PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Iedereen heeft wel één of meer zogeheten guilty pleasures. Bekende voorbeelden zijn hard meezingen met oude liedjes van Kinderen voor Kinderen, de pindakaaspot uitlepelen, hartje zomer kerstmuziek luisteren of filmpjes van Doctor Pimple Popper bingewatchen.
Dat bepaalde normen en opvattingen aan verandering onderhevig zijn, hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Wie bijvoorbeeld tien jaar geleden gezegd zou hebben dat een Amerikaanse president zou wegkomen met misogyne opmerkingen als ‘Just grab them by the pussy’, zou meewarig worden aangekeken.
Kijkend naar de beelden van de plunderingen van winkels op Eindhoven Centraal Station, de onlusten op het Museumplein en de dreigende situatie voor het ziekenhuis in Enschede vraag ik me af: hoe zijn we hier gekomen?
‘Zo’n tweeduizend jaar geleden was heel Europa – zo heette Nieuw-China toen – bezet door SARS-CoV-2, een destijds nieuw virus onder mensen. Heel Europa begon zodra het kon met vaccineren van hun ouderen en kwetsbaren. Heel Europa? Nee, een klein landje bleef moedig weerstand bieden aan de deskundigen en koos ervoor om eerst de zorgmedewerkers in te enten. Hoe dat afliep, lees je in dit album.’
Tijdens een recente lunch, waarvan het medisch equivalent meestal bestaat uit het vermijden van broodkruimels in het toetsenbord, kwam ik weer eens in ons ziekenhuisrestaurant. Alles netjes aangegeven met looplijnen, automatische desinfectansdispenser bij de ingang en voor pandemische begrippen een uitgebreide menukeuze, maar mijn oog viel vooral op het plastic wegwerpbestek.
Wanneer u dit leest, is de uitslag van de presidentsverkiezingen in de VS inmiddels bekend geworden (voorspelling: Biden wint met 2,4 procentpunt verschil en Trump vraagt een hertelling aan in minimaal drie staten), is de persconferentie geweest (voorspelling: musea, theaters, bioscopen en dierentuinen dicht tot 15 november, groepsgrootte voor buitenactiviteiten beperkt tot twee personen en mogelijkheden voor een lokale avondklok) en is ook de wedstrijd FC Midtjylland – Ajax in de Champions Le...more
Wetenschap en mooischrijverij - Evert Pronk by Medisch Contact
We hebben een V, we hebben een W, we hebben een S - Bertho Nieboer by Medisch Contact
De rekkelijken en de preciezen - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Het tegengeluid - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Het is een nacht .... - Bertho Nieboer by Medisch Contact
De paradox van de hangmat - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Terug naar de baarmoeder - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Kampen - Bertho Nieboer by Medisch Contact
White coat privilege - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Vlees noch vis - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Complot heeft zeven letters - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Pinksterscherven - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Is er een overtreffende trap van trauma? - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Verzet - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Beterschap - Bertho Nieboer by Medisch Contact
2050 - Bertho Nieboer by Medisch Contact
F5 - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Gedrag - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Dubbel verdriet - Bertho Nieboer by Medisch Contact
We tellen mee... - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Noodkreet - Bertho Nieboer by Medisch Contact
De überpuber - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Van spreekkamer naar luisterkamer - Bertho Nieboer by Medisch Contact
De kans is groot dat u weleens over de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd) hebt gehoord, maar wellicht is de kans net zo groot dat u die artikelen tot nu toe overslaat omdat u denkt dat ze niet over uw praktijk gaan. Newsflash: dat is een denkfout.
Je hoeft kinderen niet te leren hoe om te gaan met een antwoord dat hun niet bevalt; onbewust bekwaam hierin laveren ze in ieder geval bij ons thuis tussen beide ouders totdat ze een antwoord krijgen waar ze tevreden mee zijn. ‘Mam, mag ik nog even gamen?’ ‘Nee schat, je bent al drie kwartier geweest vandaag.’ En, nadat ze mij opgespoord hebben: ‘Pap, zullen we nog een potje FIFA spelen tegen elkaar?’ ‘Ja leuk, start maar vast op.’ Et voilà, tevredenheid bij de aanvrager.
Is inlevingsvermogen aangeboren? Als ik naar de cadeautjes kijk die ik vorige week kreeg van mijn zoontjes die voor het eerst zelf met zakgeld naar het centrum reden om iets voor hun vaders verjaardag te kopen en terugkwamen met respectievelijk een grote zak snoep en een Puzzelboek Varia – niet toevalligerwijs hun eigen aandachtsgebied – zou ik zeggen van niet.
Is inlevingsvermogen aangeboren? Als ik naar de cadeautjes kijk die ik vorige week kreeg van mijn zoontjes die voor het eerst zelf met zakgeld naar het centrum reden om iets voor hun vaders verjaardag te kopen en terugkwamen met respectievelijk een grote zak snoep en een Puzzelboek Varia – niet toevalligerwijs hun eigen aandachtsgebied – zou ik zeggen van niet.
In deze aflevering van 'Tien minuten met' een gesprek met psycholoog Claudia van der Heijde. Zij doet onderzoek naar de gezondheid van studenten en is één van de ontwerpers van de online Studentengezondheidstest.
Simultaan aan het ontluiken van mijn postjuveniele leydigcellen en het dientengevolge stijgen van mijn testosteronspiegel, werd in mij ook de liefde voor vuurwerk geboren. Mogelijk had het te maken met het feit dat ik op die leeftijd nergens écht in uitblonk, wat onder sommige 14- tot 15-jarigen als dodelijk wordt beschouwd. De niche van het handelen in Duitse Cobra-strijkers was nog niet opgevuld op mijn middelbare school, waarvan ik gretig gebruikmaakte.
Tien minuten met Boni Rietveld by Medisch Contact
Het zal rond 2013 zijn geweest dat ik een keizersnede deed bij een vrouw die er lang over had gedaan om zwanger te raken. Na al die jaren was het dan eindelijk zover: over een aantal minuten zou ze haar kind kunnen vasthouden...
Een gesprek met Mirjam Willemsen, huisarts in Heerlen en longkankerpatiënt. Ze heeft zich als arts gespecialiseerd in palliatieve zorg, en ontvangt die zorg sinds enkele maanden ook zelf.
