PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Wim Berkelaar bespreekt de mooiste historische boeken, in memoriam: Peter Raedts, en het vierde en laatste deel van de serie over de dienstplicht in Het Spoor Terug.
Precies 35 jaar geleden werd de Zweedse premier Olof Palme vermoord. De wereld was in shock. Omdat de moordenaar maar niet gevonden kon worden, ontstonden de wildste theorieën. In 2020 wordt ook de vader van Signe Zeilich-Jensen beschuldigd. Ze maakte er een documentaire over.Verder: de geschiedenis van de basisbeurs met Pieter Slaman, Janice Deul over de tentoonstelling 'Voices of Fashion in het Centraal Museum, gamen als geschiedenisles met Pieter van den Heede, en de column is van Abdelkader ...more
Documentairemaker Pieter Fleury en toenmalig hoofdofficier van justitie Roelof Jan Manschot over 'de Waarheid' over de Enschedese vuurwerkramp. In Het Spoor Terug: de dienstplicht deel 3: 'Het echte van een oorlog kan je niet oefenen'.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat de mannen die opgepakt werden in de razzia's die aan de Februaristaking vooraf gingen, heel anders om het leven zijn gebracht dan altijd gedacht. Een deel van hen werd door vergassing vermoord, als proef voor latere verschrikkingen. Verder: hoe noodwetten in ons wetboek kwamen, Reggie Baay over 'Het lied van de goden' en de column van Nelleke Noordervliet.
Govert Schilling over de krater op Pluto vernoemd naar Nederlander Jan Hendrik Oort, Frank Westerman over De kosmische komedie, en in Het Spoor Terug: de dienstplicht, deel 2 'De plicht van iedere jongen'.
Vol goede bedoelingen lieten Nederlandse ouders kindjes uit Korea overkomen in de jaren 70 en 80. Maar deze roze bril bleek bedrieglijk. Anouk Eigenraam, zelf geadopteerd en auteur van Welkom in Adoptieland, vertelt waarom. Britney Spears als ritueel offer en de documentaire 'Framing Britney Spears' met Annelot Prins. Philip Dröge over zijn boek Moederstad, de 'mooiste stad die Nederland nooit gehad heeft': Jakarta. Verder: de column van Nelleke Noordervliet.
Het mysterie van apostel Jacobus' dijbeen, Nadette de Visser over 'Missie Turkije' en in Het Spoor Terug: de dienstplicht, deel 1.
Hoe Nederland het grootste xtc-land werd, Hubert Smeets over Navalny's terugkeer naar Rusland, Thijs Porck keek voor ons de Netflix-film ‘The Dig’, en de column is van Sana Valiulina.
Historische filmtips voor het IFFR met Coen van Zwol, Bart Funnekotter met historische boekentips en in Het Spoor Terug: Na de pandemie, een documentaire van Mathijs Deen.
Voormalig politiechef Ton Koenders en politiehistoricus Guus Meershoek over de polderende aanpak van de politie, Christel Don en Aeltsje Sierksma over de verhalen van afstandsmoeders, Karin Amatmoekrim over het 'ruiterlijke gebaar' van de regering voor Anton de Kom en de column van Micha Wertheim.
De column van Abdelkader Benali, Marjoleine Kars over een onbekende slavenopstand in het Nederlandse Berbice en in Het Spoor Terug een portret van Marius Monkau, zanger en presentator van Surinaamse afkomst die zelf nooit in het land van zijn vader is geweest.
Chris van der Heijden over het wantrouwen van de overheid, Piet de Blaauw over De Sobibor Tapes, Jolanda van der Lee over homoseksuele gelovigen in de 19e eeuw, en Ignaas Devisch over onze omgang met vuur
De lange geschiedenis van de Ruttedoctrine met filosoof en Investico-journalist Thomas Muntz; Willemijn Ruberg bespreekt 'Rape: From Lucretia to #metoo. Het tweede uur is deze week korter in verband met het EK Schaatsen.
James Kennedy over Trump-aanhangers en de Amerikaanse revolutie, Arthur Weststeijn ziet overeenkomsten tussen Trump en Berlusconi, Hubert Smeets over zijn biografie van Hans van Mierlo en de column van Sana Valiulina.
Tattookoning Henk Schiffmacher over zijn nieuwste boek 'Tattoo. 1730-1970' en in Het Spoor Terug deel twee over dubbelspion George Blake.
