PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sprekende Letteren | De Gids

Sprekende Letteren is een podcast van De Gids, het oudste en grootste literaire tijdschrift van Nederland. In elke aflevering leest een schrijver of dichter zijn/haar verhaal, essay of poëzie uit De Gids. Voortaan luister je overal naar voordrachten van je favoriete auteurs. | Presentatie en montage: Selin Kuscu. Muziek: Niels Koopmans. | Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Afleveringen

 • Lise Evers: O, ironie!

  Sep 16 2020

  ESSAY - Lise Evers draagt voor: ‘O, ironie!’, een essay waarin ze laat zien hoe de erfenis van Gerard Reve, die zich bediende van ironisch racisme, via Theo van Gogh en GeenStijl doorsijpelt naar de jongste rechtse generatie, met name sinds de vluchtelingenstroom van 2015.Lees ‘O, ironie!’.Word abonnee van De Gids.

 • Annelies Verbeke: Wétiko

  Sep 09 2020

  VERHAAL - Annelies Verbeke draagt voor: ‘Wétiko’, een verhaal waarin een scholier De verwoesting van de West-Indische landen van Bartolomé de las Casas ontdekt, tot ergernis van haar geschiedenisdocent.Lees ‘Wétiko’.Word abonnee van De Gids.

 • Mischa Andriessen: poëzie

  Sep 02 2020

  POËZIE - Mischa Andriessen leest voor: 'Het drogsyndicaat', een intrigerende (en subliem voorgedragen) tiendelige gedichtencyclus uit De Gids 2020/4. Lees 'Het drogsyndicaat'.Word abonnee van De Gids.

 • Menno Hartman: De kameleons van de Peloponnesos

  Aug 26 2020

  ESSAY - Menno Hartman leest voor: 'De kameleons van de Peloponnesos' uit De Gids 2020/3. Een essay over het geheim achter de benijdenswaardige levenshouding van de Engelse reisboekenschrijver Patrick Leigh Fermor, wiens oude huis Hartman bezoekt op de Peloponnesos. Lees 'De kameleons van de Peloponnesos'.Word abonnee van De Gids.

 • Mira Aluç: Balkon

  Aug 19 2020

  VERHAAL - Mira Aluç leest voor: ‘Balkon', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Terwijl het ene personage vanaf de bank serie na serie kijkt, kijkt het andere vanaf het balkon naar de levens die zich afspelen in het gebouw aan de overkant van de straat.Lees ‘Balkon’.Word abonnee van De Gids.

 • Sholeh Rezazadeh: Een stuk berg

  Aug 12 2020

  VERHAAL - Sholeh Rezazadeh leest voor: 'Een stuk berg', haar bijdrage voor het jongerennummer. Het verhaal speelt zich af op de dertiende dag van de lente, Natuurdag, en traditiegetrouw reist de familie van Arghavan naar het Mishoodaghibergte. Lees ‘Een stuk berg’.

 • Jutta Callebaut: Het middelste wezen krijgt het erg warm

  Aug 05 2020

  VERHAAL - Jutta Callebaut leest voor: 'Het middelste wezen krijgt het erg warm', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. In het verhaal leven we mee met een vrouw die hoog in een toren leeft: haar flatgebouw. Van daaruit bestudeert ze de schepsels die ’s nachts tegenkomt. Lees 'Het middelste wezen krijgt het erg warm'.

 • Merijn de Boer: Een vriendendienst

  Jul 29 2020

  VERHAAL - Merijn de Boer leest voor: 'Een vriendendienst'. Een verhaal over twee vrienden die na hun studententijd ieder een heel ander leven zijn gaan leiden.Lees 'Een vriendendienst'.

 • Micha Wertheim: Broken Thinker

  Jul 22 2020

  VERHAAL - Micha Wertheim leest voor: 'Broken Thinker'. Een verhaal dat hij schreef op verzoek van Arnoud Holleman en Gert Jan Kocken, bij het vernielde beeldhouwwerk 'De Denker' van Auguste Rodin uit museum Singer Laren. Een beeld dat schepping en destructie ineen toont. Met geluid van geluidskunstenaar Mat Wijn.Lees ‘Broken Thinker’.

 • Marie-Noëlle Veys: Alles komt terug

  Jul 15 2020

  ESSAY - Marie-Noëlle Veys leest voor: 'Alles komt terug', gepubliceerd op internettijdschrift DIG. Het essay laat zich het best omschrijven als een supermarktdagboek. Met haar literaire blik opent Veys de non-plaats waar we bijna dagelijks komen (of misschien moeten we zeggen: kwamen). Lees 'Alles komt terug'.

 • Salomé Roodenburg: poëzie

  Jul 08 2020

  POËZIE - Salomé Roodenburg leest voor: twee gedichten uit De Gids 2018/5 én twee nieuwe gedichten. Lees 'Kruim' en 'Zonder huis'.

 • Lynn Berger: Fake Ghosts

  Jul 08 2020

  ESSAY - Lynn Berger leest voor: 'Fake Ghosts', geschreven voor het geestennummer. Over de Amerikaanse fotografen William H. Mumler, die roem vergaarde met het portretteren van geesten, en Oscar Mason, die in een roemruchte rechtszaak als getuige werd opgeroepen om Mumler te ontmaskeren.Lees 'Fake Ghosts'.

