PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Tekstuur

Schrijver en presentator Marco Martens gaat namens Hiphop In Je Smoel in gesprek met spoken word-artiesten over hun favoriete tekstfragmenten. Welke boeken, gedichten, tracks, theaterteksten en speeches maakten op hen de meeste indruk? En waarom? In Tekstuur duiken we die bronnen in.

Afleveringen

 • Tekstuur: Rachel Rumai Diaz

  Jun 29 2022

  Rachel Rumai Diaz woonde in Limburg, Miami en Venezuela, maar voelde zich nergens zo thuis als in Amsterdam. Ze treedt op als spoken word-artiest richtte het feministisch platform Zus en Zo op en werkt voor Stem op een vrouw. Welke pet ze ook op heeft, haar missie is dezelfde: het vertellen van de verhalen die te weinig gehoord zijn. Voor deze seizoensafsluiter neemt ze haar favoriete tekstfragmenten mee, van o.a. 2Pac en Lin Manuel Miranda.

 • Tekstuur: Joost Oomen

  Jun 15 2022

  Joost Oomen maakt op het podium al jaren furore als energiek dichter. Afgelopen jaar verschenen van zijn hand de roman Het Perenlied en het poëtisch reisverslag Visjes. Met diverse formaties maakt hij zowel muzikale en poëtische performances en schopte het tot finalist in De Slimste Mens. De vrolijkheid is in het werk van Joost zelden ver te zoeken en als liefhebber leest hij het liefst werk van schrijvers die de ziel lenig houden. Voor deze aflevering nam hij werk en de nodige biografische anek...more

 • Tekstuur: Babs

  Jun 01 2022

  Afgelopen april verscheen 'De Reflectie', de tweede EP van de Leidse producer en artiest Babs. Daarop combineert ze een dansbare sound met teksten over o.a. gender en seksualiteit. Ook buiten deze release timmert Babs aan de weg. Zo werd haar muziek geplaatst onder Atlanta, de serie met Childish Gambino en speelde ze op diverse bevrijdingsfestivals. In deze aflevering vertelt ze voluit over tekst, muziek en de thema's die ze in hiphop miste en uiteraard bespreekt ze haar favoriete tekstfragmente...more

 • Tekstuur: Zeinab El Bouni

  May 17 2022

  Zeinab El Bouni schrijft, draagt voor en werkt als programmaleider voor Poetry Circle Nowhere. De afgelopen jaren maakte ze voornamelijk Nederlandstalig werk, maar inmiddels heeft ze ook het schrijven in het Arabisch weer opgepakt. Voor deze aflevering nam ze een drietal Arabische teksten mee die vertaald zijn in het Nederlands. Aan de hand van werken van o.a. Mahmoud Darwish praten we de zeggingskracht van het Arabisch en uiteraard over het makerschap van Zeinab zelf.

 • Tekstuur: Tessa Gabriëls

  May 03 2022

  Manu nam al eens een tekst van haar mee naar Tekstuur; nu is Tessa Gabriëls zelf te gast. We spreken over de vrije ruimte die we nodig hebben, haar ontwikkelingstraject bij UC Masters en haar werk als ethicus in het ziekenhuis. Uiteraard neemt ze ook haar favoriete tekstfragmenten mee, van Ibn Tufail, Carina Wiegman en Typhoon.

 • Tekstuur: Teddy Tops

  Apr 20 2022

  Haar eigen schrijverschap is naar eigen zeggen wat ondergesneeuwd door haar andere werk, maar als programmamaker voor Mensen Zeggen Dingen en Wintertuin voorziet ze ons van verhalen waarvan ze vindt dat deze te weinig gehoord worden. Voor deze aflevering nam ze werk mee van Tupac Shakur, F. Starik en Maya Angelou en reageert ze met een eigen tekst op het werk van laatstgenoemde.

