PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Interne Keuken

Koken is zilver, spreken is goud

Afleveringen

 • Interne Keuken - 27 februari

  Feb 27 2021

  Interne Keuken 27/02/2021

 • Interne keuken 20 februari 2021

  Feb 20 2021

  In de winter van 1945/46 stond de blik van heel de wereld gericht op Neurenberg. Vierentwintig kopstukken van het nazisme moesten er zich verantwoorden voor een internationaal tribunaal. Shortsellers zijn blij met de Gamestop-revolte. 'De kosmische komedie' gaat niet over het heelal, maar over hoe wij er als mensheid naar kijken. En hoe we er ons soms op blindstaren. Je hebt onderdrukkers en onderdrukten, was de overtuiging van Jules Rühl. Hij kreeg een standbeeld in Anderlecht.

 • Interne Keuken 6 februari

  Feb 06 2021

  Een Liefdesverklaring aan het Nederlands. Door iemand voor wie onze taal niét haar moedertaal is. Catch is theater, show, nep. Kijk, dat cliché is iets waar catchers kwaad van worden. Rob Eeckhout schreef een boek over zijn sportdiscipline. Over Hannah Arendt is een nieuw boek uit. Tinneke Beeckman las het. Korvetkapitein Ilja Van Hespen heeft zich in een studie over het probleem Zeedrugs gebogen.

 • Interne Keuken - 30 januari

  Jan 31 2021

  Wol lijkt op het eerste gezicht een duurzaam natuurproduct, maar neen dus. Het schaap ziet af. Wouter Berlaen is komen vertellen over de Dum Dum Dum in 'Another One Bites The Dust' en over nog zoveel meer. Zijn bijnaam is niet voor niks Wouter, de baskabouter. 'De jaren van chaos' is het nieuwe boek van Ivan Ollevier, over wat voorafging aan de Brexit. En Peter Berx las een boek over de allesvernietigende vraatzucht van trekmieren.

 • Interne Keuken - 23 januari

  Jan 23 2021

  Nee, jouw huisdokter zal je nog niet meteen LSD voorschrijven. Maar er wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van psychedelische drugs als medicijn. Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde. Er zijn mensen met vogels als huisgenoten. Te links voor rechts en te rechts voor links, genadeloos eerlijk en glashelder geschreven: de essays van Orwell.

 • Interne Keuken - 16 januari

  Jan 16 2021

  Prijswinnend pijnexpert Anneleen Malfliet kwam ontkennen dat chronische pijn onbehandelbaar is. Peter Scholliers heeft de geschiedenis van het brood geschreven. De vriendin van Michèle Even vroeg er al jaren om: euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. Niet omdat ze dood wilde, maar omdat het niet meer ging. Kevin Absillis, hoofddocent moderne Nederlandstalige letterkunde van de Universiteit Antwerpen vertelt over Hendrik Conscience.

 • Interne Keuken - 9 januari

  Jan 09 2021

  Binu Singh is kinderpsychiater. Ze behandelt er vooral kinderen van 0 tot 3 jaar. Daniel Biltereyst schreef een boek over de geschiedenis van de filmcensuur in België. Mark Lynas schetst onze toekomst: hoe ziet de wereld eruit mocht de gemiddelde temperatuur op aarde stijgen met één graad. Per hoofdstuk doet hij er een graadje bij. Over paddestoelen zijn altijd interessante dingen te vertellen.

 • Interne keuken - 19 december

  Dec 19 2020

  Doodgaan, verrijzen, opstaan en weer doorgaan. Raderdiertjes kunnen het. Is sciencefiction interessant? Over daders en slachtoffers zijn al veel documentaires gemaakt, maar over de familieleden niet. Heb je een hekel aan overheidsbemoeienis? Wil je radicaal vrij zijn? Verhuis dan naar Grafton, New Hampshire, USA.

 • Interne Keuken - 12 december

  Dec 13 2020

  Yanis Varoufakis, hoogleraar economie en ex-minister van financiën van Griekenland, heeft een sciencefictionroman geschreven. Philippe Vermeulen heeft een overweldigend boek over Europeanen gelezen. Het gaat ook over introverte mensen en de Kroatische dichter/dictator Gabriele d’Annunzio

 • Interne keuken - 5 december

  Dec 05 2020

  2500 jaar Europese kunstgeschiedenis in één boek. Chinees spreken is niet moeilijk, Chinees spreken is aartsmoeilijk. Multiresistente bacteriën zijn niet om te lachen. Als die zich over de wereldbol weten te verspreiden, zijn we pas echt gezien. Dan gaan er opnieuw doden vallen. Veel doden. Wie weet er nu iets over het jaar 1000? Wat valt daar in ’s hemelsnaam over te zeggen? Niks toch?

 • Interne keuken - 28 november

  Nov 27 2020

  De Kinderen van de Collaboratie was spraakmakende televisie. Drie jaar later heeft de RTBF, aan de andere kant van de taalgrens, de Franstalige tegenhanger ervan gemaakt. Fotografe Heleen Peeters heeft een fotografisch eerbetoon gemaakt aan het paard. Jeroen Olyslaegers en Stef Franck zijn totaal zot van Antwerpen in de 16de eeuw. Tradição Família e Propriedade is een Braziliaanse club van christelijke fundamentalisten, die pleiten voor een terugkeer naar de middeleeuwse standenmaatschappij.

 • Interne keuken - 21 november

  Nov 21 2020

  Het is een beroep waarvan we het bestaan niet vermoedden. Strijkstokbouwer. De evolutietheorie. We dachten dat we de leerstof wel onder de knie hadden: variatie en selectie, klaar. Niet dus. Als je iets over A.I. wil leren kan je beter De Celestijnse Belofte lezen dan naar Terminator kijken. De cultuurhistorische invloed van Richard Wagner was gigantisch.

 • Interne keuken - 14 november

  Nov 15 2020

  Gert Storms over Science Fictions, een boek over wetenschapsfraude, Tinneke Beekman over Machiavelli's lef, Angélique Van Ombergen over Ruimtereizen en Marieke Van Ransbeeck over de doedelzak

 • Interne keuken - 7 november

  Nov 07 2020

  De meest mysterieuze natuurkracht: de zwaartekracht, een zwangerschapstest met een significant risico op kinderen met een afwijking. De nieuwe biografie van Linnaeus, de beroemde 18de eeuwse wetenschapper uit Zweden die ons de taxonomie, de dendrochronologie en de bloemenklok schonk, om maar een paar dingen te noemen. Michael Lievens is zaterdag onze gast. We gaan het zeggen zoals het is: Michael Lievens kijkt scheel. Daarom hebben we hem uitgenodigd.

