PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Voedselkabinet

Kan je de wereld verbeteren met eten? In deze podcast laten we horen hoe je gezonder, eerlijker en duurzamer kan eten. In Het Voedselkabinet ontrafelen Helen Kranstauber en Samuel Levie, samen met gasten, de verhalen achter onze dagelijkse kost. Het Voedselkabinet is een podcast van Food Cabinet en Dag en Nacht Media en wordt mede mogelijk gemaakt door stichting DOEN.

Afleveringen

  • Bonusaflevering: De Voedselstemwijzer

    Mar 02 2021

    Het is in de afgelopen afleveringen van onze podcast vaak aan bod gekomen, maar de politiek speelt een belangrijke rol in ons voedselsysteem. Van suikertaks tot regels voor kindermarketing, de politiek heeft een flinke vinger in de pap of zou dit in sommige gevallen juist meer moeten hebben. Wat wij stemmen is dan ook van invloed op hoe we zullen eten! In deze bonusaflevering pluizen wij, samen met Teun van de Keuken, geen menukaarten maar partijprogramma’s voor je uit en gaan we op zoek naar de...more

  • Aflevering #12 In gesprek met minister Carola Schouten

    Dec 22 2020

    De afgelopen maanden zijn we met een microfoon in de hand door het land getrokken om te onderzoeken of we de wereld kunnen verbeteren met eten. We hebben onze eigen vuilniszakken doorgespit, we zijn de supermarkt ingedoken op zoek naar producten die onze kinderen verleiden tot ongezond eten, we stonden in de keuken met verschillende chefs, we gingen op bezoek bij boeren én we onderzochten de grote en complexe vraagstukken van ons huidige voedselsysteem. Maar met wie kunnen we beter een gesprek v...more

  • Aflevering #11 Voedselveranderaars met een missie

    Dec 08 2020

    Voor echte verandering heb je positieve, ambitieuze en getalenteerde mensen nodig. Mensen die de theorie in praktijk brengen en laten zien dat het echt anders kan. Wij, Sam en Helen, zijn ooit zelf de Youth Food Movement gestart en organiseerden jarenlang een Food Film Festival. Gewoon dingen gaan doen, was en is nog steeds ons motto. In deze aflevering gaan we in gesprek met twee optimistische voedselveranderaars die met hun initiatieven bijdragen aan een beter voedselsysteem. Bij ons in de stu...more

  • Aflevering #10 Hoe ziet de toekomst van de landbouw eruit?

    Nov 24 2020

    De Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend om haar efficiëntie. Jaarlijks produceren we honderden miljoenen kilo’s voedsel, van aardappels tot uien, groenten uit volle grond of de kas, en wat te denken van de gigantische hoeveelheid dieren die we in Nederland houden? Varkens, koeien en kippen, in de wei of in een stal. Een geweldige prestatie zou je kunnen zeggen. Maar onze landbouw piept en kraakt.

  • Aflevering 9: Hoe word je vegan?

    Nov 10 2020

    Vegan. Een hippere benaming van wat vroeger gewoon veganist werd genoemd. Een dieet dat lange tijd het imago had van een geiten-wollen-sokken-beweging. Maar no more! Vegan zijn is hip. Vegan restaurants schieten als paddo’s uit de grond, de hashtag #veganfood heeft 21,7 miljoen berichten op Instagram én BN’ers en influencers schromen niet om te pronken met hun vegan lifestyle. Maar hoe doe je dat ‘vegan worden’ en vooral ook waarom? In deze aflevering zoeken we antwoorden op deze vragen.Shownote...more

  • Aflevering 8: Wie heeft de macht over ons voedselsysteem?

    Oct 27 2020

    We worden met zijn allen steeds dikker. Een op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht én obesitas vormt een groot probleem voor de volksgezondheid. In aflevering twee kwamen we al tot de conclusie dat marketing werkt, maar met name wordt ingezet om ons te verleiden tot het eten van ongezonde producten! Maar wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor onze gezondheid? Wie heeft de touwtjes in handen en dus de macht als het aankomt op een gezonde voedselomgeving? In deze aflevering onder...more

  • Aflevering 7: Restaurant met een missie

    Oct 13 2020

    Terwijl in Den Haag wordt gesoebat over het opnemen van vluchtelingen, gebeurt er elders in Nederland iets heel bijzonders. In Arnhem werd deze zomer het derde restaurant van A Beautiful Mess geopend. Deze restaurantketen heeft als missie om mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige leer- en werkplek te bieden en ze klaar te stomen voor een carrière in de horeca. Meer dan 170 mensen vonden op deze manier een baan en konden zo bouwen aan een hun toekomst. In deze aflevering gaan we meer...more

