PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sound of Science

Wetenschapsfanaat Lieven Scheire gaat één op één het gesprek aan met een onderzoeker. Elke keer een ander onderwerp, maar altijd boeiend, prikkelend en met humor.

Afleveringen

 • Sound of Science #36: Nienke Bakx

  Sep 16 2022

  Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen in de zorg. Grote uitdagingen daarbij zijn het verkrijgen van geschikte data en het creëren van draagvlak onder medische professionals. Nienke Bakx, die onlangs haar opleiding EngD Qualified Medical Engineer afrondde met een cum laude, nam beide uitdagingen met veel enthousiasme aan.

 • Sound of Science #35: Margriet van der Heijden

  Aug 25 2022

  Wetenschapscommunicatie is nu te vaak een kakofonie van geluid, constateert Margriet van der Heijden, wetenschapsjournalist en hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e. In deze aflevering gaat ze met Lieven Scheire in gesprek over haar ideeën voor effectievere wetenschapscommunicatie, hun gedeelde passie voor natuurkunde en waarom mensen (niet) vertrouwen op de wetenschap.

 • Sound of Science #34: Bart Somers

  Aug 04 2022

  De verbrandingsmotor, veel mensen associëren hem met dieselwalmen, oude industrie en de uitstoot van CO2. Ten onrechte, vindt Bart Somers. Hij legt uit waarom de verbrandingsmotor wel degelijk toekomst heeft. En hij vertelt waarom afgedankt fritesvet een ware goudmijn kan worden in België. Iets waar gastheer Lieven Scheire wel oren naar heeft.

 • Sound of Science #33: Fons van der Sommen

  Jul 26 2022

  Het succes van kunstmatige intelligentie in de gezondheidsdzorg valt of staat met het vertrouwen van de artsen die deze technologie gebruiken. In deze aflevering praat Fons van der Sommen over hoe hij slimme algoritmen ontwikkelt om vroegtijdig kanker op te sporen. Daarbij is de gebruikservaring van de artsen onmisbaar, zegt hij. “Het is niet AI versus de mens, maar AI én de mens. Ze ondersteunen en versterken elkaar”.

 • Sound of Science #32: Evangelia Demerouti

  Dec 17 2021

  Nu Nederland opnieuw in een (gedeeltelijke) lockdown zit, werken veel mensen weer thuis. Stress, eenzaamheid en soms zelfs burn-outs liggen op de loer. Volgens Evangelia Demerouti, hoogleraar bij de vakgroep Human Performance Management van de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences, blijft thuiswerken, ook na bijna twee jaar, een uitdaging. Hoe blijf je gemotiveerd, en hoe combineer je het beste werk en privé?

 • Sound of Science #31: Dirk van Meer

  Nov 29 2021

  Toen Dirk van Meer vijf jaar geleden Chemical Engineering ging studeren, wist hij meteen dat hij niet al zijn tijd wilde doorbrengen in de collegebanken. In plaats daarvan richtte hij in 2018 samen met twee vrienden studententeam Core op. Missie: het mogelijk maken van de circulaire economie. In deze podcast praat de kersverse alumnus met veel enthousiasme over Core, het belang van samenwerking met de industrie, en over de rol van autisme in zijn leven.

 • Sound of Science #30: Miguel Bruns

  Nov 15 2021

  Onze wereld is steeds meer een digitale wereld. Dat is handig, maar het kan ook doorschieten. Industrial Design-onderzoeker Miguel Bruns ziet een belangrijke rol voor ontwerpers om de verstoorde balans tussen mensen en systemen te herstellen. Presentator Lieven Scheire met hem over de kracht van tactiel design; van de home-knop van de iPhone tot eetbare robots en transformerende pasta.

