PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Staantribune

De podcasts over voetbal schieten als paddenstoelen uit de grond, maar eentje over voetbalcultuur was er nog niet. Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur, presenteert dan ook de eerste podcast over de randzaken rond het voetbal. Staantribune gaat over alles wat met voetbal te maken heeft, behalve het spelletje zelf: mooie verhalen, interviews met een aparte invalshoek, interessante achtergrondverhalen over randverschijnselen en over supporterscultuur.

Afleveringen

 • 76 - Willem II in Europa

  Sep 17 2020

  Na 14 seizoenen afwezigheid in Europa, speelde Willem II op woensdag 16 september in Luxemburg dan weer eindelijk een Europees duel. Voor Willem II-fan Joris van de Wier meer dan voldoende reden om vanuit Schotland naar Nederland te vliegen, om van daaruit samen met Jeroen Heijink af te reizen naar Differdange. Alleen, er was één probleem. De wedstrijd werd achter gesloten deuren gespeeld. Luister mee naar een verslag van een Willem II supporter en een groundhopper die toch een manier vonden om ...more

 • 75 - Frank Heinen

  Sep 10 2020

  Via Praag en Millhead is het slechts een kleine stap naar hartje Utrecht, waar Frank Heinen woont.  De aanleiding was de uitreiking van de beker “Het voetbalboek van het jaar”, dat eind maart al bekend was gemaakt in Langs de Lijn. Heinen schreef het boek “Buiten de lijnen, een alternatieve voetbalgeschiedenis, zoals hijzelf vindt.  Om eerlijk te zijn, hadden Jim Holterhuës en presentator Edwin Muis elk excuus aangegrepen om een uur lang met deze liefhebber te praten. We praatten een u...more

 • 74 - Doing the 116 podcast - Millhead FC

  Sep 03 2020

  Joris van der Wier en presentator praten over Joris’ bezoek aan Millhead FC, waarbij hij op Iodine Park (Jodium Park) een wedstrijd bekeek. Een prachtige locatie, een soort Braga.  Verder wordt AFC Bury besproken, een club die nu op het 10e niveau speelt en voortkomt uit Bury FC, dat vorig jaar uit de EFL is gezet.  Jamie Cureton, nu 45 jaar, komt aan bod. Hij speelde ooit voor Bristol Rovers, Reading en Norwich. Momenteel speelt hij voor Enfield FC in de Essex senior league.  En we sluiten af m...more

 • 73 - Radio Praag, deel 2

  Aug 28 2020

  Joris van de Wier en Jeroen Heijink besloten om voor de tweede keer in korte tijd, af te reizen naar Praag, omdat er nog zoveel te zien valt in deze voetbalstad.  Clubs en stadions moesten nog bezocht worden, waarbij de heren tussendoor hun ervaringen bespreken. Stel je het volgende voor: twee voetballiefhebbers die een weekend lang groundhoppen in Praag en daar compleet zichzelf zijn. Radio Praag, deel twee.

 • 72 - Doing the 116 podcast

  Aug 21 2020

  Joris van de Wier en presentator Edwin Muis bespreken het Britse voetbal van afgelopen week. Zo mogen er weer supporters naar FA-cup wedstrijden, speelde Isle of Man FC zijn eerste wedstrijd, gaat Peterborough United een nieuw stadion bouwen, bespreken we de situatie in Schotland en komt het potloodmuseum nog kort naar voren. Heb je een vraag voor de podcast, spreek deze dan in op 06 48 000 580.

 • 71 - Het bruggetje van Hindeloopen

  Aug 14 2020

  Een van de mooiste manieren om vanuit de kleedkamer het voetbalveld te betreden. ligt in Hindeloopen. Vanuit de kleedkamer loop je via een houten brug over een sloot naar het (gras) veld. Het bruggetje van Hindeloopen is iets wat elke voetballiefhebber een keer gezien moet hebben.  Marco Magielse (fotograaf bij Staantribune), Piet Jan Nauta (verslaggever Friesch Dagblad en vaak tegenstander van Hindeloopen) en Roelof de Jong (speler en bestuurslid in Hindeloopen) vertellen over deze iconisc...more

 • 70 - Groundhoppen met Joris en Jeroen in Estland en Duitsland

  Aug 07 2020

  Jeroen Heijink en Joris van de Wier bespreken voor het eerst op afstand de wedstrijden die ze bezocht hebben. Jeroen is naar Duitsland geweest om een wedstrijd van VFB Homberg bij te wonen én hij heeft het Hemberg stadion van FC Iserlohn bezocht. Joris is naar Estland geweest, Tallinn om precies te zijn. Een verjaardagscadeautje. Veder geeft Joris tekst en uitleg over de situatie in Engeland en Schotland, is er een eervolle vermelding voor zowel LAC Frisia alsmede SV Hielpen én wordt de vraag be...more

