PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Postcast

In Postcast gaan Elise Doll en zangeres Kim Pendjol in gesprek met wisselende gasten over brieven over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring.

Afleveringen

 • Afl.8 Ontzwijgen.

  Mar 17 2022

  In de laatste aflevering van Postcast kijken we terug op de theatertour van Rumah Saya (Mijn Thuis). We gaan in gesprek met de spelers Lienke Iburg en Kim Naomi Pendjol, de vader van Lienke, Larry Iburg, de moeder van Kim, Maartje Pendjol – Michiels en de vader van Elise Doll, Ed Doll. We staan stil bij wat dit project voor ons heeft betekend en gaan in op het belang van vertellen, het doorgeven van onze geschiedenis.

 • Afl.7 Liefde in tijden van oorlog

  Sep 24 2021

  In deze zevende aflevering van Postcast gaan wij in gesprek met Rob Sipkens, zoon van een Indische moeder en Japanse vader. Een gesprek over liefde in tijden van oorlog, schaamte, familiegeheimen en de zoektocht naar je identiteit.

 • Afl.6 Gevangenschap

  Aug 06 2021

  In aflevering zes van Postcast gaan we in gesprek met André Schram en Jan Verstraaten over het Japanse kampverleden van hun vaders, de onderdrukking en vernedering en de gevolgen van het stilzwijgen op hun leven en dat van hun (klein)kinderen.

 • Afl.5 Macht en Verandering

  Jul 20 2021

  In aflevering vijf van Postcast gaan we in gesprek met Joty ter Kulve (94) en historicus Frederik Erens over de beslissingen van machthebbers met betrekking tot het voormalig Nederlands-Indië. Daarbij speelt de vraag of zij zich bewust waren van de toekomst en de gevolgen van hun keuzes voor de bevolking.

 • Afl.4 Strijd

  Jul 06 2021

  In deze vierde aflevering van Postcast vertelt Ralph Kneefel over de geschiedenis van zijn familie. Oom Henri staat daarbij centraal, zijn carrière bij het KNIL, zijn verzet en krijgsgevangenschap. Kim sluit af met een lied over erkenning, dat waar Ralph zich voor inzet.

 • Afl.3 Solidariteit en Samenwerking

  Oct 24 2020

  In deze derde aflevering van Postcast gaan wij, Elise en Nikki, op zoek naar solidariteit met muziek van Kim Pendjol. We praten met Hans Versnel over hoe zijn ouders, gewone mensen, de oorlog hebben overleefd en elkaar weer hebben gevonden door solidariteit en samenwerking.

 • Afl.2 Japanse zeetransporten

  Sep 12 2020

  In de tweede aflevering van Postcast gaan Elise en Nikki op zoek naar verhalen over het leven van krijgsgevangenen op Japanse Helleschepen. Ze spreken met Kees Maaswinkel en Yvon Muskita over helse reizen naar helse eindbestemmingen. Inzichten in wat was, de geschiedenis van (voor)ouders, maken emoties los. Overleven in de hel, een combinatie van geluk en de kunst je gedachten te verplaatsen naar een andere wereld. De kracht van hoop maakt dat ‘de geest overwint’.

 • Afl.1 Herdenken

  Aug 14 2020

  Tijdens deze eerste aflevering van Postcast gaan Elise en Silas, 75 jaar na de capitulatie van Japan, in het museum Sophiahof in gesprek over de betekenis van herdenken met Silfraire Delhaye en Ron Habiboe. Het gesprek, de persoonlijke brieven aan Silfraire en het bijzondere, op band ingesproken, bericht van de grootvader van Ron laten zien hoe complex deze tijd was. De behoefte aan erkenning is groot. Erkenning voor het leed van velen, ieder met een eigen verhaal en context, vraagt dat we naar ...more