 • Sound of Science #29: Heleen de Coninck en Clara Rabelo Caiafa Pereira

  Oct 28 2021

  Aan de vooravond van de belangrijke klimaattop in Glasgow sprak Lieven Scheire met hoogleraar Heleen de Coninck en promovenda Clara Rabelo Caiafa Pereira, klimaat- en innovatie-onderzoekers aan de TU/e. Over een eerlijke verdeling van de klimaatlast tussen noord en zuid, over het belang van draagvlak onder burgers, over de kostbare jaren die de politiek heeft verspild door noodzakelijke hervormingen telkens maar weer voor zich uit te schuiven, en over de hoopvolle tekenen dat de wereld nu toch b...more

 • Sound of Science #28: Ruben Deneer

  Sep 01 2021

  ‘Niet alles is in cijfers te vatten’ Door de coronapandemie staat zijn vakgebied sinds vorig jaar plots volop in de belangstelling. En zelf droeg biostatisticus Ruben Deneer hier nadrukkelijk aan bij door een laagdrempelige screening voor COVID-19 te ontwikkelen voor de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. In gesprek met presentator Lieven Scheire vertelt hij hoe hij tot deze vondst kwam, maar ook welke valkuilen er zijn in het goed interpreteren van data en waarom niet alles te meten is.

 • Sound of Science #27 - Philip de Goey en Sjirk Hatenboer

  Aug 10 2021

  Metal fuels: brandstof van de toekomst Waterstof wordt steeds vaker genoemd als dé manier om duurzame energie op te slaan. Maar het werkt niet altijd en overal. “Gelukkig is er een alternatief: ijzerpoeder!”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU/e. De Goey stond aan de wieg van het baanbrekende onderzoek naar zogenaamde metal fuels. Een gesprek met De Goey en Sjirk Hatenboer, technisch manager van studententeam Solid, over ijzervlammen, stoomboten die varen op ijzer ...more

 • Sound of Science #26 - Ralf Mackenbach

  Jul 22 2021

  ‘In 2070 hebben we hopelijk al veel kernfusiereactoren gebouwd’ Ooit brak hij door bij het grote publiek door het Junior Songfestival te winnen met zijn liedje ‘Click-Clack’. Ralf Mackenbach maakte echter de overstap naar de natuurkunde en legt zich nu volledig toe op het ontwerp van een kernfusiereactor. Wat heb je nodig om op aarde energie te maken uit iets dat tien keer heter is dan het centrum van de zon? Een gesprek over kralen aan een ketting, dikke donuts en inktdruppels in water.

 • Sound of Science #25 - Roy van der Meel

  Jun 30 2021

  De razendsnelle ontwikkeling van de succesvolle mRNA-vaccins van BioNtech/Pfizer en Moderna tegen het Corona-virus wekte afgelopen jaar bij sommige mensen wantrouwen. Waren de medicijnen wel goed getest?   Roy van der Meel, universitair docent bij de faculteit Biomedical Engineering en gespecialiseerd in het ontwikkelen van nanodeeltjees voor het afleveren van geneesmiddelen, snapt die zorgen. Maar, zegt hij, ze zijn niet terecht. “De vaccins zijn niet alleen heel effectief, ze werken ook goed”...more

 • Sound of Science #24 - Ruud van Sloun

  Dec 18 2020

  Ruud van Sloun, onlangs door Elsevier nog uitgeroepen tot een van de 30 meest veelbelovende talenten van ons land, praat in deze podcast over de toepassing van kunstmatige intelligentie in de medische wereld. Volgens de jonge onderzoeker hoeven artsen helemaal niet bang te zijn voor AI. Integendeel: slimme beeldvorming en -herkenning kan artsen juist een heleboel extra ogen en handen geven die met hen meedenken en meewerken.

 • Sound of Science #23 - Kitty Nijmeijer

  Dec 09 2020

  Een mogelijke oplossing voor het stikstofprobleem? Chemie. De cruciale technologie om tot een echt circulaire economie te komen? Chemische technologie. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie, gaat in op de vooroordelen, de mogelijkheden, en de kansen die chemische technologie ons biedt. En legt tussendoor ook nog even uit hoe je eigenlijk een membraan maakt.  Bekijk ook haar TEDx talks: Useful from useless How to provide clean water for everyone

 • Sound of Science #22 - Gijs Dubbelman

  Nov 26 2020

  Op de achterbank van de auto leren mensen al van jongs af aan hoe de wereld eruit ziet en zich gedraagt. Gijs Dubbelman, AI-onderzoeker bij het Mobile Perception Systems Lab en EAISI, wil dat auto’s net zo slim worden. Zelfrijdende auto’s moeten niet alleen goed kunnen kijken, ze moeten ook leren redeneren. In deze podcast vertelt Gijs alles over zijn boeiende onderzoek, zijn eigen holy-shit-moment, zijn enthousiasme voor shared cars en het belang van investeringen in onderzoekstalent.