 • 69 - Heerenveen 100 jaar

  Jul 31 2020

  Langs de A32 bij Heerenveen ligt het Abe Lenstra stadion, aan de Abe Lenstra boulevard, waar de club al sinds 1994 speelt. Heerenveen is een dorp en dus niet één van de Friese elfsteden. En toch is de uitstraling van de voetbalclub groot in de provincie Friesland. Waar je normaal gesproken veel Ajax shirtjes, Feyenoord tenues of Barcelona tricots tegenkomt, is het wit-blauw van het Heerenveen-shirt wat veruit de boventoon voert. De club bestaat 100 jaar en Hielke Biemond mocht meeschrijven aan e...more

 • 68 - Groundhoppen met Joris en Jeroen bij Westfalia Herne

  Jul 25 2020

  Vanaf een obscuur parkeerplaats in Arnhem Noord blikken Joris en Jeroen terug op middagje groundhoppen in Duitsland. Het doel van de trip is om Westfalia Herne te vincken, een club die tussen Bochum en Gelsenkirchen ligt. Onderweg vindt er nog een toevallige vinck plaats in het oude Schalke stadion – genaamd Glückauf Kampfbahn. Het stadion waar Schalke speelde voordat het naar het Parkstadion verhuisde. Daarnaast vertellen de heren over hoe ze de rest van het weekend doorgebracht hebben, uiteraa...more

 • 67 - Radio Praag

  Jul 17 2020

  De helden van radio Buenos Aires, Jeroen en Joris, zijn weer verenigd. De heertjes besloten om met twee lotgenoten voetbal in Tsjechië te vincken en wel te weten in Praag. Dat betekent diepe gesprekken over het leven, filosofische bespiegelingen en dus eindelijk een podcast van niveau.

 • 66 - De Bijkletspodcast

  Jul 10 2020

  Joris van de Wier, Jim Holterhuës en Edwin Muis kletsen bij over de situatie in Schotland, het vouwen van wc-papier, Willem II dat Europa ingaat, vincken in Tsjechië, ouwemannen blessures, gaat Edwin Winkels een boek over voetbalclubs uit Barcelona schrijven (?), de app Futbology, luistervragen, om uiteindelijk met een flink Tilburgs sausje te eindigen. En dat eindelijk weer vanuit het voorportaal van de voetbalhemel: café Engelenburgh in Utrecht.

 • 65 - Radio Buenos Aires, aflevering 29

  Jun 25 2020

  Joris van de Wier en Jeroen Heijink blikken terug op hun trip naar Buenos Aires. Allereerst veel Coronapraat, Joris vertelt over zijn aanstaande boek en dan uitgebreid tijd om over die prachtige voetbalstad te praten. De grote terugblik

 • 64 - Coronapodcast, aflevering 7

  Jun 19 2020

  Jim Holterhuës en Edwin Muis praten over hun jeugdidolen en favoriete cultspelers. Met veel aandacht voor Frank Rijkaard, Preben Elkjaer Larsen, Shaun Goater, Mario Been en oh ja, Edwin heeft ook een culthekel aan een voetballer. 

 • 63 - Doing the 116 podcast, Brentford FC

  Jun 06 2020

  Joris vertelt over zijn vijf bezoeken aan Brentford FC, over de vier pubs, Griffin Park en de wedstrijden tegen Chelsea, QPR en Fulham.

 • 62 - De Coronapodcast aflevering 6

  May 22 2020

  Jim Holterhuës en Edwin Muis bellen met elkaar over een terugblik op diverse voetbaldocumentaires, luistervragen komen aan bod, een gesprek over Ioan Sabau, voetbalstad Deventer, het Olympisch stadion en het nieuwe nummer van Staantribune. 

 • 61 - Doing the 116 Podcast, aflevering 7

  May 16 2020

  Een podcast geweid aan Guus Uhlenbeek, waarbij Shrewsbury Town FC, De broer van Ruud van Nistelrooy en een bijna dood ervaring in Gent voorbij komen.

 • 60 - De Coronapodcast, aflevering 5

  May 06 2020

  Jim Holterhuës en Edwin Muis bespreken hun top 3 voetbalfilms en - documentaires. Uiteraard met een flinke scheut Rotterdams en Amsterdamse saus. Jim geeft een aantal fijne kijktips en Edwin vertelt over de documentaire die hem vervangende schaamte gaf.

