PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Koken met Classics

Topchef Senne Guns kijkt in de potten van de bekendste muzikanten en onthult de recepten achter hits die iedereen kent. Van de doos glissando’s van ABBA tot het vel kwintencirkel-deeg van Lou Reed, de link tussen Chopin en Amy Winehouse, de cappuccino met slagroom van John Miles en het snuifje Aznavour bij Eminem. Zonder twijfel de lekkerste podcast van Radio 1.

Afleveringen

 • Sultans of swing

  Jun 09 2022

  Volgens Bas Birker zijn de Dire Straits zoals 'vingernagels op een krijtbord'. Chef-kok Senne Guns heeft helemaal geen vingernagels nodig om Sultans of swing klaar te maken. Wel een snuifje Chet Atkins, een Andaloesische cadens, een scheut stratocaster en een blik Bob Dylan.

 • The bad touch

  Jun 02 2022

  Ga te werk in een extreem vuile keuken. Maak er een mengsel op basis van vier akkoorden, een TR909, een TB303 en een scheut Pet Shop Boys. Is de brei vergelijkbaar met een Vlaamse schlager? Dan is je Bad Touch van de Bloodhound Gang klaar om te serveren. Smullen maar!

 • Hey ya!

  May 26 2022

  De bereiding van Hey ya! is zoals die van een Chinese 'hotpot'. Je verzamelt heel wat ingrediënten in een pot en mengt ze goed dooreen. OutKast maakte gebruik van een stevige scheut Beatles, een zakje The Hives, 22 kwartjes Aretha Franklin en heel veel vocal takes.

 • Back to black

  May 19 2022

  Senne Guns flambeert Back to black van Amy Winehouse. Zijn boodschappenlijstje? Een snuifje Chopin, Shangri-Las in de mixer, fucking strings en een dagboek met een gebroken hart.

 • The real slim shady

  May 12 2022

  Een tijdloze hiphopplaat bereiden, vraagt heel wat precisie. Chef-kok Senne Guns gaat aan de slag met vijf gram barok, drie gram jazz, twee gram Aznavour, wat samples, een dokter en een rijmwoordenboek vol vettige humor. Dat zijn dé ingrediënten om The real slim shady van Eminem klaar te maken.

 • Dancing queen

  May 05 2022

  Doe een liter disco en een scheutje Dr. John in de blender en je krijgt een klassiek recept uit de Zweedse keuken. Geen balletjes van IKEA, maar wél een wereldhit van formaat: Dancing queen van ABBA.

 • Stairway to heaven

  Apr 28 2022

  Senne Guns onthult het legendarische Stairway to heavenrecept van Led Zeppelin. Ga aan de slag met vier sterrenchefs, een wolkje Ierse folk, een paar blokfluiten en een handvol Cubaanse pepers - roer steeds sneller en voeg daar de juiste omstandigheden aan toe.

 • Angels

  Apr 21 2022

  Senne Guns onthult het engelenrecept van Robbie Williams, het prototype van een classic. Het is de bechamelsaus van de muziek. Iedereen moet die kunnen bereiden.

 • Sylvia

  Apr 14 2022

  Senne Guns neemt een kijkje in de inventieve keuken van onze noorderburen en maakt 'Sylvia' van Focus klaar. De ingrediënten zijn: een stevige brok muzikaal Hollands cabaret, een vinaigrette van Procol Harum en Bach, een kroketje constant structure en een gitaargod.

 • Music

  Apr 07 2022

  'Music' van John Miles, dat noemen ze onder muzikanten een draak van een nummer. Senne Guns gooit in zijn kookpotten een kroketje Elton John, een hapje progrock en een dessertje David Byrne om tot een net iets lichtere versie van 'Music' te komen.

 • Koken met Classics 1000 Special

  Apr 04 2022

  Senne Guns, de man die refreinen kan flamberen en verzen kan karamelliseren, heeft voor de Radio 1 Classics 1000 een driegangenmenu voorbereid op basis van Queen, Sugar Hill Gang en The Clash. Voor de speciale gelegenheid kookt hij in de keuken van Dagelijkse Kost. En zoals Jeroen Meus zijn Katrientje heeft om af en toe een ongepaste opmerking te maken, zo heeft Senne Guns het gezelschap van Babette Moonen.

