PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
De beste non-fictie voor je gelezen en besproken, aan de keukentafel van Koen Fillet en Sven Speybrouck.
Geert Buelens over 1972 en het begin van het milieubewustzijn, Katrien Van Hecke over de Oostendse Compagnie, Bram Vervliet over zijn boek 'Waarom we bang zijn", Martijn van Calmthout over zijn boek "Het eiland dat Higgs heet"
Aslihan Babayigit over de nieuwste generatie zonnecellen Geerdt Magiels over het boek Zo zit de wereld in elkaar van Vaclav Smil, over energietransitie en waarom die veel langer zal duren dan wordt aangenomen. Inge Van Hulle over het boek Waanzin aan het einde van de aarde van Julian Sancton, over de zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache. Karl Van Den Broeck over een plan uit de jaren '50 om onder de Kempen een kernbom tot ontploffing te brengen en zo opslagruimte te maken voor aardgas
Mohamed Amin Chaib over zijn broer die aansloot bij IS; Edward De Maesschalck over de macht en onmacht van edelvrouwen in de Bourgondische tijd; Harry de Paepe over George III, de minst begrepen koning van Engeland; en Noémie Schellens over Nadeshda von Meck, de mecenas van Tsjaikovski.
Ilse Boeren over Onsterfelijkheid, Steven Van Ammel over de geschiedenis van de index, Ward Bogaert over de Tour van 1919, en Frederik Goossens over de rol van de mondharmonica in de jazz.
François Colin over Qatar, Camille Ghekiere over haar docu nieuwkomers, Guy Coppieters over Achiel Charbon en de Belgische Kolenslag, en Koen Stein over dinosaurussen
Philippe Noens over de pedagogische tik, Guido Derksen over hemel & hel, Gwen Busseneers over bitcoin en Marc Erkens over Mozart en Mercury.
De beste non-fictie voor je gelezen en besproken, aan de keukentafel van Koen Fillet en Sven Speybrouck.
Emmanuel Waegemans noemt de Krim Russische en argumenteert, Frank Westerman over stuwdammen, Marjolein van Bavel over boksende vrouwen in Mexico en Tijs Goldschmidt over invasieve exoten.
Rik Van Cauwelaert las kritische boeken over journalisitiek; Patrick De Rynck over triomfbogen; Maja Wolny over haar treinreis naar Tibet; en Andrea Voets over de ondertussen volwassen kinderen uit de beruchte Roemeense weeshuizen.
Interne Keuken met Steven De Foer over een omstreden monument voor Crazy Horse, Mieke Verbeken over de ingewikkelde voortplanting van zwammen, Petra Thijs over Victorine Meurent die model stond voor Manet zijn Déjeuner sur l'herbe, en Johan van de Gronden over de reislustigste onder de vlinders: de monarchvlinder.
Rudolf Hecke over zijn boek Passie en hoe zijn levensverhaal tot dat boek leidde, Audrey Boivin over kunstrestauratie, Johan Op de Beeck over de Franse Revolutie en de Brabantse Omwenteling en Tinne Claes over haar boek Zaad zonder naam over spermadonatie en kunstmatige inseminatie.
Wouter Ryckbosch over het boek Het Begin van Alles, Sanderijn Helsen over pubers, Eric Bauwens over de zoon van Napoleon, Sidney Goossens over vliegtuigen die zelf beschadigingen detecteren
Pien Van Der Hoeven over nepnieuws dat oorlogen veroorzaakte, Thomas Winters over @torfsbot, Geerdt Magiels over Suzanne Simard die de schimmelnetwerken ontdekte waarlangs bomen communiceren, Ine Roox over bijgeloof in Napels
Hendrik Vos over het boek Hoogtezucht, Barbara Debeuckelaere over Dalas in Roemenië, Marita Mathijsen over de literaire smaak in de 19de eeuw, Tore Tom Denys over zijn vak: tenor.
Alain Mouton over zijn Frankrijkboek "Et alors"; Jimmy Kets maakte een documentaire over drie varkens; Leen Vermeulen schreef "Je pijn te lijf"; en Ruud Hendrickx over de nieuwe editie van de Dikke Van Dale
Dan Jing Wu over het kunsthart, Kristof Smeyers over de raaf, Geertjan De Vugt over vingerafdrukken, Norbert Peeters over Green Planet
Ingo Piepers over de onvermijdelijkheid van oorlog; Veerle Maebe over haar boek Mijn dorp, ik weet nog hoe het was; Cynrik De Decker over de betrokkenheid van Belgen bij de prille ruimtevaart; en Berlinde Deman over de tuba.
Jan Eeckhout over zijn boek De winstparadox, Barbara Rottiers over Astrid Lindgren, Miet Ooms over interpunctie en Jan Van Der Roost de fanfare
Caroline de Gruyter over het Habsburgse Rijk en de Europese Unie, Sarah Lebeer over vaginale melkzuurbacteriën, Bart Verhoeven over polarisatie, Gunter Segers over de vergeten wielerheldin/luchtvaartpionier Hélène Dutrieu.
Ward Hulselmans over eenzaam reizen als passagier op een vrachtschip; Thomas Crombez over kunstfilosofie; Leen Decin over astrofysica en God; en Thomas Janssens over zijn toneelstuk over Ernest Hemingway
Geerdt Magiels over het boek Het pijnstillerimperium, Femke Paulussen over de geschiedenis van koffie, brandweerofficier Marc Coenen over zijn verantwoordelijkheid voor de dood van twee collega's, Emmanuel Waegemans over Catharina de Grote
Rik Van de Walle over het boek Rationaliteit van Steven Pinker; Karel Joos over zijn werk: lobbyen en over het boek Boeie! dat hij er over schreef; Carine Defoort over haar boek Confucius spreekt; en Lex Hoefsloot over zijn gezinswagen op zonne-energie die dit jaar op de markt zal komen.
Bert Keizer over Ludwig Wittgenstein, Wouter Bulckaert over Randy Newman, Christian Van Kerckhove over begrafenisrituelen, Sofie Barmans over de seksuele moraal en masturbatie tussen de twee wereldoorlogen
Els Van Driel over Shadowgame, documentaire over alleenreizende kindvluchtelingen; sopraan Lieselot De Wilde over het draaiorgel waarop ze zichzelf begeleidt; Chams Eddine Zaougui over de fascinatie van Hitler voor de islam, naar aanleiding van het boek De profeet en de führer; Lieven Vandenhoute over Gerard Reve, naar aanleiding van de podcast Reve tot leven
Jelle Dehaen over cowboys, Juliette Taquet over de werking van ons brein, Andreas Jonkers over vader worden als je zelf vaderloos bent en Valéry Vermeulen over muziek op basis van zwaartekrachtgolven uitgezonden door zwarte gaten.
Dalena van Heugten over slapen en dromen nav haar boek Nachtrust - Hans Van Cauwenberghe en Heidi Den Hollander over het koor Onze Rijkdom, met mensen die ervaring hebben met armoede - Leen Gorissen over haar boek Natural Intelligence - Marie Joossens over wat mondbacteriën aanrichten verderop in ons lichaam
Geerdt Magiels over de bijzondere jeugdzorg, Nabou Claerhout over de trombone, Jan Walraven over het geld in het voetbal en Emmanuel Waegemans over Anna Snitkina, de vrouw van Fjodor Dostojevski.