 • Interne Keuken - 31 oktober

  Nov 01 2020

  Frank Albers over de Amerikaanse grondwet, Jolien Lanzig over Léonie Osterrieth, Manu van der Aa over Paul Méral en Geerdt Magiels over technische vernieuwingen in de 16de eeuw

 • Interne Keuken - 31 oktober

  Oct 31 2020

  Frank Albers over de Amerikaanse grondwet, Jolien Lanzig over Léonie Osterrieth, Manu van der Aa over Paul Méral en Geerdt Magiels over technische vernieuwingen in de 16de eeuw

 • Interne Keuken - 24 oktober

  Oct 24 2020

  Johan Thielemans over Wachten op Godot. De Franse literatuur bulkt van de verwijzingen naar de guillotine. Maar waar zijn die dan naartoe? Steffie Van Neste zocht het uit. Hoe is Duitsland er na oorlog in geslaagd om opnieuw een normaal land te worden? We vroegen het aan Geert Van Istendael. Kinderen van de zonde, zo werden ze genoemd. Georges Kamanayo is één van hen: zijn moeder was zwart en Rwandees, zijn vader was blank, een Belgische koloniaal, getrouwd met een Française.

 • Interne Keuken - 10 oktober

  Oct 10 2020

  Wie af en toe een sterrenrestaurant kan betalen heeft pech, de Chinees om de hoek is veel beter. Staat in 'Niet iedereen kan een bizon schieten', een nieuw boek van professor Charlotte De Backer, culinair socioloog. Over het leven van Serge Gainsbourg raakten we ook deze keer niet over uitgepraat. Adriaan Van Aken reed naar Marseille om er zijn auto te verkopen. Normaal doe je over die reis een uur of tien. De trip van Adriaan duurde een maand. Urk en de Urkers zijn voor een buitenstaander moeil...more

 • Interne Keuken - 26 september

  Sep 26 2020

  Ignaas Devisch over de ethiek van Adam Smith; Liesbeth De Ceulaer over de kunstmatige stad California City; Christian Clauwers over Tristan De Cunha en andere onherbergzame eilanden; en André Jansens over drones

 • Interne Keuken - 19 september

  Sep 23 2020

  Wouter Ryckbosch over archiefonderzoek en burgerwetenschap; Guido Vanden Berghe over Simon Stevin; Moira De Graef over Chinese arbeidsmigratie en Harry De Paepe over queen Elisabeth

 • Interne Keuken - 12 september

  Sep 13 2020

  Ludo Abicht over zijn boek "Desalniettemin" over Joodse Humor; Maartje Van Der Laak over de Belgische grondwet; Geerdt Magiels over onze reukzin en Luc De Bruyn over de vlieg.

 • Interne Keuken - 5 september

  Sep 05 2020

  Een proctoloog is een kontkundige, een poepdokter, een aarsarts. Alles over het laatste taboe, belooft het boek. Het is een fabeltje dat Leopold II het bevel zou hebben gegeven: hak daar maar iedereen zijn handen af. O ja? En hoe betrouwbaar zijn drugshonden?

 • Interne Keuken - 27 juni

  Jun 27 2020

  De tweedeling van de mensheid in vossen en egels leidt tot interessante bespiegelingen over de aard van de wereld en de aard van onze kennis. Muziek is wiskunde. Het gaat in de muziek over verhoudingen. Verhoudingen zijn breuken. Breuken zijn wiskunde. Kenneth Lasoen is de auteur van 'Geheim België. Een geschiedenis van de Belgische inlichtingendiensten'. Een heerlijk boek. En hoe maak je een opera?

 • Interne keuken - 20 juni

  Jun 21 2020

  Joseph Farrell heeft de biografie geschreven van Dario Fo, en van zijn partner Franca Rame. En Johan Thielemans heeft die voor ons gelezen. 20 juni is de langste dag van het jaar. Dan begint de zomer. Jan De Zutter, een moderne heks/druïde/heiden/paganist is van plan om de nacht virtueel in Stonehenge door te brengen. Vrouwen leven langer, hebben een veel beter immuunsysteem, zijn intelligenter, hebben een groter uithoudingsvermogen... Het sterke geslacht dus. Hoeveel altviolistengrappen zijn er...more

 • Interne keuken - 13 juni

  Jun 13 2020

  Sana Valiulina schreef een roman. Over Keizer Tiberius, de triestigste aller mensen. Alles wat er in staat is echt gebeurd. Gertjan Willems en collega historicus Bruno De Wever schreven "Een geschiedenis van media en natievorming in Vlaanderen". De geschiedenis van de loterij en Kris Struyf vertelt over zijn leven met de ooievaars.

 • Interne Keuken - 6 juni

  Jun 07 2020

  Over hoe wij allemaal een vertekend beeld hebben van het verleden en dus van onszelf. Een mooi boek over de landpissebedden van België. Bart Morlion schreef een boek over pijn. Vanuit een passie, maar ook vanuit ergernis. En spiraallicht: licht dat niet rechtdoor gaat, maar om een as tolt.

 • Interne Keuken - 30 mei

  May 30 2020

  Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter van de KU Leuven deed jarenlang onderzoek naar parkinson en dementie. Met proefdieren, jawel. Teun Voeten, de bedenker van het woord ‘yogasnuivers’, heeft in opdracht van de Stad Antwerpen een studie gemaakt over de zogenaamde mocromaffia. Voorts blijkt dat we allemaal zoogdieren zijn en zoeken we naar een antwoord op de vraag 'Wie vermoordde de neanderthaler?'

 • Interne Keuken - 23 mei

  May 23 2020

  "Des Duivels", een boek over de wortels van de populaire muziek, een kritisch boek over Amerika en de Amerikanen. Een boek over wat er tussen het einde van WOII en de Val van de Muur met de wereld gebeurd is en Sven blijkt een Atlantische zalm te zijn.

 • Interne Keuken - 16 mei

  May 16 2020

  Bruno De Wever vertelt over de familie Gulden, in 1942 afgevoerd naar Auschwitz en vergast. Bananen staan krom van de misdaden. Japan en de Japanners van de 19de eeuw tot vandaag. James Lees-Milne: de man die Engeland redde.

