PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Tussen de bananenplant en de groot afgedrukte foto van Brazilië waant Sinans Atlas zich vandaag al in het Zuid-Amerikaanse land dat in deze aflevering besproken wordt. De daadwerkelijke locatie van deze opname is wat minder exotisch: Sinan is op bezoek bij Stijntje Blankendaal die momenteel in Zwolle woont. Zij is docent aan het Windesheim in die stad, maar woonde ook jarenlang in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Ze werd er verliefd op het land en op een man, en neemt in dit half uurtje u en Sina...more
Sinans Atlas reist verder! Dit weekend neemt deze podcast u mee naar een oud land dat het thuis is van 'The Big Five' en de Kilimanjaro: Tanzania. Onze gids in dat land is Marten de Boer, hij werkte jarenlang voor verschillende organisaties in dat land. Hij liet er een onuitwisbare indruk achter, al is het alleen maar omdat hij er een varen ontdekte die naar hem is vernoemd.
Journalist Fons de Poel werd in Israël verliefd op een meisje, maar ook op het land zelf. Jaren later voelt hij die liefde nog steeds, ook al kan hij zich soms ergeren aan het land. In een gesprek van een half uur neemt Fons Sinan en jou mee met verschillende avonturen die hij in dat land beleefd heeft.
Arita Baaijens is officieel ontdekkingsreiziger! In deze aflevering vragen zij en Sinan zich af of Sinan dat ook zou kunnen worden. Dat laat wellicht nog even op zich wachten, maar Arita neemt Sinan en jou wel alvast mee naar Papoea Nieuw-Guinea. Het eiland ligt boven Australië en Arita verbleef een aanzienlijke tijd midden in het tropische bos bij een inheemse stam. Ze leerde er met een volledig nieuwe blik naar de wereld kijken, die ze in deze aflevering graag met Sinan en jou als luisteraar d...more
Nu 2020 bijna achter ons ligt, blikt Sinan terug op de meest mooie, bijzondere en ontroerende verhalen uit de afleveringen uit 2020.
Nu kerst voor de deur staat, reist Sinans Atlas de Kerstman achterna naar Finland. Dat is het land waar voetbaltrainer Job Dragtsma ook een kleine tien jaar heeft gewoond. Als coach van Inter Turku maakte hij het land mee vanuit de top van het Finse voetbal. Hij kreeg de complete ervaring met tochten door de Finse archipel, niet zulk bijzonder eten en natuurlijk een sauna in zijn appartement!
Iedere week gidst een gast jou en Sinan door een buitenland, ver weg of dichtbij. In het geval van Liz de Kort doet ze dat voor de tweede keer; want twee jaar gidste ze Sinan mee door Colombia tijdens de opnames van 'Wie is de Mol?' Nu reizen er even niet in zit maken ze tijdens een gesprek van een half uurtje een virtuele reis naar het Latijs-Amerikaanse land vol passie, voetbal, en volgens Sinan niet zulk lekker eten...
Dolf Jansen is caberetier en bovenal verhalenverteller: "en dat vertellen van verhalen is meer Iers dan Overijssels", denkt hij al zelf. In deze aflevering schuift hij aan om over deze roots en land aan de rand van Europa te vertellen. En ze ontdekken ook nog een nieuwe voetbalclub, waar Dolf direct een shirtje van gaat kopen!
Ver weg in Zuid-Oost Azië ligt het land Myanmar, het voormalige Birma. Journalist Minka Nijhuis ontvangt Sinan bij haar thuis om te praten over haar eigen ervaringen in dat land, waar ze zelfs met de president een kort lijntje heeft. Ze komt er al jaren, nadat ze als jonge journalist midden in de jungle in een provisorisch commandocentrum terecht kwam, en dat levert bijzondere verhalen op...
Ga er maar aan staan; helemaal van Nederland naar Tokyo rijden! Dirk Jan Roeleven en Hester van der Vliet deden het, in hun oude Subaru. Onderweg deden ze allerlei verschillende landen aan, waaronder Kazachstan. Sinan zoekt hen op bij hun uitgeverij - want ze hebben er een boek over geschreven - om een land er uit te pikken: Kazachstan! Dat levert bijzondere verhalen op.... Meer lezen over de reis van Dirk Jan en Hester? Hun boek 'de laatste reis van de boswachter' ligt in de boekwinkel!
Voorlopig kan je als Nederlander niet veel buitenlandse reizen maken en dus blijft ook Sinans Atlas deze week in het binnenland. Gelukkig hebben we daar een hele goede gids voor: de voorzitter van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi, neemt ons mee naar de Waddeneilanden! De eilanden zijn het grootste getijdengebied en ons enige Unesco Natuurwerelderfgoed. Daarnaast zijn de eilanden het thuis van veel bijzondere dieren, en herbergt het allerlei speciale herinneringen voor Lutz!