Lode Lauwaert over zijn boek "Wij Robots"; Björn Schmelzer over polyfonie en de CD "Josquin the undead" van Graindelavoix; Sofie Peeters over de mannelijke norm in de medische wetenschap en haar podcast "Geen Kleine Man" die daarover gaat; en Dirk Velghe over keizer Napoleon III naar aanleiding van zijn boek "De Ziel van Parijs"
Junior Mthombeni over zijn eigen leven - één been in Zuid-Afrika, het andere in Mechelen - en hoe hij daar theater van maakt; VRT-correspondent Sven Tuytens keert na 10 jaar terug uit Spanje en heeft een boek geschreven over dat diep verdeelde land; Louise Fresco had het over het rampzalige landbouwbeleid van Stalin, gebaseerd op de theorieën van een charlataneske wetenschapper; en Guido Tack heeft in een halfuur de twaalfduizendjarige geschiedenis van het bos van Ename uit de doeken gedaan.
Katharina Smets nav haar voorstelling LAND, over Belgische migranten in Detroit; Frederik Nicolai over de Sami en hun conflict met Noorwegen en Zweden, nav de docu-serie Borderline op Canvas; Steven Van Ammel over het boek "De gezonken bibliotheek van Ferdinand Columbus; en Mathijs Deen over zijn biografie van de Rijn: Grenzeloze rivier. (En: Koen heeft een bloedneus.)
Peter Peumans over eiwitwetenschap en de medische mogelijkheden ervan, Dirk Holemans over zijn boek Honger naar Gent, Tanné Bogaerts over haar boek Kind van extreemrechts en Adwin de Kluyver over zijn boek Niemandsland, over Antarctica.
Idesbald Goddeeris - over zijn boek Missionarissen Volkan Uce over zijn docu All-in Tom Naegels over zijn boek Nieuw België, de geschiedenis van de migratie Ilse Daems over Dieren in het Derde Rijk, een boek van Jan Mohnhaupt
Thomas Hertog vertelt hoe de Big Bang is bedacht aan de Universiteit van Leuven door Georges Lemaitre; Koen Leysen weet alles over trekvogels; Flip Feyten heeft de biografie van Boris Johnson gelezen en Leen Verheyen filosofeert over wat je kan leren door romans te lezen.
Dorien Styven had het over de heldendaden van Andrée Geulen die in het verzet honderden Joodse kinderen hielp onderduiken; herder Maarten D'hondt las voor ons een boek over de rol van het schaap in de geschiedenis van de mensheid en Koen Boesman van toneelgroep Vagevuur heeft een stuk geschreven over Rosa Luxemburg.
Historisch geuren en kleurenonderzoek in de Antwerpse kathedraal. Wat Parijs was in de 19de eeuw en New York in de 20ste, was Antwerpen tussen 1500 en de beeldenstorm van 1566. De pis-en kakhumor van Sjostakovitsj en de Aarde als radiator en stopcontact.
De strijd tegen de klimaatwijziging is nog niet verloren, we kunnen het ijs nog redden. Hoe? Dat weet Martijn van Calmthout. Bacteriën, schimmels, algen, virussen... Babette Muyshondt onderzoekt wat er zich aan miniscuul leven op bomen en planten afspeelt. Emmanuel Waegmans schreef ‘De droomstad van de tsaar’. Een boek over Sint-Petersburg en tsaar Peter De Grote. Milo van Bokkum heeft een prachtig geillustreerd boek geschreven over "grensstreken".
Stijn Devillé over het theaterstuk 'Vrede, Liefde & Vrijheid'. Ulrike Müller over het boek 'Thuis in een Museum'. Greet Van Thienen over Gertrude Stein, de beroemdste ongepubliceerde auteur en Leen Bokken over Egyptische prostituees ten tijde van Cleopatra.
Econoom Edin Mujagic over 'Keerpunt 1971'. Nelleke Teughels over de toverlantaarn in het Belgisch onderwijs: die stond voor een nieuwe pedagogische aanpak. Erik Bruyland over zijn boek 'Kobalt Blues': over de Congolese geschiedenis van 1960 tot vandaag. Hans Dierckx over 100 jaar Spa-Francorchamps.
Geschiedkundige Chanelle Delameillieure onderzocht conflicten over de keuze van een huwelijkspartner in de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden. Erik Martens over zijn boek 'Bobonneke valt in de radijzen'. Patrick De Rynck heeft het late werk van dertig beroemde kunstenaars samengebracht in het boek 'Het laatste schilderij. Van Jan Van Eyck tot Pablo Picasso'. En bioloog Kay Van Damme las het boek 'The Handshake', over de oorsprong van de handdruk.
Geerdt Magiels heeft samen met Koen Vanmechelen een boek geschreven: This is not a chicken. Tinne Claes heeft het over de geschiedenis van vaccinatie en vaccinatie-angst. Dans in Indië erkend door de Unesco als Werelderfgoed en de verdwenen piano’s van Siberië.
Frank Albers over "Lincoln in his times" van David S. Reynolds, Wieteke van Zeil over het tekort aan vrouwelijke schilders in de kunstgeschiedenis; Jan Leyers over zijn prof filosofie, Rudolf Boehm. Van de Vier Gentse Filosofen was hij de minst bekende (Etienne Vermeersch, Leo Appostel, Jaap Kruithof), Linde Verjans over haar boek "Musiceren is topsport".
Wat er op de zeebodem gebeurt, dat weten we niet. Wij niet en de wetenschap ook niet. De diepzee is letterlijk en figuurlijk één groot zwart gat. Hij was de wreedste aller Romeinse keizers. Nero. Hij liet Rome in brand steken en keek naar de vuurzee terwijl hij danste en viool speelde. Maar is dat ook zo? Rond 1450 vindt Johannes Gutenberg een drukpers uit met losse metalen drukletters. De belangrijkste boekhandelaar uit die tijd, Vespasiano Da Bisticci in Florence, bleef halsstarrig vasthouden ...more
Wouter Ryckbosch van de VUB heeft 'Werk' van de Britse antropoloog James Suzman gelezen. Een geschiedenis van de werkende mens, is dat, van de prehistorie tot vandaag. Frantz Pieter Van Dorpe was een Belgisch industrieel en burgemeester van Sint-Niklaas. Lid van Verdinaso, maar vanaf eind 1941 actief in het verzet. Ben Felten is blind. Hij wil het wereldsnelheidsrecord op een motor breken. Het wereldsnelheidsrecord voor blinden. Eva Küpper heeft over de recordpoging van Ben Felten een documenta...more
Liesbeth De Ceulaer heeft een documentaire gedraaid in Jakoetië, een autonomie republiek in Siberië. Over "Het leven van de pepel" komt Hans Van Dyck vertellen. Duurzaam hout stoken? Het kan. Kris De Decker weet hoe. Koh-I-Noor is de beroemdste diamant ter wereld. En hij werd gestolen.
Matthijs van Boxsel had een ambitieus plan om 's werelds domoorden te verzamelen en te beschrijven. In 'De Topografie van de Domheid' heeft hij dat plan waargemaakt. Dierlijk magnetisme. Le tout Paris was er mee weg. De muziek van Frank Zappa is raar. Peter Vermeersch snapt dat. Liesbeth Gijsel heeft een podcast gemaakt over menstrueren.
