PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sprekende Letteren | De Gids

Sprekende Letteren is een podcast van literair tijdschrift De Gids. In elke aflevering hoor je een verhaal, essay of poëzie uit De Gids, voorgedragen door de schrijver zelf. | Presentatie en montage: Selin Kuscu. Muziek: Niels Koopmans. | Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Afleveringen

 • Maria Barnas: De paling en de dood

  Nov 27 2021

  Maria Barnas schreef de gedichtenreeks 'De paling en de dood' voor  De Gids 2021/5, het themanummer over het uisterven van planten en dieren. Hiervoor ging ze mee op jacht met een palingvisser.Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde onder meer de roman Altijd Augustus (2017) en dichtbundel Nachtboot (2018). Ze is redacteur van De Gids.

 • Adriaan van Dis: Het hoofd in de wolken

  Oct 26 2021

  Voor De Gids 2021/5 schreven auteurs bijdragen aan een Encyclopædia Exstinctionis, een encyclopedie van het uitsterven. Adriaan van Dis schreef over de giraffe, in zijn lemma 'Het hoofd in de wolken'. Adriaan van Dis (1946) is een schrijvend dier. In het voorjaar verscheen zijn klimaatroman 'KIiFi'. Dit najaar presenteert hij de korte verhalenbundel 'Vijf vrolijke verhalen'.  

 • Lies Van Gasse: De vlinderonderzoeker

  Oct 23 2021

  De gedichtencyclus 'De vlinderonderzoeker', geschreven door Lies Van Gasse, gaat inderdaad over een vlinderonderzoeker, maar een die zich langzamerhand lijkt te versmelten met zijn studieobject. De poëzie van de pootjes en de vleugels.Lies Van Gasse (1983) is dichter, beeldend kunstenaar en leraar. Met haar bundel Brak de waterdrager won ze de prijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor poëzie, met Wenteling werd ze genomineerd voor de Hugues C. Pernath-prijs. Na Wassende stad (2017) v...more

 • Mia You: Learning to Love My Inner Invasive Species

  Oct 14 2021

  Vorig jaar lanceerde De Gids de literaire podcast Sprekende Letteren, waarin auteurs hun bijdrage uit het tijdschrift voordragen. Maar hoe klinkt literatuur als die speciaal voor het oor is gemaakt? Bij elk nummer nodigt De Gids schrijvers en makers uit om een literair audiowerk te maken dat aansluit bij het thema van het nummer. Mia You maakte het zesde werk in deze reeks.Een invasieve soort is een organisme dat niet inheems is aan een plek, maar desondanks kan gaan overbevolken. Volgens de Nat...more

 • Dirk van Weelden: Werken aan de binnenwereld

  Sep 15 2021

  ESSAY - In dit essay schrijft Dirk van Weelden over de ONSBank, een organisatie die jongeren met schuldproblemen helpt, onder andere in samenwerking met kunstenaars. Wat kunnen schrijvers en kunstenaars praktisch betekenen voor de kwetsbaren onder ons? Dirk van Weelden (1957) is schrijver en redacteur van De Gids. Hij schreef romans, novellen en bundels met essays en verhalen. Zijn recentste roman is Het laatste jaar (2013). Hij werkt aan een nieuwe roman.

 • Alma Apt: Dat ze een pauk als tafel gebruikte

  Sep 02 2021

  PODCAST - Voor De Gids 2021/4, een themanummer over de kunstenaar Joseph Beuys, maakte dichter Alma Apt het audiowerk 'Dat ze een pauk als tafel gebruikte'. In het werk wordt het idee van het ritueel aan de tand gevoeld. Kunnen wij de moedwillige herhaling van dezelfde handeling tegenwoordig nog als bevrijdend zien? Lees meer over 'Dat ze een pauk als tafel gebruikte'.

