PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

In de Wetenschap

In de Wetenschap is de podcast van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hier hoor je interviews met onderzoekers, nieuws en reportages uit de Groningse academische wereld. De podcast is er voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en de universiteit!

Afleveringen

 • Het belang van palliatieve zorg - Sander de Hosson - In de Wetenschap #20 - RUG Podcast

  Aug 31 2020

  Deze aflevering is te gast: Sander de Hosson, longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en RUG Alumnus van het Jaar 2019. Een prijs die hij ontvangt voor de wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood, te beginnen tijdens hun opleiding.

 • Pauline Kleingeld en Linda Steg - een Spinoza en een Stevin - In de Wetenschap #19 - RUG Podcast

  Jun 19 2020

  In deze extra lange aflevering zijn te gast prof. dr. Pauline Kleingeld en prof. dr. Linda Steg: de 2 kersverse winnaars van een Spinozapremie en een Stevinpremie. Pauline Kleingeld is hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis en Linda Steg is hoogleraar Omgevingspsychologie. Ze spreken met Wim, Arjen en Tina over hun onderzoek en over wat deze onderscheidingen voor hen betekenen. Gasten: prof. dr. Pauline Kleingeld & prof. dr. Linda Steg Presentatie: Wim Brons, Tina Kretschmer, Arjen Dijkstra

 • Dealing with COVID-19 - Alex Friedrich - In Science #18 - RUG Podcast

  May 15 2020

  In this 18th episode, Alex Friedrich is with us. He is a professor of Medical Microbiology & Infection Control at the University Medical Center Groningen. Wim, Tina and Arjen talk to him about the corona crisis, relaxing the measures and his personal experience in dealing with COVID-19. Also, Arjen gives some historical perspective on reopening the university in relation to the opening of the academic year in September. Guest: prof. dr. Alex Friedrich Hosts: Wim Brons, Tina Kretschmer, Arjen Dij...more

 • Invloed van ervaringen van adolescenten met leeftijdsgenoten - Tina Kretschmer - In de Wetenschap #17 - RUG Podcast

  Apr 14 2020

  Deze aflevering (opgenomen in februari, nog voor de coronacrisis) is te gast: Tina Kretschmer, universitair hoofddocent aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen op de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Wim en Arjen praten met Tina over haar onderzoek naar de invloed van ervaringen van  adolescenten met leeftijdsgenoten op andere sociale relaties en voor volgende generaties. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het multidisciplinaire TRAILS onderzoek.

 • Q&A: Impact of corona on UG - Cisca Wijmenga - In Science #16 - RUG Podcast

  Mar 31 2020

  In this special Q&A episode, our rector, prof. dr. Cisca Wijmenga, tries to answer some of the questions from our listeners about the impact corona has on work and life at University of Groningen. Find additional information on www.rug.nl/corona.  Guest: prof. dr. Cisca Wijmenga Hosts: Wim Brons, Tina Kretschmer, Arjen Dijkstra

 • Coronavirus special - Casper Albers - In Science #15 - RUG Podcast

  Mar 19 2020

  This entire 15th episode is about the Coronavirus. Our guest is Casper Albers, professor in Applied Statistics and Data Visualisation. Wim, Tina and Arjen discuss how statistical models about the spread of the virus are used in the media, but also what impact the Coronavirus has on researchers at our university. Guest: Casper Albers Hosts: Wim Brons, Tina Kretschmer, Arjen Dijkstra  

 • Teaching robots to work together - Ming Cao - In Science #14 - RUG Podcast

  Feb 14 2020

  Our guest is Ming Cao. His research focuses on multi-agent systems and autonomous robots. He is designing algorithms that help autonomous robots cooperate. Wim, Nanna and Arjen interview him about his research and how working together with biologists and sociologists helps him to design better algorithms.

 • How our gut influences our health and mood - Sahar El Aidy - In Science #13 - RUG Podcast

  Jan 17 2020

  This episode, Sahar El Aidy is our guest. She tells us all about her research on the relation between our gut and the brain and how gut bacteria can influence our mood, health and sometimes even the medication you take. This is the first "In de Wetenschap" (In Science) podcast recorded in English.

 • De wraak van de vergeten regio’s - Caspar van den Berg - In de Wetenschap #11 - RUG Podcast

  Dec 09 2019

  Wim en Nanna interviewen Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance aan de Campus Fryslân in Leeuwarden. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de groeiende sociale en economische ongelijkheid tussen bruisregio’s en krimpregio’s. Hij legt hierbij de relatie met o.a. de recente boerenprotesten en de invloed die het heeft op het stemgedrag van mensen en noemt dit ook wel “de wraak van de vergeten regio’s”. Daarnaast vertelt Arjen Dijkstra over de rol van de universiteit in Friesland...more

 • Terug naar Spitsbergen 79 - Louwrens Hacquebord - In de Wetenschap #12 - RUG Podcast

  Dec 07 2019

  Te gast is prof. dr. Louwrens Hacquebord. Veertig jaar geleden organiseerde hij met het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen de eerste archeologische expeditie van de RUG naar Spitsbergen. Nu opent 7 december de tentoonstelling “Spitsbergen 79” in het Universiteitsmuseum die een beeld geeft van de werkomstandigheden van de onderzoekers op Spitsbergen destijds. Wim, Nanna en Arjen interviewen hem over zijn ervaringen tijdens de expeditie.