Beatrice de Graaf ging in gesprek met terroristen, Lucas Vanclooster hoopt dat Jonathan Coe ooit nog een Nobelprijs wint, NOS-correspondent Peter d’Hamecourt over zijn herseninfarct en 'Four season in a day’, de nieuwe documentaire van Annabel Verbeke.
Mark Blaisse schreef het boek 'De Adviseur', de Belgische staat moet aan het Dubaise containeroverslagbedrijf een boete van 120 miljoen euro. Michael Van Peel reed met zijn oude Vespa naar de Noordkaap en voor Nancy Vermeulen ligt de toekomst van de mens ligt in ruimte.
De allereerste bestsellerauteur uit de geschiedenis, noemt Sandra Langereis hem: Erasmus. Wij vormen voor vleermuizen een groot gevaar. Dat klinkt als de omgekeerde wereld. Dat vraagt om een woordje uitleg. Pierre Goetsbloets woonde eind 18de eeuw in Antwerpen op de Sint-Jacobsmarkt, en hield tussen 1794 en 1797 een prachtig dagboek bij. Hoe ben je probleemloos een liberale conservatieve socialist?
Sam Lee is een Engelse muzikant die zot is van de nachtegaal. Hij schreef er een boek over en Begijn Le Bleu heeft het gelezen. Marianne Stranger werkt als expert luchtkwaliteit bij het VITO, en komt vertellen wat stof is. Harold McGee schreef alles wat er over geuren geweten is in één boek. Kan je gelukkig worden met behulp van Aristoteles?
Lieve Van Hoof deed onderzoek naar hoe de Romeinse keizers hun gezag konden afdwingen. Johan De Geest heeft alle 3600 bladzijden gelezen van de memoires van Giacomo Casanova, en selecteerde daaruit de mooiste en opmerkelijkste passages. Hans Mortelmans durfde een volledige cd met nummers van Brassens in het Nederlands op te nemen. Onze vrijheid is anti-democratisch. Annelien De Dijn schreef "Vrijheid, een bewogen geschiedenis" en zat ook aan de keukentafel.
Philip Dröge heeft een meeslepende boek over zijn familiegeschiedenis geschreven. Kippenkweker Sander Bauwens uit Wetteren heeft een eigen kijkmijkippenkweken-kanaal op Youtube: meer dan 600.000 abonnees en heeft nu ook een boek geschreven. "Zusters in Oorlog", een boek over het wedervaren van onze vaderlandse kloosters tijdens WOII. Hoofdpijn van de ergste soort: migraine. Drie artsen er hebben samen een boek over geschreven.
Aleksandra Boltovskaja verkaste ruim twintig jaar geleden van Sint-Petersburg in Rusland naar Nieuwerkerken in Limburg. Honderdvijftig jaar geleden wapperden over de Franse hoofdstad de rode vlaggen. Maar dat duurde niet lang. Dirk Rochtus schreef een boek over het Duitse verzet tegen de nazi’s tijdens WOII. Sofie Hanegreefs heeft een podcast gemaakt - 'Als het masker valt' - over mensen met narcisme en over mensen die samenleven met mensen met narcisme. Bijzonder deprimerend maar ook héél leerz...more
Voor een geoloog is Loch Ness een bijzonder boeiende plek. Lies Lavrijsen maakte een prachtige nieuwe vertaling van het eerste deel van de Divina Comedia als was Dante een dertiende eeuwse slam poet. Het internet kent geen geheimen voor wie weet waar en vooral hoe hij moet zoeken. Wie niets mispeutert heeft niets te vrezen. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens.
Het geloof in heksen was algemeen in het Duitsland, kort na de ondergang van het Derde Rijk. Harold Polis heeft een hekel gekregen aan The Stones in het algemeen en Keith Richards in het bijzonder. Thomas Hoste is draailierspeler, draailierminnaar, draailierleraar en de man achter de draailier-website. historicus Frans-Paul van der Putten schreef een boek over de wederopstanding van China.
De barnsteenkamer in het Catharinapaleis, het zomerverblijf van tsarina Catharina de Grote in de buurt van Petersburg, was van zo'n schoonheid dat ze het achtste wereldwonder werd genoemd. Luc Tyteca is conservator van zijn privémuseum. Hij stelt zijn verzameling schedels en skeletten tentoon. Leen Huet schreef een ode aan het snuisteren in antiquariaten. Vergeet dat onze tijd zoveel complexer is dan alles wat ooit voorafging, zegt Rik Coolsaet.
In de Democratische Republiek Congo komt het bankkantoor naar je toe. Met een 4x4. Kris Pannecoucke mocht meerijden. Peter Bos schreef een boek over de biologie van menselijke relaties. Spreken Nederlanders en Vlamingen dezelfde taal en schimmels zijn intelligente wezens.
In de winter van 1945/46 stond de blik van heel de wereld gericht op Neurenberg. Vierentwintig kopstukken van het nazisme moesten er zich verantwoorden voor een internationaal tribunaal. Shortsellers zijn blij met de Gamestop-revolte. 'De kosmische komedie' gaat niet over het heelal, maar over hoe wij er als mensheid naar kijken. En hoe we er ons soms op blindstaren. Je hebt onderdrukkers en onderdrukten, was de overtuiging van Jules Rühl. Hij kreeg een standbeeld in Anderlecht.
Een Liefdesverklaring aan het Nederlands. Door iemand voor wie onze taal niét haar moedertaal is. Catch is theater, show, nep. Kijk, dat cliché is iets waar catchers kwaad van worden. Rob Eeckhout schreef een boek over zijn sportdiscipline. Over Hannah Arendt is een nieuw boek uit. Tinneke Beeckman las het. Korvetkapitein Ilja Van Hespen heeft zich in een studie over het probleem Zeedrugs gebogen.
Wol lijkt op het eerste gezicht een duurzaam natuurproduct, maar neen dus. Het schaap ziet af. Wouter Berlaen is komen vertellen over de Dum Dum Dum in 'Another One Bites The Dust' en over nog zoveel meer. Zijn bijnaam is niet voor niks Wouter, de baskabouter. 'De jaren van chaos' is het nieuwe boek van Ivan Ollevier, over wat voorafging aan de Brexit. En Peter Berx las een boek over de allesvernietigende vraatzucht van trekmieren.
Nee, jouw huisdokter zal je nog niet meteen LSD voorschrijven. Maar er wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van psychedelische drugs als medicijn. Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde. Er zijn mensen met vogels als huisgenoten. Te links voor rechts en te rechts voor links, genadeloos eerlijk en glashelder geschreven: de essays van Orwell.
Prijswinnend pijnexpert Anneleen Malfliet kwam ontkennen dat chronische pijn onbehandelbaar is. Peter Scholliers heeft de geschiedenis van het brood geschreven. De vriendin van Michèle Even vroeg er al jaren om: euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. Niet omdat ze dood wilde, maar omdat het niet meer ging. Kevin Absillis, hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde van de Universiteit Antwerpen vertelt over Hendrik Conscience.