 • Interne Keuken - 9 mei

  May 09 2020

  De Homo sapiens is in staat zichzelf uit te roeien. Klaartje Schrijvers schreef een boek over het archief van Walter De Bock. Historicus Jo Tollebeek, decaan van de Faculteit Letteren van de K.U. Leuven schreef een fascinerend essay over souvernirs en relikwieën en Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, heeft een imaginair reisbureau opgericht: Reizen Corona.

 • Interne Keuken Compilatie 2 mei 2020

  May 02 2020

  Donald Weber over de blijde intrede van de automobiel in België. Freya Blekman over wat ze daar nu eigenlijk doen met die deeltjesversnellers in het CERN. Marita Mathijsen over de uitvinding van de liefde voor het verleden. En een eerbetoon aan journalist Anne de Graaf die deze week overleed. In 2011 vertelde ze aan onze keukentafel over wat rampenjournalistiek met een mens doet.

 • Interne Keuken Compilatie 25 april 2020

  Apr 25 2020

  Jan Desmet over de uitvinding van de natuurwandeling, Dolores Utrera over ons beeld van de hertog van Alva, Johan de Vos over de schoonheid van lelijke foto's en Geerdt Magiels over waarom zebra's zwart-wit zijn.

 • Interne Keuken Compilatie 18 april 2020

  Apr 18 2020

  Yves De Gryse over Tsjernobyl, Josephine Rombouts over werken voor een Schotse kasteelheer, Jan Boersema over het Paaseiland en Bram Nolf over de hobo.

 • Interne Keuken Compilatie 4 april 2020

  Apr 04 2020

  Mathijs Lamberigts over het vuurmirakel in de Heilig Grafkerk Jeruzalem, Midas Dekkers over tigmofilie, Mieke De Brauwere over haar dochter die geen pijn voelt en Rudolf Hecke over Serge Gainsbourg

 • Interne Keuken - 28 maart

  Mar 28 2020

  Anne Coke was hofdame van de Britse prinses Margaret, zus van de koningin. Een professor die zegt dat ze de wijsheid niet in pacht heeft en samen op zoek wil gaan naar oplossingen voor een meer rechtvaardige wereld. Was Adolf Eichmann de verpersoonlijking van het kwaad? Zelf vond hij van niet. Subaltern history is een manier van geschiedschrijving die kijkt vanuit het perspectief van de mensen aan de rafelrand van de samenleving.

 • Interne Keuken - 21 maart

  Mar 23 2020

  Felix (12) heeft autisme en maakt radio in zijn hoofd, Simone De Beauvoir is een icoon van het feminisme. Antwerpenaren die er niet wonen, noemen de linkeroever van de Schelde de verkeerde kant, maar de mensen zijn er gelukkig. Crucesignati, zo werden ze genoemd. ‘Degenen met de teken van het kruis’. Dan Jones schreef er een boek over. Chams Eddine Zaougui heeft het boek als Arabist gelezen.

 • Interne Keuken - 14 maart

  Mar 15 2020

  Veel van wat we menen te weten blijkt niet te kloppen en wat we niet weten, is dat er nog veel meer is wat we niet weten. Radio Begijnenstraat is radio gemaakt door de geïnterneerden van de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Antwerpen, gelegen in jawel, de Begijnenstraat. Het nieuwe België moest een republiek worden, vonden 'de radicalen' in 1830. Dat is niet gelukt. Els Witte heeft het allereerste boek geschreven over de Belgische Republikeinen. En Beethovens evergreens, de melodie...more

 • Interne Keuken - 7 maart

  Mar 07 2020

  Topfotograaf Jan Banning heeft een jaar lang nauwelijks gefotografeerd. Twijfel was daarvan de oorzaak. Zelftwijfel. Tien jaar heeft ze in Irak gewoond. Judit Neurink was er correspondent voor De Standaard en voor de Nederlandse krant Trouw. En toen ging het niet meer. Deradicalisering werkt niet. Dat is de opvallende conclusie van een wetenschappelijk onderzoek van o.a. Mattias De Backer, onderzoeker aan de KU Leuven en de Université de Liège. Classcicus Bert Gevaert schreef samen met uroloog e...more

 • Interne keuken - 29 februari

  Feb 29 2020

  'American Factory’ won dit jaar niet toevallig de Oscar voor Beste Documentaire. Wat is een stift? Een soort van klooster, maar dan helemaal anders. Koekoekskinderen: kinderen die ongeweten papa zeggen tegen een man die niet hun biologische vader is, ze werden verwekt in andermans nest. Bij vergif is de dosis is belangrijker dan de stof.

 • Interne Keuken - 22 februari

  Feb 23 2020

  De tegenstellingen tussen mensen worden steeds groter. Het maatschappelijk debat verruwt. Bart Brandsma weet dat. Hij geeft les in polarisatie. De "Scheiding der Machten" wordt in ons land stukje bij beetje afgebroken. "Toen de blanke kwam, viel de hemel op ons neer" zongen de roeiers op de Momboyo-rivier. Mathieu Zana Etambala - historicus verbonden aan het AfricaMuseum - heeft minutieus archiefwerk gedaan. De markies, en de kolonie die nooit heeft bestaan.

 • Interne Keuken - 15 februari

  Feb 15 2020

  "Het Israel van Heertje en Bromet" is uitzonderlijke televisie. De geschiedenis van honderdvijftig jaar alcoholismebestrijding in België. Er zijn drie dingen waar een diplomaat op moet letten: protocol, alcohol en cholesterol. Een Vlaams meisje met Turkse roots ontdekt dat ze van Armeense afkomst is.

 • Interne Keuken - 8 februari

  Feb 12 2020

  Anneleen De Bonte over waar het geld van je pensioensparen écht naartoe gaat. Herman Pleij over de seksuele revolutie van de 15de eeuw. Joeri Cortens over mollen. Rudolf Hecke over het leven van Janis Joplin.

 • Interne keuken - 1 februari

  Jan 31 2020

  Eva Kestens over de impact van kindertrauma's. Frank Goes over hoe dieren de wereld zien. Johan Op De Beeck over het complot tegen Lodewijk XIV. Marc Reynebeau over de rol van de New Yorkse advocaat Roy Cohn in het leven van Trump.

 • Interne Keuken - 25 januari

  Jan 25 2020

  Itzhak Perlman is meester van de viool. Voltaire staat bekend als één van les Grands Hommes van Frankrijk, un des immortelles, een onsterfelijke. Maar... De maffia boert goed, dankzij het Europese landbouwbeleid en 15 eeuwen Nederlandse taal.

