PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Met een koersrendement van 6 à 7 procent gaat het best lekker met Jansen Belegt. Maar er zit een aantal stevige bleeders in, en het geld is op. aan mijn twittervolgers de vraag wat er uit de portefeuille moet. Is de grootste beleeder, AB-Inbev, over een jaar uit de zorgen? Zo ja, dan misschien toch maar in portefeuille houden. Het gaat immers om de lange termijn!
De keuze voor verdere rendementsgroei is gevallen op Apple, dat ondanks de Coronacrisis uitstekende resultaten heeft laten zien. Met die aanschaf is de bodem van de kas weer in zicht. En dus buigt Jansen Belegt zich over de vraag: welke bleeder moet eruit, om plaats te maken voor een nieuwe groeibriljant?
Het verzoek om kooptips te geven aan Jansen Belegt was niet aan dovemansoren gericht. Er zaten veel nuttige tips bij, en opvallend: drie beleggings- en investeringsmaatschappijen (Berkshire Hathaway, Pershing Square en HAL Trust). Het zou zomaar kunnen dat iets daarvan in de portefeuille van Jansen Belegt terechtkomt. Maar de eerstvolgende stap is tóch technologie, geïnspireerd door de ijzersterke resultaten van de Amerikaanse technologiegiganten.
Ondanks de aanhoudende problemen met het Coronavirus, blijven aandelen het relatief goed doen. Jansen Belegt is weer op zoek naar een nieuwe belegging, en vraagt advies aan de luisteraars. De meningen zijn sterk verdeeld, van aandelen (o.a. Accell, Befimmo, Pershin Square, HAL Trust en Microsoft) tot helemaal niets. (Geen positie is ook een positie) Jansen Belegt gaat tóch voor een aandeel, of een fonds.
Na twee weken vakantie werpt Jansen Belegt weer een blik op de portefeuille. Die heeft het in alle rust prima gedaan, het totaalrendement staat op ruim 8 procent. De hoop op een Coronavaccin geeft beleggers weer moed. Tijd om te beleggen in AstraZeneca?
Er staat ons nog behoorlijk wat ellende te wachten, denken veel economen. Tegelijkertijd zijn er ook signalen dat de Coronadreun voor de economie lijkt mee te vallen. Wat te denken van de inkoopmanagers in de eurozone die een stuk positiever zijn geworden. Jansen Belegt schaart zich achter de optimisten en denkt dat er nog meer voor beleggers in het vat zit. NB Jansen Belegt is even op vakantie. De volgende aflevering is 20 juli a.s.
In de portefeuille van Jansen Belegt is een wijziging aangebracht die niet iedere luisteraar kan waarderen. Microsoft (+44%) maakt plaats voor Adyen. Een van de redenen is omdat ik denk dat Adyen harder gaat groeien dan Microsoft deed. Waarom niet bleeder AB-Inbev (-38,7%) verkocht? Die gaat volgens Jansen Belegt flink herstellen, zodra de horeca wereldwijd weer open is.
Het is de hoogste tijd voor en volgende stap voor Jansen Belegt. De verkoop van Microsoft bracht wat geld in het laatje en werpt de vraag op: wat te kopen? Luisteraars tipten via Twitter (naar @RobJansenBeurs) onder anderen Sligro en Beyond Meat. Die laatste zie ik wel zitten, maar ik ga tóch voor technologie. Net als de meeste particuliere beleggers is dat volgens mij de profijtelijkste sector. En de keuze is gevallen op Adyen.
Een goed banenrapport uit de VS, lage rente, een oplopende olieprijs, steunmaatregelen van de overheid, om maar wat te noemen. Toch blijft het raar, een oplopende beurs, terwijl de echte pijn van de recessie nog moet komen en waarschijnlijk jaren voelbaar zal zij. NJansen Belegt heeft geld vrijgemaakt om verder te investeren. En keuze voor de sector is al gemaakt: technologie. Wat de sterke performance van de beurzen wordt vooral door die sector gedragen. En waarschijnlijk blijft die het de kome...more
De twijfel is toegeslagen bij Jansen Belegt. Om nieuwe aankopen te doen, moet er cash vrijgespeeld worden. Aandelen verkopen dus, maar welke? Het idee is om een aantal stukken te verkopen waar al een behoorlijke winst op is gemaakt. En de best presterende aandelen in de portefeuille zijn Galapagos en Microsoft.