Wellicht had u verwacht dat ik dit hoofdredactioneel in rijm zou schrijven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het even heb overwogen, maar gelukkig had ik op tijd voor ogen dat zoiets bij u niet per se beter zou beklijven. In deze tijd van het jaar is de dichtvorm nogal cliché. Wij begrijpen dat u liever even op adem komt en niet ook nog eens tijdens het lezen van Medisch Contact prompt u verslikt in een prematuur aangeschafte appelbeignet.
De kans dat u ergens in uw carrière een verslaafde collega tegenkomt, gaat richting de 100 procent. Waarschijnlijk ligt de kans dat u het niet (tijdig) herkent ook in die orde van grootte.
Een beetje drukte op de A2 - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Hugo de Jonge zegt sorry - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Het lot van de pionier - Bertho Nieboer by Medisch Contact
E33 - Bertho Nieboer by Medisch Contact
dan is het wel me zorgen maken over het milieu. Ik word er somber van en voel me machteloos. Om die reden heb ik nooit De film ‘An inconvenient truth’ gezien. Daarin riep Al Gore al in 2006 op ons bewust te worden van de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde als we het roer niet drastisch omgooien.
Vroeger kon ik erg slecht tegen mijn verlies; ik was zo iemand die na een verloren voetbalwedstrijd de rest van het weekend chagrijnig op de bank hing. In mijn studententijd liep het aantal uitnodigingen voor spelletjesavonden ook vrij snel terug.
‘Nederland investeert momenteel veel te weinig in wetenschap. Met 2 procent van het bruto nationaal product (bnp) loopt Nederland achter bij de 3-procentdoelstelling van de EU en bij bijvoorbeeld de 3,5 procent (!) van het bnp aan investeringen in Duitsland.’ Deze en meer ongemakkelijke waarheden staan in het opiniestuk van maar liefst 262 professoren en universitair docenten uit de Nederlandse wetenschap, dat afgelopen weekend was te lezen in NRC Handelsblad.
Waar was u vorige week toen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aankondigde dat er voor een eerste consult geen fysiek contact meer nodig was om een dbc te openen?!
Wat te doen als u ergens niet over mag praten, maar u voor uw gevoel ook niet mag zwijgen? En wat te doen als u geconfronteerd wordt met iets wat geheim had moeten blijven, maar u toch van belang vindt om te verspreiden? Voor deze dilemma’s stond zowel ethicus Berna van Baarsen als de redactie van Medisch Contact de afgelopen weken.
Stel je voor. Je zit in de huiskamer en boven slapen kinderen en het brandalarm gaat af. Je had een kaars branden in hun slaapkamer en weet niet meer of je die wel uitgedaan hebt. Nu mag je echter niet naar boven rennen om direct te gaan kijken, maar moet je gewoon blijven zitten en verder gaan met waarmee je bezig was.
Wie u op het oog van prinsjesgedrag zou kunnen betichten, zijn bestuurders van zorgverzekeraars. Met hun salaris van gemiddeld 3 ton, een ontslagvergoeding ter hoogte van een Tesla model 3 Performance én vrijwel geen nachtdiensten roepen ze vaak allerlei emoties op, waarvan medelijden er geen is.
De verpleeghuisarts, die was aangeklaagd wegens moord is ontslagen van rechtsvervolging. De euthanasie voldeed volgens de rechter aan de zorgvuldigheidseisen.
Na een halfjaar hoofdredactionele commentaren schrijven ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet immuun blijk te zijn voor de negativiteitsbias.
Elke monteur weet dat tussen de wielen de motor zit en dat die ermee te maken moet hebben. Maar een dergelijk inzicht is in de gezondheidszorg nog niet altijd doorgedrongen. Als er geen oorzaak kan worden gevonden, zegt men: ‘Het zit tussen de oren’. Alsof daar lucht zit.
Als kind ging ik regelmatig met mijn ouders mee naar superoma, die in een tehuis voor demente bejaarden woonde. Van die bezoekjes herinner ik me vooral de deur die met een code moest worden geopend en dat een van de bewoonsters als ik binnenkwam steevast riep: ‘Kijk, daar is de sjah van Perzië, kijk dan toch!’ Uit mijn superoma kwam niet zoveel, ook niet nadat er wat advocaatjes in waren gegaan.
Je druk maken over kleine onvolkomenheden is wel typisch voor de dwangstoornis. Patiënten vragen me wel eens: ‘Ben ik gek dat ik dit denk of doe?’ ‘Nou, niet in de zin dat je echt verward bent’, stel ik ze dan gerust, ‘maar wel in de zin dat je meer onrust ervaart dan nodig is.’ Ben ik nou gek of ligt het toch aan het tuchtrecht dat dit soort klachten mogelijk maakt?
De juiste vertegenwoordiging kan in mijn ogen alleen maar plaatsvinden door mensen die ook nog met een been of minimaal een grote teen in de klei staan; juist daar ontbreekt het nog weleens aan in besturen of ministeries.
Angela Merkel is inmiddels minstens drie keer bij een openbare gelegenheid getroffen door een trilaanval. De eerste keer werd het nog afgedaan als een gevolg van te weinig drinken. De tweede keer liet haar woordvoerder weten dat het ‘slechts’ een mentale kwestie was. Wat zou daarmee bedoeld worden?
In deze aflevering van de podcast '10 minuten met' een gesprek met geneeskundestudent Doa Shaikhani. Ze is bij velen bekend als blogger 'Dokter Do' en heeft tienduizenden volgers op Facebook en Instagram. Hoofdredacteur Bertho Nieboer spreekt haar over haar geheim als blogger en haar ambities als schrijver en dokter.
Trouwe luisteraars herinneren zich nog wel dat ik veel heb geschreven over het regelmatig je behandelresultaat/outcome monitoren (ROM) in de ggz. En dan vooral over de haken en ogen die eraan zitten om die gegevens te beschouwen en te gebruiken als wetenschappelijk betrouwbare meting in plaats van als monitoring. Laat staan dat je instellingen ermee zou kunnen vergelijken (benchmarking).