 • Tekstuur: Houda Bibouda

  Mar 29 2022

  Houda Bibouda nam deel aan Poetry Circle 013 en ze was te zien in de productie Seven Deadly Sins van het Opera Forward Festival. Met haar Tilburgse anti-racisme-organisatie For Our Community organiseert ze evenementen en neemt ze deel aan protesten. Zo is Houda maatschappelijk actief en on fire op het podium; een combinatie die je ook in haar favoriete tekstfragmenten van o.a. Rapsody terughoort.

 • Tekstuur: Teun van Laake

  Mar 15 2022

  Raps schrijft hij al langer, maar er kwamen artiesten als Drs. P en Kees Torn aan te pas om zijn vorm te vinden. In mei debuteert 'allround taalmens' Teun van Laake met het album Niet in het geniep, met beats van zijn neef Justus. In deze aflevering neemt hij ons mee in teksten van Gombrowicz, Proust en Japanese Breakfast.

 • Tekstuur: Tim Lenders

  Mar 01 2022

  Als mede-oprichter van Mensen Zeggen Dingen creëerde Arnhemmer Tim Lenders een toonaangevend platform waarmee hij menig bibliotheek, poppodium en festival afstruinde. Hij deed er onlangs een stapje terug om zich onder andere te richten op het organiseren van debatten om polarisatie tegen te gaan. In deze aflevering spreekt hij met Marco Martens over tekstfragmenten van Ramses Shaffy, Kid Cudi en Johnny van Doorn.

 • Tekstuur: Jee Kast

  Feb 15 2022

  Dichter en performer Jee Kast maakte albums, gaf dichtbundels uit en is veelvuldig op de Nederlandse en Vlaamse podia te vinden. Hij was finalist bij zowel Belgium's Got Talent als het Nederlands Kampioenschap Poetryslam. Net zo lief gaat hij met zijn typemachine langs de deur op zoek naar een eenmanspubliek; het draait om de ontmoeting. Zo ook in deze aflevering, waarin we hem spreken over zijn favoriete tekstfragmenten.

 • Tekstuur: Ischa den Blanken

  Feb 02 2022

  In samenwerking met De Nieuwe Oost bracht schrijver en theatermaker Ischa den Blanken het project '3D - een spoken word EP' uit, bestaande uit een hoorspel, een korte film en een grafisch boekwerk. Voor zijn master Continentale Filosofie schrijft hij een scriptie over het begrip ironie. Op zich biedt dat al voldoende gespreksstof, maar het zou geen Tekstuur zijn als Ischa ook niet een drietal favoriete tekstfragmenten had meegenomen.

 • Tekstuur: Ruud Smulders

  Jan 17 2022

  Als de theaters hun deuren niet hadden moeten sluiten vanwege de lockdown, had Ruud Smulders momenteel getourd met zijn tweede programma Bruter dan Bruud. Afgelopen tv-seizoen was hij met de Minuut van Ruud te zien in De Vooravond en op Comedy Central floreert hij wekelijks in Ruuds Roast Interview. Daarnaast bracht hij de afgelopen jaren als rapper twee EP's uit, waar hij enkele filmische videoclips bij schoot. Ruud toont zich een veelzijdig maker en in deze aflevering zoomt hij met Marco in op...more

 • Tekstuur: Seckou Ouologuem

  Dec 24 2021

  Als stadsdichter van Antwerpen betrekt Seckou Ouologuem graag de community bij zijn projecten, een mindset die hij vanuit de hiphop meenam. Daarnaast is hij betrokken bij WORD WA(a)R, waarmee hij battletheater maakt. Seckou draait al twintig lentes mee in de hiphopscene en kan nog steeds intens genieten van een 'grave track'. Teksten die hem prikkelen, pluist hij uit tot op het bot. Check de aflevering en laat je meevoeren door zijn enthousiasme.

 • Tekstuur: Amara van der Elst

  Dec 16 2021

  Haar voordracht op de Dam tijdens Dodenherdenking 2021 maakte indruk en bracht haar carrière in een stroomversnelling. Van commercieel werk tot columns voor de Volkskrant; Amara's werk is veelvuldig te lezen en te horen. In de tussentijd studeert ze aan Creative Writing Artez en brengt ze verschillende kunstvormen samen op de planken. In deze aflevering duiken we in de bezigheden en inspiratiebronnen van Amara van der Elst.