Vanwege de verkiezingsuitslag in Amerika is er dit weekend geen aflevering van Sinans Atlas uitgezonden. In plaats daarvan kunt u hier naar de gedichten luisteren die in de eerste zeventien afleveringen als afsluiting van de afleveringen hebben gediend.
Deze week wel een heel bijzondere gast in Sinans Atlas: de bloedbroeder van Sinan zelf komt langs om te vertellen hoe hij de reis van Sinan en hemzelf naar Armenië heeft beleefd. Het is een land dat nu in conflict is verwikkeld met Azerbeidzjan, maar voor Ara vooral het thuis is van herinneringen die hij zijn leven lang zal blijven koesteren.
Waar dit programma vorige week het land van de Nijl aandeed, reist Sinan nu virtueel af naar de bron van de Nijl: Oeganda. Journalist Rik Delhaas maakte er de meest bijzondere verhalen mee en is daarom de 'gids' door dit centraal-Afrikaanse land. Samen met Sinan vertelt hij in een half uur over de bijzondere ontmoetingen, vogels, en over een wel heel bijzondere kerstviering in een Ugandese gevangenis.
Piramides, de Sfinx, de Nijl, deze week reist Sinans Atlas af naar Egypte! Onze gids voor dit decennia-oude land is journalist en documentairemaker Bo Hanna, die zijn roots in dit land heeft liggen, maar ze er niet vond. Samen met Sinan spreekt hij over de vele kleuren, geuren, en schaduwzijden die het land heeft.
Met Hans Jaap Melissen samen zou Sinan nog 84 afleveringen meer kunnen maken; laten ze eerst maar eens beginnen met Haïti. De oorlogsverslaggever vertelt bij Sinan aan tafel over de verschillende bijzondere reizen die hij heeft gemaakt, maar ook over de vele avonturen die hij in het straatarme Haïti meemaakte. Zoals die ene keer toen hij met Desmond Tutu op een hotelkamer strandde.
Deze week geen land, maar een 'autonome regio' die centraal staat in Sinans Atlas: Tibet. Tineke Ceelen woonde er in de jaren negentig drie jaren, aan de voet van het paleis van de Dalai Lama. Samen met Sinan praat ze over de verchinesering van het land, een ontmoeting met de Dalai Lama, en over heel smerige thee. En ze heeft ook nog een muziekinstrument mee!
In deze aflevering neemt Giselle Schellekens ons mee naar Burundi en Rwanda. Namens stichting Spark verbleef Giselle daar tot februari van dit jaar. Helemaal onbekend was het oosten van Afrika niet voor Giselle, want ze is in Oost-Afrika geboren en opgegroeid. Toch wist ze niet wat ze zag toen ze voor het eerst in Burundi aankwam. In een mooi gesprek van een half uur passeert van alles uit het land de revue, van zwarte magie en een bijzondere ontmoeting op het vliegveld, tot voetballen met de pr...more
Marcel van der Steen woonde en werkte als journalist in verschillende regio's en landen, maar nergens voelde hij zo sterk een klik met het land als in Bosnië en Herzegovina. Aan Sinan vertelt hij over dit land op de Balkan. Een gesprek van een half uur over het oorlogstrauma van het land, zijn bezoeken over Srebrenica, maar er is ook ruimte voor luchtigheid; zoals die ene keer dat hij de stoel van een priester bestelde op de Bosnische versie van marktplaats.
Deze week is Melissa Drost te gast bij Sinan; ze neemt ons mee naar Japan. Een land dat deze zomer in de spotlights had moeten staan vanwege de Olympische Spelen. Deze week gaven de Japanse autoriteiten al aan dat deze volgend jaar sowieso door moeten gaan; het is een erekwestie. Samen met Melissa spreekt Sinan over deze Japanse inborst, maar ook over familie uit een vorig leven en over een wel heel bijzondere verkoopautomaat....
Hij vond Australië in eerste instantie maar niks, maar bleef toch geïnteresseerd in het land. Nu, jaren later, hangt de werkkamer van de algemeen directeur van de NOS vol met foto's en kunst uit het immense land aan de andere kant van de wereld. In gesprek met Sinan verhaalt hij over de prachtige natuur, de enorme hoeveelheid kangoeroes, en hij neemt muziek mee!
In Sinans Atlas staat ieder weekend een land centraal, dichtbij of ver weg. Voor deze aflevering reist Sinan af naar Zoetermeer, waar hij Anil Kumar spreekt over het land van zijn vader: India. Samen met Anil spreekt hij over dit bijzondere land met een oude beschaving en de heren vragen zich af hoe hoog de bruidsschat zou zijn als Sinan een Indiase bruidegom zou zijn.
In 1986 vertrok de Afghaanse Qader Shafiq naar Oekraïne om daar te studeren. Het was de tijd van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het land maakte een grote verandering door. Vandaag woont Qader in Nijmegen, hij werd zelfs Nijmegenaar van het jaar! Sinan zoekt hem op en praat met hem over het land, de Krim en zelfgestookte wodka.