Je moet maar net het geluk hebben dat in je portefeuille aandelen zitten die profiteren van de Coronacrisis. Bij een gespreide portefeuille, zoals die van Jansen Belegt, is dat al gauw het geval. Microsoft en Prosus zijn daar mooie voorbeelden van. Nu maar hopen dat het het herstel van de beurzen doorzet, nu de maatregelen in veel landen worden versoepeld.
De eerste grote klap voor de beurs is voor een deel weggewerkt, al staat de AEX dit jaar nog steeds 14 procent lager. Veel beleggers vragen zich af of de pijn nu al geleden is, of dat er nog (een grotere?) klap komt. Niemand die het weet, maar de portefeuille van Jansen Belegt heeft de eerste storm goed doorstaan. Acties voor de komende weken? Winst nemen op bepaalde aandelen om cash vrij te spelen. Dat geld wordt hoogst waarschijnlijk in technologie gestoken.
Ook Jansen Belegt zit in olie, met een belang in Shell. Een deel staat op verlies en een deel staat op winst, want later bijgekocht op een veel lagere olieprijs. Natuurlijk met de gedachte dat alles op termijn weer herstelt. Dat ook zeker gebeuren, maar een negatieve olieprijs, omdat de vraag naar olie is ingestort, dat had ik niet verwacht. Wat olie betreft blijft Jansen Belegt dan ook nog even langs de zijlijn staan.
De recessie, twee kwartalen krimp achter elkaar, moet nog komen. Op de beurs lijkt het alsof beleggers nu al kijken naar de periode daarna. De koersen zijn bezig aan een fors herstel. Reden voor Jansen Belegt om niet stil te zitten maar bij te kopen.
De grote klap voor de economie moet nog komen, maar het lijkt erop dat de beurzen daar op vooruitlopen. Zo maakt de Dow Jones zich op voor het slechtste kwartaal sinds 1938. Dat maakt de kans op een goed rendement op aandelen erg groot, voor wie nu instapt. Ook Jansen Belegt breidt de portefeuille uit.
Het exacte moment waarop de beurzen herstellen is niet aan te geven. Dat is ook niet heel erg, want zelfs als je nu instapt en de beurs daalt nog met bijvoorbeeld 10 procent, dan nog ligt er een aardig rendement in het verschiet. Veel analisten gaan er vanuit dat er mooie rendementen in het verschiet liggen de komende maanden en jaren.
Te vroeg heeft Jansen Belegt vorige week aandelen Shell ingeslagen. Te vroeg, omdat de gifbeker voor beleggers nog niet leeg is. De kwaliteit van de portefeuille is niet af te meten aan de lage koersen van nu. Over een breed front gaan aandelen onderuit, dus ook die van Jansen Belegt. Het devies is: de storm uitzitten, geen aandelen verkopen en nieuwe stukken inslaan als de storm is geluwd.
Een prijzenoorlog op de oliemarkt in combinatie met de Corona-epidemie vormden een giftige cocktail voor beleggers. Maandag 9 maart 2020 staat op de negende plek van grootste dalingen van de AEX. Hoewel Shell de grootste klappen opliep, ziet daar voor de nabije toekomst misschien ook wel de grootste winstkans!
Normaal gesproken staan twee of drie beleggingen in de portefeuille van Jansen Belegt in de min. Als gevolg van het Coronavirus is dat beeld omgekeerd: slechts vier bedrijven laten een positief totaalrendement zien. De kwaliteit is echter goed, dus het trekt vanzelf bij. Wel de hoogste tijd om te profiteren van de dip!
Wie niet op zwart zaad zit, hoeft zijn aandelen niet te verkopen, aldus Warren Buffett. Ook niet, of juist niet, als de koersen hard onderuit gaan. De paniek op de beurzen vanwege het Coronavirus biedt juist koopkansen. Jansen Belegt staat klaar om daarvan te profiteren.
