PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

IJzige Tongen

In de podcast IJzige tongen bespreken oud-schaatsers Bart Veldkamp en Ben van der Burg memorabele schaatswedstrijden, bijzondere schaatstijden, blikken ze vooruit op grote toernooien en praten ze over onverklaarbare prestaties, schwalbes en matrixen. Nu te beluisteren via je favoriete podcastplatform.

Afleveringen

 • “Je moet tegen saaiheid en druk kunnen”

  Mar 13 2022

  Ireen Wüst en Sven Kramer namen afscheid. De IJzige Tongen staan daar bij stil. Hun beste races ooit. De druk die ze weerstonden. De saaiheid van een sportbestaan: trainen, eten, slapen en hoe belangrijk ze zijn voor de schaatssport. Daarnaast de WB Finale met zeven ritjes, waar mooie bijzaten. Denk alleen al aan de 1500 meter van Kjeld Nuis en de 3000 meter met Irene Schouten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • WK Schaatsen: van tsja naar bloedstollend

  Mar 06 2022

  Het WK schaatsen tikte vele aspecten van de schaatssport aan. Bij de Teamsprint keken de IJzige Tongen naar een wedstrijd waarbij ze dachten, dit slaat nergens op. De Sprint toernooien waren mwa en toen kwamen de Allround toernooien. De IJzige Tongen stonden op de banken. Spanning ende sensatie tot de laatste ritten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Schaatsers gebruik je invloed'

  Feb 27 2022

  Nils van der Poel gaf zijn Olympische medaille weg om aandacht te vragen voor mensenrechten in China. De IJzige Tongen bespreken of sporters zich wel of niet politiek gevoelige uitspraken moeten doen.  Daarnaast een voorbeschouwing op de WK in Hamar en wat doe je een week na de Olympische Spelen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Twee fenomenale winnaars: Schouten en Swings

  Feb 19 2022

  De Mass start kreeg twee fenomenale winnaars. Bart Swings omdat hij hier zijn hele leven mee bezig is geweest, terwijl het onderdeel niet eens zijn hele leven bestaat. Irene Schouten omdat ze haar favorieten rol meer dan waar maakte en de Nederlandse koningin van de Spelen werd. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Kai Verbij had door moeten rijden’

  Feb 18 2022

  Eén IJzige Tong is er van overtuigd. Kai Verbij had door moeten rijden. Hij had niet moeten stoppen en daarmee overtuigt hij de andere IJzige Tong. In deze IJzige Tongen de prachtige 1000 mannen vandaag met uitstapjes naar Siberië en de uitspraak van Wayne Gretzky: ‘je schaatst waar de puck naartoe gaan.’ See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Jutta Leerdam is een fenomeen!

  Feb 17 2022

  Ze draagt een ploeg. Ze is een 'skatefluencer'. Ze wint zilver op de 1000 meter. De IJzige Tongen zijn diep onder de indruk Jutta Leerdam. Eén van de meest complete sportvrouwen.  Naast de analyse van de 1000 meter vrouwen, vanzelfsprekend ook een voorbeschouwing op de 1000 meter mannen. Met een whatsapp bijdrage van de zus van Kai Verbij.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Objectiviteit versus Subjectiviteit bij het Shorttrack

  Feb 16 2022

  Twee keer goud, zilver en brons voor Schulting. De laatste medaille had een andere kleur kunnen hebben, maar een Chinese gooide roet in het eten. Dat kun je irritant vinden en toch constateren de IJzige Tongen dat het Shorttrack steeds objectiever wordt.  Daarnaast natuurlijk een uitgebreide voorbeschouwing op de 1000 meter vrouwen. We denken dat Jutta Leerdam het moet afleggen tegen Miho Takagi.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zo win je goud op de ploegenachtervolging ;-)

  Feb 15 2022

  Geen team, geen goed programma, niet op getraind. Het was een drama voor de Nederlandse schaatsers op de ploegenachtervolging. De IJzige Tongen buiten zich over de vraag: hoe win je wel. En, ze komen met een antwoord: Zorg dat het individu meer belang krijgt  zich in te zetten voor het team. Niet alleen financieel, maar ook trainingstechnisch en op het persoonlijk vlak.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Heerlijk, een vrije schaatsdag!