 • 59 - Doing the 116 Podcast, aflevering 6

  Apr 26 2020

  Joris van de Wier vertelt over zijn laatste bezoek aan het stadion van York City FC (Bootham Crescent) en die van Boston United (York Street). Beide stadions worden gesloopt om plaats te maken voor een modernere variant.

 • 58 - De Coronapodcast, aflevering 4

  Apr 17 2020

  In tijden van afzondering praten Jim Holterhuës en Edwin Muis over hun favoriete drie voetbalwedstrijden, waarbij hun club uitgesloten is van mededinging (hoewel er genoeg met Rotterdamse en Amsterdamse sausen gestrooid wordt). Verder gaat het over een gekaapte poll op Twitter, een vraag van een luisteraar en een anekdote van Joris van de Wier over Barry Fry.

 • 57 - De Coronapodcast, aflevering 3

  Apr 13 2020

  Jim Holterhuës en Edwin Muis praten over hun favoriete drie voetbalshirts en net zoals bij de voetbalboeken, is hun favoriete club uitgesloten van deelname.

 • 56 - Doing the 116 Podcast, Barnet FC

  Apr 12 2020

  In deze aflevering staat Barnet FC centraal. Joris van de Wier vertelt over zijn eerste en tweede ontmoeting, waarbij the circle round is (uiteindelijk). Een podcast over Underhill, Stan Flashman, Barry Fry, een veld met hoogteverschil en een klein beetje Edgar Davids.

 • 55 - De Coronapodcast, aflevering 2

  Apr 11 2020

  Jim Holterhuës en Edwin Muis bespreken hun favoriete drie voetbalboeken. De restrictie die ze zichzelf hebben gegeven, is dat het niet een boek over of van hun favoriete club mag zijn.

 • 54 - Doing the 116 Podcast, Sunderland til I die

  Apr 04 2020

  Sunderland till I die. Joris van de Wier gaat in op de Netflixserie, vertelt achtergronden rondom de club uit het Noordoosten van Engeland, de verrassende hobby van manager Jack Ross en wat er na afloop van de serie is gebeurd.

 • 53 - Doing the 116 podcast, de eerste keer naar Portsmouth FC

  Mar 28 2020

  In de derde aflevering van de Doing the 116 podcast vertelt Joris van de Wier over zijn ontgroening op Engelse bodem: Portsmouth - Scunthorpe United in 2004. Een podcast over de toestand in Schotland, het darkweb van het Engelse voetbal, een nachtelijke ontmoeting in Zoetermeer en vooral heel veel liefde voor het Britse voetbal.

 • 52 - Doing the 116 podcast, Runcorn Town FC

  Mar 20 2020

  De tweede aflevering van de Doing the 116 podcast gaat over het  Coronavirus. Hoewel, niet helemaal. Joris vertelt over de situatie in  Schotland, over zijn zorgen, maar ook Runcorn Town F.C. en het  overlijden van Peter Whittingham.

 • 51 - De Coronapodcast, aflevering 1

  Mar 19 2020

  Wegens het Corona-virus geen podcast vanuit het voorportaal van de voetbalhemel, café Engelenburgh in Utrecht. Jim en Edwin bellen elkaar en nemen het voetballoze leven door, hoe nu verder in voetballend Nederland en Europa en delen we onze smart. Aflevering nummer 1 van "Jim en Edwin, de Coronapodcast".

 • 50 - Doing the 116 podcast, aflevering 1

  Mar 13 2020

  In de 50e podcast van Staantribune en de eerste aflevering van the Doing the 116 Podcast, heeft Joris van de Wier het over James Alexander Gordon, breekt hij zijn mond over het affiche East Fife - Forfar, uiteraard zijn er culinaire recensies, de noordelijkste derby van Groot-Brittanië komt aan bod én er worden luisterv

 • 49 - FC Utrecht met Remco Kraak

  Mar 06 2020

  Remco Kraak schreef in Staantribune #28 een prachtig verhaal over vier generaties Utrecht-supporters: zijn opa, vader, Remco zelf en zijn zoon. Voeg daar zijn boek "de rebellen van de Bunnikside" en de net behaalde finaleplaats om de KNVB-beker bij en een podcast is zo gevuld. Eentje met een lach en een traan.

 • 48 - Radio Buenos Aires, aflevering 25 (slot)

  Feb 20 2020

  De laatste episode van Radio Buenos Aires, waarin Joris vanuit een besneeuwd Schotland terugblikt op de ultieme voetbaltrip. De laatste dag neemt hij door, met een bezoek aan club Lujan van Ignacio. Verder wordt er uiteraard geklaagd, ontmoette hij nog Bras Brooijmans én geeft hij zijn top 5 van hoogtepunten.