Maar tegenover die minder florissante factoren staat een koerswinst van bijna 10 procent dit jaar, tot nu toe. Afgezet tegen 0 procent rente is dat natuurlijk best aardig. 'Maar de belangrijkste overweging is: het is een mooi bedrijf, de grootste restaurantketen ter wereld en een sterk merk. Het past uitstekend in de strategie van Jansen Belegt: verstandig beleggen voor de lange termijn.' Kooplijst Dan ABN Amro. Dat staat bij veel beleggers op de kooplijst, want het bedrijf heeft een dividend...more
Nog geen jaar geleden gaf vrijwel niemand iets voor de overlevingskansen van Tesla. Inmiddels maakt het bedrijf winst en heeft het ruim 6 miljard dollar in kas. Voor Jansen Belegt reden om in Tesla te stappen, want waarschijnlijk is de batterij nog lang niet leeg!
De aandelenbeurzen herstellen alweer, na de eerste schrik van het Corona-virus. Econoom Mohammed El-Erian waarschuwt om nu al te profiteren van de dip, want het virus zal de wereldeconomie aantasten. Centrale banken hebben geen middelen meer om de markt te steunen. Jansen Belegt ziet het minder somber in!
De week ging beroerd van start op de beurzen en ook Jansen belegt kreeg een opdoffer. Niemand weet hoe groot de economische schade wordt van het Corona-virus. Zeker is wel dat de lagere koersen op de beurzen interessante koopkansen kan bieden.
Entertainment is een sector die nog ontbrak in de portefeuille van Jansen Belegt. Sinds vandaag is daar verandering in gekomen. Disney zit nu in de portefeuille. Luister in deze aflevering waarom de keuze juist daarop is gevallen.
2019 was een goed jaar voor Jansen Belegt. De portefeuille groeide met ruim 10 procent. Uitschieters waren ASML en Galapagos. dat roept de vraag op: winst nemen of in portefeuille houden?
Hoewel de portefeuille pas vanaf half mei is opgebouwd, bedraagt het rendement ruim 10 procent. Nu maar hopen dat er geen gekke dingen gebeuren in de laatste handelsdagen van het jaar. Jansen Belegt is optimistisch over het komende beursjaar. Op maandag 6 januari is de eerste aflevering van het nieuwe jaar!
Uiteraard is de portefeuille van Jansen Belegt niet immuun voor slecht nieuws. Prosus is de grootste daler in de portefeuille en LVMH zakte meteen na aanschaf 4 procent. Maar de samenstelling is sterk genoeg om dat te dragen!
Als de middenklasse in Azië blijft groeien en hun koopkracht toeneemt, is LVMH een goed fonds om te hebben. De maker van luxegoederen doet het goed in Azië en Jansen Belegt verwacht er van mee te profiteren.
Jansen Belegt heeft een van 8,3 procent sinds de start half mei. Het succes wordt voor een belangrijk deel gedragen door ASML, dat al meer dan 40 procent is gestegen sinds de aanschaf. De volgende aanschaf zou wel eens een producent van luxegoederen kunnen worden.
Het rendement van Jansen Belegt zat de afgelopen weken, in lijn met de beurzen, in de lift. Met name Galapagos, dat bij veel particuliere beleggers favoriet is, stijgt flink. De volgende belegging zal een Europees bedrijf zijn.
Met nog ruim 10-duizend euro in de fictieve kas valt er nog het nodige te beleggen. De keuze voor een nieuwe aanwinst is Merck geworden, de Amerikaanse farmaceut met een beurswaarde van 210 miljard dollar.
In deze aflevering bespreekt Jansen Belegt reacties van luisteraars. Welke aandelen horen er in de portefeuille? Waarom alleen Europese en Amerikaanse aandelen in de portefeuille?
Biotechbedrijf Galapagos is de zwakke broeder in de portefeuille van Jansen Belegt. Dat is ok niet zo vreemd, biotechnologie is een riskantere, meer speculatieve belegging. Toch blijft Galapagos in portefeuille!
In een week tijd daalde het rendement op de portefeuille van Jansen Belegt met ongeveer 2 procent. Maar de kwaliteit van de fondsen maakt dat Jansen Belegt wél winterproof is!
De portefeuille van Jansen Belegt houdt prima stand in roerige tijden. Maar er zit nog veel geld in kas. Welke sectoren mogen niet ontbreken?
Beurzen mogen onder druk staan, uit vrees voor een recessie. De portefeuille van Jansen Belegt lijdt er niet onder. Rob Jansen legt uit waarom.