Binu Singh is kinderpsychiater. Ze behandelt er vooral kinderen van 0 tot 3 jaar. Daniel Biltereyst schreef een boek over de geschiedenis van de filmcensuur in België. Mark Lynas schetst onze toekomst: hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met één graad. Per hoofdstuk doet hij er een graadje bij. Over paddestoelen zijn altijd interessante dingen te vertellen.
Doodgaan, verrijzen, opstaan en weer doorgaan. Raderdiertjes kunnen het. Is sciencefiction interessant? Over daders en slachtoffers zijn al veel documentaires gemaakt, maar over de familieleden niet. Heb je een hekel aan overheidsbemoeienis? Wil je radicaal vrij zijn? Verhuis dan naar Grafton, New Hampshire, USA.
Yanis Varoufakis, hoogleraar economie en ex-minister van financiën van Griekenland, heeft een sciencefictionroman geschreven. Philippe Vermeulen heeft een overweldigend boek over Europeanen gelezen. Het gaat ook over introverte mensen en de Kroatische dichter/dictator Gabriele d���Annunzio
2500 jaar Europese kunstgeschiedenis in één boek. Chinees spreken is niet moeilijk, Chinees spreken is aartsmoeilijk. Multiresistente bacteriën zijn niet om te lachen. Als die zich over de wereldbol weten te verspreiden, zijn we pas echt gezien. Dan gaan er opnieuw doden vallen. Veel doden. Wie weet er nu iets over het jaar 1000? Wat valt daar in ’s hemelsnaam over te zeggen? Niks toch?
De Kinderen van de Collaboratie was spraakmakende televisie. Drie jaar later heeft de RTBF, aan de andere kant van de taalgrens, de Franstalige tegenhanger ervan gemaakt. Fotografe Heleen Peeters heeft een fotografisch eerbetoon gemaakt aan het paard. Jeroen Olyslaegers en Stef Franck zijn totaal zot van Antwerpen in de 16de eeuw. Tradição Família e Propriedade is een Braziliaanse club van christelijke fundamentalisten, die pleiten voor een terugkeer naar de middeleeuwse standenmaatschappij.
Het is een beroep waarvan we het bestaan niet vermoedden. Strijkstokbouwer. De evolutietheorie. We dachten dat we de leerstof wel onder de knie hadden: variatie en selectie, klaar. Niet dus. Als je iets over A.I. wil leren kan je beter De Celestijnse Belofte lezen dan naar Terminator kijken. De cultuurhistorische invloed van Richard Wagner was gigantisch.
Gert Storms over Science Fictions, een boek over wetenschapsfraude, Tinneke Beekman over Machiavelli's lef, Angélique Van Ombergen over Ruimtereizen en Marieke Van Ransbeeck over de doedelzak
De meest mysterieuze natuurkracht: de zwaartekracht, een zwangerschapstest met een significant risico op kinderen met een afwijking. De nieuwe biografie van Linnaeus, de beroemde 18de eeuwse wetenschapper uit Zweden die ons de taxonomie, de dendrochronologie en de bloemenklok schonk, om maar een paar dingen te noemen. Michael Lievens is zaterdag onze gast. We gaan het zeggen zoals het is: Michael Lievens kijkt scheel. Daarom hebben we hem uitgenodigd.
Frank Albers over de Amerikaanse grondwet, Jolien Lanzig over Léonie Osterrieth, Manu van der Aa over Paul Méral en Geerdt Magiels over technische vernieuwingen in de 16de eeuw
Frank Albers over de Amerikaanse grondwet, Jolien Lanzig over Léonie Osterrieth, Manu van der Aa over Paul Méral en Geerdt Magiels over technische vernieuwingen in de 16de eeuw
Johan Thielemans over Wachten op Godot. De Franse literatuur bulkt van de verwijzingen naar de guillotine. Maar waar zijn die dan naartoe? Steffie Van Neste zocht het uit. Hoe is Duitsland er na oorlog in geslaagd om opnieuw een normaal land te worden? We vroegen het aan Geert Van Istendael. Kinderen van de zonde, zo werden ze genoemd. Georges Kamanayo is één van hen: zijn moeder was zwart en Rwandees, zijn vader was blank, een Belgische koloniaal, getrouwd met een Française.
Wie af en toe een sterrenrestaurant kan betalen heeft pech, de Chinees om de hoek is veel beter. Staat in 'Niet iedereen kan een bizon schieten', een nieuw boek van professor Charlotte De Backer, culinair socioloog. Over het leven van Serge Gainsbourg raakten we ook deze keer niet over uitgepraat. Adriaan Van Aken reed naar Marseille om er zijn auto te verkopen. Normaal doe je over die reis een uur of tien. De trip van Adriaan duurde een maand. Urk en de Urkers zijn voor een buitenstaander moeil...more
Ignaas Devisch over de ethiek van Adam Smith; Liesbeth De Ceulaer over de kunstmatige stad California City; Christian Clauwers over Tristan De Cunha en andere onherbergzame eilanden; en André Jansens over drones
Wouter Ryckbosch over archiefonderzoek en burgerwetenschap; Guido Vanden Berghe over Simon Stevin; Moira De Graef over Chinese arbeidsmigratie en Harry De Paepe over queen Elisabeth
Ludo Abicht over zijn boek "Desalniettemin" over Joodse Humor; Maartje Van Der Laak over de Belgische grondwet; Geerdt Magiels over onze reukzin en Luc De Bruyn over de vlieg.
Een proctoloog is een kontkundige, een poepdokter, een aarsarts. Alles over het laatste taboe, belooft het boek. Het is een fabeltje dat Leopold II het bevel zou hebben gegeven: hak daar maar iedereen zijn handen af. O ja? En hoe betrouwbaar zijn drugshonden?
De tweedeling van de mensheid in vossen en egels leidt tot interessante bespiegelingen over de aard van de wereld en de aard van onze kennis. Muziek is wiskunde. Het gaat in de muziek over verhoudingen. Verhoudingen zijn breuken. Breuken zijn wiskunde. Kenneth Lasoen is de auteur van 'Geheim België. Een geschiedenis van de Belgische inlichtingendiensten'. Een heerlijk boek. En hoe maak je een opera?
Joseph Farrell heeft de biografie geschreven van Dario Fo, en van zijn partner Franca Rame. En Johan Thielemans heeft die voor ons gelezen. 20 juni is de langste dag van het jaar. Dan begint de zomer. Jan De Zutter, een moderne heks/druïde/heiden/paganist is van plan om de nacht virtueel in Stonehenge door te brengen. Vrouwen leven langer, hebben een veel beter immuunsysteem, zijn intelligenter, hebben een groter uithoudingsvermogen... Het sterke geslacht dus. Hoeveel altviolistengrappen zijn er...more
Sana Valiulina schreef een roman. Over Keizer Tiberius, de triestigste aller mensen. Alles wat er in staat is echt gebeurd. Gertjan Willems en collega historicus Bruno De Wever schreven "Een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen". De geschiedenis van de loterij en Kris Struyf vertelt over zijn leven met de ooievaars.
Over hoe wij allemaal een vertekend beeld hebben van het verleden en dus van onszelf. Een mooi boek over de landpissebedden van België. Bart Morlion schreef een boek over pijn. Vanuit een passie, maar ook vanuit ergernis. En spiraallicht: licht dat niet rechtdoor gaat, maar om een as tolt.
Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter van de KU Leuven deed jarenlang onderzoek naar parkinson en dementie. Met proefdieren, jawel. Teun Voeten, de bedenker van het woord ‘yogasnuivers’, heeft in opdracht van de Stad Antwerpen een studie gemaakt over de zogenaamde mocromaffia. Voorts blijkt dat we allemaal zoogdieren zijn en zoeken we naar een antwoord op de vraag 'Wie vermoordde de neanderthaler?'
"Des Duivels", een boek over de wortels van de populaire muziek, een kritisch boek over Amerika en de Amerikanen. Een boek over wat er tussen het einde van WOII en de Val van de Muur met de wereld gebeurd is en Sven blijkt een Atlantische zalm te zijn.
Bruno De Wever vertelt over de familie Gulden, in 1942 afgevoerd naar Auschwitz en vergast. Bananen staan krom van de misdaden. Japan en de Japanners van de 19de eeuw tot vandaag. James Lees-Milne: de man die Engeland redde.
De Homo sapiens is in staat zichzelf uit te roeien. Klaartje Schrijvers schreef een boek over het archief van Walter De Bock. Historicus Jo Tollebeek, decaan van de Faculteit Letteren van de K.U. Leuven schreef een fascinerend essay over souvernirs en relikwieën en Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, heeft een imaginair reisbureau opgericht: Reizen Corona.
Donald Weber over de blijde intrede van de automobiel in België. Freya Blekman over wat ze daar nu eigenlijk doen met die deeltjesversnellers in het CERN. Marita Mathijsen over de uitvinding van de liefde voor het verleden. En een eerbetoon aan journalist Anne de Graaf die deze week overleed. In 2011 vertelde ze aan onze keukentafel over wat rampenjournalistiek met een mens doet.
Jan Desmet over de uitvinding van de natuurwandeling, Dolores Utrera over ons beeld van de hertog van Alva, Johan de Vos over de schoonheid van lelijke foto's en Geerdt Magiels over waarom zebra's zwart-wit zijn.
Yves De Gryse over Tsjernobyl, Josephine Rombouts over werken voor een Schotse kasteelheer, Jan Boersema over het Paaseiland en Bram Nolf over de hobo.
Mathijs Lamberigts over het vuurmirakel in de Heilig Grafkerk Jeruzalem, Midas Dekkers over tigmofilie, Mieke De Brauwere over haar dochter die geen pijn voelt en Rudolf Hecke over Serge Gainsbourg
Anne Coke was hofdame van de Britse prinses Margaret, zus van de koningin. Een professor die zegt dat ze de wijsheid niet in pacht heeft en samen op zoek wil gaan naar oplossingen voor een meer rechtvaardige wereld. Was Adolf Eichmann de verpersoonlijking van het kwaad? Zelf vond hij van niet. Subaltern history is een manier van geschiedschrijving die kijkt vanuit het perspectief van de mensen aan de rafelrand van de samenleving.
Felix (12) heeft autisme en maakt radio in zijn hoofd, Simone De Beauvoir is een icoon van het feminisme. Antwerpenaren die er niet wonen, noemen de linkeroever van de Schelde de verkeerde kant, maar de mensen zijn er gelukkig. Crucesignati, zo werden ze genoemd. ‘Degenen met de teken van het kruis’. Dan Jones schreef er een boek over. Chams Eddine Zaougui heeft het boek als Arabist gelezen.
Veel van wat we menen te weten blijkt niet te kloppen en wat we niet weten, is dat er nog veel meer is wat we niet weten. Radio Begijnenstraat is radio gemaakt door de geïnterneerden van de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Antwerpen, gelegen in jawel, de Begijnenstraat. Het nieuwe België moest een republiek worden, vonden 'de radicalen' in 1830. Dat is niet gelukt. Els Witte heeft het allereerste boek geschreven over de Belgische Republikeinen. En Beethovens evergreens, de melodie...more
Topfotograaf Jan Banning heeft een jaar lang nauwelijks gefotografeerd. Twijfel was daarvan de oorzaak. Zelftwijfel. Tien jaar heeft ze in Irak gewoond. Judit Neurink was er correspondent voor De Standaard en voor de Nederlandse krant Trouw. En toen ging het niet meer. Deradicalisering werkt niet. Dat is de opvallende conclusie van een wetenschappelijk onderzoek van o.a. Mattias De Backer, onderzoeker aan de KU Leuven en de Université de Liège. Classcicus Bert Gevaert schreef samen met uroloog e...more
'American Factory’ won dit jaar niet toevallig de Oscar voor Beste Documentaire. Wat is een stift? Een soort van klooster, maar dan helemaal anders. Koekoekskinderen: kinderen die ongeweten papa zeggen tegen een man die niet hun biologische vader is, ze werden verwekt in andermans nest. Bij vergif is de dosis is belangrijker dan de stof.
De tegenstellingen tussen mensen worden steeds groter. Het maatschappelijk debat verruwt. Bart Brandsma weet dat. Hij geeft les in polarisatie. De "Scheiding der Machten" wordt in ons land stukje bij beetje afgebroken. "Toen de blanke kwam, viel de hemel op ons neer" zongen de roeiers op de Momboyo-rivier. Mathieu Zana Etambala - historicus verbonden aan het AfricaMuseum - heeft minutieus archiefwerk gedaan. De markies, en de kolonie die nooit heeft bestaan.
"Het Israel van Heertje en Bromet" is uitzonderlijke televisie. De geschiedenis van honderdvijftig jaar alcoholismebestrijding in België. Er zijn drie dingen waar een diplomaat op moet letten: protocol, alcohol en cholesterol. Een Vlaams meisje met Turkse roots ontdekt dat ze van Armeense afkomst is.
Anneleen De Bonte over waar het geld van je pensioensparen écht naartoe gaat. Herman Pleij over de seksuele revolutie van de 15de eeuw. Joeri Cortens over mollen. Rudolf Hecke over het leven van Janis Joplin.
Eva Kestens over de impact van kindertrauma's. Frank Goes over hoe dieren de wereld zien. Johan Op De Beeck over het complot tegen Lodewijk XIV. Marc Reynebeau over de rol van de New Yorkse advocaat Roy Cohn in het leven van Trump.
Itzhak Perlman is meester van de viool. Voltaire staat bekend als één van les Grands Hommes van Frankrijk, un des immortelles, een onsterfelijke. Maar... De maffia boert goed, dankzij het Europese landbouwbeleid en 15 eeuwen Nederlandse taal.
Theatermaker Junior Mthombeni heeft een voorstelling gemaakt over Winnie Mandela. De geschiedenis van de ongelijkheid. De Nederlandse journalist Toine Heijmans schrijft over de zee. De Noordzee, zijn grote liefde. Wanneer een dictator sterft is zijn carrière niet voorbij.
Lang Leve het Antigifcentrum, een islamkundige die zich heeft verdiept in Arabische science-fiction. Niemand bereikt de top zonder een forse dosis geluk en Marian Donner schreef het ‘Zelfverwoestingsboek’.
Poolse migranten, de Franse Revolutie (bis), het 50+ brein en de mondharmonica.
