PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

MENS

Wie willen we worden? Om die vraag te onderzoeken gaat journalist Sander Pleij in gesprek met schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, alle soorten mensen die onze toekomst vormgeven.

Afleveringen

 • MENS #25: Peter van der Putten

  Sep 09 2020

  Het enige dat wij van robots wensen, is intelligentie. Maar hoe zit het met emotionele robots? En creatieve? Of boze en nutteloze robots? Onderzoeker Peter van de Putten breekt een lans voor een vrije, open blik op onze kunstmatige tegenhanger - en dus ook op onszelf, de mens. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS #24: Jasper Geel

  Aug 26 2020

  Het televisieprogramma First Dates biedt een uitgelezen mogelijkheid om de mens te bestuderen. Op zoek naar de liefde vallen de maskers af. Sander Pleij vraagt zich samen met uitvoerend producent van de show Jasper Geel hoe het vinden van de liefde door technologie verandert.   Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens. 

 • MENS #23: Sjoerd ter Borg

  Aug 12 2020

  Gentrificatie voltrekt zich vaak geleidelijk en geruisloos. Niet als het aan kunstenaar (en wetenschapper en ontwerper) Sjoerd ter Borg ligt. Met behulp van nieuwe technieken maakt hij uitsluiting door gentrificatie zichtbaar, vertelt hij aan Sander Pleij in deze aflevering van MENS. 'Je ziet de cultuur verdwijnen.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens.

 • MENS #22: Marieke van Erp

  Jul 29 2020

  Archieven, artificial intelligence en appeltaart klinken misschien als een bijeengeraapt zooitje aan onderwerpen, als je Marieke van Erp erover hoort vertellen, klinkt het plots allemaal heel logisch. Ze houdt zich bezig met 'digital humanities' voor de KNAW en vertelt hoe je met nieuwe technieken bestaande archieven anders kunt ontsluiten, en zo nog meer kennis kunt vergaren. Over appeltaart, onder andere. Kijk voor een overzicht van alle aflevering op vn.nl/mens.

 • MENS #21: Uğur Ümit Üngör

  Jul 15 2020

  Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies. Zijn onderzoek naar de oorlog in Syrië zit vol lessen voor Nederland, vertelt hij. 'We hebben de illusie dat we in permanente vrede leven. Zelden denken we na hoe een samenleving kan afglijden naar polarisatie en een beginnende burgeroorlog.'  Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS #20: Justus Bruns en Mingus Vogel

  Jul 01 2020

  Nieuwe technologieën die worden verkocht met de pretentie dat ze mensen dichter bij elkaar brengen, doen juist het omgekeerde. Dat kan anders, dachten kunstenaars/ondernemers Justus Bruns en Mingus Vogel. Dus bedenken ze ontwerpen waarbij technologie een verbindende rol heeft, zoals gezamenlijke meditatie aan de hand van gezichtsherkenningssoftware of stoelen waarbij je wel naast elkaar móét gaan zitten. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS #19: Fernando Rijswijk

  Jun 17 2020

  Fernando Rijswijk is jongerenwerker en daardoor komt hij regelmatig in aanraking met jonge kinderen die te maken hebben met racisme. Hij vertelt wat het doet met een kind van zeven als je constant ervaart dat je niet gewenst bent. En wat we daar als samenleving aan kunnen doen. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS #18: Maarten Boudry

  Jun 03 2020

  Volgens filosoof Maarten Boudry is het een mythe dat lokale landbouw beter is voor het milieu. Geen schattige groentjes op de streekmarkt, het moet juist op grotere schaal en intensiever. 'Kleinschalige landbouw kan waardevol zijn als nicheproduct. Maar het is een misvatting om zo de hele wereld te voeden.' Kijk op vn.nl/mens voor een overzicht van alle afleveringen.

 • MENS #17: Miriam Rasch

  May 20 2020

  Met algoritmen en data probeert de tech-wereld ons leven glad te strijken. Te glad, vindt essayist Miriam Rasch. Haar boek Frictie over de toenemende dataficatie verscheen begin deze maand. We hebben imperfecties nodig, betoogt ze. Die werken de ethiek in de hand. We moeten de frictie juist koesteren. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #16: Manfred Kets de Vries

  May 06 2020

  Hoe gaan CEO's om met de coronasituatie? Manfred Kets de Vries is hoogleraar leiderschap aan de prestigieuze business school INSEAD. Hij wordt regelmatig gebeld door hoge piefen om advies. Sommigen doen het heel goed en tonen nu juist courage, anderen gaan bananas, vertelt Kets de Vries. De managementwetenschapper deelt zijn inzichten in deze aflevering van MENS.  Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens.