 • Interne Keuken - 18 januari

  Jan 18 2020

  Theatermaker Junior Mthombeni heeft een voorstelling gemaakt over Winnie Mandela. De geschiedenis van de ongelijkheid. De Nederlandse journalist Toine Heijmans schrijft over de zee. De Noordzee, zijn grote liefde. Wanneer een dictator sterft is zijn carrière niet voorbij.

 • Interne Keuken - 11 januari

  Jan 11 2020

  Lang Leve het Antigifcentrum, een islamkundige die zich heeft verdiept in Arabische science-fiction. Niemand bereikt de top zonder een forse dosis geluk en Marian Donner schreef het ‘Zelfverwoestingsboek’.

 • Interne Keuken - 04 januari

  Jan 05 2020

  Poolse migranten, de Franse Revolutie (bis), het 50+ brein en de mondharmonica.

 • Interne Keuken - 21 december

  Dec 21 2019

  De geschiedenis van de slavernij. Van arm zijn word je ongelukkig. De Franse Revolutie was al half af toen ze nog moest beginnen en Kadir Van Lohuizen heeft een reis gemaakt langs plekken waar de dreiging van het stijgende zeeniveau voelbaar is.

 • Interne Keuken - 14 december

  Dec 14 2019

  Een boek over paling, België overspoelt Turkije met plastic afval. Alle Haitianen zijn zwart en een boek over liefde voor getallen.

 • Interne Keuken - 30 november

  Nov 30 2019

  Overleven in de gevangenis. Heeft racisme een kleur? Zij straatnamen onschuldig? En mag een witte vrouw überhaupt iets zeggen over zwarten? Muziek is iets om naar te luisteren. Dat was ooit anders. Gaan we het ook over boekhouden hebben?

 • Interne Keuken - 23 November

  Nov 23 2019

  Hoe overleef je de dood van je kind? Pieter Adriaens van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven heeft een stuk geschreven over dierenprocessen. De relatie tussen Hitler en de internationale pers. Matthias Dobbelaere-Welvaert, jurist en privacy-warrior over de naïviteit waarmee we onze privacy te grabbel gooien.

 • Interne Keuken - 16 november

  Nov 16 2019

  Waarom vrouwen betere seks hebben onder het socialisme, de tentoonstelling Auschwitz.camp over het 'echte' Auschwitz. De biografie van Susan Sontag, een werk van 7 jaar en Oorlog is geen kinderspel.

 • Interne Keuken - 9 november

  Nov 08 2019

  De man achter het Monster Radovan Karadzic, een bulshitfilter voor het internet, in 80% van de Vlaamse natuur is de stikstofneerslag te hoog om gezond te zijn en een studie van samenwerking en conflict op de zeven zeeën.

 • Interne Keuken - 2 november

  Nov 02 2019

  Frank Westerman schreef "De wereld volgens Darp", een bundeling artikels over de Balkan, de DDR, Roemenië en Cuba. Bavo Dhooge bekijkt in "Schrijvers op het scherm" het beeld dat van schrijvers in films wordt opgehangen. Thomas Crombé houdt meer van ambachten en handwerk dan van industrieel gemaakte voorwerpen en psychologe Inez Myin-Germeys toont aan dat psychische klachten ook ontstaan door interactie met de omgeving.

 • Interne Keuken - 26 oktober

  Oct 26 2019

  Sint-Franciscus,sultan Al-Kamil en Paolo dall’Oglio. Lang Leve Litouwen. Beton dat zichzelf herstelt en je kan naar muziek luisteren met je hart én je hersens.

 • Interne Keuken - 19 Oktober

  Oct 19 2019

  Hoezo Brexit? De splendid isolation eindigde bijna 2000 jaar geleden. Het geheim van een goed leven? Schoonheid, angst en sterfelijkheid. Kinderen van het verzet en zonder de mug leefden we in een andere wereld.

 • Interne Keuken - 12 oktober

  Oct 12 2019

  Het laatste Griekse café van Molenbeek. Levende legende ontmoet levend lijk. Een Tijdvak dat zelfs geen Eigen Naam gegund werd en "Moeder, waarom doden wij?"

 • Interne Keuken - 5 Oktober

  Oct 05 2019

  Een essay voor Beethovenliefhebbers en Schönberghaters. Belgische asielzoekers in het buitenland. Architectuur, zelfmoord en de artistieke worsteling en een les schaduwbankieren voor beginners.

 • Interne Keuken - 28 september

  Oct 01 2019

  Een boek waarin ons eigen zonnestelsel krijgt waar het recht op heeft: aandacht. Thailand, de ideale bestemming voor mensen met dementie. Monniksgieren keren stilaan terug en "Hipster birding" is een trend.

 • Interne Keuken - 21 september

  Sep 21 2019

  De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is dood. Een Draaiboek voor de Autoritaire leider van de Toekomst. De grote mythen van de moderne geschiedenis. Ruim 240 jaar nadat Adam Smith "The Weath of Nations" schreef heeft Jabik Veenbaas het boek naar het Nederlands omgezet.

 • Interne Keuken - 07 september

  Sep 08 2019

  Over kindsoldaten en fotoalbums, geweld en gezelligheid. Een miraculeuse machine blijkt een lege doos. "Benedenwereld", een boek van Robert Macfarlane over het onderaardse. En waarom Lyndon B. Johnson een van de belangrijkste presidenten van de Verenigde Staten is geweest.