Jaap Verheul over de ontheiliging van het Capitool, Veerle Takes en Ank de Jonge over thuisbevallen, Laura Visser-Maessen over de kerk van senator Raphael Warnock en de column van John Jansen van Galen
In uur 2: hoe Nederland Amerika in 1619 hielp aan haar eerste slaven met Leendert van der Valk; de column van Nelleke Noordervliet en in Het Spoor Terug: deel 1 van ons portret van de onlangs overleden dubbelspion George Blake.
In uur 1 van OVT aandacht voor toneelstuk Gevaarlijke namen, over de genocide van Srebrenica: Alma Mustafić was 14 toen haar vader Rizo werd vermoord in de genocide van Srebrenica. Hij werkte als elektricien bij Dutchbat, maar de Nederlanders namen een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Raymond Braat was toen 19 en Dutchbatter. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord. Nu delen ze het podium in de voorstelling Gevaarlijke namen. Alma en Ray...more
Pauline Terreehorst vertelt over haar boek Het geheim van de Gucci-koffer. In Het Spoor Terug: 'Kaps Clean', de documentaire van Laura Stek over meestergoochelaar Fred Kaps en de column van Sana Valiulina.
Het was het jaar van de politiemoord op George Floyd en van de moord op de Franse leraar Samuel Paty door een moslimterrorist. En het was het jaar van de vele doden door corona, de nieuwe epidemie die ook het deel van de wereld dat zich veilig waande in schok bracht. Kortom: een jaar waarin veel mensen stierven. Vandaag houden we ons jaarlijkste in memoriam in de ether, onze eigen requiemdienst. Met onder meer aandacht voor: Shere Hite, de seksuologe van het roemruchte Hite-rapport uit 1976, Rol...more
Frank von Hebel over de wederopstanding van Kapitein Rob, de column van Micha Wertheim, Pamela Kalkman over de podcast 'Zwijg' en Het Spoor Terug over censuur onder Franco.
Historicus Gerrit Valk vergelijkt de Nederlandse omgang met de pest en corona, tien jaar Arabische lente met Laila al-Zwaini, Wim Berkelaar met de beste historische boeken van december en Fenneke Sysling over de podcast ‘Het Gemeten Zelf'.
Actie Notenkraker op muziek gezet door Bram Kortekaas en Het Spoor Terug over onze zelfhulpboekenverslaving.
Iwona Gusc over de abortusprotesten in Polen, Asis Aynan over ‘Eén erwt maakt nog geen snert’, Hieke Jippes over het waarheidsgehalte van ‘The Crown' en de column van Nelleke Noordervliet.
Bas Von Benda-Beckmann en Eva Schloss over 'Na het Achterhuis', 'Oproerkraaiers' met Sunny Bergman en Jerry Afriyie, Sarah Adams over abolitionistisch 'blackfacing' en de column van John Jansen van Galen.
OVT staat een uur lang (11.00-12.00) volledig in het teken van de geschiedenis van Indonesië. Daarover verschenen de afgelopen maand twee indrukwekkende boeken: Revolusi van David van Reybrouck en De wraak van Diponegoro van Martin Bossenbroek. Naast de beide auteurs is ook Lara Nuberg, historica van Indische afkomst van wie volgende week het boek In haar voetsporen verschijnt, te gast. Dit nog te verschijnen boek schreef ze samen met de Indonesische Lala Bohang, over een zoektocht naar een geme...more
Jeroen Olyslaegers over zijn roman ‘Wildevrouw’, Jan Luitzen over de eerste voetbalwedstrijd in Nederland en Het Spoor Terug over de vergeten dam naar Ameland.
Sanne Frequin over middeleeuwse memes, Tinneke Beeckman over ‘Machiavelli’s lef’, Sophie van Gool over de oneindige loonkloof, Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken en de column van Sana Valiulina.
Carolijn Visser en Grace Comijs over een Afro-Indische familiegeschiedenis en Het Spoor Terug over parapsychologie.
Thomas Muntz over de Nederlandse ambtenarij, Frans-Paul van der Putten over ‘De wederopstanding van China’, Thomas Huttinga over ‘Mister Europa’ Stefan Zweig, Reinier Salverda over een nieuwe bron van Multatuli en de column van Micha Wertheim.
Felix Rottenberg recenseert zijn favoriete historische IDFA-documentaires en in Het Spoor Terug: deel 2 over Montessori-onderwijs.