 • MENS in quarantaine #4: Peter-Paul Verbeek

  Apr 23 2020

  Hoogleraar Filosofie van mens en techniek Peter-Paul Verbeek zat een heel weekend aan bij de ‘appathon’ waarin zeven apps werden getest die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten remmen. Sander Pleij dacht hem eens even kritisch te ondervragen om de misstanden rond privacy aan de kaak te stellen. Maar dat pakte tot zijn verbazing heel anders uit. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens 

 • MENS in quarantaine #3: H.M. van den Brink

  Apr 09 2020

  Schrijver H.M. van den Brink zit in quarantaine in het noorden van Frankrijk. Daar heeft hij zich verschanst met ruim vijfhonderd brieven van zijn ouders en een ambitieus boekenplan. Zo komt hij de tijd wel door. 'Ik zie mezelf hier nog wel vier weken zitten.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS in quarantaine #2: Minka Nijhuis

  Apr 01 2020

  In MENS in quarantaine spreekt Sander Pleij op afstand met denkers en schrijvers over hoe zij omgaan met het thuiszitten. In deze aflevering: Minka Nijhuis. Als oorlogsjournalist heeft ze de nodige ervaring met crises en geen controle over de situatie hebben. Wat zijn haar adviezen voor deze tijd? 'Houd het hoofd koel, en het hart warm' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS in quarantaine #1: Sebastiaan Chabot

  Mar 24 2020

  Dit is MENS in quarantaine. Een beetje anders dan je gewend bent. Sander Pleij spreekt (op afstand!) met denkers over hun leven en werk in quarantaine. Deze keer: schrijver Sebastiaan Chabot.

 • MENS #14: Stephan Petermann

  Mar 18 2020

  In deze aflevering van MENS gaat het over de beloftes van de techwereld. Wat is er terecht gekomen van al die innovaties die ons zijn beloofd, zoals een horizontale lift of een slimme koelkast? Op welk punt bevinden we ons in de vooruitgang? Sander Pleij bespreekt het met architect Stephan Petermann. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #13: Judith Rietjens en Ida Korfage

  Mar 04 2020

  Wat is een 'goede' dood? Volgens gezondheidswetenschappers Ida Korfage en Judith Rietjens is het goed om tijdig over die vraag na te denken. In deze aflevering van MENS vertellen ze waarom. 'Ik wil dat mijn kinderen weten wat ik straks wil. Daar doe ik hun een plezier mee en mezelf ook.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #12: Ingrid Robeyns

  Feb 19 2020

  Ingrid Robeyns is hoogleraar geesteswetenschappen en houdt zich bezig met de ethische kant van de economie. Hogere belastingen voor de superrijken en een andere maatstaf voor het goede leven dan het invloedrijke bruto nationaal product: dat moet er gebeuren, vindt ze. De politiek filosoof legt haarfijn uit waarom in deze aflevering van MENS. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #11: Hanneke Schuitemaker

  Jan 29 2020

  Meestal kijken we in de podcast MENS ver in de toekomst. Deze keer doen we het even anders. Het onderwerp is namelijk ineens ontzettend actueel. Professor virologie Hanneke Schuitemaker, te gast in deze aflevering, werkt op dit moment aan een vaccin tegen het coronavirus. Ze vertelt wat ze nu halsoverkop aan het doen is om het virus onder de duim te krijgen. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #10: Sarah Boers

  Jan 14 2020

  Sarah Boers is arts en onderzoeker naar biomedische innovaties. Ze houdt zich bezig met organoids, mini-orgaantjes (buiten je lichaam) die je echte imiteren. Daarop kunnen medicijnen getest worden. Podcast-host Sander Pleij is ontzettend benieuwd wanneer hij hoort dat die organoids ook nog eens onsterfelijk zijn. Wat betekent deze ontwikkeling voor onze gezondheid en bijbehorende zorg? Sarah legt het uit. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #9: Frank Wammes

  Dec 31 2019

  Frank Wammes is chief technology and innovation officer bij consultancybedrijf Capgemini. Hij is continu bezig met de nieuwste snufjes op het gebied van informatietechnologie. Sander Pleij voelt hem eens flink aan de tand over wat al die nieuwe ontwikkelingen voor onze privacy betekenen. 'We hebben een relatie en intimiteit opgebouwd met techbedrijven. Daardoor vertrouwen we ze meer dan banken.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens.

 • MENS #8: Randal Koene

  Dec 18 2019

  Neurowetenschapper Randal Koene is een echte Silicon Valley native. Hij werkte de afgelopen decennia met bedrijven die ‘poeren in ons brein’, zoals Sander Pleij het noemt. In zijn eigen woorden houdt Randal zich bezig met het ontdekken wat het menselijk brein nou precies is en wat we er allemaal mee kunnen. Black Mirror wordt werkelijkheid: ‘Je zou in de toekomst bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen om nooit meer iets te vergeten, tenzij je dat wilt,’ vertelt Randal in deze aflevering van MENS. ‘Ik...more

 • MENS #7: Femke Nijboer

  Dec 03 2019

  Wat een bijzondere vrouw is Femke Nijboer, vindt Sander Pleij. Ze houdt zich bezig met creatieve technologie en is breinwetenschapper aan de Universiteit van Twente. En ze weet van alles over de toekomst. Daar is ze vooral realistisch over, en soms een beetje huiverig, vooral als het gaat over Facebook en gedachtenlezen. 'Als wetenschapper is heel vaak mijn antwoord: het loopt zo’n vaart niet. Maar we moeten er wel over nadenken. De regulering loopt nu al achter: er zijn geen wetten om ons te be...more

