PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Je moet je BOEK houden!

Dé boekenpodcast voor jongeren door de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB). Heb je tips nodig voor je boekenlijst of zoek je leuke boeken om te lezen in je vrije tijd? Dan ben je hier aan het goede adres. In elke aflevering kletst bibliothecaris Merel met een andere gast over hun favoriete boek, e-book of luisterboek.

Afleveringen

 • #8 Lezen voor de lijst - met bibliothecaris Janneke

  Nov 26 2021

  In de achtste aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' kletst Merel met bibliothecaris Janneke over lezen voor de lijst. Welke boeken horen op de lijst te staan en wie bepaalt dat? Beiden bespreken ze een boek die op de lijst staat. Janneke praat over 'Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun, en Merel over 'Tirza' van Arnon Grunberg. Ook Pamela Sharon, schrijfster van 'De Geur van groen', dat tevens op de leeslijst staat, schuift even aan om te vertellen over haar Young Adult-roman.

 • #7 Je eigen boek uitgeven - met schrijfster Esther Nuiver

  Nov 12 2021

  In de zevende aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' kletst Merel met schrijfster Esther Nuiver over haar zelf uitgegeven boek en debuut 'Het Grevelingenmeer'. Esther vertelt waar haar inspiratie vandaan kwam en hoe het uitgeefproces is gegaan. Merel vertelt over een ander LHBTI+ debuut, namelijk Elle & Darcy van Alexandria Bellefleur. Ook Thom van de Wintertuin komt aan het woord om te praten over het uitgeven van chapbooks en hun talentontwikkeltrajecten voor beginnende schrijvers.

 • #6 Young Adult boeken - met jongere Kas

  Oct 29 2021

  In de zesde aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' heeft Merel het met jongerenpanellid Kas over Young Adult boeken. Wat maakt een Young Adult nou zo goed? Kas heeft het over zijn favoriete serie 'Het Magisterium', een YA-fantasyserie, en Merel over een YA-thriller van Maren Stoffels, namelijk 'Black Friday'. Maren Stoffels komt zelf ook nog aan het woord om het over haar nieuwe thriller te hebben én vertelt wat haar favoriete boek was van de middelbare school.

 • #5 Werken in de boekenwereld - met redacteur Elke

  Oct 01 2021

  In de vijfde aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' praat Merel met (inmiddels) redacteur Elke over stage lopen en werken bij een uitgeverij. Corrigeren, redigeren? Wat komt er allemaal bij kijken? Elke bespreekt ook 'Anna K.', een hervertelling van de klassieker Anna Karenina, uitgegeven door Moon Young Adult waar ze stage liep. Merel heeft het kort over de Zwendelprins, en ook Moon-auteur Rima Orie zelf praat over het uitgeven van een boek en haar nieuwe boek 'Uit het vervloekte hart'.

 • #4 Boekenweek van Jongeren - met jeugdbibliothecaris Jolijn

  Sep 17 2021

  In de vierde aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' praat Merel met jeugdbibliothecaris Jolijn over de Boekenweek van Jongeren. Ze bespreken kritisch de shortlist, lichten hun favorieten toe en hebben het over 'Confrontaties' (het Beste Boek voor Jongeren!) van Simone Atangana Bekono en 'Ballade van Slangen en Zangvogels' van Suzanne Collins. Ook komt Marjolein Hordijk, supertoffe bibliothecaris in Nijmegen en voorzitter van de jury voor het Beste Boek voor Jongeren aan het woord.

 • Zomerstopaflevering: 10x zomerse boekentips!

  Aug 03 2021

  Voor de zomervakantie doen we een welverdiende zomerstop, maar niet zonder jullie een paar boekentips mee te geven die je moet lezen in de zomer, van fantasy tot feelgood. Heb je zelf een tip, een foto van jezelf lezend in de zon of heb je één van de boeken gelezen, stuur ons dan een foto op @jongerenbieb voor een repost. In september zijn we terug met nieuwe afleveringen en gasten in Je moet je BOEK houden!

 • #3 Jongerenboeken & Youtubers - met jongere Vincent

  Jun 11 2021

  In de derde aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' heeft Merel het met jongere Vincent (voormalig lid van het jongerenpanel van de NOBB) over boeken voor jongeren. Een tip van een jongere, voor jongeren. Vincent heeft het over een verrassende aanrader voor hem, namelijk Wij waren hier van Karen Thompson Walker en Merel kletst hem bij over één van haar favorieten, namelijk de Labyrintrenner van James Dashner. Tussendoor komt Youtuber en Instagrammer o my Ellis (ook bekend van Ellis in Joetoepla...more

 • #2 Oorlog- & jongensboeken - met leerkracht Eddy

  May 28 2021

  In de tweede aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' praat Merel met leerkracht Eddy over de oorlogs- en jongensboeken. Bestaat er überhaupt zoiets als boeken voor jongens, en zo ja, welke moet je dan lezen? Eddy heeft het over de oorlogsboeken van John Boyne en Merel bespreekt Frankenstein, de hergeschreven versie van Maria Postema. Ronald Giphart komt er ook eventjes tussendoor en praat over zijn laatste boek Alle Tijd, over zes vrienden die een brouwerij beginnen in hun studententijd.

 • #1 Diversiteit & Pesten - met jeugdbibliothecaris Maureen

  May 14 2021

  In de eerste aflevering van 'Je moet je BOEK houden!' kletst Merel met jeugdbibliothecaris Maureen over de thema's diversiteit en pesten in boeken. Maureen bespreekt één van haar favoriete boeken Judas van Helen Vreeswijk, en Merel praat over Het Meisjesmanifest van Carlie van Tongeren. Ook Mirthe, redacteur de diverse YA-uitgeverij Blossom Books vertelt over hoe zij de boeken kiezen die ze uitgeven en het belang van diversiteit.

 • Welkom bij 'Je moet je BOEK houden!'

  May 13 2021

  Preview van de nieuwe jongerenpodcast van de Noord-Oost Brabantse bibliotheken. Om de week komt er een nieuwe aflevering online waarbij bibliothecaris Merel Kuitert in gesprek gaat met een gast over één van hun favoriete boeken.