Journalist Eva Nyst spreekt met psycholoog Iva Bicanic. Zij is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en drijvende kracht achter het Centrum Seksueel Geweld.
Op Twitter onthult onze hoofdredacteur dat zijn vrouw hem voorafgaand aan een kraambezoek altijd instrueert. Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat de instructies van zijn vrouw hoe zich te gedragen zich niet beperken tot kraambezoeken. Ik weet in elk geval zeker dat het bijsturen van mannen veel voorkomt, zeker in sociale situaties.
Toen eind oktober 2018 het MC Slotervaart failliet ging, brak voor de medewerkers een periode van ongekende chaos en onzekerheid aan. Eerder las u bij ons al artikelen die in meer of mindere mate een kijkje achter de schermen gaven. De blik vanuit de bestuurskamer, gegeven door jurist en adviseur Jan Willem Thissen, voegt wat mij betreft weer een nieuwe dimensie toe.
Medisch Contact spreekt met topsporter en arts Epke Zonderland over zijn beide carrières, als turner en als arts. "Het gezondste zou zijn om lekker fanatiek te sporten maar dat top even weg te laten."
Er zijn genoeg dingen zonder evident nut, die we maar wat graag doen. Voetbal kijken, seks zonder het doel je voort te planten of andere hobby’s. Als je er al te lang over nadenkt wordt de lijst eindeloos.
Medisch Contact in gesprek met wetenschapper en psychiater Joeri Tijdink over het nut van zelfhulpboeken en wie hem inspireren in de wetenschap en psychiatrie.
Toen ik mijn opleiding begon, was ik de tweede aios in het perifere ziekenhuis waar ik startte. De aios vóór mij had het pad al wat geëffend, aangezien het best even wennen was voor de maatschapsleden om ineens operaties uit handen te geven en supervisie te moeten doen naast hun eigen spreekuur. Initieel mochten we in de nachtdienst niet mee naar de ok, omdat de operatieassistenten hadden aangegeven ‘dan helemaal nooit meer wat te kunnen doen’.
Volgens onderzoek van Epson naar de werkplek van de toekomst, is de realiteit van een behandeling door een robotdokter echt nog niet bereikt, maar er is wel al aanzienlijke vooruitgang geboekt.
In de podcast Tien minuten met... spreekt hoofdredacteur Bertho Nieboer met minister van VWS Hugo de Jonge. Over de zorg, 24-uursdiensten, gezond blijven en schoenen.
Red het klimaat! - Bertho Nieboer by Medisch Contact
#opinie #medischcontact
Euthanasie voor jeugd met psychische aandoening verbieden? Riskant! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Een nieuwe grasmat - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Zijn er nog wel gezonde mensen? - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Ze moest even een aarzeling overwinnen, want het was een imposant grote zwarte man. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Wat minder bekend is, vertrouwen we minder. Het bleek echter een gouden greep.
Menno Oosterhoff - Een ontvoedkind en wachtlijsten by Medisch Contact
Gezondheidsvaardigheden = Bertho Nieboer by Medisch Contact
Ode aan moeders - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Als genotypisch Ajacied was ik naarstig op zoek naar kaarten voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Via Marktplaats kwam ik in contact met ‘Joey van den Brink’. Joey had twee kaartjes, vroeg niet de hoofdprijs en kon zelf niet gaan omdat hij moest studeren voor zijn eindexamen (hier had ik al op mijn hoede moeten zijn).
‘Ik zit bij de eerste 150, pap’ - Evert Pronk by Medisch Contact
#opinie #blog
Geschikt? - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Rugpijn - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Publicatiedruk - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Greta Thunberg en wereldautismedag - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
De uil van Mirena klapt haar pootjes uit richting de tubae Fallopii, alwaar haar de nobele taak wacht het potentiële nageslacht te behoeden voor het eclectische cachet waarmee sommigen trachten het electoraat rücksichtslos aan zich te binden, als enig doel voor ogen hebbend een toegenomen arteriële doorstroming van het specifieke cerebrale gebied dat bij de minder geëduceerden zo vaak geannonceerd wordt als amygdala.
Wees eerlijk. Als je denkt aan strijd tegen de tabaksindustrie, denk je dan aan de KWF of aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker?
Laatst drong opeens tot me door waarom we de bureaucratie zo moeilijk kunnen oplossen. Ik had een cursus over de nieuwe Meldcode kindermishandeling gevolgd. Het ademde mij te veel de sfeer van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Laat er geen misverstand ontstaan: ik vind dat we kindermishandeling zoveel mogelijk moeten voorkomen. Maar wel in het besef, dat ‘Jede Konsequenz zum Teufel führt.’ Ook melden kan schade aanrichten.
Als Luke Skywalker in de eerste Star Wars-film in een precaire situatie belandt, verzucht hij met gevoel voor understatement: ‘I’ve got a bad feeling about this.’ Dicht bij The Force is het instinct uiteraard wat sterker dan bij ons, gewone medische stervelingen. Desondanks heeft onze beroepsgroep het niet-pluisgevoel breed omarmd. Sterker nog, ook de medische tuchtcolleges zien het niet-pluisgevoel als een diagnostisch instrument waarmee de toestand van de patiënt kan worden ingeschat, zo bleek...more
YES! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Het dna van Damocles - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Moet de dokter geen lotgenoot willen zijn? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
BIG-gen met een oormerk - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Van 2012 tot eind 2018 was huisarts Hans van Santen hoofdredacteur van Medisch Contact. Met redacteur Sophie Broersen kijkt hij terug op die periode. Een gesprek over hoogte- en dieptepunten, handig gebleken eigenschappen en de veranderingen die onder zijn leiding tot stand kwamen.
Afgelopen week heeft een nieuwsbericht op de website van het BIG-register voor nogal wat passagère hypertensie gezorgd bij veel collega’s. Kort samengevat komt het erop neer dat zorgverleners door een wijziging in de Wet BIG per 1 april 2019 verplicht zijn om actief hun BIG-nummer bekend te maken.