 • 47 - Radio Buenos Aires, aflevering 24

  Feb 18 2020

  Op hun laatste dag in Buenos Aires bezoeken Joris van de Wier en Robert Breukers de club Nueva Chicago. Een wedstrijd met veel rellen, messen, stokken, hitte en veel barra bravas. Het meest bizarre relaas van deze trip.

 • 46 - Radio Buenos Aires, aflevering 23

  Feb 17 2020

  Nu de Kazach en Jeroen naar huis zijn, blijven Robert Breukers en Joris van de Wier over in Buenos Aires. De heren splitsten zich op, waarbij Robert naar Rosario ging. Een podcast vol met tips, duiding en uiteraard het dagelijkse geklaag. 

 • 45 - Radio Buenos Aires, aflevering 22

  Feb 15 2020

  Remi Lehmann is Willem II-fan en correspondent in Buenos Aires sinds 2013. Daarnaast is hij supporter van River Plate en de man om te spreken als het over voetbal en het leven in Buenos Aires gaat. Eindelijk een inhoudelijke podcast met veel ruimte voor de finale van de copa Libertadores van 2018.

 • 44 - Radio Buenos Aires, aflevering 21

  Feb 14 2020

  Jeroen Heijinks trip zit er bijna op. Samen met Joris van de Wier en Robert Breukers blikt hij terug op een bezoek aan Lanus, de derby van Avellaneda, is er een bijdrage van Ed de Jong met een sterk Amsterdams sausje, komt "de keel van de duivel" voorbij en nog veel meer.

 • 43 - Radio Buenos Aires, aflevering 20

  Feb 13 2020

  De heren brengen een bezoek aan het trainingscomplex van Estudiantes de la Plata, waar ze onder meer Javier Mascherano, Marcos Rojo en de grote Veron ontmoeten. Verder in deze aflevering het shirtgate, een Rotterdams sausje en uiteraard een wedstrijd: Argentinos Juniors - Sport Huancayo.

 • 42 - Radio Buenos Aires, aflevering 19

  Feb 12 2020

  Jeroen Heijink, Joris van de Wier en Robert Breukers bezoeken de wijk la Boca, om vervolgens een stadiontour in la Bombonera te doen. Aansluitend wordt er uiteraard een wedstrijd bezocht, te weten Arsenal di Sarandi - Talleres Cordoba. De thuisploeg wordt gezien als het lachertje van het Argentijnse voetbal, of zoals een Nederlander aldaar zegt: "de meest overbodige club van Buenos Aires."

 • 41 - Radio Buenos Aires, aflevering 18

  Feb 11 2020

  Jeroen, Robert en Joris bespreken uitgebreid de derby de Avellaneda: Racing - Independiente. Een wedstrijd die heel veel indruk heeft gemaakt.

 • 40 - Radio Buenos Aires, aflevering 17

  Feb 10 2020

  Vandaag was het voor Jeroen Heijink, Robert Breukers en Joris van de Wier een dag van "vincking together apart". Eén groep ging naar Deportivo Espanol en een ander deel naar Banfield. Een podcast met een hoog Boca-gehalte, aangezien Robert vertelde over zijn bezoek aan la Bombonera.

 • 39 - radio Buenos Aires, aflevering 16

  Feb 09 2020

  Het drietalig team van Medisch Centrum Buenos Aires (Joris, Jeroen en Robert) blikken terug op hun bezoek aan Quilmes - Tigres. De thuisploeg is de oudste profclub van het land. Ed de Jong heeft een mooi verhaal over een supporter én bokser van Huracán en n.a.v. kijkersvragen geven de heren hun top drie tot dusver door.

 • 38 - Radio Buenos Aires, aflevering 15

  Feb 08 2020

  Robert Breukers, Joris van de Wier en Jeroen Heijink blikken terug op de zoveelste dag van hun trip. Robert is naar Montevideo geweest, pikte daar een wedstrijd van de Copa Sudamericana mee. Verder veel over shirtjes kopen in Camisetas Nani. De heren zijn vervolgens naar het stadion van Atlanta gelopen, de joodse club in Buenos Aires en verder een vooruitblik op (de wel inhoudelijke) podcast met Remi Lehmann.

 • 37 - Radio Buenos Aires, aflevering 14

  Feb 07 2020

  Met Robert Breukers nog in Montevideo, nemen Jeroen Heijink en Joris van de Wier de dag van gisteren door in Medisch Centrum Buenos Aires. De heren blikken terug op hun bezoek aan de plaats Libertad, waar ze de wedstrijd Ferrocarril Midland - General Lamadrid (4e niveau), er volgt een spannend verhaal over een verstopt toilet en er is veel ruimte voor kijkersvragen van deze podcast. 