 • Interne Keuken - 29 juni

  Jun 28 2019

  Interne Keuken - 29 juni

 • Interne Keuken - 22 juni

  Jun 21 2019

  Interne Keuken - 22 juni

 • Interne Keuken - 15 juni

  Jun 15 2019

 • Interne Keuken - 8 juni

  Jun 11 2019

 • Interne Keuken - 1 juni

  Jun 01 2019

 • Interne Keuken - 25 mei

  May 25 2019

 • Interne Keuken - 18 mei

  May 18 2019

 • Interne Keuken - 11 mei

  May 11 2019

 • Interne Keuken - 4 mei

  May 04 2019

 • Interne Keuken - 27 april

  Apr 27 2019

 • Interne Keuken - 13 april

  Apr 13 2019

 • Interne Keuken - 6 april

  Apr 06 2019

 • Interne Keuken - 30 maart

  Mar 30 2019

 • Interne Keuken - 23 maart

  Mar 25 2019

 • Interne Keuken - 16 maart

  Mar 16 2019

 • Interne Keuken - 9 maart

  Mar 09 2019

 • Interne Keuken - 2 maart

  Mar 02 2019

 • Interne Keuken - 23 februari

  Feb 23 2019

 • Interne Keuken - 16 februari

  Feb 16 2019

 • Interne Keuken - 9 februari

  Feb 09 2019

 • Interne Keuken - 2 februari

  Feb 02 2019

 • Interne Keuken - 26 januari

  Jan 26 2019

 • Interne Keuken - 19 januari

  Jan 21 2019

 • Interne Keuken - 12 januari

  Jan 12 2019

 • Interne Keuken - 5 januari

  Jan 05 2019

 • Interne Keuken - 22 december

  Dec 22 2018

 • Interne Keuken - 15 december

  Dec 15 2018

 • Interne Keuken - 8 december

  Dec 08 2018

 • Interne Keuken - 24 november

  Nov 25 2018

 • Interne Keuken - 17 november

  Nov 17 2018

 • Interne Keuken - 10 november

  Nov 11 2018

 • Interne Keuken - 3 november

  Nov 03 2018

 • Interne Keuken - 27 oktober

  Oct 27 2018

 • Interne Keuken - 20 oktober

  Oct 20 2018

 • Interne Keuken - 13 oktober

  Oct 13 2018

 • Interne Keuken - 6 oktober

  Oct 06 2018

 • Interne Keuken - 29 september

  Sep 29 2018

 • Interne Keuken - 15 september

  Sep 18 2018

 • Interne Keuken - 8 september

  Sep 08 2018

 • Interne Keuken - 1 september

  Sep 01 2018

 • Interne Keuken - 30 juni

  Jun 30 2018

 • Interne Keuken - 23 juni

  Jun 23 2018

 • Interne Keuken - 16 juni

  Jun 18 2018

 • Interne Keuken - 9 juni

  Jun 10 2018

 • Interne Keuken - 2 juni

  Jun 02 2018

 • Interne Keuken - 26 mei

  May 26 2018

 • Interne Keuken - 19 mei

  May 19 2018

 • Interne Keuken - 12 mei

  May 12 2018

 • Interne Keuken - 5 mei

  May 05 2018

 • Interne Keuken - 28 april

  Apr 28 2018

 • Interne Keuken - 27 april

  Apr 27 2018

 • Interne Keuken - 21 april

  Apr 21 2018

 • Interne Keuken - 7 april

  Apr 07 2018

 • Interne Keuken - 31 maart

  Apr 03 2018

 • Interne Keuken - 24 maart

  Mar 24 2018

 • Interne Keuken - 17 maart

  Mar 17 2018

 • Interne Keuken - 10 maart

  Mar 10 2018

 • Interne Keuken - 3 maart

  Mar 03 2018

  Wat een feest alweer om Gert Huskens, Sylvia Brouckaert, Matthijs Deen en Patrick De Rynck te mogen verwelkomen. Ze hadden het over de imperiale ambities van Leopold II in China, Maria Callas, het verband tussen het Europees wegennet en de ketel van Obelix en de geschiedenis van de dronkenschap.

 • Interne Keuken - 24 februari

  Feb 24 2018

  Ico Maly, Marjan Doom, Ad Nuis en Rosanne Hertzberger. Dat waren onze gasten. Het ging over Nieuw Rechts, het Universiteitsmuseum in Gent, Azerbeidzjan en het ontstaan van het leven.

 • Interne Keuken - 17 februari

  Feb 20 2018

  Het volgende gezelschap bevolkte deze week de Interne Keukentafel: Maarten Boudry, Bas van Bavel, Jessica Devlieghere en Filip Huysegems. We hadden het over het geweten van de zelfrijdende auto, de opkomst en neergang van markteconomieën, de Palestijnse circusschool en de Japanse robotgekte.

 • Interne Keuken - 10 februari

  Feb 10 2018

  Als dit een foto was van deze Interne Keuken dan zag je (vlnr) Alexander Roose, Peter Vantyghem, Rudolf Hecke en Rashif El Kaoui. Ze kwamen praten over Blaise Pascal, oorlogsarcheologie in de Westhoek, de sixties en het kunstproject De Man Is Lam.

 • Interne Keuken - 3 februari

  Feb 03 2018

  Luc Rasson, Katya Bohdan, Danny Praet, Kris Ulens en een buizerd van wie we de naam vergeten zijn zaten vandaag aan onze keukentafel. We hadden het over Céline, Jemen, de vernietiging van de klassieke cultuur door de vroege christenen en de valkerij. Vandaar de buizerd.

 • Interne Keuken - 27 januari

  Jan 27 2018

  Deze week praatten we met Manu Gerard, Marjolein Vanoppen, Frank Albers en Alexandra Vermandel. Het ging over particratie, ontzilting, de evangelische christenen in de USA en zindelijkheidstraining.

 • Interne Keuken - 20 januari

  Jan 20 2018

  Waarover ging het vandaag? Online shoppen voor criminelen. Hoe voelt Midden Europa? Voelt, ja. En hoe breng je dat onder woorden? Slaafvrije chocolade. En een kookboek uit de bergen.

 • Interne Keuken - 13 januari

  Jan 13 2018

  Interne Keuken boog zich over zelfverminking bij jongeren, het Joodse getto van Shanghai, voodoo en het vliegend hert.

 • Interne Keuken - 6 januari

  Jan 06 2018

  Interne Keuken werd bevolkt door Manu Gerard, Vitalski, Rik Van Cauwelaert en Bert Cornelis. Het ging over de Bende van Nijvel, Frankenstein, het duivelsakkoord tussen de EU en Soedan en over de sitar.

 • Interne Keuken - 23 december

  Dec 23 2017

  Je hoort deze week Benjamin Van Tournout, Gaston Dorren, Angelique Van Ombergen en Simon De Craemer over helden, Europese talen, hersenen van astronauten en Syriëstrijders die tegen IS vechten. Tegen.

 • Interne Keuken - 9 december

  Dec 09 2017

  Je hoorde (vlnr) Pauline de Bok, Tomas Serrien, Jan Vromann en Hans Van Dyck. Ze hadden het over de jacht, het verschil tussen lawaai en muziek, de dans der bijen en het varken in ons.