Wie is er nu verward? -Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Haarpuristen - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Ik word oud - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Bonusjaren - Bertho Nieboer by Medisch Contact
Deze week werd bekend dat de officier van justitie een strafrechtelijk onderzoek start tegen de psycholoog van Ximena, een meisje van 19 dat een eind aan haar leven heeft gemaakt. Ximena was eerder in het nieuws. Toen speelde de vraag of haar dood verband hield met de bekendmaking door de Coöperatie Laatste Wil van een vrij verkrijgbaar middel voor een zelfgekozen dood. Ik schrok er destijds van hoe makkelijk ze het dodelijke poeder had kunnen krijgen. We weten dat het verlagen van de drempel de...more
Is spijbelen voor het klimaat kindermishandeling? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
‘De pen is machtiger dan het zwaard’ is een uitdrukking die in verschillende parafraseringen door de eeuwen heen terugkomt. Zo zou Napoleon hebben gezegd: ‘Vier vijandige kranten zijn meer te vrezen dan duizend bajonetten.’
Vuile leugenaar - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
‘Vertrouwen is goed, controle is beter.’ Het citaat, afkomstig van Vladimir Lenin, klinkt logisch. Maar dat is het niet. Want eigenlijk staat er: wantrouwen is beter. Dus zijn er zorgverzekeraars die vinden dat een logopedist niet van start kan zonder verwijzing van de huisarts en krijgen patiënten met slokdarmcarcinoom geen drinkvoeding zonder machtiging. Het roer is dus nog niet om.
Een onbeschreven blad - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Antidepressiva zijn geen antidepressiva - Menno oosterhoff by Medisch Contact
Kort geleden las ik een leuk artikel over overmatig transpireren, hyperhidrose. De auteur, Sophie Mijnhout, had jaren geleden een patiënte die bij toeval van deze klacht was afgekomen omdat ze oxybutynine kreeg voor aandrangincontinentie.
Farmaceuten vragen voor hun medicijnen wat ze kunnen vragen. Zo eenvoudig is het. In ontwikkelingslanden vragen ze bijna niets voor middelen waarvan het patent is verlopen, in welvarende landen vragen ze de hoofdprijs. Daarvoor zetten ze eerst hoog in, mobiliseren vervolgens patiënten, en gaan dan met de overheid om tafel. Wat daar wordt besproken, is geheim.
Aardig en zorgzaam, is dat genoeg? Deze vraag mailde een vrouw me op een gegeven moment wel drie keer per dag. Ze had me aanvankelijk benaderd met vragen over haar relatie. Ze was daarvoor onder behandeling, omdat het ging om dwangmatige twijfel.
Op 28 december heb ik een fors auto-ongeluk gehad. Ik ben in een sloot beland en daar tegen een boom tot stilstand gekomen. Als vaste bezoeker van de sociale media heb ik dat daar verteld. Een paar dagen later gevolgd door dit: Ik moet nog iets vertellen over mijn ongeluk. Ik had gedronken, misschien te veel. Ik schaam me diep. Ik heb problemen met alcohol. Daar vocht ik al tegen. Dat zal nog harder moeten. Maar rijden met alcohol zal ik nooit meer doen.
Zinloos getrut - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
U kent het hopelijk ook, het gevoel dat je hebt na een komisch moment, een goede mop, een grappige woordspeling, een onverwachte wending of een geestige film. De mentale ruimte die een gulle lach, maar ook een ‘binnenpretje’ geeft. De relativering van alles wat we – soms te – serieus nemen.
Never a dull moment - Hans van Santen by Medisch Contact
Is tucht slecht? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Denk ook aan de mantelzorger - Hans van Santen by Medisch Contact
En de winnaar is… - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Preventie over een andere boeg - Hans van Santen by Medisch Contact
Verkracht? Bel 0800-0188 - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Spreken op het NHG-congres - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Peanuts - Hans van Santen by Medisch Contact
Hartelijk welkom voor www.antidepressiva.nl - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Zwartepieten - Hans van Santen by Medisch Contact
Het is natuurlijk niet normaal dat ik me ’s nachts lig op te vreten over een tuchtzaak die er helemaal niet is. Ik haat het om toe te geven, maar mijn moeite met het tuchtrecht heeft beslist ook te maken met mijn dwangstoornis. Ik ben onrustig over de mógelijkheid van een veroordeling, die ik als onrechtvaardig zou ervaren.
Een nieuwe kijk door het bankroet - Hans van Santen by Medisch Contact
Cherrypicking - Evert Pronk by Medisch Contact
Het kluchtrecht - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Een psychische aandoening is géén luxeprobleem - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Verplichte kost - Hans van Santen by Medisch Contact
Het lijkt me een nachtmerrie. Iemand benadert je en vraagt of je nog weet dat ze jaren geleden als kind bij jou onder behandeling is geweest. En dat ze zich toen zo ontzettend in de steek gelaten voelde, omdat jij niet door had dat ze thuis werd mishandeld.
Dat gevoel dat een kleinigheid essentieel is, dat je leven ervan afhangt is typerend voor de dwangstoornis. Als ik een inval vergeet, dan kwelt me dat, zelfs als ik heel zeker weet dat het niet belangrijk is.
Zojuist zag ik deze tweet van Jaap de Bruijn, woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Oliemannetje van de Coöperatie VGZ’. Formeel heeft hij gelijk. Zorgverzekeraars zijn coöperaties. Wat daarvan in de praktijk merkbaar is, is vers twee.
Nee, dit blog gaat niet over leefstijlgeneeskunde. Nou, bijna niet. Gister kon ik nergens de schroefmachine vinden. Stikirritant. Dineke, mijn vrouw, had hem de dag ervoor gebruikt. Haar schuld dus. Zij had hem natuurlijk op een onmogelijke plaats laten liggen. Later op de dag kwam ik de schroefmachine tegen op een uiterst logische plek. Overheen gekeken.
Al eerder reageerde ik met een blog op een krantenartikel, waarin werd gesteld, dat het toenemen van de wachtlijsten in de GGZ veroorzaakt wordt door oneigenlijke vraag. Ik stelde toen, dat ik vind dat er weinig redenen zijn om de hulpzoekers te wantrouwen en opperde, dat het misschien wel aan de schepping ligt.