Jolanda van der Lee over homofobie in de schoolstrijd, Sara Polak over de vraag of Trump gratie verdient, Jan Brauer over nazischolen in Nederland, Raoul de Jong over zijn boek ‘Jaguarman’ en de column van Abdelkader Benali.
Karel Weener over zijn boek 'Steinharts biecht', Wim Berkelaar over de excuses van de Protestantse Kerk over de jodenvervolging en in Het Spoor Terug: 100 jaar Montessori-school in Nederland.
Markha Valenta over het dubieuze Amerikaanse Kiescollege, Michel van Duijnen over 'geweldsporno' in de 17e-eeuwse Republiek, Marcel Hulspas over de figuur Mohammed, Isabella Rozendaal over onze dubbelhartige relatie met dieren en de column van Nelleke Noordervliet.
Geurhistoricus Caro Verbeek over het gebruik van geur in historisch onderzoek en in de podcastserie Het Laatste Woord bespreekt Sanne Frequin de klassieker van Philippe Ariès: ‘Het uur van onze dood’.
Frankrijk-kenner Niek Pas over de aanslagen in Frankrijk, journalist Rosa van Gool en historicus Tymen Peverelli over verleden en heden van complotdenken, en Casper Thomas over de Amerikaanse verkiezingen en de rol van complotten als QAnon daarin.
Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2020? Tijdens de uitzending wordt de prijs uitgereikt aan de winnaar, nadat we eerst alle genomineerden gesproken hebben. De afgelopen weken bespraken onze vaste boekrecensenten Bart Funnekotter en Wim Berkelaar de vijf genomineerde boeken. Lees en luister het hier terug. De genomineerden zijn: Enny de Bruijn met De hoeve en het hart; Mar Oomen met Missievaders; Pieter van Os met Liever dier dan mens; Eva Vriend met Eens ging de zee hier tekeer; Angelie Se...more
Henny Huisman en Marijn Frank over 'Een programma over de jaren 90', Daniela Hooghiemstra over de videoboodschap van de koning en het koningshuis, historische boeken met Wim Berkelaar, de column van Sana Valiulina en live muziek van Lucky Fonz III.
Conservator Brigitte de Kok over de tentoonstelling in Kamp Vught, Suzanne Liem over haar fotoreportage met KNIL-veteranen in Museum Bronbeek, Emiel Hakkenes over zijn boek ‘Gas’, Wim Berkelaar recenseert ‘De kolonieman’, live muziek is er van Jimi Bellmartin en de column is van Micha Wertheim.
Historicus Wim Manahutu en voormalig bewoonster Ietje Van Capelle Tuapattinaya praten over het Molukse woonoord Lunetten, cultuurhistoricus Joep Leerssen bespreekt onze ‘volksaard’ in tijden van corona en Jimi Bellmartin zingt een nummer live.
Pieter Paul Pothoven maakte een aantal kunstwerken in het Stedelijk Museum over actiegroep RaRa. Hij vertelt over zijn gesprekken met de tot op heden onbekende activisten. Verder: Luuk Bouwman over zijn docu ‘Allen Tegen Allen’, Jaap Robben over het Grenslandmuseum, Wim Berkelaar recenseert een van de Libris-nominaties en Lotte Jensen over ‘Napoleons Nalatenschap’.
Moeten we na het rapport van de Raad van Cultuur al onze roofkunst teruggeven? We praten erover met journalist Femke van Zeijl. Verder: Amerikanist Sara Polak over zieke presidenten, Claudia Müller over opgroeien in de DDR, Ingrid de Zwarte over de bundel van de Wageningen Universiteit ’10 miljard monden’ en de column van Abdelkader Benali.