Sterker nog, het pas aangeschafte Shell profiteertt er lekker van. Maar ndere pareltjes staan onder druk. Welke dat zijn hoor je in deze aflevering van Jansen Belegt.
Al een week na de aanschaf van Alphabet en Galapagos heeft Jansen Belegt een nieuw fonds in het vizier. Populair bij zowel professionele beleggers als bij particulieren: Shell.
September mag statistisch de slechtste maand van het jaar zijn, toch breidt Jansen Belegt de portefeuille uit. Welke aandelen het zijn geworden, hoor je in de nieuwste aflevering van Jansen Belegt!
De portefeuille van Jansen Belegt heeft de schommelingen op de beurzen goed doorstaan. Maar er staat nog een brexit voor de deur en de handelsoorlog woedt in volle hevigheid. Welke aandelen moet je in dit klimaat kopen?
In deze aflevering van Jansen Belegt hoor je hoe de portefeuille van Jansen Belegt de hitte heeft doorstaan. Aandelen krijgen een forse dreun door de handelsoorlog, maar dat biedt ook kansen!
Welke aandelen zijn volgens Rob Jansen interessant in tijden waarin de economie afkoelt? In de nieuwste Jansen Belegt hoort u met welke twee fondsen de portefeuille is uitgebreid.
Het idee was om in Ahold Delhaize te stappen, maar Jansen Belegt ziet daar tóch van af. Welk aandeel daarvoor in de plaats komt, hoor je in de nieuwste Jansen Belegt.
Jansen Belegt had het plan om obligaties te kopen als veilige haven. Waarom dat toch niet doorgaat hoor je deze aflevering van Jansen Belegt.
Steeds meer beleggers zoeken een veilige haven in goud of obligaties. Welke schokdemper neemt Rob Jansen op in de portefeuille? Het antwoord in de nieuwste aflevering van Jansen Belegt.
De handelsoorlog is een nachtmerrie voor beleggers. Vooral technologieaandelen hebben het zwaar. Waar kun je als belegger nog naartoe? Dat is te horen in deze aflevering van Jansen Belegt, met Corné van Zeijl van Actiam.
Jansen Belegt is begonnen met de opbouw van de portefeuille. ASML, WoltersKluwer en AB-Inbev moeten voor rendement gaan zorgen. In deze aflevering legt Rob Jansen uit waarom hij juist deze aandelen heeft gekozen.
Jansen Belegt is vanaf 13 mei elke maandag om 17:40 uur te horen op BNR.
De correctie van de afgelopen weken heeft de portefeuille van Jansen Belegt flink geraakt. Zelfs Apple staat nog maar nipt in de plus. Maar is dat geen goed moment om juist bij te kopen?
De portefeuille van Jansen Belegt heeft het moeilijk. Om meer rpeiding in de portefeuille aan te brengen, zijn obligaties een optie. Maar Jansen Belegt kiest in dat geval liever voor een obligatiefonds.
De koersen zijn flink gedaald de afgelopen weken, zowel op het Damrak als op Wall Street. In Amsterdam lijkt de val gestut, maar Wall Street is nog niet uit gebodemd. Jansen Belegt denkt op korte termijn een volgende belegging te kunnen doen.
Oplopende rentes in Italië en Griekenland zorgen voor onrust op de beurzen. Jansen Belegt houdt het hoofd koel, maar moet wel een verliesje incasseren.
De portefeuille van Jansen Belegt heeft het verlies vrijwel geheel weggepoetst. Dat is vooral te danken aan het brede herstel van de indices en de koersstijging van Apple. Facebook blijft het zorgenkindje in de portefeuille.
Ondanks de onrust op de beurzen loopt het verlies op de portefeuille terug. Een volgende stap in de foodsector is nog niet gezet. bedrijven als Unilever en Nestlé zijn prijzig.
In de portefeuille van Jansen Belegt zitten relatief veel internet- en technologie-aandelen. Een volgende stap zal meer in de richting van de food-sector zijn, om de spreiding te vergroten.
De afgelopen week zijn de indices zo sterk gedaald dat Jansen Belegt daar ook last van heeft. Alleen NN Group en Apple staan in de plus. Niettemin is de portefeuille uitgebreid met Wolters Kluwer.