Prioriteiten - Hans van Santen by Medisch Contact
Pondje, mondje - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Volop zoeken naar de leegte - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Tijdgebrek - Hans van Santen by Medisch Contact
Mijn dochter(s) based - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
#Voorbeeldgedrag by Medisch Contact
Grote ICT-projecten hebben een slechte reputatie. De drama’s bij de Sociale Verzekeringsbank en de belastingdienst zijn daar voorbeelden van. Grote projecten die gestrand zijn en die heel veel tijd, inspanning én geld hebben gekost. Ook in de medische wereld kennen we bodemloze putten op ICT-gebied.
Eu angelium- Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Ziek zijn is geen schande - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Wim is mijn oudere broer en ik vond hem destijds een pestkop, dus tegen een beetje straf had ik geen bezwaar, maar de hel gunde ik hem nou ook weer niet. Al was het maar omdat je gemeten zult worden met de maat waarmee je meet. Als ik mijn broer de hel toewenste dan was ik mijn eigen toekomst na de dood ook niet zeker. Wat had Wim misdaan?
Diep gevallen - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Zorgvernieuwing dichterbij? - Haans van Santen by Medisch Contact
In een interview in de Stentor spreekt theoloog en ethicus Theo Boer zijn zorgen uit over de te gemakkelijke euthanasie bij mensen die nog jaren te leven hebben, zoals mensen met een psychische aandoening. Eén van zijn argumenten is dat je niet zeker weet of er wel een leven is na de dood. Ik ben juist nog altijd onzeker over euthanasie, omdat ik niet zeker weet of er géén leven is na de dood.
Voorland Velp - Hans van Santen by Medisch Contact
De juridische shitverzekering - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Het begrip ‘varkenscyclus’ is een economisch begrip. Wikipedia omschrijft het als het verschijnsel dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen, doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen, maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen. Het begrip wordt echter ook vaak gebruikt voor zich herhalende patronen zoals bij het ramen van het aantal opleidingsplaatsen.
Geen respect - Hans van Santen by Medisch Contact
De bende van drie - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Het grensgebied van de AVG - Hans van Santen by Medisch Contact
Niet ergeren - Hans van Santen by Medisch Contact
Moe - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Geen Samenhang - Hans van Santen by Medisch Contact
Zorgprofessional - NataschaDeguelle by Medisch Contact
Te vroeg gepiekt? - Hans van Santen by Medisch Contact
Een verdraaid ingewikkeld vak - Hans van Santen by Medisch Contact
Wat is dit voor gekkigheid? _ Hans van Santen by Medisch Contact
Wie grasduint in Barbies’ dossier - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Gluren bij de buren - Hans van Santen by Medisch Contact
Oog voor de mens - Hans van Santen by Medisch Contact
Nieuwe Fase by Medisch Contact
Wéér minder ondraaglijk en uitzichtloos leed! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Compassie - Hans van Santen by Medisch Contact
Grenzeloos bereikbaar - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Zoveel onaardigheid was Anna niet gewend. Ze ging aan de kant van de weg zitten en begon hard te huilen. Toevallig kwam er net hoog gezelschap voorbij. Die hoorden haar gehuil en de stoet stopte. Uit de koets kwam een minister. En laat dat nu net de minister zijn die over jeugdhulp gaat. Toen hij haar verhaal hoorde werd hij heel boos. ‘Wat is dat voor onzin. Straf de heks en de dwerg en zorg dat dit meisje geholpen wordt’, zei hij tegen zijn ambtenaren.
Pechvogels - Hans van Santen by Medisch Contact
Houvast - Hans van Santen by Medisch Contact
De naam des Heeren zij geloofd. Dit zei Job, een gezegend mens, die alles was ontnomen om zijn geloof te testen. De uitspraak is hét toonbeeld van blind vertrouwen. Er is ook een psalm over. ‘Neem goed en bloed ons af. Delf vrouw en kinderen het graf. Het brengt u geen gewin. Wij gaan ten hemel in.’ Als we dat moesten zingen, dan hield mijn moeder, die een dochtertje en twee zoontjes had verloren, haar lippen stijf op elkaar.
Met kritiek, hoe terecht ook, komen we er niet. Met het instellen van een onderzoek evenmin. Er moet iets gebeuren om desintegratie te voorkomen, want het gaat echt niet goed. Bijna elke week verontrustende berichten. Maar laten we positief blijven. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een geweldige kans voor de huidige minister Hugo de Jonge te laten zien dat hij niet alleen flitsend is in zijn schoenkeuze.
Ik ga commercieel - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Goed en fout - Evert Pronk by Medisch Contact
De sfeer was goed, de kloof is groot - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Honderd dagen - Hans van Santen by Medisch Contact
Deze blog is wél serieus - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Ik was media-aandachtverslaafd!! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Jeugdzorg? Aanpakken - Hans van Santen by Medisch Contact
De mannengriep - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Eenvoudige euthanasie - Hans van Santen by Medisch Contact
De huidige praktijk van euthanasie bij psychische problematiek kan om meerdere reden op verzet stuiten. Ik zet ze even gortdroog op een rijtje. Bij zulke emotionele onderwerpen kan dat helpen. Vind ik.
Bij het schrijven van blogs treedt hetzelfde verschijnsel op als ooit met het schrijven in mijn dagboek. Het dwangmatig alles moeten opschrijven en er steeds weer op terug te komen. Tot nu toe heb ik me redelijk weten te beheersen door niet meer dan een blog per week in te sturen en niet te veel over één thema. Maar bij euthanasie bij psychische aandoeningen vind ik dat lastig.
Het idee dat je met wilskracht psychische aandoeningen de baas kunt, zit er diep in. ‘Samen Sterk zonder Stigma’ wil dat vooroordeel de wereld uit helpen. Dat gaat ze niet lukken, want zo werkt ons brein, maar je kunt er wel naar streven dat ze minder invloed krijgen door er goede informatie tegenover te stellen en persoonlijke ervaringen.
Met de kennis van nu....- Hans van Santen by Medisch Contact
Wachten op je doktersafspraak doe je hier in de wachtzaal, de spreekkamer heet het kabinet en het spreekuur noemen we de raadpleging. Een consult is hier een consultatie, de voorgeschiedenis heet antecedenten en als iemand zich beroerd voelt, noteert de dokter ‘algemeen onwel’.
