PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Moules de Geek

Moules de Geek is een maandelijkse podcast door Lieven Scheire met Xander De Rycke. Iedere maand bespreken ze hun geeky en nerdy interesses en komt een speciale gast langs om te praten over zijn hyperfocus.

Afleveringen

 • Moules de Geek #32 - Kees De Jager bestudeert al 80 jaar de zon

  Apr 16 2020

  Interview voor het programma De Kennis Van Nu, afgenomen in maart 2020 bij Kees De Jager thuis op het eiland Texel.

 • Moules de Geek #31 - Lieven De Couvreur

  Jun 03 2019

  Lieven de Couvreur (Design for everyone - Howest) was te gast bij Lieven Scheire en Kurt Beheydt in de naloop van het eerste seizoen van Team Scheire. Een interessante babbel over productontwikkeling en aangepast ontwerp voor mensen met een beperking. Meer info over Design for everyone: http://designforeveryone.howest.be/

 • Moules de Geek #30 - Team Scheire 8 Elisa en het landbouwvoertuig

  Jan 11 2019

  Bij aflevering 8 van Team Scheire hoort deze extra Moule de Geek episode. Lieven en Kurt gaan op bezoek bij Elisa om dieper in te gaan op de ontwikkeling van het landbouwvoertuig dat zij gemaakt heeft voor Bart. Een fijne babbel over het ackermann-principe, caster, camber, puntlassingen en hoe Elisa dit allemaal heeft onderzocht en toegepast in haar ontwerp.

 • Moules de Geek #29 - Team Scheire 8 De cochleairimplantaatbeschermhelm

  Dec 21 2018

  Deepak vertelt over hoe hij maker werd, en hoe hij een oplossing zocht voor Jaro, zodat die ook met zijn cochleaire implantaten onbezorgd kan sporten.

 • Moules de Geek #28 - Team Scheire 7 De Ondertitelvoorleesmachine

  Dec 12 2018

  Katrien De Graeve van Microsoft bouwt een apparaat dat ondertitels voorleest voor Wouter die geen woordbeelden kan herkennen, maar wel graag Engelstalige ondertitelde films en series wil bekijken.

 • Moules de Geek #27 - Team Scheire 6 Lynn bouwt een spraakcomputer voor Tom

  Dec 05 2018

  Tom is intelligent, sociaal en gedreven, maar heeft weinig controle over zijn spieren en stembanden. Enkel dichte vrienden en familie kunnen hem vlot verstaan. Hij wil graag zelfstandig de wereld in, en kunnen communiceren met onbekenden. Lynn Coorevits van Imec werkte samen met Voiceitt om een spraakcomputer te maken die Tom zijn spraak herkent en zijn zinnen herhaalt.

 • Moules de Geek #26 - Team Scheire 5 Ronald en Cristina

  Nov 27 2018

  Ronald geeft meer uitleg bij de fiets die hij bouwde voor Morgan, en Cristina vertelt over de gepersonaliseerde wekker voor Cato

 • Moules de Geek #25 - Team Scheire 4 Maarten Weyn over fietsveiligheid

  Nov 20 2018

 • Moules de Geek #24 - Team Scheire 3 Maria-Cristina Ciocci over haar FamilieKiosk voor het rusthuis

  Nov 13 2018

 • Moules de Geek #23 - Team Scheire 2 Ronald Van Ham en de dansrolstoel voor Pluim

  Nov 06 2018

  Ronald vertelt ons meer over het bouwproces van de dansrolstoel die hij ontwikkelde voor Pluim, en over zijn eigen bezigheden als maker/prototyper.

 • Moules de Geek #22 - Team Scheire 1, Anthony bouwt een gameconsole voor Lazlo

  Oct 30 2018

 • Moules de Geek #21 - Bitcoin en al

  Feb 06 2018

 • Moules de Geek # 20 - Michael Mosley, wetenschapsman van de BBC

  Jan 14 2018

  Interview met Michael Mosley over zijn visie op wetenschapscommunicatie, en zijn recente werk over voeding en periodiek vasten.

 • Moules de Geek #19 - Visionaire West-Vlaming in Silicon Valley.

  Apr 04 2017

  Special Guest: Jan Rabaey

 • Moules de Geek #18 - Nerdy Jaaroverzicht 2016.

  Jan 28 2017

  Het is de Moules De Geek jaaroverzicht met Lieven Scheire & Friends!  

 • Moules de Geek #17 - Stamcelonderzoek.

  Apr 14 2016

  Special Guest: Catherine Verfaillie.Lieven sprak met Catherine Verfaillie. Vlaamse arts en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze is bekend door haar werk op het gebied van stamcelonderzoek en leidt in Leuven het Stamcelinstituut.

 • Moules de Geek #16 - Het veel te late jaaroverzicht 2015.

  Mar 08 2016

  In een nieuwe aflevering zit Lieven samen met zijn vrienden om het jaar 2015 in wetenschap, fysica en andere nerderij uit de doeken te doen.

 • Moules de Geek #15 - Buffet aan psychoses.

  Dec 08 2015

  Special Guest: Hans De RuyckIn deze aflevering van Moules de Geek komt gedragstherapeut in Verhaalpunt en opleider  aan de KULeuven Hans De Ruyck langs. We bespreken het breed spectrum van psychoses en fobieën, analyseren Lieven en Xander en blijven iets te lang hangen bij katten en komkommers.