Het rendement van Jansen Belegt is tanende. Het is positief, maar ook niet meer dan dat. Toch is Jansen belegt positief over de toekomst, en denkt over nieuwe beleggingen. WoltersKluwer maakt een goede kans om in de portefeuille te komen.
Vorige week was het plan nog om "onkruid te wieden". Maar Jansen Belegt houdt ABN Amro voorlopig nog in portefeuille. Omdat er genoeg in kas zit, is het Chinese internetbedrijf Tencent aan de portefeuille toegevoegd.
ABN Amro en verzekeraar NN Group blijven achter in de portefeuille van Jansen Belegt. Apple is nu het succesnummer, met een koersstijging van bijna 20 procent. Waarschijnlijk gaan de financials deze week de deur uit!
Jansen Belegt was drie weken op vakantie, maar dat heeft het rendement niet geschaad. Klappen voor Facebook en onrust over Turkije brachten geen grote schade toe. ASML en Apple laten het beste rendement zien.
Jansen Belegt pakt winst op Shell. Daarmee is een rendement van 16 procent op Shell verzilverd. Nieuwe aanwinst in de portefeuille is ASML.
Vorige week hield Jansen Belegt de voeten nauwelijks droog. Maar deze week staat de portefeuille 2,5 procent in de plus. De zoektocht naar een nieuwe belegging is bijna afgerond.
De handelsoorlog drukte de koersen vorige week, en ook het nieuwe kwartaal is in mineur begonnen. Dus wacht Jansen Belegt op een rustiger moment om een nieuwe belegging te doen.
De aanhoudende oorlogstaal van Trump in het handelsconflict met China slaat diepe wonden. Het rendement van Jansen Belegt is bijna weggevaagd door de spanningen op de beurzen.
Voor Jansen Belegt geen aandelen Adyen, het betaalbedrijf dat zo succesvol naar de beurs ging. Het is maar helemaal de vraag of Adyen de koersstijging de komende maanden weet vast te houden.
Facebook ligt weliswaar onder vuur, het is wel een succesvol mediabedrijf. Reden voor Jansen Belegt om Facebook als zesde aandeel in de portefeuille op te nemen.
Het rendement van Jansen Belegt blijft hangen rond de 3 procent. Een volgende belegging, in de chipindustrie of uitgevers, moet de portefeuille weer een impuls geven.
Shell is nog steeds het best presterende aandeel in de portefeuille van Jansen Belegt. Maar de lagere olieprijs geeft Shell een flinke knauw op de beurs.
De portefeuille van Jansen Belegt is uitgebreid met het meest winstgevende bedrijf in de VS: Apple. Rob Jansen verwacht dat er nog veel meer in het vat zit bij het tech-bedrijf. ABN Amro daalt flink op zwakke cijfers. Daardoor daalt het rendement van Jansen Belegt van ruim 5 procent naar 4 procent.
De portefeuille van Jansen Belegt blijft het goed doen. Het rendement ligt op ruim 5,5%. Van de fondsen blijft bierbrouwer achter met een rendement van -6,5%. Maar ABN Amro en NN Group staan meer dan 2% in de plus. Koploper blijft Shell met een stijging van 18%. De volgende belegging wordt vrijwel zeker een bedrijf in de tech-sector.
De handelsoorlog die Trump heeft ontketend, heeft ook gevolgen voor de aandelenportefeuille van Rob Jansen.
Na bierbrouwer AB Inbev heeft Rob Jansen twee nieuwe aandelen opgenomen in zijn portefeuille: ABN Amro en Shell. De eerste zal profiteren van een oplopende rente en de tweede van een oplopende olieprijs, denkt Jansen.
Hoewel Rob inmiddels ook de vrijheid heeft om in individuele aandelen te beleggen, blijft hij voorzichtig en richt hij zich vooral op de langere termijn. 'Als ik handel door - alleen maar in- en uit te stappen maak ik ook alleen maar kosten.' Zeker met een relatief kleine portefeuille. De volgende stap, nog deze week: een financial, óf Shell.
Er verandert iets in Jansen Belegt: Rob gaat nu ook in individuele aandelen beleggen. En dat maakt het een stuk spannender. Maar heeft zo'n praatje op de radio niet direct effect op de koers van die aandelen?
