PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lampo & Lampo. Een vaderzoektocht.

Hubert Lampo werd geboren in 1920. Met zijn magisch-realistische romans was hij in de jaren '60 en '70 één van de meest succesvolle Vlaamse schrijvers. Daarna kwamen de aanhoudende aanvallen vanuit de literaire kritiek, waar hij erg onder leed. Zijn zoon Jan Lampo brengt zijn vader op een ontroerende manier weer onder ons, aan de hand van oude klankfragmenten en papieren vondsten uit de kelders van het Letterenhuis. Een samenwerking met Letterenhuis.

Afleveringen

 • 2. Het schervengericht

  Dec 20 2020

  In de jaren 60 en 70 is Hubert Lampo één van de meest succesvolle schrijvers, maar tegelijk krijgt hij aanhoudend met aanvallen te maken. Hij zit de modernisten duidelijk in de weg en zijn succes met zijn bekendste roman De komst van Joachim Stiller waarin een Christusfiguur uit het graf herrijst, maakt het alleen maar ingewikkelder. Ook zijn magisch realisme wordt niet altijd begrepen. Hubert Lampo is een gevoelig man en lijdt onder het schervengericht.

 • 3. De vrouwen

  Dec 20 2020

  Jan doet het liefdesleven van zijn vader uit de doeken, dat drie huwelijken en toch op zijn minst één minnares telt, zoals uit een ontdekking in het archief blijkt. Over de rol van zijn laatste vrouw in de carrière van de geteisterde schrijver, blijkt ook één en ander te vertellen.

 • 1. Een jonge schrijver in de oorlog

  Dec 17 2020

  Hubert Lampo debuteert in de oorlog en krijgt dan al kritiek. Omwille van zijn gebrek aan volksverbondenheid en zijn oriëntatie op de Franse en de Engelse literatuur.

 • Trailer Lampo en Lampo

  Dec 08 2020

  Trailer Lampo en Lampo