 • Moules de Geek #14 - Mierenjenever.

  Jul 20 2015

  Special Guest: Peter BerxLieven en Xander kruipen samen de struiken maar vooral een tuinhuis in met Entomoloog en maker/liefhebber van Jenever Peter Berx! Ze bespreken alles insect en jenever in deze aflevering!

 • Moules de Geek #13 - Robotband.

  Apr 07 2015

  Special Guest: Team Dare.De vaste companion podcast bij aflevering 9 van Schuur van Scheire.

 • Moules de Geek #12 - De Darmdokter.

  Apr 07 2015

  Special Guest: Bioloog - Jeroen Raes.De vaste companion podcast bij aflevering 8 van Schuur van Scheire.

 • Moules de Geek #11 - CERNstig.

  Mar 30 2015

  Special Guests: Jurgen Dhondt & Petra Mulders. Onderzoekers aan CERN. Uw vaste compagnonpodcast na een nieuwe Schuur met Lieven, Dorien en Kurt! Vandaag CERN!

 • Moules de Geek #10 - Asimo.

  Mar 24 2015

  Special Guest: Bram Vanderborght & Jo VandekerckhoveUw vaste compagnonpodcast na een nieuwe Schuur! Vandaag robopraat!

 • Moules de Geek #9 - Schacht van Scheire.

  Mar 11 2015

  Special Guests: Joachim en Jerome - Entomologen en experts in alles wandelende tak.Na de nieuwste Schuur kruipen Lieven en Xander in de loge om wat dieper te graven in de wondere wereld van entomologen en de wandelende tak.Opgepast! Er is sprake van Franse taal in deze aflevering!

 • Moules de Geek #8 - De Zee.

  Mar 07 2015

  Na een nieuwe Schuur Van Scheire zat Lieven samen met twee experts in alles Zee!

 • Moules de Geek #7 - Elektronica-blues.

  Feb 24 2015

  Special Guest: Marian Verhelst.Na de derde aflevering van Schuur Van Schuur kruipt Lieven met zijn mede-geeks in de loge om na te spreken met Marian Verhelst over micro-elektronica

 • Moules de Geek #6 - Noobz.

  Feb 18 2015

  Na de 2e aflevering van Schuur Van Scheire kropen Lieven, Xander, De Schuurvrienden en twee professoren op het vlak van gaming in Lieven zijn loge om even na te babbelen over games.Welke soort gamers zijn er?Wat zijn de positieve invloeden van games?Zijn er mensen enthousiast over Bart Van Peer zijn geluiden?Dit en meer in een nieuwe #MoulesdeGeek.

 • Moules de Geek #5 - Spaceladies.

  Feb 11 2015

  Special Guests: Nadia & Carla: De Spaceladies.Iedere aflevering van De Schuur van Scheire houden Lieven en Xander een uitgebreider gesprek met de gasten van het programma en vergezeld door de geweldige schuurvrienden Bart, Kurt en Henk.Voor de eerste aflevering moest Lieven het alleen stellen want Xander was naar radioland! Maar geen zorgen er was tijd genoeg voor een geweldige babbel over ruimtevaart.De Schuur Van Scheire, iedere woensdag op Een!

 • Moules de Geek #4 - ...back again.

  Jan 07 2015

  Special Guest: Tim Lejeune.Het vervolg op het jaaroverzicht in popcultuur en wetenschap door Lieven, Xander en Tim gaat voort in deze aflevering van Moules de Geek.Deel 1 is aflevering 139 van 'Mosselen om Half Twee.'We hebben het over:- Ice Bucket.- Wearables.- Planeten.- Maker Community.- Games.

 • Moules de Geek #3 - De eerste Luc.

  Nov 02 2014

  Special Guest: Luc van't Internet.Deze maand zijn Lieven en Xander te gast bij Luc van het internet! Hij vertelt ons over zijn interesses in puzzels, goochelarij en leert ons bij over het eerste gebruik van internet en hoe geeks en nerds mekaar vroeger vonden.

 • Moules de Geek #2 - Plant heeft dorst!

  Jul 06 2014

  Special Guest: Kurt BeheydtDeze maand in Moules de Geek komt Kurt Beheydt langs en neemt ons mee in de wondere wereld van Arduino! Daarnaast maken Lieven en Xander een hondertal vertakkingen en hebben ze het over seks bij mollen, voetbalnerds, woede bij dierenleed en kalfke Willy. https://www.adafruit.com/ Website met veel extra breakout-boards, arduino afgeleiden, handleidingen, … (en een gevaar voor uw visa-kaart) verzendingskosten rond de 15 euro, maar levering binnen de week.   https://...more

 • Moules de Geek #1 - Level 1.

  May 17 2014

  Special Guest: Wilfried Van der Elst De eerste Moules De Geek is een feit. Vanwege een technische malfunctie zijnde Lieven Scheire die zijn micro heeft afgezet halverwege zijn we een deel van de aflevering verloren waarin we uitleggen wat we gaan doen in deze podcast. In de eerste aflevering proberen Lieven en Xander het verschil tussen een geek en een nerd uit de doeken te doen en stoeft Lieven tegen zijn wil over zijn IQ. Daarna gaan we live naar Aalst waar we een interessant en hilarisch ge...more