  Feb 14 2022

  Maar er gebeurt genoeg. De IJzige Tongen blikken terug op de eerste week met een prachtig rondje van Kjeld Nuis, een sublieme Irene Schouten en een ontketende Nils van der Poel.  Daarnaast kijken we vooruit naar de dag van morgen: de achtervolging. Alsof je een team krijgt als je jezelf TeamNL noemt.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Die inhaalactie van Xandra Velzeboer!'

  Feb 13 2022

  De IJzige Tongen zagen de Shorttrack dames op de aflossing een formidabele gouden medaille winnen. Tegelijkertijd blijft het treurig om te zien hoeveel moeite de langebaanschaatsers hebben met de teamonderdelen.  Verder zagen we een aangename 500 meter bij de dames. Met een sprookjeswinnares, een volkomen verrassende nummer twee en een hele goede Jutta Leerdam op plek vijf.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Onterechte valse starts verzieken 500 meter schaatsen'

  Feb 12 2022

  De IJzige Tongen konden er vandaag niet over uit. De laatste twee ritten van de 500 waren niet vals. De rijders kregen wel een valse start. De IJzige Tongen benaderden de ISU en een professionele cameraman. De eerste gaf ze geen gelijk, de tweede wel. Steekt er meer achter? En de dames achtervolgers reden slecht, het is duidelijk nog geen team. We houden ons hart vast, want we willen wel dat ze uiteindelijk met goud naar huis gaan. Linkjes:Video van de start: https://twitter.com/buitenhuiserik...more

 • Kom je Nils van der Poel tegen....

  Feb 11 2022

  Wil je een 10km winnen dan moet je de eerste rondjes ontspannen rijden en toch de juiste snelheid behalen. Bij Nils van der Poel was dat geen probleem. Hij haalde dan ook als verwacht goud. Bij Patrick Roest kwamen de rondjes niet makkelijk en daarom was het des te knapper dan hij zilver haalde.  Verder in deze IJzige Tongen natuurlijk de gouden medaille van Suzanne Schulting en een fijnzinnige voorbeschouwing op de 500 meter mannen. See omnystudio.com/listener for privacy information...more

 • ‘De beste 5km dames ooit geschaatst’

  Feb 10 2022

  Volgens de IJzige Tongen was de 5km van Irene Schouten de beste 5km ooit door een dame geschaatst. Hoe ze hem opbouwde, hoe ze technisch reed. Pet af. Diepe buiging. Ook komen ze terug op het bommetje dat Nils van der Poel liet ontploffen over de ‘lobby’ van Nederland bij de ijsmeester. Bart Veldkamp had wat contact met de ISU en held Tomas Gustafson. Daarnaast een voorbeschouwing van de 10km voor mannen. Dat gaat Roest niet redden!See omnystudio.com/listener for privacy informatio...more

 • Een rel, we hebben een de zamboni-ijshardheid-rel!

  Feb 09 2022

  De IJzige Tongen bespreken de rel die Nils van der Poel veroorzaakte door schande te spreken over de Nederlandse ijslobby. Ook komen Kees van Kooten en Wim de Bie langs. Luisteren dus! Van der Poel sprak grote woorden als 'corruptie' en 'gruwel' doordat een Nederlandse bewegingswetenschapper zegt te lobbyen bij de ijsmeester om het ijs harder te maken. Ook staan we stil bij de corona, het shorttrack. 'Wat een 1500 meter' en het doorgaan van Kjeld Nuis tot Milaan. See omnystudio.com/listen...more

 • ‘In de rust tegen de 60km/u rijden’