 • 36 - Radio Buenos Aires, aflevering 13

  Feb 06 2020

  Terwijl Robert een dagje Uruguay doet, keuvelen Joris en Jeroen over het leven in Buenos Aires. De heren blikken terug op de wedstrijd C.A. Excursionistas - Victoriano, waarbij Joris een mooi verhaal over lokale legende René Houseman vertelt. Wedstrijd nummer twee ging tussen Los Andes en Acussuso. De heren klagen flink over een paar aanwezige Duitsers. Kortom, het was weer gezellig.

 • 35 - Radio Buenos Aires, aflevering 12

  Feb 04 2020

  Robert Breukers, Joris van de Wier en Jeroen Heijink bespreken hun bezoek aan de stad Rosario en met name Newell's Old Boys. Uiteraard wordt er wat geklaagd, hoewel al een stuk minder, de clubnaam en -kleuren van Newell's Old Boys worden verklaard, Bielsa komt voorbij, net zo goed als Messi op slippers op straat én Joris heeft zijn eigen supporterslied.

 • 34 - Radio Buenos Aires, aflevering 11

  Feb 04 2020

  Onze drie helden kijken terug op hun bezoek aan Riberrrrr, River Plate. De term indrukwekkend wordt ook nu weer gebezigd. De heren praten over Messi's en Dries Roelvinks favoriete restaurant, over liter flessen bier, een beetje over Newell's Old Boys, uiteraard is het leven niet af zonder te klagen én er volgt een cliffhanger over een kip op iemands gezicht. Spanning alom dus.

 • 33 - Radio Buenos Aires, aflevering 10

  Feb 03 2020

  Jeroen Heijink, Robert Breukers en Joris van de Wier genieten van het harde werken in Buenos Aires. De heren zijn onder meer naar Estudiantes - Sante Fé geweest. Simcardgate krijgt een vervolg, het gaat over de medische toestand van Joris, het brilletje van Van Dale (de dader is opgespoord), over lange banners en cocaïne. 

 • 32 - Radio Buenos Aires, aflevering 9

  Feb 01 2020

  Jeroen Heijink, Robert Breukers en Joris van de Wier bezoeken Huracan en vertellen hoe ze aan tickets zijn gekomen. Verder vertellen de heren over el Porvernir, wordt de pizzeria doorgenomen, krijgen we een update over Joris’ medische status en beantwoorden de heren lezersvragen.

 • 31 - Radio Buenos Aires, aflevering 8

  Feb 01 2020

  Veel River Plate in deze op-de-pot-cast met Jeroen Heijink en Joris van de Wier. Ze bezochten drie stadions, waaronder el Monumental (River Plate). Een mooi verhaal over de paal van Rensenbrink. De naam Remi slaat op Staantribune correspondent Remi Lehmann, woonachtig in Buenos Aires. Verder in deze aflevering maken de heren nieuwe vrienden, bezoeken ze een wedstrijd van Vélez Sarsfield, zien ze een mooie hoofdtribune en is Robert Breukers gearriveerd.

 • 30 - Radio Buenos Aires, aflevering 7

  Jan 30 2020

  De Diego Maradona podcast. Jeroen Heijink en Joris van de Wier bezoeken Argentinos Juniors (de eerste club van Maradona), het Maradona-museum en het Diego Maradona huis. Daarnaast ontmoeten ze Esteban Bekerman, een voetbalprofessor. Tussendoor hangt Joris de quizmaster uit en is er een kattenlied over Rosario Central te beluisteren. 

 • 29 - Radio Buenos Aires, aflevering 6

  Jan 29 2020

  Jeroen Heijink en Joris van de Wier vertellen over hun bezoek aan Talleres de Remedios de Escalada tegen Tristán de Suárez, een wedstrijd op het derde niveau. De podcast begint met een cliffhanger (spoileralert, een bijna dood ervaring), de heren worden gered door een sleutelhanger, het weer wordt besproken, shirtjes passeren de revue, Dock Sud uiteraard, de Falklands en de Tseetseevlieg. Naast uiteraard de rode draad: eten. Kortom, "ge hoeft niet te hooien." Oh, het gesprek eindigt zoals het be...more

 • 28 - Marco Magielse - The final whistle

  Jan 29 2020

  In december verscheen het boek “the final whistle” van Marco Magielse. 21 portretten van evenveel stadions, waarvan een groot deel volgens Magielse binnen nu en vijf jaar verdwenen zal zijn. Een afspraak voor een podcast met deze fotograaf annex NAC-fan, annex voetballiefhebber was snel gemaakt. Alleen niet zo snel als de verkoop van zijn boek, want inmiddels is het helemaal uitverkocht. Een podcast over vervallen stadions, oude voetbalboeken, NAC, zijn boek the final whistle, of er een vervolg ...more

 • 27 - Radio Buenos Aires, aflevering 5

  Jan 28 2020

  Jeroen en Joris blikken terug op gisteren, waarbij ze met heel veel moeite toegang wisten te verschaffen tot de kraker Berazategui - Argentino de Merlo. Met behulp van oom agent, wie zegt dat de politie niet je beste vriend is. De kijkersvraag van de dag wordt beantwoord, er wordt over eten gesproken en uiteraard weer het nodige geklaagd. Want, vincken is lijden.