 • Sound of Science #21 - TU/ecomotive

  Nov 17 2020

  Hoeveel mensen ken jij die zelf een auto gemaakt hebben? En dan ook nog een van gerecycled plastic? De studenten van TU/ecomotive deden precies dat, en bouwden een sportief uitziende, elektrische auto genaamd Luca met als basis een onderstel van vlas en gerecycled plastic. Sietze Gelderloos, Technical Manager van het team, gaat in op de uitdagingen, de keuzes, en de voordelen die het zelf ontwerpen van een auto heeft. Op https://en.wikipedia.org/wiki/Shell_Eco-marathon vind je trouwens veel meer...more

 • Sound of Science #20 - Auke Hoekstra

  Aug 13 2020

  'De vonk van het nieuwe': de belofte van nieuwe technologie die de wereld op termijn fundamenteel gaat veranderen. Dat is de drijfveer van Auke Hoekstra, die nu - in het onderzoeksprogramma NEON - probeert te bedenken hoe onze toekomst met duurzame energie eruit moet zien. Met Lieven ontstaat een boeiend gesprek vol optimisme over de energietransitie. Van elektrische trucks tot solar fuels, van energiekosten tot vooruitrekenen en van re-enactmentgroepen tot het voornemen om blij te zijn met app...more

 • Sound of Science #19 - Ellen Cardinaels

  Jul 30 2020

  Wachtrijen, in datacenters, in pretparken, of in de supermarkt, we hebben er allemaal mee te maken. Ellen Cardinaels onderzoekt wachtrijen, en als wachtrijwiskundige is haar heilige graal natuurlijk een pretpark zoals Disneyland Parijs. In gesprek met Lieven Scheire legt ze uit hoe je tijdens jouw dagje pretpark de wachtrijen zoveel mogelijk kunt vermijden.  

 • Sound of Science #18: Richard Lopata

  Jul 16 2020

  Een echo krijgt letterlijk een nieuwe dimensie in het onderzoek van Richard Lopata. Zo hoopt hij vroegtijdig een gevaarlijke verwijding van de buikslagader te herkennen met 3D-echografie, en kan hij bijna in realtime het hart en spieren van sporters tijdens hun inspanning volgen. Ga met Lieven mee op een boeiende reis langs de nieuwste beeldvormingstechnieken van nu en de nabije toekomst, van ultrasound tot foto-akoestiek.

 • Sound of Science #17: Carlo v.d. Weijer

  Jul 02 2020

  In deze aflevering van de Sound of Science podcast duikt Lieven Scheire samen met Carlo v.d. Weijer, managing director van EAISI, het Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute, de wereld van AI in. Want AI is meer dan alleen algoritmes, bij EAISI draait het juist ook om de ethische kant, de high-tech systems, en data science. AI voor de real world dus. Een interessant gesprek over Maslow, het gevaar van AI, robotvoetbal, en het AI songfestival.

 • Sound of Science #16: Wouter Duivesteijn

  Feb 28 2020

  Of het nu gaat om de giftigheid van paddestoelen, de favoriete sushi of de emotie die mensen voelen bij muziek: voor de meest uiteenlopende onderwerpen zoekt Wouter Duivesteijn in bergen data naar afwijkende verbanden. De wiskundige en informaticus heeft daarvoor zijn eigen methode ontwikkeld. En daarmee kun je bijvoorbeeld zakkenrollers herkennen tussen alle bezoekers van een winkelcentrum, of het wonderlijke effect verklaren dat soms een product vaker gekocht wordt terwijl de prijs ervan stijg...more