  Feb 08 2022

  Kjeld Nuis, Thomas Krol heersten het hele seizoen niet op de 1500 meter en op 8 februari 2022 stonden ze daar op het Olympische Podium. In deze IJzige Tongen de analyse van de 1500 meter en onderzoeken Bart Veldkamp en Ben Van der Burg het je op het juiste moment boven jezelf uit kunt stijgen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Wüst leverde een ongekende unieke prestatie’

  Feb 07 2022

  De IJzige Tongen zijn er stil van. De ongekende unieke prestatie van Ireen Wüst. Vijf keer goud op vijf Olympische Spelen en dan ook de manier waarop. Zo’n perfecte 1500 meter hebben we niet vaak gezien in de geschiedenis van de schaatssport. Iemand die zo kan pieken, zo boven zichzelf uit kan stijgen. De IJzige Tongen moeten daar dan een verklaring voor hebben, maar soms volstaat slechts: met open mond kijken naar een wonder dat zich voltrekt en stil zijn.See omnystudio.com/listener ...more

 • 'Lekker als je na de dweil zit'

  Feb 06 2022

  Nils van der Poel deed wat we allemaal van hem verwachtten. Goud ophalen op de 5000 meter. Hij maakte het echter spannender dan we dachten. Dat kwam door Patrick Roest. Roest reed een sterke 4400 meter en toen, moest hij nog anderhalf rondje. Dankzij deze strijd werd het een prachtige vijf kilometer, met een terechte winnaar, terwijl je, als je aan de kant van Roest staat blijft denken, had er niet meer in gezeten? Maar als bestaat niet in de sport. In deze IJzige Tongen een analyse van de 5000 ...more

 • Schouten in de gloria

  Feb 05 2022

  De eerste dag van de Olympische Spelen zijn de IJzige Tongen opgewonden. Schouten wint na een schitterende rit goud en door het matige presteren van de overige Nederlandse dames valt er veel te speculeren over spanning en vorm op het juiste moment. Bart Veldkamp en Ben Van der Burg wagen zich tijdens de Spelen echter ook aan andere sporten. Bart genoot op de eerste dag van de Noren in de sneeuw en beiden zagen Schulting vallen op de relay.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Voor Goud laat je je alles welgevallen’

  Jan 30 2022

  Een week voor de spelen bezigen Bart Veldkamp en Ben Van der Burg een vlijmscherpe analyse van de stand van schaatssport. Ze kijken naar de geschiedenis. Welke schaatsers van het WK junioren in 1986 zijn legendarisch geworden? Ze kijken naar het heden. Welke schaatsers van het WK schaatsen voor junioren 2022 zullen legendarisch worden? En ze kijken naar de nabije toekomst. De Olympische Spelen in Beijing met alle corona maatregelen op een prachtige ijsbaan prepareren onze helden zich voor hun ul...more

 • “Sven Kramer is een hobbyist”

  Jan 23 2022

  ‘In de positieve betekenis van het woord. Hij houdt zo van schaatsen dat hij het nog zou doen als hij geen geld zou verdienen,’ zegt Bart Veldkamp in deze IJzige Tongen. Ben van der Burg spreekt zich over deze kwestie niet uit. Wel heeft hij een  mening over de onveilige app die de sporters op hun telefoon moeten zetten tijdens de Olympische Spelen. Ook gaan de IJzige tongen deze week vanzelfsprekend in op het NK allround en sprint. Ze nemen het belang van buitenschaatsen door, ...more

 • De IJzige Tongen Japan Special

  Jan 16 2022

  Soms hoor je verhalen waarvan je denkt, goed verhaal. Het verhaal van Johan de Wit over zijn trainerschap in Japan is zo’n verhaal. De IJzige Tongen spraken hem over de Japanse cultuur, het Japanse schaatsen en natuurlijk de medailles die gewonnen moeten gaan worden in Beijing. Hij zat in Karuizawa in Japan. De plaats waar Yoko Ono graag kwam,  kennen we trouwens nog uit 1986, het WK sprint, met de almachtige Igor “de verschrikkelijke” Zhelezovsky. Hij won voor Dan Jansen ...more