 • Arjen Mulder: Het getij en de wieren

  Jul 06 2021

  ESSAY - Arjen Mulder draagt voor: 'Het getij en de wieren'. Een essay uit De Gids 2021/3, dat het thema de ziel onderzocht.  Arjen Mulder gaat ernaar op zoek in de getijdestrook, het levende landschap van de zee en hoe dit als een denkende entiteit kan worden gezien. Arjen Mulder (1955) is bioloog van opleiding en essayist van roeping. Zijn meest recente boeken zijn: Wat is leven? (2014, bekroond met de Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2018), De successtaker (2016) en het spraakmakende Van...more

 • Dirk Vis: De witte zomereik

  Jun 22 2021

  ESSAY - Dirk Vis draagt voor: ‘De witte zomereik’. In zijn essay, schrijft Dirk over zijn bezoek aan het laatst overgebleven Europese oerbos. Temidden van het beschermde reservaat, ontmoet Dirk Vis alle soorten die hier huishouden, als bezoeker vanuit een andere planeet. Dirk Vis (1981) is schrijver, kunstenaar, kunsttheoriedocent en Gids-redacteur. 

 • Marja Pruis: De twaalfde stap

  Jun 02 2021

  VERHAAL - Marja Pruis draagt voor: ‘De twaalfde stap’. In haar verhaal gaat een vrouw er een paar dagen alleen op uit, in de hoop dat ze door te gaan wandelen en om zich heen te kijken, eindelijk eens uit haar hoofd komt.  Marja Pruis (1959) is schrijver, essayist en redacteur van De Groene Amsterdammer. Lees ‘De twaalfde stap’ in De Gids 2021/2.Word abonnee van De Gids.

 • Maureen Ghazal: Menggebied

  May 19 2021

  ESSAY - Maureen Ghazal draagt voor: ‘Menggebied’, waarin ze, al wandelend door de Nederlandse polder waarin ze is opgegroeid, onderzoekt welk landschap haar thuis is. Maureen Ghazal (1995) is dichter, schrijver en kunstenaar. In 2020 nam ze deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waar ze onderzoek deed naar haar geboortegrond in de polder en de invloed van taal op landschap.Lees ‘Menggebied’ in De Gids 2021/2.Word abonnee van De Gids.

 • Sanneke van Hassel: Speeltijd

  May 05 2021

  VERHAAL - Sanneke van Hassel draagt voor: ‘Speeltijd’. Een verhaal dat ze schreef voor De Gids 2021/1, een themanummer over de stad Rotterdam. Sanneke van Hassel schreef tot nu toe zes verhalenbundels en twee romans. Voor haar werk ontving ze onder meer de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Anna Blamanprijs. Lees ‘Speeltijd’ in De Gids 2021/2.Word abonnee van De Gids.

 • Elten Kiene en Dean Bowen: Presentatie van het themanummer 'In Rotterdam'

  Apr 21 2021

  PRESENTATIE - Op 8 april werd in Het Industriegebouw De Gids 2021/2 gepresenteerd, een themanummer gewijd aan de stad Rotterdam. Verschillende schrijvers en dichters droegen hun bijdragen voor, waarvan je in deze aflevering hoort: het gedicht 'Inmiddels' van spokenwordartiest Elten Kiene en het essay 'Ben jij een echte Rotterdammer?' van dichter en performer Dean Bowen. Kijk de gehele livestream van de presentatie van De Gids 2021/2 terug (mede mogelijk gemaakt door Parmando ...more

 • Wytske Versteeg en Ishmail Kamara: Waar muren ramen worden

  Apr 07 2021

  PODCAST - De Gids 2021/2 is een themanummer over Rotterdam. Voor dichter en schrijver Ishmail Kamara, die in 2012 naar Nederland vluchtte, is Rotterdam de stad waar hij als vreemde aankwam, maar waar hij inmiddels zijn muze van heeft gemaakt. Schrijver Wytske Versteeg interviewt Kamara terwijl ze samen door de stad lopen.Lees meer over ‘Waar muren ramen worden’.Word abonnee van De Gids.

 • Jente Posthuma: En daarom haten ze zichzelf

  Mar 24 2021

  VERHAAL - Jente Posthuma draagt voor: ‘En daarom haten ze zichzelf’. Een vakantieverhaal met een hoofdpersonage dat het niet zo heeft op andere mensen, maar nog minder op zichzelf. Jente Posthuma (1974) schreef de romans Mensen zonder uitstraling (2016) en Waar ik liever niet aan denk (2020). Lees ‘En daarom haten ze zichzelf’.Word abonnee van De Gids.