 • Trailer van het tweede seizoen van MENS

  Dec 02 2019

  Samen met  ondernemer Jim Stolze trapt Sander Pleij het tweede seizoen van MENS af, waarin hij gasten van het Leidse innovatiefestival Brave New World spreekt. Jim Stolze, gastheer van het festival, legt uit wat er zo bijzonder is aan Brave New World en waarom hij het zo belangrijk vindt om niet alleen wetenschappers of technologen uit te nodigen, maar ook kunstenaars.  Later deze week verschijnt de eerste aflevering van een nieuw seizoen  MENS, met hersenonderzoeker Femke Nijboer...more

 • MENS #6: Sjeng Scheijen

  Sep 10 2019

  Sjeng Scheijen is slavist, Ruslandkenner en auteur van verscheidene boeken over Russische kunst. Zijn laatste boek De Avant-gardisten is genomineerd voor zowel de Libris Geschiedenis Prijs als de Bookspot Literatuurprijs voor non-fictie.  In het revolutionaire Rusland van de jaren twintig in de vorige eeuw lukte het een groepje kunstenaars om binnen te dringen in de macht. Ze krijgen hooggeplaatste functies binnen de nieuwe politieke structuur. Hun ideeën waren groots, maar geen lang leven ...more

 • MENS #5: Marleen Stikker

  Aug 28 2019

  Marleen Stikker is een pionier op het gebied van experimenteel internet en de oprichter van de Waag Society, een instelling die zich bezighoudt met een meer democratische vorm van technologische vooruitgang. Al jaren waarschuwt ze ons voor de gevaren van technologie, of beter: voor de misvatting dat technologie een neutrale positie inneemt. In elk apparaat zit van tevoren een idee en een set aan voorkeuren verborgen. Neem een zaag: het ligt weliswaar aan de gebruiker of er met dat apparaat een n...more

 • MENS #4: Pauline van Dongen

  Aug 13 2019

  De kledingindustrie is niet bepaald duurzaam. Zelfs design of couture gaat maar één seizoen mee en dan moet er weer plaats worden gemaakt  voor een volgende trend. Het blijft vooral draaien om verkopen, verkopen, verkopen, merkte Pauline van Dongen toen ze net afstudeerde van de modeacademie. We worden al overstelpt met kleding, kledingontwerpers en mode. Wat heb ik daar nog aan bij te dragen, vroeg ze zich af.   Dus besloot ze wearable technology te maken, zoals een t-shirt met zonnec...more

 • MENS #3: Sennay Ghebreab

  Jul 30 2019

  Sennay Ghebreab is neuro-informaticus en geeft les aan de Universiteit van Amsterdam. Jaren geleden wilde hij bij z'n werk naar binnen maar werd hij geweigerd door de automatische draaideur. Was het mogelijk dat die hem niet herkende als mens, vroeg Sennay zich af. De draaideur bleek gebaseerd op een algoritme dat was afgesteld op plaatjes van witte mensen. Het voorval blijkt tekenend voor zijn visie op Artificial Intelligence: het zijn niet de algoritmes die gevaarlijk of eng zijn, maar wat men...more

 • MENS #2: Christine Boshuijzen

  Jul 16 2019

  Christine Boshuijzen is reservist bij het Nederlandse leger en technologie-filosoof. Aan de Technische Universiteit Eindhoven houdt ze zich bezig met de ethiek rondom de logistiek voor vluchtelingen, op de Nederlandse Defensie Academie doceert ze militaire ethiek en leiderschap. Een bezig bijtje dus. Met Sander Pleij spreekt ze over de luchtaanval in Kunduz in Afghanistan, de neutraliteit van technologie én de waarde van godsdienst. Sander wil niet zeggen dat ze hem heeft bekeerd, maar 't scheel...more

 • MENS #1: Koert van Mensvoort

  Jul 02 2019

  Als we het over technologie hebben, gaat het vaak om zoiets als een stofzuiger met wifi, of een opvouwbare telefoon. Kunnen we het alsjeblieft over wezenlijkere zaken hebben? Hoe zijn we aan het veranderen? En wat willen we eigenlijk? Hoe moet de mens worden? Daarover voert VN-redacteur Sander Pleij gesprekken met schrijvers, kunstenaars, denkers, wetenschappers en de mensen die onze toekomst vormgeven. Deze week: Koert van Mensvoort. Voor Koert van Mensvoort is het onderscheid tussen natuur en ...more

 • De trailer van MENS

  Jun 26 2019

  Waarover wij praten als wij over technologie praten? In ieder geval níet over opvouwbare telefoons of barbecues met een wifi-verbinding, als het aan Sander Pleij ligt, maar over iets wezenlijks. Dus dat gaat hij doen. Met schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, met alle soorten mensen die onze toekomst vormgeven gaat Sander in gesprek over hoe we willen worden. MENS is een podcast van Vrij Nederland en wordt gemaakt door Sander Pleij en Misha Melita. Vanaf 3 juli verschijnt er elke twee weken e...more