Vanuit het Zeeuws Archief in Middelburg: Willem van der Ham vertelt over Deltaplan-pionier Johan van Veen; oud-directeur van Artis Maarten Frankenhuis over hoe de Kaapse leeuw in het wapen van Oranje en Naturalis terecht kwam; Zeeuws Archief-archivaris Ad Tramper laat een klein briefje uit het archief zien; de historische kinderboekenweek met Elisabeth Mollema, die 'De reis van Sofie Grossman' schreef over een scheepsramp in 1913; Jan Teertstra speelt 'Aan het eind van de liefde'; de column van ...more
Vanuit het Zeeuws Archief in Middelburg: bijzonder archiefmateriaal over de rol van Middelburg en Zeeland in de zogeheten trans-Atlantische slavenhandel. Een gesprek met Hannie Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief, Gerhard de Kok, schrijver van het boek 'Walcherse ketens', en Ferdinand Ralf, initiatiefnemer voor het slavernijmonument in Middelburg. Verder in OVT: de Puch blijft ‘net als vroegâh’ in Den Haag met auteur van 'Puchfeest' Esther Langendam; Ad Tramper van het Zeeuws Archief...more
Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum: Paulien Cornelisse vertelt over het verhaal dat ze schreef over de geschiedenissen van de kers in de Betuwe en Japan. Verder: Jan Brokken over zijn boek ‘Het eiland van Jean Rhys’, live muziek van Spinvis, historische boeken met Bart Funnekotter, Hans Piena over een bijzonder voorwerp uit het museum, en de column van John Jansen van Galen.
Vanuit het Nederlands Openluchtmuseum: Abdelkader geeft toelichting bij zijn essay voor de Maand van de Geschiedenis. Verder: Rina Knoeff over de groeiende coronawoede, live muziek van Spinvis, Wim en Bart recenseren twee Libris-nominaties en Sanne Frequin over de tentoonstelling ‘Body Language’.
Hans de Boer maakt de nominaties voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 bekend. Verder: Maria Farag en haar moeder over de familiegeschiedenis 'Het huis van mijn moeder' en in Het Spoor Terug: De Spoetnik-kijker, een persoonlijke geschiedenis over mysterieuze telegrammen.
Dick van den Heuvel komt vertellen over zijn toneelstuk 'Orson Welles' War of the Worlds', over het meest legendarische hoorspel aller tijden. Verder: Maarten Prak over de heruitgave van zijn 'Nederlands Gouden Eeuw', Reber Dosky over zijn prijswinnende documentaire 'Sidik en de panter' en Marlou Schrover over de geschiedenis van vluchtelingenkampen. De column is van Nelleke Noordervliet.
Caroline Waerzeggers over een online tool voor spijkerschrift en Abdelkader Benali over ‘La Florida’ van Leila Lalami. De column is van Micha Wertheim. In het Spoor Terug: Doel, een Vlaamse thriller aan De Schelde in het 2e uur van OVT op 13 september 2020.
Hubert Smeets en Diana Ozon over de film White Riot: muzikanten tegen racisme in het Engeland van de jaren 70. Verder: Merlijn Schoonenboom over het curieuze allegaartje van demonstranten in Berlijn en twee (ex-)bewoners over krakersparadijs Tetterode, in het 1e uur van OVT op 13 september 2020.
Philipp Blom en Geert Mak over een halfjaar corona, aan de hand van hun boeken 'Een epiloog bij Grote Verwachtingen' en 'Het grote wereldtoneel'.Verder:de column van Abdelkader Benali; het einde van de nertsenfokkerij in Nederland met Dirk-Jan Verdonk; Lizzy van Leeuwen over de door haar geschreven biografie Indra. Een Wajanglevenin het eerste uur van OVT op 6 september 2020.
“De menselijke natuur toont zich ten tijde van een ramp als veerkrachtig, vindingrijk, gul, empathisch en dapper.” Dat schreef de Amerikaanse schrijver Rebecca Solnit in A Paradise built in Hell. Dit boek over de mens-in-crisis bespreken we met directeur van Urgenda Marjan Minnesma en onze vaste gast Thomas Muntz, filosoof. Verder: historica Anna Tijsseling over de film Misbehaviour, die het verhaal van de roemruchte Miss World-verkiezing van 1970 vertelt.
Vakantieman Valika Smeulders geeft een geheime reistip naar Curaçao en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #6.
Trumpsupporter-evangelist Jerry Falwell jr in diskrediet en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Eichmann in Jerusalem' van Hanna Arendt met mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Raphael Hunsucker geeft een geheime reistip naar Tunesië en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #5.
Het boek Waddenwolf en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Is dit een mens' van Primo Levi met schrijver Arnon Grunberg en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Marijke Gnade geeft een geheime reistip naar Italie en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #4, de huisvrouw
De prijs voor de Indonesische onafhankelijkheid en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Het onbehagen in de cultuur' van Sigmund Freud met Bert Keizer en filosoof Thomas Muntz.