 • Tekstuur: Onias Landveld

  Dec 10 2021

  Van 2017 tot 2019 was hij stadsdichter van Tilburg. Hij tourde door het land met zijn spoken word-voorstelling 'Wortels en Cassave' en afgelopen week ging zijn nieuwe project 'Kunu', een mix van spoken word en animatie, in première. Vandaag schuift hij aan achter de HIJS-mic: Onias Landveld!

 • Tekstuur: Marrit Jellema

  Dec 03 2021

  In 2019 ging ze er met een Spoken Award in de categorie lyrics vandoor en afgelopen jaar verscheen haar debuutalbum 'Superpersoonlijk'. Momenteel tourt de Leeuwardse met de SPOKEN finalistentour door het land en het doet ons deugd dat ze de ruimte vond om aan te schuiven aan de podcasttafel op de HIJS Headquarters om over haar inspiratiebronnen te vertellen: Marrit Jellema!

 • Tekstuur: Rodgairo Dalnoot & Manu van Kersbergen

  Oct 07 2021

  Marco Martens spreekt Rodgairo Dalnoot alias De 1’3 en Manu van Kersbergen over hun favoriete tekstfragmenten. Rodgairo Dalnoot werd onlangs geïnstalleerd als stadsdichter van Tilburg. De 32-jarige Tilburger woont in Korvel en is in het dagelijks leven vader, dichter, spoken word- artiest, rapper, en jongerenwerker, en sinds kort dus ook stadsdichter. Hij won in 2019 tijdens het internationale spoken word-event van SPOKEN.FM in Rotterdam de aanmoedigingsprijs voor ‘De meest inspirerende ontdekki...more

 • Tekstuur: Daniëlle Zawadi & Guus van der Steen

  May 13 2021

  Voor de derde editie van Tekstuur Live vanuit WORM ontving Marco Martens twee fijne artiesten uit het Haagse: met Daniëlle Zawadi en Guus van der Steen bespreekt hij hun favoriete tekstfragmenten.

 • Tekstuur: Insayno & Sjaan Flikweert

  Apr 06 2021

  Sjaan Flikweert maakte de audiovisuele dichtbundel ‘ergens thuis en de ruimte ertussen’. Ze maakt spoken word, muziek en danstheater. In haar werk zijn woord en beweging vervlochten met elkaar, met een hoofdrol voor de kleinste details. In deze aflevering vertelt ze hoe teksten van o.a. Toon Tellegen en Mirte Hartland het meeste indruk op haar maakten. Als battlerapper ging Insayno er met de nodige prijzen vandoor. In 2016 bracht hij het album ‘Dwaalspoor’ uit en een jaar later won hij een Van D...more

 • Tekstuur: Lisette Ma Neza & Justin Samgar

  Feb 26 2021

  Voor deze aflevering gaat Marco Martens, live vanuit WORM Rotterdam, in gesprek met Lisette Ma Neza en Justin Samgar. Tijdens de laatste editie van de Spoken Awards ging Lisette er met maar liefst twee prijzen vandoor. En terecht: haar werk is muzikaal, urgent en haar performance is innemend. Onlangs reageerde ze bij Humberto Tan op Radio1 met het gedicht 'Inauguratiemeisje' op het optreden van Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden. Justin Samgar was in het verleden huisdichter...more

 • Tekstuur: Romano Haynes

  Dec 24 2020

  Met deze extra lange aflevering sluiten we het tweede seizoen van Tekstuur af. Marco praat met spoken word-artiest en acteur Romano Haynes over makerschap, liefde voor tv, taal en theater, fluisteren versus schreeuwen. Dit alles aan de hand van fragmenten van o.a. Tracey Chapman, Björk en Marlon James. Shoutout naar Jeroen Landsbergen die voor alle afleveringen van dit seizoen de mix verzorgde. Medio 2021 is Tekstuur terug met nieuwe artiesten in een nieuwe opzet. Stay tuned!