 • Maria Barnas: Hoofdpersonen

  Jul 01 2020

  VERHAAL - Maria Barnas leest voor: 'Hoofdpersonen; Over het echte leven van Anna en Geesje Kwak'. Een verhaal waarin ze een stem geeft aan de twee zusjes die eind 19e eeuw poseerden voor de wereldberoemde kunstenaar Breitner.Lees 'Hoofdpersonen'.

 • Piet Gerbrandy (e.a.): recursieve sonnetten

  Jun 24 2020

  ESSAY/POËZIE - Piet Gerbrandy leest voor: 'Het tuimelraam'. Een essay/literair mini-college over een populaire en eeuwenoude dichtvorm: het sonnet. Nisrine Mbarki, Klaas ten Holt, Anneke Brassinga, Alfred Schaffer, Maria van Daalen en Maarten van der Graaff lezen voor: het recursieve sonnet dat ze voor dit Gidsdossier schreven.Lees het dossier 'Recursieve sonnetten'.

 • Arnon Grunberg: Het schandelijke geheim

  Jun 17 2020

  ESSAY - Arnon Grunberg leest voor: 'Het schandelijke geheim', zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. 'De meest fundamentele schaamte is schaamte voor het eigen onveranderlijke zijn, voor wie je bent dus.' Lees 'Het schandelijke geheim'.

 • Ger Groot: Jezuïtisch

  Jun 17 2020

  ESSAY - Ger Groot leest voor: ‘Jezuïtisch’, zijn bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden. 'Het woord bestaat, al wordt het zelden correct gebruikt.'Lees ‘Jezuïtisch’.

 • Fabienne Rachmadiev: Het meisje dat haar naam vergat

  Jun 10 2020

  VERHAAL - Fabienne Rachmadiev leest voor: 'Het meisje dat haar naam vergat', haar bijdrage aan het themanummer over onthouden en vergeten. Lees 'Het meisje dat haar naam vergat'.

 • Emily Kocken: Je moeder!

  May 27 2020

  VERHAAL - Emily Kocken leest voor: 'Je moeder!', haar bijdrage aan het themanummer over pijnlijke woorden.Lees 'Je moeder!'.

 • Marc Kregting: 'Je hebt nog marge'

  May 27 2020

  ESSAY - Marc Kregting leest voor: 'Je hebt nog marge', uit het pijnlijkewoordennummer. Hij zegt die woorden tegen een student tijdens een examengesprek van het vak waar hij in doceert, en creëert zo een pijnlijke situatie.Lees 'Je hebt nog marge'.

 • Basje Boer: Ladycamp

  May 20 2020

  ESSAY - Basje Boer leest voor: 'Ladycamp'. Een essay waarin ze zoekt naar woorden om "ladycamp" mee te definiëren, aan de hand van verwachtingen, taboes en de grenzen van het vrouw-zijn.Lees 'Ladycamp'.

 • Shira Keller: ...

  May 13 2020

  ESSAY - Shira Keller leest voor: '...', waarin ze vertelt over het belang van het beletselteken, aan de hand van het werk van de Duitse schrijver Judith Schalansky. Lees '...'.

 • Martin Reints: poëzie

  May 13 2020

  POËZIE - Martin Reints leest voor: 'Swipend', een bijdrage van drie gedichten voor het themanummer over pijnlijke woorden.Lees 'Swipend'.

 • Dirk Vis: De Antarctische reuzenceder

  May 06 2020

  VERHAAL - Dirk Vis leest voor: 'De Antarctische reuzenceder'. Een cli-fi verhaal dat zich afspeelt op Antarctica in het jaar 2300, wanneer de ijskappen zijn gesmolten, het continent is gekoloniseerd en nieuwe technologieën hebben veranderd hoe we leven en wonen.Lees 'De Antarctische reuzenceder'.

 • Margriet van Heesch: Hoe te getuigen van onze tijd?

  May 04 2020

  ESSAY - Margriet van Heesch leest voor: 'Hoe te getuigen van onze tijd?', waarin ze een blikt werpt op onze huidige wereld adhv de ervaringen van Hongaarse schrijver Imre Kertész in het dodenkamp Buchenwald. Dit is een extra aflevering vanwege Nationale Dodenherdenking.Lees 'Hoe te getuigen van onze tijd?'.

 • Rob van Essen: Werelden zonder angst

  Apr 30 2020

  VERHAAL - Rob van Essen leest voor: 'Werelden zonder angst' uit De Gids 2019-5, als onderdeel van een dossier over de roman Robinson Crusoe, die in 2019 zijn 300e publicatieverjaardag viert. Lees 'Werelden zonder angst'.

 • Emy Koopman: Binnendringen

  Apr 30 2020

  VERHAAL - Emy Koopman leest voor: 'Binnendringen', uit De Gids 2020-2. Een kwetsbaar en broeierig verhaal waarin er tussen de verschillende personages veel ongezegd blijft.Lees 'Binnendringen'.

 • Niña Weijers: Een gezicht zijn

  Apr 27 2020

  ESSAY - Niña Weijers leest voor: 'Een gezicht zijn' uit De Gids 2019-5, een themanummer over het geslachtelijke onbehagen. In haar essay pleit ze voor minder sorry zeggen en beter luisteren. Lees 'Een gezicht zijn'.