De geschiedenis van de slavernij. Van arm zijn word je ongelukkig. De Franse Revolutie was al half af toen ze nog moest beginnen en Kadir Van Lohuizen heeft een reis gemaakt langs plekken waar de dreiging van het stijgende zeeniveau voelbaar is.
Een boek over paling, België overspoelt Turkije met plastic afval. Alle Haitianen zijn zwart en een boek over liefde voor getallen.
Overleven in de gevangenis. Heeft racisme een kleur? Zij straatnamen onschuldig? En mag een witte vrouw überhaupt iets zeggen over zwarten? Muziek is iets om naar te luisteren. Dat was ooit anders. Gaan we het ook over boekhouden hebben?
Hoe overleef je de dood van je kind? Pieter Adriaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven heeft een stuk geschreven over dierenprocessen. De relatie tussen Hitler en de internationale pers. Matthias Dobbelaere-Welvaert, jurist en privacy-warrior over de naïviteit waarmee we onze privacy te grabbel gooien.
Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme, de tentoonstelling Auschwitz.camp over het 'echte' Auschwitz. De biografie van Susan Sontag, een werk van 7 jaar en Oorlog is geen kinderspel.
De man achter het Monster Radovan Karadzic, een bulshitfilter voor het internet, in 80% van de Vlaamse natuur is de stikstofneerslag te hoog om gezond te zijn en een studie van samenwerking en conflict op de zeven zeeën.
Frank Westerman schreef "De wereld volgens Darp", een bundeling artikels over de Balkan, de DDR, Roemenië en Cuba. Bavo Dhooge bekijkt in "Schrijvers op het scherm" het beeld dat van schrijvers in films wordt opgehangen. Thomas Crombé houdt meer van ambachten en handwerk dan van industrieel gemaakte voorwerpen en psychologe Inez Myin-Germeys toont aan dat psychische klachten ook ontstaan door interactie met de omgeving.
Sint-Franciscus,sultan Al-Kamil en Paolo dall’Oglio. Lang Leve Litouwen. Beton dat zichzelf herstelt en je kan naar muziek luisteren met je hart én je hersens.
Hoezo Brexit? De splendid isolation eindigde bijna 2000 jaar geleden. Het geheim van een goed leven? Schoonheid, angst en sterfelijkheid. Kinderen van het verzet en zonder de mug leefden we in een andere wereld.
Het laatste Griekse café van Molenbeek. Levende legende ontmoet levend lijk. Een Tijdvak dat zelfs geen Eigen Naam gegund werd en "Moeder, waarom doden wij?"
Een essay voor Beethovenliefhebbers en Schönberghaters. Belgische asielzoekers in het buitenland. Architectuur, zelfmoord en de artistieke worsteling en een les schaduwbankieren voor beginners.
Een boek waarin ons eigen zonnestelsel krijgt waar het recht op heeft: aandacht. Thailand, de ideale bestemming voor mensen met dementie. Monniksgieren keren stilaan terug en "Hipster birding" is een trend.
De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is dood. Een Draaiboek voor de Autoritaire leider van de Toekomst. De grote mythen van de moderne geschiedenis. Ruim 240 jaar nadat Adam Smith "The Weath of Nations" schreef heeft Jabik Veenbaas het boek naar het Nederlands omgezet.
Over kindsoldaten en fotoalbums, geweld en gezelligheid. Een miraculeuse machine blijkt een lege doos. "Benedenwereld", een boek van Robert Macfarlane over het onderaardse. En waarom Lyndon B. Johnson een van de belangrijkste presidenten van de Verenigde Staten is geweest.
Interne Keuken - 29 juni
Interne Keuken - 22 juni
Wat een feest alweer om Gert Huskens, Sylvia Brouckaert, Matthijs Deen en Patrick De Rynck te mogen verwelkomen. Ze hadden het over de imperiale ambities van Leopold II in China, Maria Callas, het verband tussen het Europees wegennet en de ketel van Obelix en de geschiedenis van de dronkenschap.
Ico Maly, Marjan Doom, Ad Nuis en Rosanne Hertzberger. Dat waren onze gasten. Het ging over Nieuw Rechts, het Universiteitsmuseum in Gent, Azerbeidzjan en het ontstaan van het leven.
Het volgende gezelschap bevolkte deze week de Interne Keukentafel: Maarten Boudry, Bas van Bavel, Jessica Devlieghere en Filip Huysegems. We hadden het over het geweten van de zelfrijdende auto, de opkomst en neergang van markteconomieën, de Palestijnse circusschool en de Japanse robotgekte.
Als dit een foto was van deze Interne Keuken dan zag je (vlnr) Alexander Roose, Peter Vantyghem, Rudolf Hecke en Rashif El Kaoui. Ze kwamen praten over Blaise Pascal, oorlogsarcheologie in de Westhoek, de sixties en het kunstproject De Man Is Lam.
Luc Rasson, Katya Bohdan, Danny Praet, Kris Ulens en een buizerd van wie we de naam vergeten zijn zaten vandaag aan onze keukentafel. We hadden het over Céline, Jemen, de vernietiging van de klassieke cultuur door de vroege christenen en de valkerij. Vandaar de buizerd.
Deze week praatten we met Manu Gerard, Marjolein Vanoppen, Frank Albers en Alexandra Vermandel. Het ging over particratie, ontzilting, de evangelische christenen in de USA en zindelijkheidstraining.
Waarover ging het vandaag? Online shoppen voor criminelen. Hoe voelt Midden Europa? Voelt, ja. En hoe breng je dat onder woorden? Slaafvrije chocolade. En een kookboek uit de bergen.
Interne Keuken boog zich over zelfverminking bij jongeren, het Joodse getto van Shanghai, voodoo en het vliegend hert.
Interne Keuken werd bevolkt door Manu Gerard, Vitalski, Rik Van Cauwelaert en Bert Cornelis. Het ging over de Bende van Nijvel, Frankenstein, het duivelsakkoord tussen de EU en Soedan en over de sitar.
Je hoort deze week Benjamin Van Tournout, Gaston Dorren, Angelique Van Ombergen en Simon De Craemer over helden, Europese talen, hersenen van astronauten en Syriëstrijders die tegen IS vechten. Tegen.
Je hoorde (vlnr) Pauline de Bok, Tomas Serrien, Jan Vromann en Hans Van Dyck. Ze hadden het over de jacht, het verschil tussen lawaai en muziek, de dans der bijen en het varken in ons.
Onze gasten waren Rob Lavigne, Martijn Van Calmthout, Ine Roox en Bogdan Vanden Berghe. Ze hadden het over bacteriofagen, een boek "Schaal" van Geoffrey West, nog een boek "Een jaar met Trump" en de documentaire "Dead zebras don't fear hyenas".
Als je goed luistert, hoor je Geerdt Magiels, Pierre Huylenbroeck, Nele Eeckhout en Remco Breuker Zij onderrichtten ons over emoties, de beurs, dementie en Noord-Korea. Dat klinkt allemaal niet zo sexy, maar het waren gewéldige verhalen.
Jop De Vrieze, Koen Broucke, Vincent Stuer, Esther Schreuder. Dat waren ze, onze gasten deze week. Het gesprek ging over de kleine kantjes van wetenschappers, de Slag bij en de Slag ván Turnhout – dat zijn twee verschillende veldslagen - authenticiteit in de politiek en zwarte slaven in dienst van de Nederlandse koninklijke familie.
