PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Mastertrack

Wat is het verhaal achter bekende en interessante liedjes? In elke episode wordt er één liedje geanalyseerd en bewonderd in een goed gesprek met de makers, én geïllustreerd met enkele individuele studiotracks die samen vertellen wat de kern van het liedje is. Begon het met een pianomelodie of een vette gitaarriff? Was er eerst een tekst en dan pas een harmonie? Kwam het idee spontaan of werd er bikkelhard aan gewerkt? Ontdek het in Mastertrack.

Afleveringen

 • Ozark Henry - Sweet Instigator

  Feb 07 2021

  Op 11 september 2001 -jawel, 9/11- verscheen ‘Birthmarks’, het derde album van Ozark Henry. Die datum was op zijn zachtst gezegd niet de beste keuze voor een flitsende start. Het album was bovendien al ontstaan uit een andere gebeurtenis die evengoed het einde van zijn carrière had kunnen betekenen. Maar alles kwam goed, ‘Birthmarks’ markeerde de échte start van het succes voor Ozark Henry, en dat komt niet in het minst door ‘Sweet Instigator’, een liedje voor zijn muze en voor zijn muziek.

 • The Me in You - Winter

  Apr 11 2017

  In 2015 maakte The Me in You hun tweede album. Dat deden ze niet in een studio maar gewoon thuis, op aanraden van hun producer Gaëtan Vandewoude van Isbells. Dat was een goeie zet, want het maakte van dat album een pareltje en het kreeg een heel eigen geluid mee. Dat hoor je misschien wel het beste in 'Winter', het lied dat aan bod komt in deze episode van Mastertrack.

 • Zita Swoon - My Bond With You And Your Planet: Disco!

  Mar 28 2017

  In 1998 bracht Zita Swoon een album uit: I Paint Pictures on a Wedding Dress. Een mooie lange albumtitel, die bijna een verhaal op zich is, en dat geldt ook voor de song My Bond with You and Your Planet: Disco!Stef en zijn toenmalige band trokken naar New Orleans voor de opnames van het album, om er te werken met producer Malcolm Burn. Die producer voegde op een avond zonder medeweten van de band een boel samples toe aan Disco! en maakte er een unieke song van. De rest is geschiedenis.

 • Wizards of Ooze - Trippin' on a Fuzzball

  Mar 14 2017

  Peter Revalk en Wim Tops hebben als Wizards of Ooze in vijf jaar tijd drie platen gemaakt: The Dipster in 1994, Bambee! in 1996 en Almost... Bikini in 1999. Het werd destijds Acid Jazz genoemd, maar het gaat veel verder terug dan dat. De invloed van Sly Stone bijvoorbeeld, of van George Clinton en Parliament is overduidelijk.Hun drie platen zijn nu, in 2017, opnieuw verschenen op vinyl, samen met een EP waar demo's en outtakes op staan. Oozology heet die verzamelbox, en ze is de perfecte aanleid...more

 • Goose - Synrise

  Jan 10 2017

  In 2010 verscheen 'Synrise', het tweede album van de Kortrijkse band Goose. Met die tweede zetten ze zichzelf definitief op de kaart, vier jaar na hun debuutplaat, én acht jaar na hun overwinning op de Rock Rally. Het was vooral de single 'Words' die hen succes opleverde, maar vandaag is het titelnummer van het album 'Synrise' dé song waar iedereen zit op te wachten tijdens de Goose-concerten.

 • Marble Sounds - Leave a light on

  Dec 20 2016

  In 2013 verscheen het tweede album van Marble Sounds, 'Dear me, look up', en het scheelde niet veel of ze was verschenen zonder 'Leave a light on' erop. Het was helemaal niet de bedoeling dat het nummer geschreven zou worden, "per ongeluk, toevallig ontstaan" zegt Pieter Van Dessel daarover, een eenvoudig pianoriedeltje dat er plots was.