 • Tekstuur: Benzokarim

  Nov 24 2020

  In deze aflevering van Tekstuur toont de kersverse Rotterdammer Benzokarim ons zijn kwetsbare kant. Door te schrijven vond hij een plek waar hij past en door teksten zag hij de band met zijn vader sterker worden. Van Shawshank Redemption tot Feis; de diverse top vijf van Benzokarim is een feestje om te bespreken gebleken.

 • Tekstuur: Mizt aan de Maas

  Oct 27 2020

  Crooswijker Mizt aan de Maas is regelmatig op een Rotterdams podium te vinden. Of hij creëert dat podium zelf met zijn organisatie Alfabet Soep. Zoals hij makers de ruimte geeft of jongeren helpt zichzelf te ontwikkelen, zo neemt hij ons mee langs een aantal boeken en gedichten die de balans in zijn leven brachten. Met werk van o.a. Carlos Castaneda en Tao Te Ching.

 • Tekstuur: Patrick Ribeiro

  Sep 28 2020

  Met Ivan Words en Takkie vormt hij Barguijs en het liefst verkent hij hoe spoken word en theater gemixt kunnen worden. In deze aflevering vertelt Patrick Ribeiro aan de hand van vijf filmfragmenten waarom hij deze disciplines het liefst hand in hand ziet gaan. Glansrollen zijn er in deze episode voor personages uit Dead Poets Society, Fight Club, V for Vendetta, Dark Knight en Devils Advocate. Tune in!

 • Tekstuur: Tomáš de Paauw

  Aug 25 2020

  Kunst hoeft niet per definitie van nut te zijn, maar spoken word heeft veelal een krachtige, maatschappelijke functie in zich. Als organisator geeft hij dat woord met Spraakuhloos ruimschoots de ruimte en ook als spoken word-artiest vertolkt hij graag een boodschap. Tomáš de Paauw vertelt je er meer over aan de hand van zijn favoriete teksten, van Lubach & Fresku (https://www.youtube.com/watch?v=yA40QEzFdko), Typhoon (https://www.youtube.com/watchtime_continue=1&v=nhymNVG9t9k&feature...more

 • Tekstuur: Olivier van Nooten

  Jul 28 2020

  Afgelopen jaar bracht hij onder zijn artiestennaam Symplex het instrumentale album 'Mixed Feelings' uit en in het schrijven is Olivier van Nooten eveneens bedreven. We spreken over zijn favoriete tekstfragmenten waaronder Roald Dahl, Mos Def en Annie M.G. Schmidt. En als uitsmijter brengt hij een gesproken ode aan de man die qua mastering een aardige vinger in de Nederlandse hiphoppap heeft: Ivo Statinski. Oliviers favorieten: Genesis - Jesus Knows Me (https://www.youtube.com/watch?v=35K6vQRt6...more

 • Tekstuur: Tato Wesselo

  Jun 23 2020

  In 2017 won hij een Spoken Award in de categorie comedy, maar zijn werk dient zich in vele vormen aan. Tato Wesselo schrijft, performt en musiceert en diezelfde breedte zien we terug in de lijst met zijn vijf favoriete tekstfragmenten: Jules Deelder - Vogelvrij (https://open.spotify.com/track/0QZLqEATThmrfK4tvsurOq?si=BnfKrqdQR1WEBD5Omyq_vQ), Herman Brood - Gedichten (https://www.hermanbrood.nl/), Derek Otte - Toflof (https://uitgeverijrorschach.bigcartel.com/product/toflof), Ton Lebbink - Voetb...more

 • Tekstuur: Michline Plukker

  May 26 2020

  'Houd vast wat je hebt, pak daarin door, maar ga dingen doen die je raken; die je prikkelen; die je enthousiast maken.' Nu spoken word-artiest en theatermaker Michline Plukker door de Corona-omstandigheden toch moet thuiszitten, stort ze zich op nieuwe bezigheden die haar energie geven, zoals schilderen en piano spelen. Een nieuwe ontdekkingstocht door de kunsten. En voor deze aflevering van Tekstuur neemt ze ons uiteraard mee langs haar favoriete tekstfragmenten, waaronder Edward Lear, Derek Ot...more