 • 26 - Radio Buenos Aires, aflevering 4

  Jan 27 2020

  Boca! Boca! Boca! Joris en Jeroen bezoeken la Bombanera en raken overweldigd, Joris staat tussen de ultra's, ze nemen een kijkje in de wijk van Boca, uiteraard wordt er weer gejankt over de hitte en eindigen ze met een cliffhanger. 

 • 25 - Radio Buenos Aires, aflevering 3

  Jan 27 2020

  In deze aflevering heel veel San Lorenzo (si senor), murals, een beetje over katten en de rode draad van deze trip: het vlees. Daarnaast wordt er uiteraard voldoende geklaagd door de Waldorf en Stattler van Staantribune, Jeroen Heijink en Joris van der Wier.

 • 24 - Radio Buenos Aires, aflevering 2

  Jan 26 2020

  Joris en Jeroen bezoeken Gimnasia y Esgrima La Plata - Vélez Sarsfield. Gimnasia is de club waar Diego Maradona zetelt (letterlijk).

 • 23 - Radio Buenos Aires, aflevering 1

  Jan 25 2020

  De voorbeschouwing op de ultieme voetbaltrip.

 • 22 - Voetbal in Buenos Aires met Bras Brooijmans

  Jan 23 2020

  Een voetbaltrip naar Buenos Aires zorgt bij een groot aantal liefhebbers voor een stijf piemeltje in den broek. Joris van de Wier en Robert Breukers hebben besloten om hun droom te volgen en gaan ons vanuit Buenos Aires bijpraten over hun ervaringen in Argentinië. Om de achterblijvers wat beter te informeren over “de leven” daar (ja, ik ben soms net een hipster), hebben we, Jim Holterhuës en Edwin Muis, een podcast met Bras Brooijmans opgenomen. Bras is naar eigen zeggen negen keer die kant op g...more

 • 21 - Joris van de Wier vertelt over zijn boek "Voetbalstad Berlijn"

  Jan 10 2020

  Berlijn is misschien niet de meest voor de hand liggende stad, als je aan voetbal denkt. Toch zijn er zoveel mooie verhalen over te vertellen. Joris van de Wier bezocht de stad, dook in die vertalen er schreef er een prachtig boek over. 

 • 20 - Hans Douw over zijn ontmoeting met de groundsman van Barnet FC

  Dec 30 2019

  Hans Douw bezocht Barnet FC kort voordat ze verhuisden naar een nieuw stadion. Hij ontmoette daar de groundsman, een oudere man die zijn hele leven gespendeerd had aan één grote liefde: Barnet FC.

 • 19 - Mark de Vries en zijn "derby debut" voor Hearts

  Dec 28 2019

  Op 11 augustus 2002 schreef Mark de Vries hoogstpersoonlijk een jongensboek. Zijn thuisdebuut voor Heart of Midlothian tegen nota bene stadsgenoot Hibernian, eindigde in een eclatante 5-1 overwinning. Hij scoorde vier van de vijf doelpunten en zag later dat seizoen, dat er zelfs een dvd van die wedstrijd was uitgebracht. Luister mee naar het relaas van de wedstrijd.

 • 18 - Hans Douw over het bijzondere verhaal achter Derry City F.C.

  Dec 28 2019

  Voor sommige mensen is voetbal meer dan een wedstrijd, cultuur of religie spelen dan vaak een grote rol. Derry City F.C., uit het Noord-Ierse Londonderry, kent dit soort verhalen. Bloody Sunday (inderdaad, die van U2) is verweven in de haarvaten van de club. Hans Douw vertelt over zijn indrukwekkende bezoek aan deze club, de wijk en de stad. 

 • 17 - Hoe Nottingham Forest Hans Douw jarenlang verdriet bezorgde

  Dec 26 2019

  Hans Douw bezocht op 23 april 1980 de halve finale van de Europa Cup 1 tussen Ajax en Nottingham Forest. De Engelse club was toentertijd een grootmacht in Europa en schakelde de Amsterdammers nipt uit, om vervolgens de finale van HSV te winnen. Hans Douw, groundhopper pur sang, bezocht de return van de halve finale en zag jaren later pas hoe zijn trauma verwerkt werd. Het verhaal over de ontmoeting tussen de aanvoerder van Nottingham Forest en Hans Douw.