 • Hooverphonic - Jackie Cane

  Dec 06 2016

  In 2000 verscheen 'The Magnificent Tree', het derde album van Hooverphonic. Een plaat waarop je niet alleen de classics 'Mad about you' en 'Vinegar & Salt' terugvindt, het is ook de plek waar 'Jackie Cane' voor het eerst een verschijning maakt. Jackie was een getalenteerde zangeres die ten onder ging aan haar succes en de vele verleidingen die dat meebracht, het verhaal is zo tragisch dat Hooverphonic er twee jaar later een hele themaplaat aan zou wijden. Fictie, jawel, maar dat heeft Jackie Can...more

 • Sioen - Cruisin'

  Oct 25 2016

  Frederik Sioen is 15 jaar bezig als muzikant, een feestelijk jubileum dat hij viert met 'Too good to be true', een verzamel-cd en een reeks concerten met special guests, zoals bijvoorbeeld Steven De Bruyn of Jef Neve. Eén van Sioens eerste singles destijds was 'Cruisin', verschenen in 2003 en in datzelfde jaar ook terug te vinden op zijn eerste album 'See You Naked'. Pieter-Jan De Smet was de producer, Renaud Ghilbert speelde het typerende viooltje, en een Koreaanse reclamespot lanceerde een hel...more

 • Noordkaap - Een Heel Klein Beetje Oorlog

  Oct 11 2016

  In 1992 bracht Noordkaap hun tweede album uit.Hun debuut was met grote middelen opgenomen na hun winst in de zevende Rock Rally in 1990, en het zou volgens Stijn Meuris nog tot de derde plaat 'Gigant' duren voor ze enigszins doorhadden hoe dat eigenlijk werkte, platen maken.Noordkaap voelde destijds overigens ook de druk van Gorky. Luc De Vos en de zijnen hadden op dezelfde Rock Rally de derde plaats gehaald, maar hun debuutalbum was van een zodanige klasse in het genre van de Nederlandstalige r...more

 • Hannelore Bedert - Afspraak (Voor Catherine)

  Sep 29 2016

  Hannelore Bedert schreef in 2012 een liedje op vraag van Radio 1, in een radioreeks die Kleur in E-mineur heette. Een nieuw lied, geïnspireerd door kunst, dat was de opdracht.Hannelore schreef over een schilderij, maar meteen ook over het verdriet voor haar doodzieke nicht Catherine. Het resultaat was een goudeerlijke song die het universele gevoel van gemis perfect wist te vatten.

 • The Kids - There Will Be No Next Time

  Sep 14 2016

  Begin jaren '80 zitten Ludo Mariman en zijn medebandleden van The Kids in de opnamestudio, waar ze als tussendoortje nog snel een extra liedje opnemen dat Ludo net had geschreven. De rest is -zoals men zegt- geschiedenis, want 'There Will Be No Next Time' mag je intussen als erfgoed beschouwen. Het is een van de meest iconische nummers in de geschiedenis van de belpop, en tot vandaag hoor je het bijna wekelijks ergens opduiken, is het niet op de radio dan wordt het wel gedraaid op een of ander f...more

 • Daan - Housewife

  Sep 02 2016

  Daan heeft veel watertjes doorzwommen, en dat is wellicht een understatement. In 2004 bracht hij het album "Victory" uit, met daarop ook een instrumentaal housenummer dat inmiddels is uitgeroeid tot een klassieker. "Housewife" ontstond in twee bewegingen: als een bestelling voor gebruik in een theatervoorstelling en voordien als experiment op een goedkope Realistic Synthesizer die Daan voor geen geld op de kop tikte op een openbare verkoop.

 • K's Choice - Not An Addict

  Jun 21 2016

  In 1995 verscheen "Paradise In Me", de plaat waarmee K's Choice definitief doorbrak. Succes alom, in eigen land maar ook ver daarbuiten, tot in de VS toe, waar "Not An Addict" doorstootte tot in de top 5 van de Billboard Alternative Songshitlijst. Niet evident. Ruim een minuut te lang om een radiosingle te zijn, en allesbehalve vrolijk, met een tekst over drugverslaving. Daar heeft Sarah overigens nooit mee te maken gehad, maar toch is het een heel persoonlijke song voor haar.