 • Tekstuur: Kay Slice

  Apr 28 2020

  Na een succesvolle Popronde-reeks had het een volle festivalzomer moeten worden voor Kay Slice en zijn band, maar dat liep dus even anders. Gelukkig is het opnemen van een podcast op anderhalve meter afstand prima uitvoerbaar, dus we hebben in ieder geval een mooie aflevering van Tekstuur waarin we Kay Slice over zijn favoriete tekstfragmenten spreken. Een frisse kijk op usual suspects Nas en Typhoon, maar ook Muhammad Ali, Nina Simone en de Ghanese muzikant Koo Nimo komen voorbij. Kay Sl...more

 • Tekstuur: Y.M.P.

  Mar 24 2020

  Als zakelijk leider van Productiehuis Flow organiseert Y.M.P. festivals en evenementen waarin de volledige breedte van de woordkunst centraal staat. Daarnaast coacht hij jongeren bij het vertellen van hun verhaal. Zelf begon hij te schrijven op zijn dieptepunt: in de gevangenis leerde hij negatieve ervaringen om te zetten in positieve gebeurtenissen voor de toekomst. In deze aflevering spreken we Y.M.P. over de werken die hem het meest hebben geïnspireerd: Daniel Beaty - Knock Knock (https:...more

 • Tekstuur: Chery Lynn van Dalen Salinas

  Feb 25 2020

  Spoken word-artieste Chery Lynn van Dalen Salinas werkt regelmatig samen met het Rotterdamse platform Spraakuhloos en momenteel is ze in de theaters te zien met het rondreizende hoorspel 'Haar en Hem' van Ivan Winter. Marco Martens spreekt haar in deze aflevering over o.a. (mentale) gezondheid, de huidige maatschappelijke ontwikklingen in Chili en de protestpoëzie die daardoor ontstaat. En uiteraard over Chery's favoriete werken: Jae Nichelle - Friends With Benefits (https://www.youtube.com/watc...more

 • Tekstuur: Adeiye Tjon

  Jan 29 2020

  Hij was jarenlang een van de drijvende krachten achter Live on the low, hij presenteerde de categorie Hiphop bij de Grote Prijs van Nederland en hij werkte als coach voor Poetry Circle Nowhere. Als klein jochie gluurde hij door de coulissen naar de theaterstukken van zijn vader en momenteel staat deze schrijver en performer vooral op het podium als mc bij jazztrompettiste Saskia Laroo. We openen het tweede seizoen van Tekstuur met MC Complex a.k.a. Adeiye Tjon. Zijn inspiratiebronnen: Last Poet...more

 • Tekstuur Live: L-Deep

  Nov 27 2019

  Deze aflevering werd live opgenomen tijdens de keuzemodule Lyrics op de Herman Brood Academie. Voor een vijftigtal studenten gingen Marco Martens en L-Deep (Luan Buleshkaj) in gesprek over o.a. rijmen op meerdere lettergrepen en het verschil tussen teksten van 2Pac en Frans Bauer.  Luans vijf favorieten: Jay Z ft. Eminem - Renegade (https://www.youtube.com/watch?v=vtDOc6xavZw), Chino XL - Water (https://www.youtube.com/watch?v=PrPzpmD47D4), 2Pac - Dear Mama (https://www.youtube.com/watch?v...more

 • Tekstuur: Derek Otte

  Nov 13 2019

  Een persoonlijk gesprek met Derek Otte aan de hand van zijn vijf favoriete Nederlandse tekstfragmenten: Stef Bos - Dingen gedaan (https://www.youtube.com/watch?v=I2aA4a4__6U), De Dijk - Nergens goed voor (https://www.youtube.com/watch?v=B-xsnz4qt3A), Bram Vermeulen - Polonaise (met z'n allen) (https://muzikum.eu/nl/123-217-109183/bram-vermeulen/met-zn-allen-songtekst.html), Herman Brood - Too much grace (https://www.songteksten.nl/songteksten/665696/herman-brood---his-wild-romance...more