 • Michael Tedja: Ballade van de katoenslaaf

  Mar 10 2021

  POËZIE - Michael Tedja leest voor: ‘Ballade van de katoenslaaf’. Hij schreef dit gedicht voor De Gids 2021/1, een themanummer over meerstemmigheid in de mode. Michael Tedja is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar en ontving in 2020 de Jana Beranováprijs voor zijn gehele literaire oeuvre.Lees ‘Ballade van de katoenslaaf’ in De Gids 2021/1.Word abonnee van De Gids.

 • Francio Guadeloupe: Het geheim van black fashion, gisteren en vandaag

  Feb 24 2021

  ESSAY - Francio Guadeloupe draagt voor: ‘Het geheim van black fashion: gisteren en vandaag’, zijn essay voor De Gids 2021/1 over meerstemmigheid in de mode. Rastafari droegen met hun kleding en haardracht een sentiment van anti-onderdrukking uit, maar welke betekenis ligt tegenwoordig verscholen in black fashion? Lees ‘Het geheim van black fashion: gisteren en vandaag’ in De Gids 2021/1.Word abonnee van De Gids.

 • Kimiko Goodings: De Japanse school

  Feb 10 2021

  PODCAST - Voor De Gids 2021/1, een themanummer over  meerstemmigheid in de mode, maakte filmmaker en schrijver Kimiko Goodings (1990) de podcast 'De Japanse school'. In dit  autobiografische verhaal werpt ze een nieuw licht op het inmiddels veelbesproken onderwerp culturele toe-eigening. Lees meer over 'De Japanse school'.Word abonnee van De Gids.

 • Safae el Shayeb: De erfenis

  Feb 03 2021

  VERHAAL - Safae el Shayeb draagt voor: 'De erfenis'. Een wonderlijk verhaal dat zich afspeelt tussen een theehuis in Amsterdam en een snikheet Marokko. Safae el Shayeb (1994) studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Lees ‘De erfenis’.Word abonnee van De Gids.

 • Piet Gerbrandy: Een woning voor de ziel

  Jan 27 2021

  POËZIE - Piet Gerbrandy draagt voor: ‘Een woning voor de ziel’, een indrukwekkende gedichtencylus (of 'leerdicht in aanbouw') uit De Gids 2020/6. Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus, poëziecriticus, redacteur van De Gids en doceert Latijn aan de Universiteit van Amsterdam.Lees ‘Een woning voor de ziel’.Word abonnee van De Gids.

 • Klaske Oenema: Notitie in kleine letters

  Jan 20 2021

  VERHAAL - Klaske Oenema draagt voor: 'Notitie in kleine letters'. Het is een gevoelvol verhaal, vol prachtige zinnen en observaties, over een intense relatie die ten einde loopt. Klaske Oenema (1975) is neerlandicus, beeldend kunstenaar en performer. De muziek die haar verhaal omlijst, is ook van haar hand.Lees ‘Notitie in kleine letters’.Word abonnee van De Gids.

 • Hans Maarten van den Brink: Zwart

  Jan 06 2021

  ESSAY - Hans Maarten van den Brink draagt voor: ‘Zwart’, een essay over het zwart – het donker, de afwezigheid van licht – voor het themanummer over de langste nacht. Hij liet zich inspireren door de zwart-witfotografie van kunstenaar Awoiska van der Molen.Lees ‘Zwart’.Word abonnee van De Gids.

 • Persis Bekkering: Atomen

  Dec 23 2020

  KRONIEK & KRITIEK - Persis Bekkering draagt voor: 'Atomen', haar twaalfde en laatste bijdrage aan onze vaste rubriek Kroniek & Kritiek, achter in De Gids. Deze keer schrijft ze over het gevaar van tevredenheid, het belang van gemeenschappen en het oefenen van collectiviteit in zweterige nachtclubs. Lees ‘Atomen’.Word abonnee van De Gids.

 • Lotte Lentes: Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd

  Dec 16 2020

  ESSAY - Lotte Lentes draagt voor: 'Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd', een persoonlijk essay over haar Duitse vader, een bakkerszoon die zo goed kon zwemmen dat hij op weg was naar de Olympische Spelen, maar die nooit bereikte omdat hij van zijn vader in de bakkerij moest blijven. Hoe werkt deze onvervulde droom door in het leven van zijn dochter Lotte?Lees ‘Hoe mijn vader nooit Olympisch zwemkampioen werd’.Word abonnee van De Gids.