 • Sound of Science #15: Maarten Hornikx

  Feb 13 2020

  Hoe toepasselijk: een podcast over geluid! Maarten Hornikx is gefascineerd door akoestiek: hoe stil of lawaaiierg is een bepaalde ruimte? Weinigen staan erbij stil dat geluidshinder veel gezondheidseffecten hebben. Maarten duikt met Lieven onder meer de virtual reality in. Maarten gebruikt dit om te simuleren hoe het geluid in een denkbeeldige ruimte zou klinken. Handig voor bijvoorbeeld architecten om te 'ervaren' hoe stil hun ontworpen gebouw is, of om blinden mee te laten oefenen hun stok of ...more

 • Sound of Science #14: Jaap den Toonder

  Jan 30 2020

  Een zweetsensor als pleister op je huid om te kunnen testen op aandoeningen en uitdroging. Het is één van de fascinerende voorbeelden van nieuwe technologie die Jaap den Toonder bedenkt, geïnspireerd op de natuur. Met Lieven reist hij af naar de microschaal, waar met onder meer kunstmatige trilhaartjes een beter begrip van onze cellen mogelijk is. 

 • Sound of Science #13: Han Slootweg

  Jan 16 2020

  Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er altijd elektriciteit uit je stopcontact komt, dankzij een al tijden goed werkend stroomnet. Maar de wereld verandert. Met de komst van duurzame energiebronnen als wind en zon en door veranderende afnamepatronen (zoals door elektrische auto's) hebben we een nieuw slim elektriciteitsnetwerk nodig. Han Slootweg werkt aan zulke 'smart grids' - en vertelt je in deze aflevering alles over de nieuwste ontwikkelingen in elektriciteitsland. 

 • Sound of Science #12 - Dannie van Osch

  Dec 06 2019

  Een duurzame olie, gemaakt uit een restproduct van papierpulp? TU/e spin-off Vertoro wil de wereld veranderen met deze lignine-olie, en Dannie van Osch, chemisch ingenieur en Chief Business Officer bij het 'kleinste oliebedrijf ter wereld', weet daar alles over. Hij neemt ons mee in een wereld van lignine, deep eutectic solvents, en het samenspel tussen onderzoek en bedrijfsleven.

 • Sound of Science #11- Jim Portegies

  Nov 21 2019

  Hoe train je een algoritme? En als dat lukt, weet je dan eigenlijk wel hoe dat algoritme werkt? Jim Portegies en Lieven Scheire over kunstmatige intelligentie, leerprocessen, nieuwsgierige robots en de verschillen tussen mens en machine. 

 • Sound of Science #10 - Mark Thielen

  Nov 07 2019

  Een beetje eng is het wel, deze levensechte 3D-geprinte pop. Deze nepbaby heeft organen, borstbeenderen en zelfs een nagemaakte bloedsomloop. Met deze pop kun je de reanimatieprocedure bij pasgeboren baby's veel natuurgetrouwer simuleren. Mark Thielen, de man achter de pop, gaat in op de ontwikkeling, het belang en de acceptatie van zijn creatie. Want als iedere seconde telt, is een goede en realistische training van verplegend personeel van levensbelang.

 • Sound of Science #9 - Ilja Voets

  Oct 24 2019

  Hoe bepaal je de structuur van een van de grootste eiwitten ter wereld? En wat levert die kennis ons op? In deze aflevering van Sound of Science vertelt Ilja Voets over haar zoektocht naar eiwitten, en wel één specifiek antivrieseiwit in het bijzonder. Ontdek hoe kennis over dit eiwit, en een bacterie uit de ijskoude wateren van Antarctica, helpt te begrijpen hoe ziekteverwekkende bacteriën in ons lichaam toeslaan.