 • Tekstuur: Elten Kiene

  Oct 30 2019

  'Ik had niet verwacht dat ik een paar traantjes in mijn ogen zou krijgen.' Een bijzonder persoonlijk gesprek met Elten Kiene; spoken word-artiest en een van de drijvende krachten achter Woorden Worden Zinnen. Aan de hand van zijn favoriete tekstfragmenten vieren we de openheid die we in podcast zo goed kwijt kunnen. Eltens favorieten: Layercake - Facts of life (https://youtu.be/FSborxD6avQ), Lauryn hill ( unplugged) I get out (https://youtu.be/28rNFm2ZtLE), Typhoon - Drieluik (https://youtu...more

 • Tekstuur Live: Swendeline Ersilia & Lev Avitan

  Oct 22 2019

  Tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival 2019 namen we een speciale aflevering van Tekstuur op. Live vanuit Kantine Walhalla spreekt Marco Martens met Swendeline Ersilia en Lev Avitan over werken van Aja Monet, Upile Chisala en Frantz Fanon.  Coverfoto: Marco de Swart.

 • Tekstuur: Wessel Klootwijk

  Oct 03 2019

  Wessel Klootwijk schuift aan bij Marco Martens om te vertellen over zijn inspiratiebronnen: Remco- Vergeefs gedicht (http://www.poezie-leestafel.info/dichten/17369), Typhoon - diverse fragmenten (https://genius.com/artists/Typhoon), Bram Vermeulen - De Steen (https://youtu.be/BwdKwP9p948), Bram Vermeulen - De Wedstrijd (https://youtu.be/fg_eqjYSUzc), Benno Lambooy - Per Fumum (https://youtu.be/RYpb_EqaZC0) en Roul de Jong - De grootsheid van het al (http://raouldejong.nl/category/...more

 • Tekstuur: Ivan Words

  Oct 01 2019

  Ivan Words staat al jaren op het podium en momenteel vormt hij samen met Takkie het energieke duo Barguijs. Hij schuwt geen onderwerp maar houdt de vorm graag speels. Liefst mixt hij woordkunst met muziek en cabaret. Dit hoor je terug in de theatervoorstelling waar hij met Barguijs aan werkt, maar ook in zijn favoriete tekstfragmenten: Barguijs - Spelletjes, Eddie Murphy - Fart Game (https://www.youtube.com/watch?v=ffQ6r8shkAs), Smack: Serius Jones vs Murda Mook, Mos Def - Ms. Fat Booty (https:/...more

 • Tekstuur: Dean Bowen

  Sep 18 2019

  Anderhalf jaar geleden verscheen zijn debuutbundel Bokman, waarmee hij genomineerd werd voor de C. Buddinghprijs en sinds begin 2019 is hij stadsdichter van Rotterdam. Om onderzoek te doen voor zijn nieuwe bundel ging Dean Bowen op schrijfresidentie in New Orleans en dat leverde hem mooie inzichten op. In deze aflevering vertelt hij over zijn ervaringen aldaar, maar bovenal over zijn favoriete tekstfragmenten. Van Aesop Rock tot T.S. Eliot; Dean Bowen maakt er een vlammend pleidooi voor de woord...more

 • Tekstuur: Gino van Weenen

  Sep 03 2019

  Gino van Weenen maakt deel uit van de selectie spoken word-artiesten die door Babs Gons in de bundel Hardop op papier vereeuwigd is. Hij stond op de Parade met Poetry Circle Nowhere en voor Spoken Agency wil hij nog wel eens een tekst in opdracht schrijven. Als kunstgids geeft hij rondleidingen door de stad, waarbij hij mensen anders naar hun omgeving laat kijken. In tekst zoekt hij naar herkenbaarheid, maar ook een stukje schoonheid schuwt hij niet. Zijn vijf favorieten zijn dan ook een bonte v...more