Interne Keuken sprak en at bij monde van Doris Klausing, Thijs Demeulemeester, Jan Banning en Pieter Stockmans. Het ging over de Oostendse vissersopstand van 1887, wunderkammers, het fotoboek Red Utopia en Rusland honderd jaar na de oktoberrevolutie.
We zaten in een pracht van een spiegeltent op de boekenbeurs. Het gesprek ging over Congolezen die rijk willen worden in China. We weten nu: de pauk is strikt genomen een soort trompet. Links kwispelen betekent niet hetzelfde als rechts kwispelen. En we hadden een feministe te gast die verslaafd is aan de Bouquet-reeks. Jop De Vrieze, Koen Broucke, Vincent Stuer, Esther Schreuder. Dat waren ze, onze gasten deze week. Het gesprek ging over de kleine kantjes van wetenschappers, de Slag bij en de S...more
Dominique Deckmyn over hoe Apple, Facebook, Google en Amazon beslissen wat we weten, wat we kopen en wie de verkiezingen mag winnen. Marlies De Munck over of er nu al dan niet regendruppels te horen zijn in zijn regendruppelprelude van Chopin. Chopin vond van niet, zijn vrouw vond van wel. Marc Reynebeau over de ondergang van het Avondland en Martin Hendriksma over de wonderlijke verhalen die zich hebben afgespeeld langs de oevers van de Rijn. Het is geen verzinsel van Wagner: er ligt weldegelij...more
Kernfusie, de Atlas van de Imaginaire Verklaringen, Mata Hari en de Bijbel voor Ongelovigen. Daarover ging het deze week.
Deze week ging het over de voordelen van agressie, het turbulente leven der Mitford Sisters, een Oost-Vlaamse markies die met hagel op kindjes schoot, maar wel geliefd was bij Zuid-Amerikaanse indianen en over dodekafonie. Dat is muziek die klinkt alsof er een kat over de piano loopt. Nadat Senne Guns klaar was met zijn uitleg hebben we ons meteen een kat en een piano aangeschaft.
We hadden het over het gevoelsleven van bomen, over de hond van Magritte, over wat Koerdische verzetsstrijders doen in hun vrije tijd en over Broeder Jakob. Uitgerekend bij het laatste gesprek over de geschiedenis van de tijdmeting werd de uitzending vroegtijdig afgebroken. Onze excuses daarvoor. Na afloop hebben we onze aftelklok bedankt voor bewezen diensten en vervolgens ritueel verbrand.
Kort samengevat? Noord-Korea, hunnebedden, Walter van den Broeck, Game of Thrones. Allemaal interessant.
Darwin vs Freud. Waarom zijn de Engelsen zo Engels? Naar welke kerk moet je gaan als je als Keniaan rijk wil worden? En hoe lok je volk naar de zoo met een dode giraf?
Martijn Van Calmthout over ‘Wat we niet kunnen weten’, Thomas Janssens over de echte Peter Pan, Dirk Rochtus over het Duitsland van Angela Merkel en Gustaaf Cornelis over hoe we onze nakomelingen over 10.000 jaar kunnen waarschuwen voor de gevaren van ons kernafval.
Anneleen Spiessens over het vertalen van Russische nieuwssites, Robin Te Slaa over de definitie van fascisme, Vincent Scheltiens over de Belgische roots van de Vlaamse en Waalse beweging en Hetty Helsmoortel over de grootste ontdekking in de geschiedenis van de mensheid: CRISPR.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat Zouzou Ben Chikha.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat Stijn Meuris
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat politicologe Olivia Rutazibwa.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat ex-para Reginald Verhofstede.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat journalist Serge Simonart.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat fotografe Sanne De Wilde.
In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat professor slavistiek Lien Verpoest.
Kan je met wiskunde de kopie van de Rechtvaardige Rechters vervaneyckiseren? Is de Verlichting het gevolg van de Kleine Ijstijd? De wereldwijde oorlog tegen vrouwen. En hoe kan je een wedstrijd winnen zonder vals te te spelen? Daarover ging het in de aflevering van dit seizoen. In juli en augustus is er geen Interne Keuken. Vanaf september zijn we er terug. En de podcast ook natuurlijk. Hartelijk dank voor het vele luisteren en geniet van de zomer.
Over de oorzaken van de Tweede Bosnische burgeroorlog (die dus nog moet beginnen) de Atlas van de Nederlandse Taal, piraten en de zwaartekracht (die dus niet bestaat).
Deze week ging het gesprek aan de keukentafel over Mein Kampf, kunstvervalsing, Baskenland en honden die met pensioen gaan.
Interne Keuken ging deze week over de zin van zinloos geweld, Destojevski en de Russische ziel, golfslagturbines en Herfsttij der Middeleeuwen, het beroemde boek van Johan Huizinga.
Thomas Bellinck maakte een musical over de vluchtelingencrisis. Steven De Foer stelt vast dat politici ook in Europa steeds meer een hekel hebben aan journalisten. Anousha Nzume hield ons, hoogopgeleide, weldenkende, blanke mannen van middelbare leeftijd, een spiegel voor. En Matthijs De Ridder schreef een geweldig boek over de eeuw van Charlie Chaplin, u weet wel, de beroemde bolsjewiek.
Kris Pannecoucke over het leven langs de Congostroom. Bert Gevaert over… hoe zullen we ze het zeggen… Sneeuwitje had er zeven… ‘kleine mensen’ dus. Filip Huysegems over onze pretverslaving en Flo Flamme over Cuba.
Mariette Faber maakte een documentaire over De man die de wereld wilde veranderen. Thomas Meuwissen legt uit waarom een cello (spreek uit: sjello of tsjello, je mag kiezen) veel meer is dan een grote viool. Geerdt Magiels over waarom zebra's strepen hebben. En Harry De Paepe over waarom Queen Victoria hoegenaamd niet victoriaans was.
Menno Schilthuizen leert toeristen de geslachtsdelen van kevertjes bestuderen in de jungle van Borneo. Vitalski gaf een lezing over Prince. Andrea Evers onderzoekt waarom neppillen echt werken. En Willem Oosterbeek schreef een fascinerend boek over nootmuskaat.
Rosanne Hertzberger schreef met ‘Ode aan de E-nummers’ … euh… een ode aan de E-nummers. Wouter Cajot las voor ons ‘Maart 1917, een boek over die ene maand waarin de voorbije eeuw werd geboren. Nick Meynen waarschuwt voor zandschaarste in de woestijn. Zijn boek heet ‘Frontlijnen’. En Hetty Helsmoortel vertelt over ‘Het onsterfelijke leven van Henriette Lacks.’ De vrouw die in 1951 overleed maar vandaag nog altijd voortleeft in het laboratorium.
