van de populairste wethouders in Almere was.

 • Bram Koedam, schrijver (26-11-2019)

  Dec 17 2019

  Ik zit in Almere Haven aan tafel bij Bram Koedam thuis. Schrijver en docent maatschappijleer. In 2001 won hij de Jongeschrijversprijs met het verhaal ‘HO2: Leven aan het water’, over de buitenechtelijke zoon van de toenmalige burgemeester van Almere. In 2016 won hij de eerste prijs op het festival Avond van de Almeerse Film met de korte tragikomische film Stripheldenbuurt waarvoor het scenario schreef. In 2017 won hij de Andries Grijnerprijs met het verhaal ‘Een beetje kafkaësk?’, een schrijfwed...more