 • Ansatz der Maschine - Burning Fuel

  Jun 14 2016

  Mathijs Bertel speelt al meer dan tien jaar in zijn muzikale speeltuin die Ansatz der Maschine heet. Intussen is het een echte liveband geworden, en ze klinken misschien elektronisch, maar de meeste van hun liedjes zijn organische werkstukjes vol zelfgemaakte analoge geluiden. 'Burning Fuel' is het openingsnummer van hun album 'Tattooed Body Blues' (2016), met een mooie gastrol voor de stem van Nathalie Delcroix.

 • SX - Shimona

  Jun 07 2016

  SX is de band van Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet. Ze begonnen in 2009, hun debuutalbum verscheen in 2012, en er is een EP waarop je ook het wonderlijke nummer 'Shimona' terugvindt. Superlatieven? Jazeker, want de gelaagdheid van de muziek en het creatieve gebruik van allerlei geluiden geeft SX een uniek eigen geluid. En Stefanie en Ben gaan altijd een paar stappen verder, want ook hun artwork, de kledij, de video's ... alles wat ze doen maakt deel uit van een zelfgecreëerd SX-universum.

 • Kommil Foo - Ruimtevaarder

  May 31 2016

  Raf en Mich Walschaerts, de broers achter Kommil Foo, brachten in 2002 'Lof Der Waanzin' uit, het album waarop de song 'Ruimtevaarder' staat. Het was toen een kleine onopvallende song, maar nu is het uitgegroeid tot een meesterlijke klassieker. Niet autobiografisch maar wel persoonlijk. En geïnspireerd door Raymond van het Groenewoud.

 • Douglas Firs - Don't Buy The House

  May 24 2016

  Douglas Firs is een Gentse indie band rond Gertjan Van Hellemont. Op hun tweede album "The Long Answer Is No" staat "Don't Buy The House", een heerlijk rockende song waarin Gertjan zich kwaad maakt op verkeerde keuzes, muzikaal geïnspireerd door The Beatles, The Velvet Underground en Michael Jackson.

 • Toy - Suspicion

  May 17 2016

  Aan het eind van de jaren '70 schreven Harry Woods en Theo Van Hemelrijk een liedje dat "Law of the Land" heette, en het was dat liedje dat de basis zou vormen voor "Suspicion". Er waren nochtans genoeg toevalligheden met grote impact, zoals een Engelse producer met een voorliefde voor Michael Jackson, opnamestudio's in Keulen en Londen en een nieuwe drumpartij na een personeelswissel. Theo Van Hemelrijk heeft een doos vol banden zodat we de geschiedenis van Suspicion kunnen laten horen.

 • Will Tura - Eenzaam Zonder jou

  May 10 2016

  Will Tura schreef "Eenzaam Zonder Jou" in 1962. Op een bierkaartje. Een bierkaartje dat door zijn moeder nét op tijd werd gered van de wasmachine. Dat was dus bijna slecht afgelopen. Alhoewel, als Will een melodie in zijn hoofd krijgt dan gaat die er nooit meer uit, dus het was wellicht toch goed gekomen.

 • Balthazar - Fifteen Floors

  May 05 2016

  In 2010 verscheen "Applause", het debuutalbum van de Kortrijkse band Balthazar. Het album opent met de song "Fifteen Floors", voor die tijd een redelijk atypische song voor een Belgische band. Het was een periode waarin er veel gitaarbandjes bezig waren, en daartussen verscheen er plots een band die een hiphop-beat combineerde met trombone en een heerlijke piano-riff. Jinte Deprez en Maarten Devoldere vertellen over het ontstaan van "Fifteen Floors"