 • 16 - Joris van de Wier over Boxing Day

  Dec 25 2019

  In Groot-Brittannië worden er in de periode tussen kerst en Oud & Nieuw veel wedstrijden gespeeld, waarbij Boxing Day tot één van de heiligste dagen geldt. Joris van de Wier vertelt over het ontstaan van Boxing Day, wat deze dag zo speciaal maakt en waarom er vroeger zoveel derby's op Boxing Day werden gespeeld.

 • 15 - De oprichting van Staantribune

  Dec 04 2019

  Een podcast over de de oprichting van Staantribune. Over alle obstakels, de meevallers, Rotterdamse sausjes, één schorre stem, John de Bever en zijn geluidsman, Joop van Maurik, cultureel voetbalerfgoed en natte dromen. 

 • 14 - Deadline Day voor Bury F.C.

  Aug 28 2019

  Op vrijdag 23 augustus 2019 verliep de deadline voor Bury F.C. om aan de English Football League (EFL) aan te tonen, dat het over voldoende financiële middelen beschikt. Indien de club hier niet in slaagt dan zal de EFL Bury F.C. uit het profvoetbal halen. Een overzicht van Deadline Day voor Bury F.C.

 • 13 - Dennis Bliek over S.C. Telstar

  Aug 21 2019

  Misschien ken je de naam Dennis Bliek? Nee? Hij is de man achter het Twitteraccount van Telstar. Daarover gesproken, typisch zo’n club die perfect past bij Staantribune.  Jim Holterhuës en Edwin Muis spraken met Dennis over promoveren met Telstar, over Jordie van der Laan, over Pieter de Waard, Rafaël van der Vaaart, Edgar Davids en Luciano van den Berg. En ook over zijn ambities, de combiregeling, het gebrek aan mediatraining bij Telstar, het fameuze scorebord én over zijn ideale gast voor...more

 • 12 - Michel Doodeman en Eric de Jager over hun liefde voor Real Murcia

  Jul 31 2019

  Real Murcia is een club uit 1908, uit een stad die in de buurt van Alicante ligt. De club heeft een miljoenenschuld, wordt gerund door liefhebbers én kent onder meer 134 Nederlandse aandeelhouders.  Michel Doodeman, freelance schrijver, student en voetbalconnaisseur én Eric de Jager, journalist, eindredacteur én medewerker van Staantribune, zijn samen fan van Real Murcia. Een gesprek over het aandeelhouders wk, Ibiza uit, over livestreams en reclames tussendoor, hoe we een Nederlandse spele...more

 • 11 - Een seizoen lang FC Twente, "Onmachtig of Onmeunig"

  Jul 19 2019

  Recentelijk verscheen het boek “Onmachtig Of Onmeunig – Een seizoen met FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie” van Bert Westerink. In het dagelijks leven is hij weliswaar een bestuurder, maar de liefde voor FC Twente gaat diep bij hem. Schrijver en supporter Bert Westerink, volgde de Enschedeeërs een jaar lang op het tweede niveau en samen met cultuurbewaker Willy Berends, spraken Jim Holterhuës en Edwin Muis over het roerige seizoen van FC Twente.

 • 10 - Peter van der Zwan over de Andro Knelbokaal

  Jun 06 2019

  In de zomer van 1989 schokte de SLM-vliegtuigramp in Suriname de voetbalwereld. Vijftien leden van het Kleurrijk Elftal vinden hierbij de dood.  Een van hen, Andro Knel, wordt door supporters van zijn clubs, Sparta en NAC, nog altijd geëerd met een wedstrijd, die uniek is in zijn soort: de Andro Knel Bokaal. Peter van der Zwan, supporter van Sparta, is één van de organisatoren van deze bokaal.  We, Jim Holterhuës en Edwin Muis ontmoetten Peter op een toepasselijke plek, namelijk het su...more

 • 09 - Tottenham Hotspur versus Liverpool

  May 24 2019

  Stel je de volgende situatie eens voor: een Nederlandse Spursfan naast een Nederlandse Liverpoolfan, die over hun club praten, over kaartjes kopen, over supporters, de afkeer richting Arsenal en Manchester United, over hun eerste wedstrijd en uiteraard…over de aanstaande champions league finale. Waar Geert Heemskerk een trouwe Spursfan is, is Marco Knikkenberg al jaar en dag supporter van Liverpool.  Wij, Jim Holterhuës en Edwin Muis spraken met hen af. En waar doe je dat? Nou, simpel….waar...more

 • 08 - Willem II, met Matthijs Snepvangers en de Kruikenzeiker

  May 02 2019

  De bekerfinale is een mooi excuus om met twee rasechte Willem II-supporters te praten; Matthijs Snepvangers en de Kruikenzeiker. De ingrediënten zijn simpel: bier en lullen over voetbal en dan met name over Willem II in de Champions League, Joop Buyt, Fran Sol, volwassen mannen die huilen op de tribune en uiteraard veel over de bekerfinale. 