 • Neske Beks: La noche más larga 1.0

  Dec 09 2020

  PODCAST - Voor De Gids 2020/6, een themanummer over de langste nacht, maakte interdisciplinaire kunstenaar Neske Beks het audiowerk 'La noche más larga 1.0'. Door associatief te schakelen tussen tijd, taal, land, herinneringen van vrienden en haar eigen geheugen komt ze steeds dichter bij die ene onvergetelijke langste nacht.Lees meer over ‘La noche más larga 1.0’.Word abonnee van De Gids.

 • Pelumi Adejumo: What's up?

  Dec 09 2020

  POËZIE - Pelumi Adejumo leest voor: ‘What's up?’, een gedicht voor het themanummer over self design (De Gids 2020/5). Daarna hoor je Adejumo's voordracht bij de tentoonstelling 'The Self Design Academy' in MU Hybrid Art House. Pelumi Adejumo (1998) schrijft, fotografeert en zingt. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.Lees ‘What's up?’.Word abonnee van De Gids.

 • Selin Kuşçu: De presentatie loopt uit

  Dec 09 2020

  VERHAAL - Selin Kuşçu draagt voor: ‘De presentatie loopt uit’, een verhaal dat ze schreef voor het themanummer over self design. Selin Kuşçu (1991) studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Fiction Writing aan Pratt Institute (New York). Als je vaker naar Sprekende Letteren luistert zal je haar stem herkennen: ze is de host van de podcast.Lees ‘De presentatie loopt uit’.Word abonnee van De Gids.

 • Wytske Versteeg: Verbindingen

  Dec 02 2020

  VERHAAL - Wytske Versteeg draagt voor: 'Verbindingen', een verhaal dat ze schreef voor ons Hölderlindossier en waarvoor ze zich liet inspireren op het leven van Friedrich Hölderlin. Wytske Versteeg (1983) schrijft romans en non-fictie. Haar werk werd onder meer bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en Frans Kellendonk-prijs.Lees ‘Verbindingen’.Word abonnee van De Gids.

 • Kyrke Otto en Nisrine Mbarki: poëzie

  Nov 25 2020

  POËZIE - Kyrke Otto en Nisrine Mbarki dragen voor: de gedichten die ze schreven voor het Hölderlindossier (De Gids 2020/5). Kyrke Otto studeerde filosofie en klassieke talen aan de UvA en volgt momenteel een onderzoeksmaster in geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit.  Nisrine Mbarki is schrijver, dichter, literair vertaler (uit het Arabisch naar het Nederlands) en programmamaker. Lees 'De torenkamer' van Kyrke Otto.Lees 'oeverloos / lokroep' van Nisrine Mba...more

 • Iduna Paalman: Rugliggen

  Nov 18 2020

  VERHAAL - Iduna Paalman draagt voor: ‘Rugliggen’, een verhaal dat ze eerder dit jaar schreef voor het jongerennummer van De Gids. Iduna Paalman (1991) is schrijver en dichter. Ze debuteerde in 2019 met de dichtbundel De grom uit de hond halen, die genomineerd werd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs. Lees ‘Rugliggen’.Word abonnee van De Gids.

 • Raoul de Jong: Maandag: de zoon

  Nov 11 2020

  VERHAAL - Raoul de Jong draagt voor: 'Maandag: de zoon', een fragment uit zijn nieuwe boek Jaguarman, herwerkt tot een kort verhaal voor De Gids 2020/5 over 'self design'. Raoul de Jong is schrijver, danser en columnist. Hij publiceerde zes boeken. Jaguarman, zijn zevende boek, verschijnt op 12 november 2020. Lees ‘Maandag: de zoon'.Word abonnee van De Gids.

 • Nicole Kaandorp: Witte schoenen

  Nov 04 2020

  VERHAAL - Nicole Kaandorp draagt voor: 'Witte schoenen', uit De Gids 2020/5. Een onbehaaglijk verhaal waarin twee vreemden elkaar ontmoeten op de dansvloer van een festival. Nicole Kaandorp (1997) schrijft verhalen, stond op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs 2018, won de Lowlands Schrijfwedstrijd 2019 en is de helft van muziekduo Kopje Onder.Lees ‘Witte schoenen’.Word abonnee van De Gids.