Timen - Hans van Santen by Medisch Contact
Het begrip van God - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Het administratieve moeras - Hans van Santen by Medisch Contact
Blijven Leren - Hans van Santen by Medisch Contact
De grote getallen van de Hersenstichting - Hans van Santen by Medisch Contact
‘Dat hadden we toch nooit kunnen denken’, zei ik laatst tegen haar. ‘Dat jij zo eenzaam zou worden. Je maakt zo gemakkelijk contact.’ ‘Ja’, zei ze, ‘maar dat zeiden we van moeder ook. Dat die eenzaam werd kon ook niet, maar dat is ook gebeurd.’
Belangen - Hans van Santen by Medisch Contact
Kleinzielig en groothartig - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Achter de voordeur - Hans van Santen by Medisch Contact
Doe niet zo epileptisch - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Tijden veranderen (niet) - Hans van Santen by Medisch Contact
Het ministerie van VWS krijgt drie bewindspersonen. Voor het eerst sinds 1989 zijn dat alleen mannen, toch bijzonder voor een sector waar vrouwen ruim in de meerderheid zijn. Wat verder opvalt is dat zowel het CDA als de CU vertegenwoordigd is, waarmee we ervan uit kunnen gaan dat een aantal gevoelige medisch-ethische kwesties op z’n minst geparkeerd is. Dat zal in ieder geval bij D66 en de VVD pijn doen. Wat het wisselgeld is, is niet duidelijk.
Onrust in ggz-land. Inderdaad, niet voor het eerst. En ook niet voor het laatst, vrees ik. Moeilijk aan te sturen sector kennelijk. Na het succes van staatssecretaris Van Rijn om de jeugd-ggz naar de gemeentes over te hevelen, is bedacht nu de hele ggz ook naar de staatssecretaris te schuiven. Paul Blokhuis, hartelijk welkom.
Ja, jullie horen het goed. Dat ík pleit voor het beter gebruikmaken van protocollen. Wie mijn blogs vaker leest weet dat ik geen voorstander ben van een dichtgetimmerde wereld. Waarom dan die oproep? Omdat veel patiënten nog niet de behandeling krijgen die ze verdienen.
Antidepressiva? Ik zeg doen! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Gleufhoeden en regenjassen - Menno Oosterhof by Medisch Contact
Naast de patiënt - Hans van Santen by Medisch Contact
Red de jeugd-ggz nu het nog kan - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
De titel van dit blog is een parafrase op de uitspraak: Te jong om te sterven en te dronken om te leven. Ik las het eens over de Ierse dichter en toneelschrijver Brendan Behan. Over zichzelf zei hij: Ik ben een drinker met een schrijfprobleem.
Een Rutte voor de ggz - Menno Oosterhof by Medisch Contact
Hoofdredactioneel
‘Recepten’ heet het verhaal. Laat ik nou zo onnozel zijn, dat ik eerst dacht dat het sloeg op een recept voor een maaltijd. Ik had beter kunnen weten, want het was het winnende verhaal van een prijsvraag, die GGZtotaal had uitgeschreven en dat gaat niet over kookkunst. Eva Kiehne was de winnares met haar verhaal over recepten voor medicijnen.
Beroepsgeheim - Hans van Santen by Medisch Contact
Ik sta tussen kwetterende pubers in zomerkleren te wachten voor het stoplicht. Zwaluwen hoog in de strakblauwe hemel en het ruisen van populieren. Op mijn bagagedrager de plastic doos-des-doods met het bruine flesje mixtura non-therapeutica pentobarbital. Mijnheer A. zit op me te wachten. Zegt dat hij er klaar voor is, de foto van zijn op het wad drooggevallen zeilboot in de hand.
Zal ik mijn hersenen doneren - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Vorige week schreef ik een blog over het stof-geest-probleem. Ik vond het wel opwindend om duidelijk stelling te nemen tegen het standpunt dat we slechts ons brein zijn. Ook de titel leek me prikkelend. Maar de blog werd amper gelezen. Collega Bonte was nog zo vriendelijk te reageren, en zei dat het probleem al heel oud is en dat hij geen geestelijke wereld nodig heeft om zich te verbazen. Maar verder werd er kennelijk niemand warm of koud van.
Contact - Hans van Santen by Medisch Contact
Een geest ín vlees en bloed - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
De Gay Parade - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Fundament - Evert Pronk by Medisch Contact
Als iemand niet meer wil - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Beneden alle peil. Kennelijk vindt van der Staaij, dat het doel de middelen heiligt. Ik hou niet van dergelijke heilige verontwaardiging. En ik vind al helemaal niet, dat die je het recht geeft uit naam van christendom zo respectloos uit te halen naar artsen, die de moeilijke taak op zich nemen mensen met ondraaglijk en uitzichtloos lijden te helpen.
Positief verrast las ik het ambitieuze Visiedocument Medisch Specialist 2025. ‘De medisch specialist van 2025 handelt vanuit compassie en behoort tot de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste ter wereld. Hij is een bevlogen professional die zich gewaardeerd voelt en het begrip “Positieve Gezondheid” hanteert met de volgende 6 hoofddimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, spirituele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren....more
Eigen risico - Hans van Santen by Medisch Contact
Mijn eerste euthanasie - Bram Tjaden by Medisch Contact
Op 13 juli is er een kort geding van de stopbenchmarkgroep tegen de Stichting Benchmark GGZ (SBG). ‘Maar’, zult u zeggen, ‘dat is morgen. Dan is het nu toch nog te vroeg om al victorie te kraaien?’ Nou nee, want ondertussen komen de diverse koepelorganisaties met een belangrijke mededeling.
'Palliatieve zorg bied ik het liefste zelf voor mijn patiënten. De continuïteit, ook ‘s avonds en ‘s nachts, helpt hen en verrijkt mijn werk, althans zo ervaar ik dat. Deze zorg is vrijwel altijd intensief, of het contact nu tweewekelijks of drie keer per week is, enkele maanden duurt, of maar een paar dagen. In deze fase heb ik patiënten veelvuldig op mijn netvlies. Komt de situatie vaak langs in mijn gedachten. Evalueer ik me bijna suf.'