 • Can't get you out of my head

  Mar 31 2022

  Alles begint met het perfecte motief, ook 'Can't get you out of my head'. Met dat motief als taartbodem kookt Senne Guns verder. Extra ingrediënten: een mespunt Kraftwerk, een half litertje Händel en een wolkje geluk.

 • Zomby woof

  Mar 24 2022

  Senne Guns serveert Frank Zappa's experimentele kost. Op het menu staat Zomby woof. Noodzakelijke ingrediënten zijn: een snuifje Stravinsky, een scheut Tina Turner, worstdroge humor en heel wat zappaficatie.

 • All night long

  Mar 17 2022

  Wat bereid je met een scheutje Bob Marley, een filet kleine zeemeermin en twee akkoorden? All night long van Lionel Richie natuurlijk. Eet smakelijk!

 • Wild Dances

  Mar 10 2022

  Wat krijg je als je een liter identiteit combineert met een zakje carpathische volksmuziek, een Westerse akkoordenprogressie, een trembita en vrijheid en romantiek? Een Oekraïens Eurosongsucces!

 • Lazarus

  Mar 03 2022

  Senne Guns serveert de zwanenzang van David Bowie: zijn single Lazarus. Een duo donkere Chopin-akkoorden gaan in de mix met een wolkje Kendrick Lamar, een snuifje Kommil Foo en een groot blik symboliek.

 • Perfect Day

  Feb 24 2022

  'Perfect Day' van Lou Reed lijkt met een enorm gemak gemaakt. Senne Guns kookt met kwintencirkels, witloof en suiker om tot de beste versie van 'Perfect Day' te komen. Smakelijk!

 • Jesus, Etc.

  Feb 17 2022

  Hoe weet je dat je met een classic te maken hebt? Laat het nummer bereiden door een andere artiest en als het overeind blijft, proef je de classic. Senne Guns loodst Jesus, Etc. van Wilco met succes door die test. In het recept vindt hij onder andere weinig woorden die veel zeggen, een zakje strijkkwartet voor de sfeer en twee lichtjes anders gekruide versies. Smakelijk!

 • John Williams

  Feb 10 2022

  Neus rond in de orkestrale symfonische romantische keuken van John Williams. Senne Guns gaat voor een epische old-school classic Hollywood schotel. Met herkenbare lepeltjes leitmotiv en handen vol heroïsche kwinten en kwarten begint de keuken heerlijk te geuren. En ook Korngold en Stravinsky schuiven aan de tafel aan.

 • Beste Bill

  Feb 03 2022

  Geen recept Belgischer dan dat van Gorki. Senne Guns kookt 'Beste Bill', een song met een melancholisch nasmaak. In zijn kookpotten roert hij een exotische locatie, een zakje niet zo bedoelde kitsch en een jonge en een koppige rocker door elkaar. Een trompetje dat klinkt als een plastieken exemplaar uit een speelgoedwinkel, maakt het af. Het resultaat is een classic die in vele best-of-Gorki-lijstjes opduikt.

 • Rockafeller Skank

  Jan 27 2022

  Vandaag stevige kost op het menu: Rockafeller Skank van Fatboy Slim. Senne Guns kookt met een potje punk-attitude, dusty fingers, een zak vol lekkere samples, een snuifje old-skool DJ-skills en een geheim ingrediënt. Tot slot laat hij zijn recept ook los op de Vijfde symfonie van Beethoven. Laat het smaken!

 • Jealous Guy

  Jan 20 2022

  Senne Guns onthult het recept achter 'Jealous Guy' van John Lennon. Van de exotische kruiden en de saus die lang genoeg moet sudderen tot het potje pentatoniek, de twee hulpchefs en de exclusieve mise-en-place. Smakelijk!

 • Trailer Koken met Classics

  Jan 10 2022

  Topchef Senne Guns kijkt in de potten van de bekendste muzikanten en onthult de recepten achter hits die iedereen kent. Van de doos glissando’s van ABBA tot het vel kwintencirkel-deeg van Lou Reed, de link tussen Chopin en Amy Winehouse, de cappuccino met slagroom van Jophn Miles en het snuifje Aznavour bij Eminem. Zonder twijfel de lekkerste podcast van Radio 1.