PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lekker Uitgelegd

Met humor, én kennis van zaken, bespreken Rick en Dennis iedere 2 weken uiteenlopende onderwerpen waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten (maar die zo van pas komen op dat naderende feestje of in die stille wachtkamer!). Van basalt tot botersmokkel en van het Mpemba-effect tot Mata Hari, geen onderwerp wordt geschuwd.

Afleveringen

 • Roger Bannister, 'the miracle mile'

  Feb 23 2021

  Het werd fysiek voor onmogelijk geacht om de mijl onder de 4 minuten te lopen. Toch deed Roger Bannister het in 1954. Door het onmogelijke mogelijk te maken heeft hij voor generaties de grenzen verlegd. Niet alleen op het sportveld. Rick en Dennis leggen het uit.

 • Tapijt van Bayeux, een strip met 93 piemels

  Feb 09 2021

  Rick bezocht Normandië om te kijken naar het Tapijt van Bayeux. Hij was onder de indruk van het lange borduurwerk met daarop de Slag van Hastings uitgebeeld. Ook telde hij 93 piemels op het linnen uit 1068. Enfin, Rick legt het uit.

 • Colosseum, het ochtendprogramma

  Jan 26 2021

  Het ochtendprogramma in het wereldberoemde amfitheater draaide om dieren en de dood. Vooral de combinatie van die twee kon rekenen op enthousiasme bij het Romeinse publiek. Damnatio ad Bestias (voor de leeuwen werpen) en Venationes (jachtpartijen) groeiden uit tot een volksvermaak die zich bij uitstek leenden voor mega-producties in de traditie van Jopius Endius Maximus. Rick en Dennis leggen het uit.

 • Goochelen, James Randi en Char(latans)

  Jan 12 2021

  Het begint voor velen onschuldig met een goocheldoos. Je kent ze wel, van die goocheldozen met een touw, een toverstaf, een pakje kaarten en een plastic ei met een gat erin. Toch blijft het niet altijd onschuldig. Er vallen zelfs doden. En wat is het verband tussen dat plastic ei met dat gat en puur bedrog? Rick en Dennis leggen het uit.

 • De Henro, Japan in 88 tempels

  Dec 29 2020

  Rick neemt Dennis mee op pelgrimstocht in Japan. Te voet nog wel! Dennis is niet zo van het wandelen maar laat zich toch verleiden tot een rondje Henro. 1200 kilometer langs 88 tempels op het Japanse eiland Shikoku.  Ga er maar voor zitten.

 • Christoffel, de reizende reus

  Dec 15 2020

  De heilige Christoffel, patroonheilige van de reiziger, prijkt op menig dashboard en voorziet in de bescherming van pelgrim en avonturier. Maar hoe is dat zo gekomen? En waarom beelden de Byzantijnen hem af met een hondekop? Rick en Dennis leggen het uit en nemen je mee op een wereldreis langs mythen en legendes. Een pelgrimage langs kathedralen, onthoofdingen en wonderbaarlijk afbuigende pijlen.

 • Pseudocide, een vervalste dood

  Dec 01 2020

  Hoe en waarom zet iemand zijn eigen dood in scene?  In deze aflevering bespreken we een aantal opmerkelijke 'fake deaths', waaronder die van de opa van Rick. Opa Georg sneuvelde namelijk in de tweede wereldoorlog maar geruchten doen vermoeden dat hier sprake was van pseudocide. Rick en Dennis leggen het uit.

 • Geeltjes, en de reikwijdte van een ijsselsteentje.

  Nov 17 2020

  Met romantiek voor de middeleeuwen legt Rick uit over Zwolle, bakstenen, stadsmuren, steenfabrieken en de fijnste klei uit de IJssel. Van die klei maakt men het IJsselsteentje, oftewel het 'geeltje', dat al snel de wereld verovert door te dienen als ballast van 17e eeuwse zeilschepen en, op de plek van aankomst, als bouwmateriaal van de handelskolonist. www.lekkeruitgelegd.nl

 • Nahuatl, een mysterieuze ontmoeting...

  Nov 03 2020

  In de eerste aflevering van Lekker Uitgelegd nemen we je mee naar een mysterieuze ontmoeting in het regenwoud van Guatemala. Samen met 20 toeristen kom je oog in oog te staan met een van de gevaarlijkste roofdieren ter wereld. Of is het meer dan dat……?

 • Lekker Uitgelegd, de trailer

  Feb 24 2020

  Met humor, én kennis van zaken, bespreken Rick en Dennis iedere 2 weken uiteenlopende onderwerpen waarvan je niet eens wist dat je ze wilde weten (maar die zo van pas komen op dat naderende feestje of in die stille wachtkamer!). Van basalt tot botersmokkel en van het Mpemba-effect tot Mata Hari, geen onderwerp wordt geschuwd. Abonneer vast op: https://lekkeruitgelegd.nl