Paasvakantie betekent voor ons: ook eens op de parking in de auto kunnen blijven zitten omdat je wil weten hoe een gesprek afloopt dat we eerder al eens hebben uitgezonden. We keren terug naar het moment waarop we met Pieter Thyssen een heerlijk gesprek hadden over tijdreizen. Mocht je ‘El color del camaleon’ de documentaire van Andres Lübbert over het verborgen leven van zijn Argentijnse vader nog niet hebben gezien: zeker doen. Herwig Leirs mag nog eens vertellen over leven en werk ...more
Dakloze Bulgaren leerden documentairemaker Wil Mathijs hoe je je verwarmt met een vuurtje van afvalolie. ‘On the Edge of Happiness’, zijn film over een braakliggend terrein aan de rand van Gent, toont dingen die je liever niet had gezien. Patrick De Rynck las voor ons een schoolboek uit de eerste eeuw na Christus. Hans Boland kwam praten over zijn nieuwe vertaling van Anna Karenina. Een flutboek volgens Koen Fillet. Desalnietemin werd het een fijn gesprek. En Christophe Deborsu bekend...more
Wat als de Britse Queen sterft? Waarom moeten we alles waar we tegen zijn vooral niet verbieden? Waar komt de publieke opinie vandaan? En was Al Capone een goed of een slecht mens?
De vergeten oorlog in Jemen, een verdienstelijke poging om het verleden en de toekomst van de mensheid in één boek te vatten en de Franse volksaard in één foto.
Een mysterieuze verdwijning, la mort du Nord, de botten van de Borninage en leven zoals Thoreau in Limburg
Het losbandig gedrag van de Iraanse jeugd. Gainsbourg voor gevorderden. De man die dokters leerde hun handen wassen. En hoe wek ik een dode taal weer tot leven?
De vrouw die Charlie Hebdo overleefde. Taxidermie voor beginners. Het Wereldkampioenschap Trumpbashen. En dieren met een drankprobleem.
Kan je de wereld verbeteren met geweld? Hoe maak je van slachtoffers daders? Wat maakt bloed zo bijzonder? En wat is er mis met Sint-Niklaas?
Congo toen Congo nog geen Congo was. Het dramatische leven van Dalida. De zingende zandkorrel. (Daarmee bedoelen we niet Dalida, maar echt zandkorrels die zingen.) En een kinderboek over 59 hondjes en heel veel ijs. Aan het eind van het eerste uur wordt het prachtlied van Karla Verlie en Gwen Cresens plots onderbroken door de reclame. Onze excuses daarvoor. Branden in de radiohel, zullen we, voor die domme misrekening. Maar op 5 mei doen ze het nog eens. In de Roma in Antwerpen. Zonder recla...more
De waarheid over de beroemdste twee woorden van Mitterrand. “Et alors?” De kracht van melancholie. Le bonheur d’être triste. Kan je wetenschapper zijn en tegelijk gelovig? Newton, Darwin en Einstein vonden van wel. En Hedwig Zeedijk voor één keer niet over de paus, de maffia of Berlusconi. Maar wel over Trump omdat die verdacht veel aan Berlusconi doet denken. Hoe zeg je 'been there, done that' in het Italiaans?
De volkerenmoord op de Duisters na afloop van WOII. Kunnen we, zoals in India, van de ene dag op de andere cash geld verbieden? Alles over de volgende bankencrisis. De vraag is niet of die er komt maar wanneer. En de Japanse loopgekte genaamd Ekiden.
Het belang van de snor, de fiets en de broekrok voor de vrouwenemancipatie. Het seksleven van de moslim. Hoe zou het nog zijn in Bagdad? Hoe zag de ideale vrouw er uit in het Oude Rome? En hoeveel ezelinnen heb je nodig om een bad met melk te vullen?
High Hitler. Der Führer war ein Junkie. Klonk Django Reinhardt met acht vingers anders dan met tien? Hoe Dostojevski het vuurpeloton overleefde, maar onder zijn schrijftafel stierf, op zoek naar het dopje van zijn pen. En de legendarische treinreis van Lenin.
Vergeet wat het nieuws u probeert wijs te maken: we hebben het nog nooit zo goed gehad. Is het echt nodig dat een dirigent vooraan met een stokje staat te zwaaien? Waarom hebben ze in Marokkaanse cafés altijd van dat gruwelijk TL-licht? En ja, de rat raakt via de afvoer van de WC in uw toiletpot.
Keynes is weer cool. Doven hebben het liefst dove kinderen. Test-Aankoop is een kind van de Koude Oorlog. En wolven eten liever kindjes dan koe.
Internationale wapenhandel voor beginners. Haaien die Napoleon nog gekend hebben. Een pil die helpt tegen slechte herinneringen. En de zeespiegel die daalt daar waar de ijskappen smelten.
Door een technisch defect maar een halve podcast. Een uur, dus. Over het einde - nee, de eindes - van de wereld. Rampscenario's dus. Het kan geen toeval zijn. En over fenomenaal vieze beesten. In bokalen in de studio.
WOI begon niet in 1914 maar in 1789. De kloten van de mus. Stel: je erft een ziekenhuis in Afrika. En alles over de nieuwe Rubens van Huts.
Kan Leonardo DiCaprio de wereld redden? Waarom is Paganini pas 56 jaar na zijn dood begraven? Kan je aambeien genezen met een sidderaal? En alles maar dan ook echt alles over de giraf. En niks over de stoelgang van Paganini. Beloofd.
Moeten wij bang zijn voor de Turkse president Erdogan? Ja. Maar. Zijn er in Berlijn ooit mensen overgelopen van West naar Oost? Het zestiende eeuws zelfhulpboek van Michel de Montaigne. En hoe kan je zien of er in een boom een viool verborgen zit?
Een verdienstelijke maar vergeefse poging om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te begrijpen. Blinden die denken dat ze kunnen zien. De uitvinding van de onzichtbaarheidsmantel. En begrafenissen in Kinshasa die eindigen met meer dan één lijk.
Waarom vinden de voorstanders van besparen dat we moeten ophouden met besparen? Hoe zou de wereld er uitzien zonder katoen? Een pleidooi voor meer Afghaans vrouwenvoetbal op tv. En de beroemdste vergeten filmsterren aller tijden.
Hoe denken kleinkinderen van collaborateurs over collaboratie? Vet is ongezond, waarschuwt de suikerlobby. Hoe bouw ik een teletijdmachine? En stoïstijnsisme, stoastonisme, stoicynisme - hoe zeg je dat eigenlijk - enfin, dat dus, voor beginners.
Wie leest er mee terwijl je dit leest? Dylan voor dummies en gevorderden. De verheerlijking van het Mexicaanse drugsgeweld in zang en dans. En de trukkendoos van Van Eyck (“Ja, zo kan ik ook een Lam Gods schilderen!”)
Waarom de grondrechten van onze democratie zo irritant zijn. De bedgeheimen van Napoleon. Westerse vrijwilligers die samen met de Russen in Oekraïne tegen het Westen vechten. En waarom Amandine van Schakkebroek een grotere Belg is dan Pater Damiaan.
Waarom stond er vroeger op de muntstukken van een halve frank een mijnwerker in plaats van een koning? Bestaat het kastenstelsel in India nu wel of niet? Zouden wij in het Utopia van Thomas More willen wonen? En kan je autisten herkennen met behulp van tandenstokers?
Bestaan er goeie dictators? Waar zou je het liefst in de gevangenis zitten? Wat houdt ons tegen om in de ruimte te reizen? En kan je een ei uitbroeden in een décolleté?