 • 07 - Joris Kaper over Nii Lamptey - de nieuwe Pelé

  Apr 18 2019

  In de zomer van 1989 zag Pelé op het jeugd WK in Schotland zijn opvolger, Nii Lamptey. Het Anderlecht van Aad de Mos haalde Ghanese voetballer naar Brussel. Lamptey heeft nooit zijn belofte in kunnen vullen, ook niet bij PSV en zijn zwerftocht langs diverse andere clubs op de wereld. Een  louche spelersmakelaar, een foute vrouw en vele privé-problemen, leidde hem uiteindelijk terug naar Ghana.  Joris Kaper, redacteur van Staantribune, schreef het levensverhaal van wat ooit het grootste...more

 • 06 - Groundhopping

  Mar 09 2019

  Op zaterdag 30 maart organiseert Staantribune een groundhopdag in de Adelaarshorst in Deventer. Als warming-up praten Jeroen Heijink, Hans Douw en Joris van de Wier over hun groundhopervaringen. Jim Holterhuës en Edwin Muis presenteren deze podcast. Vijf mannen die over trips, wedstrijden, steden en de ideale groundhoptrip praten.

 • 05 - De Podkist, op audiëntie bij Simon Kistemaker

  Feb 20 2019

  In Staantribune nummer 22 staat een prachtig verhaal van Maarten Hagelstein over Simon Kistemaker. Eens te meer reden om de Kist thuis op te zoeken. Tussen het geluid van de klokken, het ontspannen in zijn stoel hangen van Kistemaker en de heerlijke broodjes van zijn vrouw Thea, ontspint zich een heerlijk gesprek tussen vier voetballiefhebbers. Luister mee naar aflevering nummer vijf, de Podkist.

 • 04 - Arco Gnocchi, de voetbaltwitteraar van 2018

  Feb 07 2019

  Aad de Mos reikt de bokaal van "voetbaltwitteraar 2018" uit Arco Gnocchi, tijdens een opname van de Pantelic Podcast op het kantoor van FC Afkicken. Arco is blij dat Ajax toch nog een prijs heeft dit seizoen, Freek Jansen (VI) vertelt hoe Arco er een week eerder bij zat, Aad tipt de toekomstige winnaar en Jim vertelt over het ontstaan van deze verkiezing. 

 • 03 - Voetbalstad Liverpool

  Jan 04 2019

  Podcast nummer drie gaat over voetbalstad Liverpool of beter gezegd, de Merseyside. Joris schreef een juweel van een boek over voetbal in deze regio van Engeland.  Daarnaast komen de Friezen van Engeland aan bod, het fameuze bord “This is Anfield”, we stellen de vraag (en beantwoorden ‘m) of Adolf Hilter ooit een wedstrijd van Everton heeft bezocht en Joop van Maurik schuift aan om onder meer over John Achterberg te praten.  Presentatie: Joris van de Wier, Jim Holterhuës en Edwin Muis....more

 • 02 - Pot 6, de voetbaldwergen van Europa

  Dec 21 2018

  Aflevering twee staat in het teken van het boek "Pot 6 - Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa" van Joris van de Wier. We, (Joris, Jim en Edwin) praten over Liechtenstein en Malta, waarbij Tim Hagt als gast is aangeschoven. Tim woont in Utrecht en is groot liefhebber van het nationale team van Liechtenstein. De onderwerpen: * De afkeer richting FC Vaduz *Hoe moeilijk het is om aan kaarten in Liechtenstein te komen en waarom ze zo duur zijn? * De prins van Liechtenstein en het voetbalveld in...more

 • 01 - Hoe het allemaal begon

  Dec 17 2018

  In aflevering 1 praten presentator Edwin Muis en Staantribune-hoofdredacteuren Jim Holterhuës en Joris van de Wier (speciaal overgekomen uit Schotland) over de oprichting van Staantribune, het onlangs verschenen magazine, de plannen voor 2019 en jawel, of Willem II-aanvaller Fran Sol een geschikte spits zou zijn voor Feyenoord. (NB: deze aflevering is eerder opgenomen!)