 • Een bloedeloos EK met veel goud

  Jan 09 2022

  Dachten we een week geleden nog dat de medaille oogst op de Olympische Spelen voor de schaatsers wel eens tegen zouden kunnen gaan vallen. Op het EK werd in ieder geval duidelijk dat de concurrentie zeker niet uit Europa gaat komen. 'We' pakte bijna alle gouden medailles. Voor de Nederlandse schaatsers was het vooral een lekker toetje na het OKT. Het spannendste was nog het gedoe over de strategie bij de mass start voor mannen. Dit onderdeel gaat in ieder geval een moeilijk verhaal worden in Bei...more

 • 'Eigenlijk leverde Verbij de beste prestatie'

  Dec 30 2021

  In deze IJzige Tongen bespreken Bart Veldkamp en Ben van der Burg de laatste afstanden op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Ze zagen vier een ongekend mooie races. 'De 1000 meter mannen was niet normaal.' Terwijl ook de 5000 meter vrouwen en de 1500 meter mannen en vrouwen die kwalificatie verdienen. Tot slot vullen de IJzige Tongen ook de deelnemers voor de Olympische Spelen in om de selectiecommissie te helpen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Rennen of Schaatsen over 500 meter?

  Dec 28 2021

  In deze IJzige Tongen constateren Bart Veldkamp en Ben van der Burg dat de meest stabiele schaatsers voorlopig de Olympische matrix vullen. De afgelopen dagen schitterende prestaties van Merijn Scheperkamp en Femke Kok op de 500 meter. Een spannende 3000 meter dames en een fenomenale Jorrit Bergsma op de 10km. Toch poppen er vragen op. Waarom harkt Antoinette de Jong zo naar achteren? Waarom begint Patrick Roest niet langzamer? Wat is Hein Otterspeer aan het doen?See omnystudio.com/listener for ...more

 • "Kramer kan nog veel harder"

  Dec 26 2021

  Het Olympische Kwalificatietoernooi voor de schaatsers is van start gegaan en…. Geen verrassingen. In deze Ijzige tongen analyseren we de belangrijkste ritten en bespreken we de psychologische druk die een wedstrijd waarbij je als favoriet alleen maar kunt verliezen met zich meebrengt. Speciale aandacht vanzelfsprekend voor Sven Kramer. Want de vraagt luidde: gaat de beste schaatser aller tijden zich plaatsen voor de Olympische Spelen? Met zijn derde plaats op de 5km is die kans groot. M...more

 • De Grote OKT voorbeschouwing

  Dec 19 2021

  'Dat de 500 meter bij de dames en heren zo hoog in de selectievolgorde voor de Olympische Spelen staat, slaat helemaal nergens op.' Beweren Bart Veldkamp en Ben van der Burg. In deze IJzige Tongen blikken ze vooruit op het één na belangrijkste toernooi voor de schaatsers in Nederland: Het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Verder hopen ze dat er weinig mensen verrassen op het OKT waarvan je vooraf al weet, dat wordt niets op de Spelen. Tot slot nemen ze wat trainingswedstrijden door ...more

 • Fundamentele schaatswetten

  Dec 13 2021

  De wereldbekerwedstrijd in Calgary triggerde Bart Veldkamp en Ben van der Burg om over de meeste fundamentele schaatswetten te praten. Moet je bij de start direct wegrijden of wegrennen? Moet je een 1500 meter zo vlak mogelijk rijden of erin knallen? In welke mate moet je alleen bochten rijden? Door het sterke optreden van de Russen, de Amerikaan Jordan Stolz en Joey Mantia ontstond een deze IJzige tongen een discussie waar schaatsers aan moeten voldoen willen ze het maximale uit die rondjes hal...more

 • 'Keihard doortrainen!'