 • Interne Keuken - 2 december

  Dec 02 2017

  Onze gasten waren Rob Lavigne, Martijn Van Calmthout, Ine Roox en Bogdan Vanden Berghe. Ze hadden het over bacteriofagen, een boek "Schaal" van Geoffrey West, nog een boek "Een jaar met Trump" en de documentaire "Dead zebras don't fear hyenas".

 • Interne Keuken - 25 november

  Nov 25 2017

  Als je goed luistert, hoor je Geerdt Magiels, Pierre Huylenbroeck, Nele Eeckhout en Remco Breuker Zij onderrichtten ons over emoties, de beurs, dementie en Noord-Korea. Dat klinkt allemaal niet zo sexy, maar het waren gewéldige verhalen.

 • Interne Keuken - 18 november

  Nov 18 2017

  Jop De Vrieze, Koen Broucke, Vincent Stuer, Esther Schreuder. Dat waren ze, onze gasten deze week. Het gesprek ging over de kleine kantjes van wetenschappers, de Slag bij en de Slag ván Turnhout – dat zijn twee verschillende veldslagen - authenticiteit in de politiek en zwarte slaven in dienst van de Nederlandse koninklijke familie.

 • Interne Keuken - 11 november

  Nov 11 2017

  Interne Keuken sprak en at bij monde van Doris Klausing, Thijs Demeulemeester, Jan Banning en Pieter Stockmans. Het ging over de Oostendse vissersopstand van 1887, wunderkammers, het fotoboek Red Utopia en Rusland honderd jaar na de oktoberrevolutie.

 • Interne Keuken - 4 november

  Nov 04 2017

  We zaten in een pracht van een spiegeltent op de boekenbeurs. Het gesprek ging over Congolezen die rijk willen worden in China. We weten nu: de pauk is strikt genomen een soort trompet. Links kwispelen betekent niet hetzelfde als rechts kwispelen. En we hadden een feministe te gast die verslaafd is aan de Bouquet-reeks. Jop De Vrieze, Koen Broucke, Vincent Stuer, Esther Schreuder. Dat waren ze, onze gasten deze week. Het gesprek ging over de kleine kantjes van wetenschappers, de Slag bij en de S...more

 • Interne Keuken - 28 oktober

  Oct 28 2017

  Dominique Deckmyn over hoe Apple, Facebook, Google en Amazon beslissen wat we weten, wat we kopen en wie de verkiezingen mag winnen. Marlies De Munck over of er nu al dan niet regendruppels te horen zijn in zijn regendruppelprelude van Chopin. Chopin vond van niet, zijn vrouw vond van wel. Marc Reynebeau over de ondergang van het Avondland en Martin Hendriksma over de wonderlijke verhalen die zich hebben afgespeeld langs de oevers van de Rijn. Het is geen verzinsel van Wagner: er ligt weldegelij...more

 • Interne Keuken - 21 oktober

  Oct 21 2017

  Kernfusie, de Atlas van de Imaginaire Verklaringen, Mata Hari en de Bijbel voor Ongelovigen. Daarover ging het deze week.

 • Interne Keuken - 14 oktober

  Oct 14 2017

  Deze week ging het over de voordelen van agressie, het turbulente leven der Mitford Sisters, een Oost-Vlaamse markies die met hagel op kindjes schoot, maar wel geliefd was bij Zuid-Amerikaanse indianen en over dodekafonie. Dat is muziek die klinkt alsof er een kat over de piano loopt. Nadat Senne Guns klaar was met zijn uitleg hebben we ons meteen een kat en een piano aangeschaft.

 • Interne Keuken - 7 oktober

  Oct 07 2017

  We hadden het over het gevoelsleven van bomen, over de hond van Magritte, over wat Koerdische verzetsstrijders doen in hun vrije tijd en over Broeder Jakob. Uitgerekend bij het laatste gesprek over de geschiedenis van de tijdmeting werd de uitzending vroegtijdig afgebroken. Onze excuses daarvoor. Na afloop hebben we onze aftelklok bedankt voor bewezen diensten en vervolgens ritueel verbrand.

 • Interne Keuken - 30 september

  Sep 30 2017

  Kort samengevat? Noord-Korea, hunnebedden, Walter van den Broeck, Game of Thrones. Allemaal interessant.

 • Interne Keuken - 23 september

  Sep 23 2017

  Darwin vs Freud. Waarom zijn de Engelsen zo Engels? Naar welke kerk moet je gaan als je als Keniaan rijk wil worden? En hoe lok je volk naar de zoo met een dode giraf?

 • Interne Keuken - 09 september

  Sep 09 2017

  Martijn Van Calmthout over ‘Wat we niet kunnen weten’, Thomas Janssens over de echte Peter Pan, Dirk Rochtus over het Duitsland van Angela Merkel en Gustaaf Cornelis over hoe we onze nakomelingen over 10.000 jaar kunnen waarschuwen voor de gevaren van ons kernafval.

 • Interne keuken - 02 september

  Sep 04 2017

  Anneleen Spiessens over het vertalen van Russische nieuwssites, Robin Te Slaa over de definitie van fascisme, Vincent Scheltiens over de Belgische roots van de Vlaamse en Waalse beweging en Hetty Helsmoortel over de grootste ontdekking in de geschiedenis van de mensheid: CRISPR.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Aug 26 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat Zouzou Ben Chikha.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Aug 19 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat Stijn Meuris

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Aug 12 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat politicologe Olivia Rutazibwa.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Aug 05 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat ex-para Reginald Verhofstede.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Jul 29 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat journalist Serge Simonart.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Jul 22 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat fotografe Sanne De Wilde.

 • Interne Keuken Ten Huize Van

  Jul 15 2017

  In deze zomerversie van Interne Keuken draait Sven Speybrouck de rollen om. Hij verlaat de eigen keuken en wordt uitgenodigd aan de keukentafel van een bijzonder boeiende gastheer of gastvrouw. Deze week is dat professor slavistiek Lien Verpoest.

 • Interne Keuken - 24 juni 2017

  Jun 24 2017

  Kan je met wiskunde de kopie van de Rechtvaardige Rechters vervaneyckiseren? Is de Verlichting het gevolg van de Kleine Ijstijd? De wereldwijde oorlog tegen vrouwen. En hoe kan je een wedstrijd winnen zonder vals te te spelen? Daarover ging het in de aflevering van dit seizoen. In juli en augustus is er geen Interne Keuken. Vanaf september zijn we er terug. En de podcast ook natuurlijk. Hartelijk dank voor het vele luisteren en geniet van de zomer.