Heilige graal - Hans van Santen by Medisch Contact
Te weinig euthanasie - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Grensoverschrijdend - Hans van Santen by Medisch Contact
Het grote falen - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Naming-and-shaming - Hans van Santen by Medisch Contact
Mijn leven is af - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
Empathie - Hans van Santen by Medisch Contact
Autonomie - Hans van Santen by Medisch Contact
Menno Oosterhoff - Geloven is geen stoornis by Medisch Contact
80 procent van de dokters zal op termijn overbodig worden. Niet in de volgende eeuw, maar over tien, twintig, dertig jaar. Lees en luister op medischcontact.nl/blogs
"Onder druk wordt alles vloeibaar. Een gezegde dat nogal eens wordt gebruikt aan het einde van onderhandelingen. Het staat vaak voor lange besprekingen tot diep in de nacht, veel koffie, haastig eten en wisselende stemmingen. We kennen dat beeld van onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers en tussen politieke partijen; ongetwijfeld ook als de huidige kabinetsformatie in een eindstadium komt. " Lees en luister op medischcontact.nl/hoofdredactioneel
In een blog op Skipr pleit voormalig minister van VWS Ab Klink voor een revolutie in de zorg. Ik was verbaasd, omdat revolutie omwenteling betekent. Bij een omwenteling komt wat boven lag beneden te liggen, niet iets waar mensen aan de top vaak warm voor lopen. Klink bedoelt echter iets anders, namelijk een totaal andere manier van kwaliteitsbevordering. Lees en luister de blog van Menno Oosterhoff op medischcontact.nl/blogs
Ethiek - Hans van Santen by Medisch Contact
Buikgriep - Menno Oosterhoff by Medisch Contact
'Aanloopproblemen' - Hans van Santen by Medisch Contact
Belgen die naar Nederland komen om hier goedkope medicijnen in te slaan. Het was een vreemd beeld afgelopen weekend. Lees en luister op https://www.medischcontact.nl/opinie/hoofdredactioneel/hoofdredactioneel/medicijntoerisme.htm
Berouw komt altijd na de zonde. Daar kan ik mee leven. Als iemand al voor de zonde berouw heeft, dan zal hij die zonde meestal wel achterwege laten. Nee, berouw is betreuren dat je iets gedaan hebt, waarvan je pas achteraf inziet dat het stom is geweest. Hoe zou dat nou zijn voor politici? Die mensen hebben ook een geweten. Luister verder op soundcloud of lees de blog op medischcontact.nl/blogs
‘Dokter, de gezondheidszorg in Nederland is heel erg goed, wat ze er ook van zeggen.’ Dat zei de man van een ernstig zieke patiënt onlangs tegen me toen ik afscheid nam na een huisbezoek.
Het formeren van een nieuw kabinet is een proces dat zich in de luwte afspeelt. We weten welke onderwerpen aan de orde zijn geweest, er wordt serieus onderhandeld, maar waar het inhoudelijk over gaat blijft vooralsnog gissen. De partijen die nu aan tafel zitten hebben nogal wat verschillen te overbruggen, ook op het gebied van de zorg.
Ik heb gehoord dat we in the age of anger leven. Daar hebben we de brexit, Trump en de opkomst van de PVV aan te danken. En er is ook heel wat om je boos over te maken, ook voor ons dokters.
‘Vader schrijft boek samen met de man die zijn dochter doodsloeg’, kopte de krant. Onze hersenen zijn nooit te beroerd direct een vooroordeel te geven, de mijne althans niet. Dus ik dacht: dat is vast een soort stockholmsyndroom.
Hoofdredactioneel commentaar van Hans van Santen: 'Afgelopen week publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het rapport ‘Recept voor maatschappelijk probleem; Medicalisering van levensfasen’. De raad stelt dat ‘verschijnselen die te maken hebben met een bepaalde levensfase haast automatisch worden geduid als een individueel medisch probleem, en dat de oplossing vervolgens bij een zorgprofessional wordt gezocht. Maar horen deze vraagstukken wel thuis op het bordje van een zorg...more
Als in het boek Alice in Wonderland iedereen erg nat geworden is in een zee van tranen, die Alice heeft gehuild toen ze heel groot was probeert de muis iedereen weer droog te krijgen door het houden van een gortdroge lezing over Willem de veroveraar. Als dat niet helpt besluit de dodo dat er een wedstrijd moet komen, waarbij iedereen om het tranenmeer moet rennen tot hij weer droog is. Dat gebeurt, maar niemand houdt bij hoe ver of hoe lang iedereen heeft gelopen. Dus wordt aan de dodo gevraagd ...more
Hans van Santen - by Medisch Contact
Menno Oosterhoff - De muis die brulde by Medisch Contact
Hoofdredactioneel commentaar: "De KNMG is niet over één nacht ijs gegaan. In oktober 2016 kwam het kabinet-Rutte nogal onverwacht met het voorstel om hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken bij mensen met een ‘voltooid leven’."
"Nooit gedacht dat antwoorden van de minister op Kamervragen nog eens grote opwinding bij mij zouden veroorzaken. Maar afgelopen donderdag was dat toch echt het geval."
Afgelopen zaterdag was er weer een programma over antidepressiva op televisie. Kassa, dit keer. Ik was geharnast gaan kijken. Het stramien van dit soort programma’s kan ik zo langzaamaan wel uittekenen.
Hans van Santen, hoofdredacteur Medisch Contact: "Als dat betekent dat vijfentachtig van de honderd patiënten zich voldoende betrokken voelen bij de beslissing over hun zorg, dan is wat mij betreft het glas meer dan halfvol. Strik erom en werken aan een toekomst waarin het nog wat beter kan."
Hoofdredacteur Hans van Santen: "De menselijke maat, die moet terug. Hoe vaak hebben we dat de afgelopen tijd gehoord? Het is een mooi voorbeeld van retoriek waar niemand tegen kan zijn."
Hoofdredacteur Hans van Santen: "‘Er valt echt wat te kiezen’ deze keer, lees en hoor ik overal. Dat is mooi, maar blijkbaar ingewikkeld. Ook onder onze beroepsgroep zweeft nog 40 procent van de kiezers, zo blijkt uit de enquête die wij hielden en die ruim 1700 collega’s invulden."