 • De vorming van onze Melkweg - Amina Helmi - In de Wetenschap #10 - RUG Podcast

  Jun 21 2019

  Amina Helmi is hoogleraar Dynamica, Structuur en Vorming van de Melkweg aan de RUG. Eind 2018 publiceerde ze in Nature over haar onderzoek naar de vorming van onze Melkweg en de ontdekking dat de Melkweg ongeveer 10 miljard jaar geleden is samengesmolten met een ander sterrenstelsel. Vrijdag 21 juni is bekendgemaakt dat zij de Spinoza Premie 2019 zal ontvangen, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding. Wim en Arjen interviewen haar over haar onderzoek en wat deze onderscheiding vo...more

 • Hoe werkt diertherapie? - Steffie van der Steen - In de Wetenschap #9 - RUG Podcast

  Apr 18 2019

  Dieren worden steeds vaker ingezet in therapie met kinderen. Maar werkt het ook en zo ja, hoe werkt het dan? Dr. Steffie van der Steen onderzoekt dit en wordt door Wim Brons en Arjen Dijkstra geïnterviewd over haar onderzoek naar de werking van dierondersteunde interventies (diertherapie). Arjen heeft het laatste wetenschapsnieuws en in het kader van Intellectual Property (IP) week spreken we met de mensen van het Oceangrazer project en het IP-team.

 • Statistiek in de Media - Casper Albers - In de Wetenschap #8 - RUG Podcast

  Mar 21 2019

  Te gast is Casper Albers, Hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie. Wim en Nanna praten met hem o.a. over zijn oratie: "Toegepaste statistiek: van ontwikkeling tot communicatie", factchecken, statistiek in de media en de onderwijsstaking. Daarnaast is er wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra en een interview met Saskia Nijmeijer. Zij onderzoekt of van het aanleren van nieuwe vaardigheden, zou kunnen helpen om langer cognitief gezond te blijven.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #7 Katherine Stroebe en Tom Postmes - Gaswinningsproblematiek

  Feb 25 2019

  In aflevering 7 van In de Wetenschap worden Katherine Stroebe en Tom Postmes geinterviewd over de gaswinningsproblematiek. In gesprek met Wim Brons en Nanna Hilton vertellen zij over hun onderzoek naar de effecten van de aardbevingen in Groningen op de gezondheid en de veiligheid die mensen ervaren. Ook is er wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #6 Peter Verhoef - Platformeconomie

  Feb 04 2019

  De 6e aflevering van In de Wetenschap gaat over de platformeconomie. Te gast in de podcast is Peter Verhoef, professor in Marketing. Wim Brons en Nanna Hilton interviewen hem over verschillende facetten ervan en wat de gevolgen zijn. Daarnaast is er wetenschapsnieuws met Arjen Dijkstra en is er een interview met PhD-er Linda Dijkshoorn.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #5 Anton Scheurink - Anorexia en Verslaving

  Dec 18 2018

  In deze extra lange aflevering een interview met hoogleraar Neuroendocrinologie Anton Scheurink. Wim Brons en Nanna Hilton interviewen hem o.a. over zijn onderzoek naar Anorexia en verslaving. Daarnaast vertelt Nanna over haar toelating tot De Jonge Akademie van de KNAW. Tot slot wordt Jaap Waverijn geïnterviewd over hoe wetten en regelgeving kunnen bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #4 Niels Taatgen - Artificial Intelligence

  Nov 26 2018

  Te gast in deze 4e In de Wetenschap podcast is prof. dr. Niels Taatgen, hoogleraar Cognitive Modelling. Wim Brons en Nanna Haug Hilton interviewen hem over o.a. Artificial Intelligence en het nieuwe Cognigron instituut. Daarnaast hebben we wetenschapsnieuws en is er een interview met Simon Hemelaar over zijn promotieonderzoek naar de toepassing van fluorescente nanodiamanten in onderzoek naar kanker en veroudering.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #3 Marthe Walvoort - YAG

  Jul 05 2018

  In de 3e aflevering van In de Wetenschap interviewen Wim Brons en Nanna Haug Hilton Marthe Walvoort, winnaar van de Gratama Wetenschapsprijs 2018. Marthe is wetenschapper aan de RUG en doet onderzoek naar verschillende soorten suikers en hun rol in gezondheid en ziekte. De Gratama Wetenschapsprijs is de aanmoedigingsprijs voor jonge en actieve wetenschappers, van de universiteiten van Leiden en Groningen.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #2 Marie-José van Tol - YAG

  May 24 2018

  Wim Brons en Nanna Haug Hilton interviewen Marie-José van Tol in aflevering 2 van In de Wetenschap. Marie-José doet onderzoek naar de inzet van cognitieve therapie bij het voorkomen van een terugval bij depressie. Zij heeft o.a. hiervoor de Heineken Young Scientists Award gewonnen binnen het Social Sciences vakgebied. Aanleiding voor het gesprek is het "Kennis is Koning" event tijdens Koningsdag.

 • In de Wetenschap - RUG podcast - #1 Koningsdag

  Apr 13 2018

  In deze 1e aflevering interviewen Wim Brons en Nanna Haug Hilton, Mickel Hansen van de Feringa onderzoeksgroep en Arjen Dijkstra, Hoofd Studium Generale. Mickel praat over zijn onderzoek, de groep waarin hij werkt, werken met Ben Feringa en wat ze gaan doen op Koningsdag. Arjen praat over de activiteiten op Koningsdag en het maken van deze podcast.