 • Interne Keuken - 17 juni 2017

  Jun 17 2017

  Over de oorzaken van de Tweede Bosnische burgeroorlog (die dus nog moet beginnen) de Atlas van de Nederlandse Taal, piraten en de zwaartekracht (die dus niet bestaat).

 • Interne Keuken - 10 juni 2017

  Jun 10 2017

 • Interne Keuken - 3 juni 2017

  Jun 03 2017

  Deze week ging het gesprek aan de keukentafel over Mein Kampf, kunstvervalsing, Baskenland en honden die met pensioen gaan.

 • Interne Keuken - 27 mei 2017

  May 27 2017

  Interne Keuken ging deze week over de zin van zinloos geweld, Destojevski en de Russische ziel, golfslagturbines en Herfsttij der Middeleeuwen, het beroemde boek van Johan Huizinga.

 • Interne Keuken - 20 mei 2017

  May 20 2017

  Thomas Bellinck maakte een musical over de vluchtelingencrisis. Steven De Foer stelt vast dat politici ook in Europa steeds meer een hekel hebben aan journalisten. Anousha Nzume hield ons, hoogopgeleide, weldenkende, blanke mannen van middelbare leeftijd, een spiegel voor. En Matthijs De Ridder schreef een geweldig boek over de eeuw van Charlie Chaplin, u weet wel, de beroemde bolsjewiek.

 • Interne Keuken - 13 mei 2017

  May 14 2017

  Kris Pannecoucke over het leven langs de Congostroom. Bert Gevaert over… hoe zullen we ze het zeggen… Sneeuwitje had er zeven… ‘kleine mensen’ dus. Filip Huysegems over onze pretverslaving en Flo Flamme over Cuba.

 • Interne Keuken - 6 mei 2017

  May 06 2017

  Mariette Faber maakte een documentaire over De man die de wereld wilde veranderen. Thomas Meuwissen legt uit waarom een cello (spreek uit: sjello of tsjello, je mag kiezen) veel meer is dan een grote viool. Geerdt Magiels over waarom zebra's strepen hebben. En Harry De Paepe over waarom Queen Victoria hoegenaamd niet victoriaans was.

 • Interne Keuken - 29 april 2017

  Apr 29 2017

  Menno Schilthuizen leert toeristen de geslachtsdelen van kevertjes bestuderen in de jungle van Borneo. Vitalski gaf een lezing over Prince. Andrea Evers onderzoekt waarom neppillen echt werken. En Willem Oosterbeek schreef een fascinerend boek over nootmuskaat.

 • Interne Keuken – 22 april 2017

  Apr 22 2017

  Rosanne Hertzberger schreef met ‘Ode aan de E-nummers’ … euh… een ode aan de E-nummers. Wouter Cajot las voor ons ‘Maart 1917, een boek over die ene maand waarin de voorbije eeuw werd geboren. Nick Meynen waarschuwt voor zandschaarste in de woestijn. Zijn boek heet ‘Frontlijnen’. En Hetty Helsmoortel vertelt over ‘Het onsterfelijke leven van Henriette Lacks.’ De vrouw die in 1951 overleed maar vandaag nog altijd voortleeft in het laboratorium.

 • Interne Keuken - 8 april 2017

  Apr 08 2017

  Paasvakantie betekent voor ons: ook eens op de parking in de auto kunnen blijven zitten omdat je wil weten hoe een gesprek afloopt dat we eerder al eens hebben uitgezonden. We keren terug naar het moment waarop we met Pieter Thyssen een heerlijk gesprek hadden over tijdreizen. Mocht je ‘El color del camaleon’ de documentaire van Andres Lübbert over het verborgen leven van zijn Argentijnse vader nog niet hebben gezien: zeker doen. Herwig Leirs mag nog eens vertellen over leven en werk ...more

 • Interne Keuken – 1 april 2017

  Apr 01 2017

  Dakloze Bulgaren leerden documentairemaker Wil Mathijs hoe je je verwarmt met een vuurtje van afvalolie. ‘On the Edge of Happiness’, zijn film over een braakliggend terrein aan de rand van Gent, toont dingen die je liever niet had gezien. Patrick De Rynck las voor ons een schoolboek uit de eerste eeuw na Christus. Hans Boland kwam praten over zijn nieuwe vertaling van Anna Karenina. Een flutboek volgens Koen Fillet. Desalnietemin werd het een fijn gesprek. En Christophe Deborsu bekend...more

 • Interne Keuken – 25 maart 2017

  Mar 25 2017

  Wat als de Britse Queen sterft? Waarom moeten we alles waar we tegen zijn vooral niet verbieden? Waar komt de publieke opinie vandaan? En was Al Capone een goed of een slecht mens?

 • Interne Keuken - 18 maart 2017

  Mar 18 2017

  De vergeten oorlog in Jemen, een verdienstelijke poging om het verleden en de toekomst van de mensheid in één boek te vatten en de Franse volksaard in één foto.

 • Interne Keuken – 11 maart 2017

  Mar 11 2017

  Een mysterieuze verdwijning, la mort du Nord, de botten van de Borninage en leven zoals Thoreau in Limburg

 • Interne Keuken – 4 maart 2017

  Mar 04 2017

  Het losbandig gedrag van de Iraanse jeugd. Gainsbourg voor gevorderden. De man die dokters leerde hun handen wassen. En hoe wek ik een dode taal weer tot leven?

 • Interne Keuken – 25 februari 2017

  Feb 25 2017

  De vrouw die Charlie Hebdo overleefde. Taxidermie voor beginners. Het Wereldkampioenschap Trumpbashen. En dieren met een drankprobleem.

 • Interne Keuken – 18 februari 2017

  Feb 18 2017

  Kan je de wereld verbeteren met geweld? Hoe maak je van slachtoffers daders? Wat maakt bloed zo bijzonder? En wat is er mis met Sint-Niklaas?