 • Dirk van Weelden: Ik verdom het

  Oct 28 2020

  ESSAY - Dirk van Weelden draagt voor: 'Ik verdom het'. In dit essay voor De Gids 2020/5 over self design zaait hij aan de hand van Deborah Eisenberg twijfel over de constructie van het zelf. Dirk van Weelden is schrijver en redacteur van De Gids. Hij schreef verschillende romans, novellen en bundels met essays en verhalen en werkt momenteel aan een nieuwe roman. Lees ‘Ik verdom het’.Word abonnee van De Gids.

 • Nadia de Vries: Leeftijd, geslacht, woonplaats

  Oct 21 2020

  VERHAAL - Nadia de Vries draagt voor: ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’. Dit verhaal schreef ze voor het themanummer over 'self design'. Nadia de Vries publiceerde eerder de memoires Kleinzeer (2019) en de Engelstalige dichtbundel Dark Hour (2018) en promoveerde dit jaar aan de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over de online afbeelding van het dode menselijk lichaam.Lees ‘Leeftijd, geslacht, woonplaats’.Word abonnee van De Gids.

 • Marte Boneschansker: Stervelingen

  Oct 14 2020

  PODCAST - Voor De Gids 2020/5, een themanummer over self-design, maakte Marte Boneschansker het audiowerk Stervelingen. Ze ging in gesprek met mensen die zichzelf na een bijna-doodervaring opnieuw uitvinden en bestudeert of een bijna-einde het ideale begin kan zijn. Lees meer over ‘Stervelingen’.Word abonnee van De Gids.

 • Tania Verhelst: Het huis

  Oct 07 2020

  PROZAGEDICHT - Tania Verhelst draagt voor: haar prozagedicht 'Het huis' uit De Gids 2020/4. Tania Verhelst tekent, schrijft en is stadsdichter van Brugge. Haar poëziedebuut Twee helften is nét verschenen.Lees ‘Het huis’.Word abonnee van De Gids.

 • Anneke Brassinga: Ontbrekend of aanbrekend?

  Sep 30 2020

  ESSAY - Anneke Brassinga draagt voor: ‘Ontbrekend of aanbrekend?’. Dit essay schreef Brassinga voor het zesdezintuigdossier, waarvoor ze speculeerde over de mogelijkheid van een ethisch-proportioneel zijnszintuig. Anneke Brassinga is dichter, essayist en literair vertaler. Voor haar poëzieoeuvre ontving ze in 2015 de P.C. Hooft-prijs.Lees ‘Ontbrekend of aanbrekend?’.Word abonnee van De Gids.

 • Fiep van Bodegom: Maar dat wist je toch?

  Sep 23 2020

  VERHAAL - Fiep van Bodegom draagt voor: 'Maar dat wist je toch?'. Dit verhaal schreef ze voor het zesdezintuigdossier, waarvoor verschillende schrijvers nadachten over de mogelijkheid van een zesde zintuig. Welk zintuig missen we, zijn we verloren of beginnen we te ontwikkelen?Lees ‘Maar dat wist je toch?’.Word abonnee van De Gids.

 • Lise Evers: O, ironie!

  Sep 16 2020

  ESSAY - Lise Evers draagt voor: ‘O, ironie!’, een essay waarin ze laat zien hoe de erfenis van Gerard Reve, die zich bediende van ironisch racisme, via Theo van Gogh en GeenStijl doorsijpelt naar de jongste rechtse generatie, met name sinds de vluchtelingenstroom van 2015.Lees ‘O, ironie!’.Word abonnee van De Gids.

 • Annelies Verbeke: Wétiko

  Sep 09 2020

  VERHAAL - Annelies Verbeke draagt voor: ‘Wétiko’, een verhaal waarin een scholier De verwoesting van de West-Indische landen van Bartolomé de las Casas ontdekt, tot ergernis van haar geschiedenisdocent.Lees ‘Wétiko’.Word abonnee van De Gids.

 • Mischa Andriessen: poëzie

  Sep 02 2020

  POËZIE - Mischa Andriessen leest voor: 'Het drogsyndicaat', een intrigerende (en subliem voorgedragen) tiendelige gedichtencyclus uit De Gids 2020/4. Lees 'Het drogsyndicaat'.Word abonnee van De Gids.