  • Aflevering 6: Heri Heri, een gekookte geschiedenis

    Jun 29 2020

    Aan alles wat er op ons bord ligt zijn verhalen verbonden. En vandaag hebben we het over een bijzonder gerecht uit de Creoolse keuken: Heri Heri. Een gerecht dat het verhaal vertelt over onze gezamenlijke geschiedenis met Suriname. Heri Heri betekent zoveel als hele hele. Hele aardvruchten en hele banaan worden gekookt en geserveerd met zoute vis. Het gerecht vertelt het verhaal over de Afrikaanse diaspora, over kolonialisme, maar ook over de trots van Surinamers. Heri Heri is een van de gerecht...more

  • Aflevering 5: Wie zaait, wiedt en oogst ons eten?

    Jun 16 2020

    Nederland produceert ontzettend veel eten. Elk jaar komen er tonnen aan voedsel van onze bodem. Van aardappelen tot witlof, van tomaten uit de kas tot verse bonen van het land. Toen door de coronamaatregelen de grenzen werden gesloten en de vliegtuigen aan de grond bleven en wij ons in Nederland massaal druk maakten over onze geplande zomervakantie, vreesden de boeren in Europa voor iets heel anders. Namelijk het wegvallen van een vaak niet zo zichtbare, maar ontzettend belangrijke schakel in on...more

  • Aflevering 4: Maak het verschil, support your locals!

    Apr 07 2020

    De coronocrisis brengt Nederland tot stilstand. Lege straten, dichte winkels, verlaten scholen en de horeca gesloten. Bij de restaurants - die eerst konden rekenen op voldoende gasten - staan de borden nu opgestapeld te wachten op betere tijden. Uit eten gaan we dus niet meer. Maar eten blijven we doen. En dus hamsteren we onze boodschappen massaal bij de supermarkt, in angst dat er misschien wel te weinig voedsel zal zijn. De coronacrisis doet Nederland niet alleen stilstaan, maar laat ons bese...more

  • Aflevering 3: Chef met een missie, Emile van der Staak

    Mar 31 2020

    Jamie Oliver kent natuurlijk iedereen. Als chef inspireert hij niet alleen, met een enorme collectie kookboeken en tv-programma’s, maar hij zet hij zich in voor maatschappelijke issues, zoals een gezonde schoollunch voor ieder kind. Hij maakte van het begrip chef, iets veel groters! Hij is allang niet meer de enige chef die zich inzet voor een betere wereld. Steeds meer chefs verbinden zich aan goede doelen of hebben hun eigen missie de wereld te verbeteren. In deze aflevering zoeken we chef Emi...more

  • Aflevering 2: Paw Patrol, niks te dol?

    Mar 17 2020

    Producenten en grote merken spelen slim in op het sentiment van kinderen, en gebruiken ‘cartoon’-helden op de verpakkingen van hun ongezonde waren. Denk aan Elsa-ijsjes, Paw Patrol koekjes en ken je de flippo’s nog? Steeds meer kinderen eten ongezond met als gevolg dat ook steeds meer kinderen overgewicht hebben. Maar wat als we diezelfde marketing inzetten voor de promotie van gezond eten? Kunnen we deze ongezonde trend dan omkeren? En wie kunnen we eigenlijk verantwoordelijk houden voor de gez...more

  • Aflevering 1: Mag het een kilootje minder?!

    Mar 17 2020

    Wereldwijd wordt ⅓ van al ons eten weggegooid. Dat is evenveel als de hele productie van een land als China. Dat is schrijnend als je bedenkt dat er meer dan 800 miljoen mensen op de wereld met honger naar bed gaan. In deze aflevering van het Voedselkabinet nemen Samuel en Helen je mee op pad. Hoeveel verspillen we nu eigenlijk? En hoe kunnen we zelf bijdragen aan de oplossing?

  • Kan je de wereld verbeteren met eten?

    Feb 25 2020

    Kun je de wereld verbeteren met eten? Samuel Levie en Helen Kranstauber geloven van wel! In Het Voedselkabinet redden ze met een microfoon in de hand goed eten van de vuilnisbak, oogsten ze een maaltijd in een voedselbos en gaan ze achter de marketeers aan die onze kinderen verleiden tot ongezonde keuzes. Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering van Het Voedselkabinet via jouw favoriete podcastapp. Meer weten? Ga naar hetvoedselkabinet.nl