 • Tekstuur: Dichter

  Aug 20 2019

  Dichter is niet bang om een naar eigen zeggen impopulaire mening te ventileren. Zo legt hij uit waarom Kendrick Lamar voor hem niet de G.O.A.T. is, waarom niet Nas maar Jay Z de Earnest Hemingway van rap is en welke fouten er in de hiphopcultuur verweven zitten. Toch ademt het gesprek over zijn vijf favoriete tekstfragmenten bovenal liefde, zoals het gedicht van Toon Hermans dat hij op een tegeltje van zijn moeder kreeg. De vijf favorieten van Dichter: Anthony Hamilton - Coming from where I'm ...more

 • Tekstuur: M.

  Aug 06 2019

  Marco Martens spreekt M. over zijn vijf favoriete tekstfragmenten: A Bronx Tale (https://www.youtube.com/watch?v=HTdnGcd_yls), Martijn Teerlinck - Ademgebed (https://www.youtube.com/watch?v=UVtNBdTlje4), Maarten van Roozendaal - Mooi (https://www.youtube.com/watch?v=RwQq6y29YSA), The Happy Couple - Death Poem (https://www.youtube.com/watch?v=O2UU3y58iuk), Sam Dillemans - De waanzin van het detail (https://www.woestijnvis.be/producties/sam-dillemans-de-waanzin-van-het-detail).

 • Tekstuur: Siham Amghar

  Jul 23 2019

  Met haar erotische gedichten strijdt Siham Amghar voor meer openheid over seksualiteit binnen de Marokkaanse cultuur. Onlangs was ze hiermee al te zien in de korte docu Nieuwe Meesters van de NTR. In deze aflevering van Tekstuur bespreken we haar inspiratiebronnen: van Mohamed Choukri tot eeuwenoude liederen uit de Imazighen-cultuur waarin op bruiloften o.a. naar seksualiteit verwezen wordt.   De fragmenten: NTR - Nieuwe Meesters (https://www.npostart.nl/nieuwe-meesters/03-06-2021/VPW...more

 • Tekstuur: Make a Scene (special)

  Jul 17 2019

  Op 29 juni vond in De Doelen, Rotterdam, het Make a Scene-festival plaats. Vanuit het Hiphophuis werden diverse demonstraties en panels georganiseerd. In de talkshow 'Poetry & Hiphop' sprak Marco Martens met  Derek Otte, M. en Mariana Hirschfeld over hoe hiphop hun werk heeft beinvloed. En leve de live-opname: dat gesprek is nu integraal te beluisteren als Tekstuur-special.

 • Tekstuur: Tommy Ventevogel

  Jul 09 2019

  Marco Martens spreekt Tommy Ventevogel over zijn vijf favoriete tekstfragmenten: Dead Prez - Wolves (https://www.youtube.com/watch?v=VJktslo1P2w), Ursula K. Le Guin - The Dispossessed (https://www.goodreads.com/book/show/13651.The_Dispossessed), El-P & Cage - Habeas Corpse (https://www.youtube.com/watch?v=aAD2ZvZlqXQ), Ko van den Bosch - Alice (https://www.youtube.com/watch?v=jAUyANaJh1w), Alexandria Ocasio-Cortez - the Green New Deal (https://www.youtube.com/watch?v...more

 • Tekstuur: Mariana Hirschfeld

  Jun 20 2019

  Marco Martens spreekt Mariana Hirschfeld over haar vijf favoriete tekstfragmenten: Jalaladdin Rumi - Bismillah! (https://darvish.wordpress.com/2013/10/13/bismillah-rumis-poem-for-eid-al-adha-2/), Gabriel García Márquez - One Hundred Years of Solitude (https://www.goodreads.com/book/show/320.One_Hundred_Years_of_Solitude), Malcolm X & Alex Haley - The Autobiography of Malcolm X (https://www.goodreads.com/book/show/92057.The_Autobiography_of_Malcolm_X),&nbs...more