 • Menno Hartman: De kameleons van de Peloponnesos

  Aug 26 2020

  ESSAY - Menno Hartman leest voor: 'De kameleons van de Peloponnesos' uit De Gids 2020/3. Een essay over het geheim achter de benijdenswaardige levenshouding van de Engelse reisboekenschrijver Patrick Leigh Fermor, wiens oude huis Hartman bezoekt op de Peloponnesos. Lees 'De kameleons van de Peloponnesos'.Word abonnee van De Gids.

 • Mira Aluç: Balkon

  Aug 19 2020

  VERHAAL - Mira Aluç leest voor: ‘Balkon', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Terwijl het ene personage vanaf de bank serie na serie kijkt, kijkt het andere vanaf het balkon naar de levens die zich afspelen in het gebouw aan de overkant van de straat.Lees ‘Balkon’.Word abonnee van De Gids.

 • Sholeh Rezazadeh: Een stuk berg

  Aug 12 2020

  VERHAAL - Sholeh Rezazadeh leest voor: 'Een stuk berg', haar bijdrage voor het jongerennummer. Het verhaal speelt zich af op de dertiende dag van de lente, Natuurdag, en traditiegetrouw reist de familie van Arghavan naar het Mishoodaghibergte. Lees ‘Een stuk berg’.

 • Jutta Callebaut: Het middelste wezen krijgt het erg warm

  Aug 05 2020

  VERHAAL - Jutta Callebaut leest voor: 'Het middelste wezen krijgt het erg warm', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. In het verhaal leven we mee met een vrouw die hoog in een toren leeft: haar flatgebouw. Van daaruit bestudeert ze de schepsels die ’s nachts tegenkomt. Lees 'Het middelste wezen krijgt het erg warm'.

 • Merijn de Boer: Een vriendendienst

  Jul 29 2020

  VERHAAL - Merijn de Boer leest voor: 'Een vriendendienst'. Een verhaal over twee vrienden die na hun studententijd ieder een heel ander leven zijn gaan leiden.Lees 'Een vriendendienst'.

 • Micha Wertheim: Broken Thinker

  Jul 22 2020

  VERHAAL - Micha Wertheim leest voor: 'Broken Thinker'. Een verhaal dat hij schreef op verzoek van Arnoud Holleman en Gert Jan Kocken, bij het vernielde beeldhouwwerk 'De Denker' van Auguste Rodin uit museum Singer Laren. Een beeld dat schepping en destructie ineen toont. Met geluid van geluidskunstenaar Mat Wijn.Lees ‘Broken Thinker’.

 • Marie-Noëlle Veys: Alles komt terug

  Jul 15 2020

  ESSAY - Marie-Noëlle Veys leest voor: 'Alles komt terug', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Het essay laat zich het best omschrijven als een supermarktdagboek. Met haar literaire blik opent Veys de non-plaats waar we bijna dagelijks komen (of misschien moeten we zeggen: kwamen). Lees 'Alles komt terug'.

 • Salomé Roodenburg: poëzie

  Jul 08 2020

  POËZIE - Salomé Roodenburg leest voor: twee gedichten uit De Gids 2018/5 én twee nieuwe gedichten. Lees 'Kruim' en 'Zonder huis'.

 • Lynn Berger: Fake Ghosts

  Jul 08 2020

  ESSAY - Lynn Berger leest voor: 'Fake Ghosts', geschreven voor het geestennummer. Over de Amerikaanse fotografen William H. Mumler, die roem vergaarde met het portretteren van geesten, en Oscar Mason, die in een roemruchte rechtszaak als getuige werd opgeroepen om Mumler te ontmaskeren.Lees 'Fake Ghosts'.

 • Maria Barnas: Hoofdpersonen

  Jul 01 2020

  VERHAAL - Maria Barnas leest voor: 'Hoofdpersonen; Over het echte leven van Anna en Geesje Kwak'. Een verhaal waarin ze een stem geeft aan de twee zusjes die eind 19e eeuw poseerden voor de wereldberoemde kunstenaar Breitner.Lees 'Hoofdpersonen'.

 • Piet Gerbrandy (e.a.): recursieve sonnetten

  Jun 24 2020

  ESSAY/POËZIE - Piet Gerbrandy leest voor: 'Het tuimelraam'. Een essay/literair mini-college over een populaire en eeuwenoude dichtvorm: het sonnet. Nisrine Mbarki, Klaas ten Holt, Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Maria van Daalen en Maarten van der Graaff lezen voor: het recursieve sonnet dat ze voor dit Gidsdossier schreven.Lees het dossier 'Recursieve sonnetten'.