  Dec 06 2021

  Als je voor geen meter hebt gereden, dan komt het doordat je keihard doortraint. Als je goed hebt gereden, dan is het ondanks dat je keihard hebt doorgetraind. Een wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City is altijd genieten, dankzij de snelle tijden. Alleen past het drie weken voor de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen iets minder goed in je programma. De prestatie logen er echter niet om. Bart Veldkamp en Ben van der Burg bespreken de wereldrecords van Nils Van der Poel en Jordan St...more

 • De grote schaats prestatiematrix special

  Nov 28 2021

  Waar zou het schaatsen zijn zonder een zonder een prestatiematrix of kansenmatrix of selectiematrix? Nergens, wij Nederlanders heersen op de ijsbaan. Op de OIympische Spelen mogen maar negen mannen en negen vrouwen meedoen. Dus moeten we bedenken op welke afstanden we de meeste kans maken op Olympisch eremetaal. Bart en Ben nemen na een beperkte voorbereiding in deze podcast alvast een voorschot op de prestatiematrix. Resultaat: discussie en onduidelijkheid. Echter de voorzet is genomen. De wijz...more

 • Vlakker schaatsen en meer souplesse

  Nov 22 2021

  Omdat Bart in Davos verblijft, beginnen de heren deze IJzige Tongen met het bespreken van legendarische wedstrijden uit vervlogen tijden in dat Zwitserse dorp. Om het vervolgens te hebben over de matige poging van de Nederlandse schaatsers om in Noorwegen de prestaties van de wereldbekerwedstrijd in Polen te verbeteren. Ondanks de unieke ritten van Nils van der Poel en Irene Schouten. Maar, waarom heersen de Nederlandse schaatsers niet in deze fase van het seizoen? Luister naar een nieuwe editie...more

 • Verliezen op de juiste manier

  Nov 14 2021

  We waren in Polen. De Nederlandse schaatsers ontmoetten de rest van de wereldtop en dat viel niet mee. Uiteindelijk behaalde Nederland nog vier gouden medailles, maar de overmacht die we dachten te hebben was verdwenen. Dat is op zich niet erg, je moet alleen wel op de goede manier verliezen. Patrick Roest deed dat perfect. Met goede vlakke races. Kjeld Nuis en Thomas Krol deden dat in ieder geval op de 1500 meter niet. Ondertussen ontstond tussen Bart en Ben een discussie hoe snel je met schaat...more

 • Op naar de eerste wereldbekerwedstrijd

  Nov 08 2021

  In de week na het Daikin NK afstanden nemen we rust. Bart Veldkamp en Ben van der Burg bespreken hoe we zo'n schaatsseizoen nu verder op moeten bouwen. Onderweg nemen we de kansen van Ronald Mulder door. Hij raakte bij het NK geblesseerd, maar kan als alles meezit Olympische kampioen worden. Wat Bart en Ben overigens niet geloven. Verder nemen ze de buitenlandse schaatsers door, want de eerste Wereldbeker staat voor de deur.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Ongekend niveau op NK afstanden

  Oct 31 2021

  Bart Veldkamp en Ben van der Burg zagen dat de Nederlandse schaatstoppers klaar zijn voor het komende Olympische seizoen. Tijdens het Daikin NK afstanden regende persoonlijke records en we zagen verschillende baanrecords. Het viel op dat het het vrouwentoernooi ongekend hoog niveau had dankzij Irene Schouten en Jutta Leerdam. Bij de mannen genoten we van Jorrit Bergsma en Kai Verbeij, terwijl we natuurlijk ook niet om Sven the Man heen kunnen. Wat deed hij zaterdagavond in Enschede?See omnystudi...more

 • Afl 1 Voorbeschouwing

  Oct 26 2021

  In deze eerste aflevering van IJzige tongen blikken Bart Veldkamp en Ben van der Burg vooruit op het NK afstanden. Ondertussen praten ze over onverklaarbare prestaties van Bart en Ben. En, wat doet Bart in de Seychellen?See omnystudio.com/listener for privacy information.