Een nagesprek met Maartje Duin en Peggy Bouva, makers van de serie De plantage van onze voorouders en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #3.
Actueel onderwerp en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Descent of Man' van Darwin met Frans de Waal en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Ernst van den Hemel geeft een geheime reistip naar Kentucky, Verenigde Staten en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #2.
Oost-Europese turncultuur en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'The Wealth of Nations' van Adam Smith met hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Pieter van Os geeft een geheime reistip naar Albanië en in Het Spoor Terug: 75 jaar na de bevrijding #1: de stand van zaken na de roes.
De Spookspelen van Tokyo 1940, in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Levathian' van Thomas Hobbes met Beatrice de Graaf en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Suze Zijlstra geeft een geheime reistip naar Indonesië en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 8.
Arthur Weststeijn over de reputatie van Italië en in de zomerserie De ware aard onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé deze week het boek 'Belijdenissen' van Augustinus met schrijver en bekeerling Stephan Sanders en filosoof Thomas Muntz.
Vakantieman Astrid Sy geeft een geheime reistip naar het Mar Markis klooster in Syrië en in Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 7.
Als we het over racisme hebben, moeten we praten over de wortels ervan: het koloniale verleden. Daarom praten we met de pionier in Nederlands slavernijonderzoek Humphrey Lamur, socioloog Zawdie Sandvliet en zijn student Tenisha Nahar en historica Lara Nuberg.
Misha Melita en Marjolein Koster over hun nieuwe Srebrenica-podcast en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 6.
Karwan Fatah-Black over de politieke huiverigheid tegenover excuses voor de slavernij, Anne Doedens over zijn boek 'Strandroof', het verhaal van Roy Cohh en jurist Bastiaan Rijpkema over het aankomende verbod op politieke partijen.
Waarom is 'het Oranjegevoel' onderdeel geworden van de Canon, een Russische oorlogskathedraal, Stefan van de Poel over zijn eerbetoon aan Groenlinks-grondlegger Herman Verbeek en de column is van Nelleke Noordervliet.
Veteraan Klaas Schuitemaker en Korea-kenner Casper van de Veen over 70 jaar Korea-oorlog en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 5.
Ernst van den Hemel over de ontheiliging van de kermiskerk in Lievelde, Q&A met Maartje Duin en Peggy Bouva over het plantage-project en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 4.
Lotte Jensen over de totstandkoming van het beeld van Jan Pieterszoon Coen in de 19e eeuw, historicus Hans Goedkoop over de wandaden van JP Coen op de Banda-eilanden, Frank Westerman en Srebrenica-overlevende Alma Mustafic over het boek 'De tolk van Srebrenica' van Hasan Nuhanovic en de column is van Micha Wertheim.
Maarten van Buren en Martine Gosselink over Proust en zijn liefde voor 'gezicht op Delft' van Vermeer en in Het Spoor Terug: De plantage van onze voorouders - deel 3.
Waar komt de term 'institutioneel racisme' vandaan met Zihni Özdil, Tessa Leuwsha over haar nieuwe boek 'Plantage Wildlust', Nadia Nsayi over Leopold II en de anti-racistische beeldenstorm, de opgeloste moord op Olof Palme en de column is van Abdelkader Benali.
Socioloog Jaap Timmer over politiegeweld in Amerika, Arthur van den Boogaard over het sprookje van Lance Armstrong, Wim Daniëls over zijn nieuwe boek 'De zomer van 1945' en de 100e verjaardag van het Verdrag van Trianon.
Markha Valenta over Martin Luther King en zijn beroemde quote 'riots are the language of the unheard' en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 2
Maartje Duin licht de totstandkoming van haar podcastserie 'De plantage van onze voorouders' toe. Tevens uitgezonden in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 1.
Filosoof en schrijver Eva Meijer over het boek 'Vogels als huisgenoten' van de vergeten Britse schrijfster Len Howard, historische boeken met Wim Berkelaar, Renée Römkens over de geschiedenis van geweld tegen vrouwen, Erwin Mortier over zijn nieuwe boek 'De onbevlekte', de column is van Nelleke Noordervliet, Maartje Duin over haar nieuwe podcastserie 'De plantage van onze voorouders' en in Het Spoor Terug: de plantage van onze voorouders - deel 1.