 • Interne Keuken – 11 februari 2017

  Feb 13 2017

  Congo toen Congo nog geen Congo was. Het dramatische leven van Dalida. De zingende zandkorrel. (Daarmee bedoelen we niet Dalida, maar echt zandkorrels die zingen.) En een kinderboek over 59 hondjes en heel veel ijs. Aan het eind van het eerste uur wordt het prachtlied van Karla Verlie en Gwen Cresens plots onderbroken door de reclame. Onze excuses daarvoor. Branden in de radiohel, zullen we, voor die domme misrekening. Maar op 5 mei doen ze het nog eens. In de Roma in Antwerpen. Zonder recla...more

 • Interne Keuken - 4 februari 2017

  Feb 04 2017

  De waarheid over de beroemdste twee woorden van Mitterrand. “Et alors?” De kracht van melancholie. Le bonheur d’être triste. Kan je wetenschapper zijn en tegelijk gelovig? Newton, Darwin en Einstein vonden van wel. En Hedwig Zeedijk voor één keer niet over de paus, de maffia of Berlusconi. Maar wel over Trump omdat die verdacht veel aan Berlusconi doet denken. Hoe zeg je 'been there, done that' in het Italiaans?

 • Interne Keuken – 28 januari 2017

  Jan 28 2017

  De volkerenmoord op de Duisters na afloop van WOII. Kunnen we, zoals in India, van de ene dag op de andere cash geld verbieden? Alles over de volgende bankencrisis. De vraag is niet of die er komt maar wanneer. En de Japanse loopgekte genaamd Ekiden.

 • Interne Keuken – 21 januari 2017

  Jan 21 2017

  Het belang van de snor, de fiets en de broekrok voor de vrouwenemancipatie. Het seksleven van de moslim. Hoe zou het nog zijn in Bagdad? Hoe zag de ideale vrouw er uit in het Oude Rome? En hoeveel ezelinnen heb je nodig om een bad met melk te vullen?

 • Interne Keuken – 14 januari 2017

  Jan 14 2017

  High Hitler. Der Führer war ein Junkie. Klonk Django Reinhardt met acht vingers anders dan met tien? Hoe Dostojevski het vuurpeloton overleefde, maar onder zijn schrijftafel stierf, op zoek naar het dopje van zijn pen. En de legendarische treinreis van Lenin.

 • Interne Keuken – 7 januari 2017

  Jan 07 2017

  Vergeet wat het nieuws u probeert wijs te maken: we hebben het nog nooit zo goed gehad. Is het echt nodig dat een dirigent vooraan met een stokje staat te zwaaien? Waarom hebben ze in Marokkaanse cafés altijd van dat gruwelijk TL-licht? En ja, de rat raakt via de afvoer van de WC in uw toiletpot.

 • Interne Keuken - 17 december 2016

  Dec 17 2016

  Keynes is weer cool. Doven hebben het liefst dove kinderen. Test-Aankoop is een kind van de Koude Oorlog. En wolven eten liever kindjes dan koe.

 • Interne Keuken - 3 december 2016

  Dec 03 2016

  Internationale wapenhandel voor beginners. Haaien die Napoleon nog gekend hebben. Een pil die helpt tegen slechte herinneringen. En de zeespiegel die daalt daar waar de ijskappen smelten.

 • Interne Keuken - 26 november 2016

  Nov 26 2016

  Door een technisch defect maar een halve podcast. Een uur, dus. Over het einde - nee, de eindes - van de wereld. Rampscenario's dus. Het kan geen toeval zijn. En over fenomenaal vieze beesten. In bokalen in de studio.

 • Interne Keuken - 12 november 2016

  Nov 12 2016

  WOI begon niet in 1914 maar in 1789. De kloten van de mus. Stel: je erft een ziekenhuis in Afrika. En alles over de nieuwe Rubens van Huts.

 • Interne Keuken - 5 november 2016

  Nov 05 2016

  Kan Leonardo DiCaprio de wereld redden? Waarom is Paganini pas 56 jaar na zijn dood begraven? Kan je aambeien genezen met een sidderaal? En alles maar dan ook echt alles over de giraf. En niks over de stoelgang van Paganini. Beloofd.

 • Interne Keuken – 29 oktober 2016

  Oct 29 2016

  Moeten wij bang zijn voor de Turkse president Erdogan? Ja. Maar. Zijn er in Berlijn ooit mensen overgelopen van West naar Oost? Het zestiende eeuws zelfhulpboek van Michel de Montaigne. En hoe kan je zien of er in een boom een viool verborgen zit?

 • Interne Keuken - 22 oktober 2016

  Oct 22 2016

  Een verdienstelijke maar vergeefse poging om het conflict tussen Israël en de Palestijnen te begrijpen. Blinden die denken dat ze kunnen zien. De uitvinding van de onzichtbaarheidsmantel. En begrafenissen in Kinshasa die eindigen met meer dan één lijk.

 • Interne Keuken - 8 oktober 2016

  Oct 08 2016

  Waarom vinden de voorstanders van besparen dat we moeten ophouden met besparen? Hoe zou de wereld er uitzien zonder katoen? Een pleidooi voor meer Afghaans vrouwenvoetbal op tv. En de beroemdste vergeten filmsterren aller tijden.

 • Interne Keuken – 1 oktober 2016

  Oct 01 2016

  Hoe denken kleinkinderen van collaborateurs over collaboratie? Vet is ongezond, waarschuwt de suikerlobby. Hoe bouw ik een teletijdmachine? En stoïstijnsisme, stoastonisme, stoicynisme - hoe zeg je dat eigenlijk - enfin, dat dus, voor beginners.

 • Interne Keuken - 24 september 2016

  Sep 24 2016

  Wie leest er mee terwijl je dit leest? Dylan voor dummies en gevorderden. De verheerlijking van het Mexicaanse drugsgeweld in zang en dans. En de trukkendoos van Van Eyck (“Ja, zo kan ik ook een Lam Gods schilderen!”)

 • Interne Keuken – 17 september 2016

  Sep 17 2016

  Waarom de grondrechten van onze democratie zo irritant zijn. De bedgeheimen van Napoleon. Westerse vrijwilligers die samen met de Russen in Oekraïne tegen het Westen vechten. En waarom Amandine van Schakkebroek een grotere Belg is dan Pater Damiaan.

 • Interne Keuken – 10 september 2016

  Sep 10 2016

  Waarom stond er vroeger op de muntstukken van een halve frank een mijnwerker in plaats van een koning? Bestaat het kastenstelsel in India nu wel of niet? Zouden wij in het Utopia van Thomas More willen wonen? En kan je autisten herkennen met behulp van tandenstokers?

 • Interne Keuken – 3 september 2016

  Sep 03 2016

  Bestaan er goeie dictators? Waar zou je het liefst in de gevangenis zitten? Wat houdt ons tegen om in de ruimte te reizen? En kan je een ei uitbroeden in een décolleté?