Rob heeft een nieuw potje van 10.000 euro te besteden op de beurs, en is zich nu aan het oriënteren. Hoe doe je dat? Hoe bepaal je waar je wel of niet in stapt? Is het natte vingerwerk? Of is de beurs te voorspellen?
De belegging van vorig jaar is verkocht, en we starten het nieuwe jaar met een schone lei. Wat zijn de lessen van vorig jaar? Moet Rob wel beleggen in Europese aandelen, of eens over de continentale grenzen heen kijken? De blik gaat komend jaar op Azië.
Is Rob Jansen iets te voorzichtig geweest met zijn belegging? Was die verzekering tegen een eventuele daling wel nodig? En was het wel zo handig om zo veel geld in kas te houden? Dit zijn de lessen voor de belegging van volgend jaar.
Van het mandje vastgoed, obligaties en aandelen, gaan de aandelen het best. Gekocht op de piek in mei, daarna kwam er een dip, en nu gaat de weg weer omhoog. Maar er wacht ook nog 5000 euro in de portemonnee van Rob om belegd te worden. Eén probleem: alles is nu duur.
Het aandelenmandje wordt gered door de tracker met honderd Europese aandelen. Die aandelen staan nu nog maar 6 euro in de min, maar dankzij de ruim 21 euro dividend is er toch een bescheiden winst. Maar hoe kan het dat het vastgoed wel nog voor een behoorlijke min zorgt?
Als er geen problemen in Spanje waren geweest, was er een klein plusje geweest in het aandelenpakket. Er zitten namelijk wat Spaanse aandelen in het mandje, en die staan onder druk door de toep van onafhankelijkheid in Catalonië. Hoe wereldpolitiek invloed kan hebben op je beleggingen...
Om die reden heb ik een Trader van Goldman Sachs gekocht, wat in feite een turbo is die in waarde stijgt als de koersen dalen. Lijkt slim, maar Hans Oudshoorn van Binck Bank vindt het geen verstandige zet. Voor wie op de lange termijn belegt, en dat doe ik, is speculeren op een daling met zon turbo een vreemde eend in de bijt. Volgens Hans heb ik al een goede bescherming tegen een koersdaling. Naast aandelen, vastgoed en obligaties heb ik nog ruim 5200 euro in kas. Die oorlogskas staat klaar om...more
De belangrijkste constatering tot nu toe: het moment van de eerste belegging (een tracker met mandje van 100 Europese topaandelen, uitgever Think) was uiterst ongelukkig: 12 mei. Dicht in de buurt van de hoogste stand van de indices dit jaar. Het verlies loopt terug, maar het gat is nog niet gedicht. Aanschafprijs van de 25 trackers: 57,82 euro per stuk. De huidige koers vind je hier. Daarna, op 30 mei, ben ik in obligaties gestapt: een obligatiefonds van NN. De aanschafprijs van de 54 aandelen...more
Lees hier meer over Jansen Belegt
Lees hier meer over Jansen Belegt
Instappen, of toch wachten tot de correctie in het najaar? Lees hier meer over Jansen Belegt
Het mandje met 100 Europese topaandelen stond alleen in het begin even in de plus, maar sindsdien in het rood. Marginaal, minder dan 1 procent, maar toch. Het obligatiefonds staat ook licht lager sinds de aanschaf, al beweegt die nog rustiger dan de aandelentracker. Gelukkig ga ik stapsgewijs te werk en zit er nog ruim 7000 euro in kas om andere beleggingen te doen. Volgens Corné van Zeijl, van Actiam, een goede uitgangspositie om in augustus of september weer toe te slaan! Lees hier meer o...more
Lees hier meer over Jansen Belegt
Lees hier meer over Jansen Belegt
Vanaf vandaag start ik, Rob Jansen, een nieuwe rubriek: Jansen Belegt! Met een startkapitaal van 10.000 euro ga ik beleggen op de beurs. Van mijn vorderingen doe ik verslag in Spitsuur, elke maandag om 17.15 uur, en regelmatig op bnr.nl.In Jansen Belegt ga ik op onderzoek uit. Waar moet je op letten als je gaat beleggen? Wat zijn de dos and donts voor beleggers? Hoe ga je om met de risicos die beleggen onvermijdelijk met zich meebrengen. In welke sectoren kan ik veilig beleggen? In de eerste af...more