 • Arnon Grunberg: Het schandelijke geheim

  Jun 17 2020

  ESSAY - Arnon Grunberg leest voor: 'Het schandelijke geheim', zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. 'De meest fundamentele schaamte is schaamte voor het eigen onveranderlijke zijn, voor wie je bent dus.' Lees 'Het schandelijke geheim'.

 • Ger Groot: Jezuïtisch

  Jun 17 2020

  ESSAY - Ger Groot leest voor: ‘Jezuïtisch’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. 'Het woord bestaat, al wordt het zelden correct gebruikt.'Lees ‘Jezuïtisch’.

 • Fabienne Rachmadiev: Het meisje dat haar naam vergat

  Jun 10 2020

  VERHAAL - Fabienne Rachmadiev leest voor: 'Het meisje dat haar naam vergat', haar bijdrage aan het themanummer over onthouden en vergeten. Lees 'Het meisje dat haar naam vergat'.

 • Emily Kocken: Je moeder!

  May 27 2020

  VERHAAL - Emily Kocken leest voor: 'Je moeder!', haar bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden.Lees 'Je moeder!'.

 • Marc Kregting: 'Je hebt nog marge'

  May 27 2020

  ESSAY - Marc Kregting leest voor: 'Je hebt nog marge', uit het pijnlijkewoordennummer. Hij zegt die woorden tegen een student tijdens een examengesprek van het vak waar hij in doceert, en creëert zo een pijnlijke situatie.Lees 'Je hebt nog marge'.

 • Basje Boer: Ladycamp

  May 20 2020

  ESSAY - Basje Boer leest voor: 'Ladycamp'. Een essay waarin ze zoekt naar woorden om "ladycamp" mee te definiëren, aan de hand van verwachtingen, taboes en de grenzen van het vrouw-zijn.Lees 'Ladycamp'.

 • Shira Keller: ...

  May 13 2020

  ESSAY - Shira Keller leest voor: '...', waarin ze vertelt over het belang van het beletselteken, aan de hand van het werk van de Duitse schrijver Judith Schalansky. Lees '...'.

 • Martin Reints: poëzie

  May 13 2020

  POËZIE - Martin Reints leest voor: 'Swipend', een bijdrage van drie gedichten voor het themanummer over pijnlijke woorden.Lees 'Swipend'.

 • Dirk Vis: De Antarctische reuzenceder

  May 06 2020

  VERHAAL - Dirk Vis leest voor: 'De Antarctische reuzenceder'. Een cli-fi verhaal dat zich afspeelt op Antarctica in het jaar 2300, wanneer de ijskappen zijn gesmolten, het continent is gekoloniseerd en nieuwe technologieën hebben veranderd hoe we leven en wonen.Lees 'De Antarctische reuzenceder'.

 • Margriet van Heesch: Hoe te getuigen van onze tijd?

  May 04 2020

  ESSAY - Margriet van Heesch leest voor: 'Hoe te getuigen van onze tijd?', waarin ze een blikt werpt op onze huidige wereld adhv de ervaringen van Hongaarse schrijver Imre Kertész in het dodenkamp Buchenwald. Dit is een extra aflevering vanwege Nationale Dodenherdenking.Lees 'Hoe te getuigen van onze tijd?'.

 • Rob van Essen: Werelden zonder angst

  Apr 30 2020

  VERHAAL - Rob van Essen leest voor: 'Werelden zonder angst' uit De Gids 2019-5, als onderdeel van een dossier over de roman Robinson Crusoe, die in 2019 zijn 300e publicatieverjaardag viert. Lees 'Werelden zonder angst'.

 • Emy Koopman: Binnendringen

  Apr 30 2020

  VERHAAL - Emy Koopman leest voor: 'Binnendringen', uit De Gids 2020-2. Een kwetsbaar en broeierig verhaal waarin er tussen de verschillende personages veel ongezegd blijft.Lees 'Binnendringen'.

 • Niña Weijers: Een gezicht zijn

  Apr 27 2020

  ESSAY - Niña Weijers leest voor: 'Een gezicht zijn' uit De Gids 2019-5, een themanummer over het geslachtelijke onbehagen. In haar essay pleit ze voor minder sorry zeggen en beter luisteren. Lees 'Een gezicht zijn'.