Menno Oosterhoff vertelt over "de enorme hoeveelheid gegevens over mensen die in behandeling zijn bij de GGZ, die vaak zonder hun toestemming en zelfs zonder hun medeweten geleverd worden aan een volledig door de zorgverzekeraar betaalde en bestuurlijk gedomineerde stichting benchmark GGZ (SBG)".
Evert Pronk in zijn hoofdredactioneel commentaar: "Oma is aan haar einde. Misschien is ze al dood als u dit leest. Het is niet een van de oma’s van de kinderen. Die zijn als vitale 60’ers veel te druk met het organiseren van een atelierroute of het passen op een jong neefje of nichtje..."
Huisarts Bram Tjaden over Schippers' depressiedeal. "Prima initiatief, maar ik moest ook denken aan een cartoon waarop je een man in een kuil ziet staan. Hij is ijverig bezig zich eruit te scheppen en wenkt lotgenoten zijn voorbeeld te volgen. Wat hij niet merkt is dat hij met iedere schep dieper wegzakt in de kuil."
Basketballen is een aandoening waarbij volwassen mannen of vrouwen een obsessieve drang hebben een oranje, rond voorwerp door een ijzeren ring met daaronder een netje te gooien.
Ons leven is door de komst van de smartphone fundamenteel veranderd. En dat is pas tien jaar geleden met de komst van de eerste iPhone begonnen.
Wat klinkt saaier dan ‘gebruik van ROM als benchmark’? Het zal dan ook niet meevallen uw interesse te wekken, tenzij u toevallig ingewijd bent in de ggz. Ik zou lokkertjes als ‘grof schandaal’ of ‘grote leugen’ kunnen gebruiken, maar dat gaat me te ver. Maar toe. Lees even door, want vreemd is het wel.
Verkiezingen vormen altijd een mooie aanleiding voor politici om krachtige uitspraken te doen. Stoere uitspraken ook. Zo wil Mark Rutte met de VVD twee miljard euro uittrekken om de verpleeghuiszorg te verbeteren.
Vaak kom ik tegen dat mensen niet kiezen voor een beroep in de zorg, omdat ze denken dat je dan veel met mensen bezig moet zijn. Maar dat is helemaal niet meer zo. Dat was vroeger, maar de moderne ontwikkelingen zijn niet aan de zorg voorbijgegaan.
‘Door langjarige contracten is een ziekenhuis in staat om met een visie te komen, om keuzes te maken, in plaats van te werken met een verdienmodel dat op productie is gericht’, denkt Ab Klink van VGZ. Als u deze zin een paar keer leest borrelen er waarschijnlijk steeds meer vragen en overwegingen op. Bij mij in ieder geval wel.
- Er gaat heel veel geld om in de ggz. - Klopt. - We willen graag weten of dat geld doelmatig wordt besteed. - Logisch. - Daarom willen we gaan meten wat de kwaliteit is van de zorg die geleverd wordt. - Ook logisch.
Afgelopen vrijdag reed ik zes visites voor mijn eigen praktijk; dat is veel, maar voor mij en mijn collega’s heel gebruikelijk.
Sinds de marktwerking zijn verzekeraars verantwoordelijk voor een zo goed en goedkoop mogelijke zorg. Maar kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding bepalen is in werkelijkheid toch wat minder eenvoudig dan vooraf achter een bureau werd gedacht, zeker in de ggz. Wanhopig op zoek naar iets wat leek op kwaliteitsmeting liet de verzekeraar zijn oog vallen op de ROM...
‘Doe normaal of ga weg’, zegt onze minister-president in een soort open brief aan alle Nederlanders in de kranten van afgelopen maandag. De oproep is slim opgesteld met voor elk wat wils: een oproep tot fatsoen, een boodschap voor de mensen die naar Nederland zijn gekomen en eindigend met de vraag ‘wat voor land willen we zijn?’
Op tweede kerstdag 2014 wordt er aangebeld bij de heer E., oud-gynaecoloog. Hij is daar enkele weken eerder komen wonen. Voor de deur staat een vrouw, die zegt dat ze hoopt dat hij zo snel mogelijk verhuist. Haar naam wil ze niet geven. Wel zegt ze dat hij moet nadenken over 21 oktober 1981 en dat het een overleden kind betreft. Meer wil ze niet zeggen, ook niet na aandringen.
Het was nog een heel gedoe geweest om het codicil tijdig te achterhalen, maar het was gelukt. De verklaring dat hij zijn lichaam ter beschikking stelde van de wetenschap was met veel moeite en telefoontjes nog boven tafel gekomen.
Afgelopen week deed Het Roer Moet Om een oproep aan de politiek onder de titel ‘Samen dapper voor de zorg’. Als u die oproep nog niet gelezen hebt, doet u dat dan alsnog. Grote kans dat u het ermee eens bent. Die oproep raakt namelijk precies die punten waar u en ik in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.
Menno Oosterhof - Het brein van Dick Swaab by Medisch Contact
Hans van Santen - Tijd om te dokteren by Medisch Contact
Menno Oosterhoff: "Peter Gøtzsche is boos. Zo begint Dick Bijl zijn voorwoord in 'Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning'. Gøtzsches vorige boek had ook al zo’n vrolijke titel: 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad'."
Psychiater Menno Oosterhoff: "In de verhitte discussie die opgelaaid is naar aanleiding van Peter Gøtzsches boek 'Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning' wordt steeds gesproken over 1 miljoen mensen die antidepressiva gebruiken. Met 8700 huisartsen en 3500 psychiaters leek 1 miljoen gebruikers me zo veel. Dat zouden er tachtig per arts zijn."
Hans van Santen - Wegkijken by Medisch Contact
Hans van Santen - Vooruitgang by Medisch Contact
Michael van Balken - Maar dokter by Medisch Contact
Hans van Santen - De wal en het schip by Medisch Contact
Menno Oosterhoff - Soep en slootwater by Medisch Contact
Hans van Santen - Werkdruk en spoed by Medisch Contact
Menno Oosterhoff - Leve de jongens van de helpdesk! by Medisch Contact