PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Bouwdepot - De Podcast

“Zonder goede fundering kun je nooit een stevig huis bouwen”. Dat was het vertrekpunt van het Bouwdepot, een pilot waarin vijf dak- en thuisloze jongeren een jaar lang een vast maandelijks inkomen krijgen, om zo te bouwen aan hun toekomst. In deze podcast nemen we je iedere maand mee in de struggles en successen van Gino, Kyra, Shuburney, Rami en Imane.

Afleveringen

 • Aflevering 10 - Doorbouwen

  Apr 12 2021

  Dit is hem dan: de laatste aflevering van onze podcast. Terwijl het project een jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, zorgt de aanpak van Het Bouwdepot nu al voor een domino-effect. Samen met onderzoeker Frank van Steenbergen reflecteren we op ons bijzondere experiment. André Schaminée vertelt over de kracht van ontwerp in ingewikkelde vraagstukken en met oprichters Manon van Hoeckel en Marleen van der Kolk kijken we naar de toekomst van Het Bouwdepot.  Met deze 10de aflevering eindigen ...more

 • Aflevering 9 - De Terugblik

  Mar 01 2021

  Het is inmiddels een jaar geleden dat we van start gingen met Het Bouwdepot. In deze aflevering blikken we terug en kijken we vooruit. Hoe gaat het nu met de jongeren? Wat heeft het hen gebracht? Hoe gaan ze verder, nu het Bouwdepot voor hen stopt? Zo gaan we bijvoorbeeld langs bij Imane in haar nieuwe, eigen appartement. We horen niet alleen de jongeren, maar ook onderzoeker Frank van Steenbergen van DRIFT. Hij reflecteert op het afgelopen jaar aan de hand van vele beluisterde gesprekken met de...more

 • Aflevering 8 - De Thuisbouw

  Jan 11 2021

  Het bouwen aan een 'Thuis' is niet hetzelfde als het hebben van een 'Huis'. In deze aflevering krijgen we een inkijkje in het huis van Gino en horen we hoe hij aan zijn vloer komt. Ook vertelt Shuburney hoe het is om zelfstandig te wonen en luisteren we naar een bijzonder gesprek met Imane over het bouwen aan een netwerk. Dit zijn allemaal manieren om thuisloosheid tegen te gaan. Samen met Gedragsdeskundige Coline van Nunspeet luisteren we naar de verhalen van de jongeren en legt ze uit en waaro...more

 • Aflevering 7 - De Toekomst

  Dec 07 2020

  Aflevering 7 - De Toekomst In deze aflevering gaan we thuis op bezoek bij Imane, Shuburney, Kyra en Gino. Samen met de begeleiders kijken we naar hun toekomstplannen. Waar zien ze zichzelf over 10 jaar of waar zien ze zichzelf na het Bouwdepot jaar, aankomende februari? Ook in deze aflevering: Ali Rabarison, directeur inclusieve samenleving bij de VNG, over de toekomst van het Bouwdepot zelf."

 • Aflevering 6 - Bouwen Aan Resultaten

  Nov 02 2020

  Aflevering 6 - Bouwen aan Resultaten Uit het boek van Rutger Bregman “Gratis geld voor iedereen” is een bijzonder project ontstaan. In deze aflevering maken we een uitstapje naar Canada en spreken we Frans Tjallingii, medeoprichter van het “New Leaf Project”. Dit initiatief gaf 50 dakloze mensen 7.500 Canadese dollar. Nu tonen ze wetenschappelijk aan dat mensen hierdoor minder lang dakloos zijn en dat zo’n aanpak ook nog eens geld bespaart. Hij vertelt ons over de verrassende resultaten!

 • Aflevering 5 - Bouwen aan Succes

  Oct 05 2020

  In de afgelopen zes maanden zijn alle jongeren op hun manier aan de slag gegaan met hun bouwbudget. In deze 5de aflevering delen we een aantal successen van de jongeren en proberen we een antwoord te krijgen op de vraag: Wat verstaan we in het Bouwdepot onder succes? Dit is ook afhankelijk van de mate waarin we erin slagen anderen te laten geloven in deze andere aanpak. Luister en denk met ons mee; dat bepaalt voor een belangrijke mate het succes.

 • Bouwen met staatssecretaris Blokhuis - Een Bouwdepot Special

  Sep 17 2020

  Tussen onze maandelijkse aflevering door een Bouwdepot Special: *een interview met staatssecretaris Paul Blokhuis* "We moeten meer sturen op vertrouwen", aldus Blokhuis. In deze speciale aflevering vertelt hij over de noodzaak om dak-en thuisloze jongeren meer regie te geven. Daartoe zijn onconventionele beleidsplannen nodig. Het Bouwdepot is daar een goed voorbeeld van. Luister en denk met ons mee!

 • Aflevering 4 - De Bouwschuld

  Sep 07 2020

  Waarom de jongeren uit het Bouwdepot zo snel mogelijk van hun schulden af willen komen? Je hoort het in de vierde aflevering van het Bouwdepot. Dit keer te gast: lector Schulden en Incasso en onderzoeker binnen het Bouwdepot Nadja Jungmann. We praten met haar over geld -of beter het gebrek aan geld.

 • Aflevering 3 - De Bouwvak

  Jul 06 2020

  De Bouwvak is één van de bouwstenen in het Bouwdepot, en staat voor een periode van rust. Door stress of door onverwerkt trauma is dat een belangrijk herstelmoment voor de jongeren. Helaas zorgde het corona virus echter juist voor veel stress. Je hoort de ervaringen van de jongeren én de begeleiders in de 3de aflevering. Speciale gast in deze aflevering is Igor van Laere, oprichter van de Nederlandse Straatdokters groep.

 • Aflevering 2 - Het Bouwplan

  Jun 01 2020

  Op deze zonnige pinksterdag komt alweer de 2de aflevering van het Bouwdepot - de Podcast online. Hierin leer je de jongeren beter kennen, vertellen we je over het bouwplan en hoor je wat Kyra te vieren had.

 • Aflevering 1 - Wat is het Bouwdepot?

  May 04 2020

  Wat is het Bouwdepot eigenlijk? Waarom doen we deze pilot? En, wat gaat er het komende jaar allemaal gebeuren? Je hoort het in deze allereerste aflevering. Veel plezier met luisteren!

 • Het Bouwdepot - De Trailer

  Apr 27 2020

  Dit is de Trailer van het Bouwdepot - De Podcast. “Om een stevig huis te bouwen, heb je eerst een goede fundering nodig.” Het Bouwdepot is een pilot waarin thuisloze jongeren een jaar lang een vast maandelijks inkomen ontvangen, om zelf te bouwen aan hun toekomst. Meld je aan voor ons WhatsApp Kanaal waar je de podcasts maandelijks in een Appje ontvangt. Stuur dan een bericht met ‘aanmelden’ naar 06-82186312.