 • Sound of Science #8 - Peter Ruijten

  Apr 10 2019

  We doen het onbewust, menselijke eigenschappen toekennen aan technologie. Denk aan 'wearables' die we als een persoonlijke vriend gaan zien, of het herkennen van een gezicht in de voorkant van een auto. Peter Ruijten doet onderzoek naar dit zogeheten 'antropomorfisme'. Met Lieven praat hij over de vele voorbeelden waaruit blijkt dat technologie bij mensen bepaalde emoties oproept, en waarom kennis hiervan van belang is voor het ontwerpen van nieuwe technologieën. Van sociale robots tot Siri, van...more

 • Sound of Science #7 - Timothy Noël

  Mar 21 2019

  Een kunstmatig blad waarmee je zonlicht kunt inzetten voor nuttige chemie, zoals het produceren van medicijnen. Timothy Noël is de grondlegger van dit chemische huzarenstukje. Met Lieven praat hij over de grote potentie ervan, hoe het de chemische industrie een groener imago kan geven, en zijn immense toewijding voor zijn missie om de wereld een stukje beter te maken.

 • Sound of Science #6 - Clara Stegehuis

  Mar 07 2019

  Een vriendengroep, Twitter, een griep-epidemie; in de ogen van wiskundige Clara Stegehuis werkt het allemaal als een netwerk. En met de juiste wiskundige formules kun je het gedrag van zo'n netwerk voorspellen. Samen met Lieven duikt ze in de wereld van virussen, influencers, en wiskundige bordspellen.

 • Sound of Science #5 - Patricia Dankers & Dan Jing Wu

  Feb 21 2019

  Twee wetenschappers, één droom; een materiaal ontwikkelen dat de juiste eigenschappen heeft om een lichaamsdeel, zoals een hart of een nier, op te kunnen kweken. Niet in een lab, maar in ons lichaam. In deze aflevering praat Lieven met Patricia Dankers en Dan Jing Wu over o.a. biomaterialen, regeneratieve geneeskunde en supramoleculaire polymeren. 

 • Sound of Science #4 - Yoeri van de Burgt

  Aug 02 2018

  Een computer die beter functioneert dan het menselijk brein: dat klinkt als de ultieme kunstmatige intelligentie. Yoeri van de Burgt haalt zijn inspiratie uit datgene waar hersenen goed in zijn - patroonherkenning - en probeert een neuraal netwerk na te bouwen op een computerchip, bijvoorbeeld voor gebruik als slimme biosensoren of in spraakcomputers. Met Lieven praat hij over deze spannende uitdaging en ook over de potentie - en gevaren - van kunstmatige intelligentie. 

 • Sound of Science #3 - SensUs

  Jul 19 2018

  SensUs is een internationale studentencompetitie gericht op medische biosensoren. Ieder jaar in september komen teams van over de hele wereld samen in Eindhoven om te testen wie de beste biosensor ontwikkeld heeft. Dit jaar (7 en 8 september 2018) zoeken de studententeams naar de beste biosensor om het antibiotica vancomycin op te sporen in ons bloed. Kirsten en Luuk, twee studenten uit de SensUs organisatie gaan in op de uitdagingen, de verschillende competitie-onderdelen, en het grotere doel v...more

 • Sound of Science #2 - Daniël Lakens

  Jul 05 2018

  Wetenschappers beconcurreren elkaar steeds harder om geld, toppublicaties en aanzien. Is het systeem van de wetenschap nog wel houdbaar? Daniël Lakens kijkt hoe het beter kan: hij bestudeert de wetenschap ‘op wetenschappelijke wijze’. Waarom werken wetenschappers zo en is dat eigenlijk logisch? Lieven Scheire gaat in gesprek met Daniel over zijn ideeën voor alternatieven voor de manier van publiceren, en hoe de wetenschap transparanter kan worden. Ook praten ze over het afnemende vertrouwen van ...more

 • Sound of Science #1 - Katleen Gabriels

  Jun 20 2018

  Moraalfilosofe Katleen Gabriels gaat in gesprek met Lieven Scheire in op de ethische kant van technologie. Want is techniek eigenlijk wel neutraal? Volgens Katleen namelijk niet. Ze wil ons dan ook bewust maken van de rol die technologie speelt op ons leven. Denk alleen maar eens aan de ouder-kind relatie, en hoe die de afgelopen jaren is veranderd door de groei aan technologische mogelijkheden (zoals babyfoons met bewegingssensoren en allerlei tracking-devices). In deze podcast gaat Katleen ver...more