In deze podcast gidst een gast ons wekelijks door een land waar hij of zij een passie voor heeft. De gast van deze week neemt dat wel heel letterlijk; Peter Schouten is onder andere fietsgids in het prachtige Buenos Aires. Samen met Sinan praat hij over zijn leven in die stad, de clubkleuren van Boca Juniors, en hij brengt ook nog muziek mee!
Koreadeskundige en historicus van de Universiteit Leiden Remco Breuker komt - normaalgesproken - wel vier keer per jaar in Zuid-Korea, en heeft er ook zes jaar gewoond. Het is het land van K-pop, een enorme hoofdstad, maar ook van een cultuur waarin jongeren gebukt gaan onder een enorme prestatiedruk. Over dit verre land en interessante cultuur hebben Sinan en Remco een interessant gesprek.
Het land Zimbabwe wordt vaak geassocieerd met de bloedige burgeroorlog en Robert Mugabe, maar Job van der Zon heeft veel andere associaties met het land in het zuiden van Afrika. Hij woonde anderhalf jaar lang in een township, waar hij kwetsbare kinderen hielp. Samen met Sinan praat hij over het leven in de township, de demonstraties die op dit moment plaats vinden, en over een slap handje van Mugabe.
Iva Bicanic is traumapsycholoog, maar heeft nu een sabbatical om een reisdocumentaire te maken over de zeven landen van voormalig Joegoslavië. En zoals haar achternaam al doet vermoeden, heeft ze haar roots ook daar liggen: In Kroatië om precies te zijn. In deze aflevering neemt ze jou en Sinan mee naar het land van lange wegen langs de zee, maar ook waar de wonden van de oorlog nog maar langzaam helen.
Fascinerend vond de kleine Angelo het; op een armlengte afstand staan van de plaats waar Julius Caesar ooit was vermoord. Het was het begin van een fascinatie voor Italië die tientallen jaren later nooit is overgegaan. Nu woont hij al bijna 19 jaar in het land en werkt hij er als correspondent. Samen met Sinan praat hij over de mooiste plekjes, koffiebarretjes en Noormannen op Sicilië.
In deze aflevering neemt Marcel Kocare Sinan en jou mee naar Iran; het land waar hij op de ambassade werkzaam was. Vanuit zijn huis vol met Iraanse meubels en schilderijen gidst hij ons door het land. Zo komt het gesprek op het strenge regime in het land, de bijzondere steden, en de dag dat de Nederlandse ambassade in brand stond...
Normaal gesproken woont en werkt Aad van der Maas in de hoofdstad van Albanië: Tirana. Vandaag woont hij in Waddinxveen, waar hij met Sinan in gesprek gaat over dit land op de Balkan. Vanuit Aads theologische achtergrond gaat hij met Sinan in gesprek over de verschillende religies in het land, het leven in Tirana, en vragen ze zich af of ze in een Albanese kernbunker zouden kunnen wonen...
In deze episode van Sinans Atlas wordt een nieuw continent aangeboord: Zuid-Amerika, en dan in het bijzonder Chili. Onze gast en gids door de regio is Nejifi Ramirez, nieuwslezer en journaliste. Haar vader is Chileen, haar moeder Ecuadoriaans. In een gezellig gesprek blijkt dat er onenigheid tussen Peru en Chili is over een bijzondere druif, en Sinan heeft zelfs in oorlogsgebied beter gegeten dan in Colombia.
Doodmoe was Bas van Teylingen, fysiek en mentaal op. Na tien jaar met een burn-out te hebben rondgelopen, kón hij gewoon niet meer. Een levensveranderende reis naar Marnes, een klein dorpje bij de Costa Blanca, zorgde dat hij er weer bovenop kwam. Dit bijzondere verhaal, samen met anekdotes van het even zo bijzondere Ibiza, vertelt hij aan Sinan Can in deze derde aflevering van Sinans Atlas.
In deze aflevering neemt culinair schrijver en tv-kok Nadia Zerouali ons mee naar Libanon. Hoewel Libanon vier keer kleiner is dan Nederland, kent het land veel variatie in landschap, religie en natuurlijk de keuken. Maar ook kent dit land veel moeilijkheden zoals de enorme Syrische vluchtelingenstroom en grote inflatie en voedselschaarste. In deze aflevering passeert dit alles binnen een half uur de revue.
In de allereerste aflevering van Sinans Atlas is zanger Frank Boeijen te gast. Je kan hem kennen van zijn lofzang op het Nijmeegse Kronenburgerpark, maar hij heeft ook zijn hart verloren aan Indonesië. Bij Sinan aan de keukentafel vertelt hij over zijn reizen in het land, bijzondere ontmoetingen in het land en nog veel meer. Heb jij ook je hart verloren aan een land en wil je dit graag aan Sinan vertellen? Neem contact op met de redactie via [email protected]
Sinan Can belicht in een persoonlijk gesprek onbekende aspecten van een buitenland dat in het nieuws is. Abonneer je nu.