Janna Coomans over lessen uit de middeleeuwen voor de post-corona stad, Remco Breuker over het boek 'Hoe je Kim Jong-Un wordt' van Jung Pak, de geschiedenis van de WHO, Leon Hanssen over zijn boek 'Handboek voor de Vagebond' en de column is van Abdelkader Benali.
De bijzondere reis van een gestolen kleitablet, Arnold van Bruggen over de bevrijding van Texel en in Het Spoor Terug: Een suikeroom in Ethiopië - deel 2.
Cultuurhistoricus Jan Hein Furnée over Nederland vakantieland, Tialda Hoogeveen over haar nieuwe boek 'De geur van hooi', 75 jaar Stichting van de Arbeid, Dirk Verhofstadt over Thomas Paine en zijn 'Rights of Man' en de column is van Micha Wertheim.
Jaap Scholten over zijn nieuwe boek 'Suikerbastaard', wat heeft de CIA met het nummer Wind of Change van The Scorpions te maken en in Het Spoor Terug: Een suikeroom in Ethiopië - deel 1.
De geschiedenis van het basisinkomen, Conny Braam over haar nieuwe boek 'Wij zijn de wrekers over dit alles', taalhistoricus Ewoud Sanders over de achtergrond van de term 'wegkijken', Dolf Broekhuizen over openluchtscholen de column is van John Jansen van Galen.
Bart Funnekotter over het boek '8 dagen in mei' van Volker Ullrich en in Het Spoor Terug: Operatie Onthechting - deel 2
Een eerbetoon aan Alexander Münninghoff met Nelleke Noordervliet en in Het Spoor Terug: Operatie Onthechting, deel 1
Historicus René Kok over 75 jaar NIOD, Julie-Marthe Cohen over het Requiem van Theresienstadt, de klassieker Plagues & Peoples en de column is van Sana Valiulina.
Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx en lector duurzame luchtvaart Paul Peeters over het blauwe hart van Nederland: KLM, het thuiswerken als toekomstvisioen, Anneke Ribberink over vrouwelijk leiderschap in crisistijd en historische boeken met Wim Berkelaar.
Fundamentalismekenner Ernst van den Hemel over hoe de corona-crisis wordt aangegrepen als eindtijd beweging en in Het Spoor Terug: Hilary Mantel.
Gerwin Smit en Amito Haarhuis over het nieuwe leven van een 60 jaar oud beademingsapparaat, Marita Mathijsen over 19e eeuwse bekommernispoëzie, de geschiedenis van de gebarentaal, de zin van een oorlogseconomie en de column is van Abdelkader Benali.
Markha Valenta over 50 jaar Earth day en in Het Spoor Terug: Het grote kinderspel.
De geschiedenis van zoönosen, Nadia de Vries en Benjamin Moser over het belangrijke boek 'Ziekte als metafoor' van Susan Sontag, Jorrit Steehouwer over een Marshallplan voor Zuid-Europa en de column is van Nelleke Noordervliet.
'The Bern' geeft zich gewonnen, 'De shockdoctrine' van Naomi Klein met Bas van Bavel en Esther-Mirjam Sent, Dik van der Meulen over biografie 'Dr. Hendrik Muller' en social distancing in de 19e eeuw.
Ilja Leonard Pfeijffer over de botte houding van Nederland tegenover Zuid-Europa, de greep van Big Pharma, Ernst van den Hemel over zijn nieuwe boek 'Passie voor de Passie', Henk te Velde over de speech van Rutte en de column is van Sana Valiulina.
Van 'we are the world' tot 'zon', en in Het Spoor Terug: Apostelkind.
De column van John Jansen van Galen, historische boeken met Bart Funnekotter en in Het Spoor Terug: de laatste pokkenepidemie.
Cuba geneest de wereld met Paul Jonas, Marije Martijn over de filosofie van Epictetus, Ewald Engelen over een aankomende corona-crisis en Leo van Bergen over Semmelweis, de ontdekker van het handen wassen.
Te gast zijn historici Sanne Frequin en Janna Coomans over de middeleeuwse pest; Arthur Weststeijn over hét quarantaineboek Decamerone van Bocaccio; Abdelkader Benali over de pestkroniek van Daniel Defoe en de column is van Nelleke Noordervliet.
Remco Raben en Lara Nuberg over excuses aan Indonesië, wat leerde Taiwan van het SARS-virus, Dino's in het Teylers Museum, de column van Abdelkader Benali en Jeroen Windmeijer over zijn boek 'Het Isisgeheim'.