PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Theater heeft geen zin. Maar ik wel

Wat is de waarde van theater voor de maatschappij? Is theater ingehaald door andere kunstvormen? Door Netflix of YouTube? Welke rol heeft de overheid bij het garanderen van zijn voortbestaan? In deze podcast gaan Leonie Kuhlmann (theatermaker en bestuurskundige) en Jascha Dikker (filosoof en jurist) op zoek naar de waarde van theater anno nu. We gaan in gesprek met mensen waarvan wij denken dat ze een interessant perspectief hebben op wat theater is of zou moeten zijn, en welke waarde zij heef...more

Afleveringen

 • Aflevering 11: Theu Boermans

  Jun 26 2021

  In de seizoensafsluiter gaan we in gesprek met Theu Boermans. In een heerlijk koele Tolhuistuin praten we over zijn ervaring in het werkveld en wat er in het theaterbestel allemaal is veranderd of zou moeten veranderen. Een man die al jaren meedraait en dan ook genoeg anekdotes heeft om een aflevering mee te kunnen vullen.

 • Aflevering 10: Rachel Pouwer

  Jun 11 2021

  Te gast is Rachel Pouwer. In de Tolhuistuin praten we met Rachel of theater en het recht. Hoeveel vrijheid heb je als kunstenaar en waar ligt de grens?

 • Aflevering 9: Studenten Toneelacademie Maastricht

  May 27 2021

  Te gast zijn vier studenten van de Toneelacademie Maastricht. In de Tolhuistuin praten we met hen over wat voor hen de waarde van theater was toen ze net begonnen en of dat veranderd is nu ze op het punt staan om af te studeren.

 • Aflevering 8: Jetse Batelaan

  May 13 2021

  Te gast is Jetse Batelaan. Of eigenlijk zijn wij deze keer 'te gast', want het is deze aflevering 'podcast on tour'. We zitten in het zonovergoten Den Bosch bij Theater Artemis waar we met Jetse praten over zijn rol als artistiek leider, het maken van jeugdtheater en zijn ideeën over de waarde van theater.

 • Aflevering 7: Sahand Sahebdivani

  Apr 29 2021

  Te gast is Sahand Sahebdivani. We zijn weer terug in de Tolhuistuin waarin we een vurig gesprek voeren over Storytelling. Wat is de waarde van deze kunstvorm en hoe ziet Sahand zijn rol hierin?

 • Aflevering 6: Don Duyns

  Apr 15 2021

  Te gast is Don Duyns. We praten met hem vanuit zijn expertise als toneelschrijver over de waarde van theater. Over hoe hij ooit begonnen is in de jaren '80 toen 'alles nog kon en mocht'? En hoe het theaterveld van is veranderd sindsdien. Dit allemaal met leuke anekdotes en een live reading!

 • Aflevering 5: Eline Roozeboom

  Apr 01 2021

  Te gast is Eline Roozeboom. In een besneeuwde Tolhuistuin gaan we in gesprek over de kracht van theater voor het vertellen van verhalen. Hoe je jongeren kunt aanspreken en mensen aan het denken kunt zetten over maatschappelijke thema's.

 • Aflevering 4: Boris van der Ham

  Mar 18 2021

  Te gast is Boris van der Ham. Wederom in de Tolhuistuin gaan we met hem in gesprek over zijn carrière als 'lapjeskat' en kaarten we politieke thema's aan.

 • Bonustrack: King Sisters

  Mar 09 2021

  Speciaal voor onze podcastluisteraars kregen wij van King Sisters een privé performance. Geniet!

 • Aflevering 3: King Sisters

  Mar 04 2021

  Te gast zijn Joske, Annelie en Marthe Koning, oftewel King Sisters! In een mistige Tolhuistuin gaan we in gesprek over makerschap, doelgroepdenken en collectiviteit.

 • Aflevering 2: Lucas de Man

  Feb 17 2021

  Te gast is Lucas de Man in de Tolhuistuin. In dit inspirerende gesprek bespreken we onder andere: Wat motiveert iemand om iets te maken? Bestaat er zoiets als 'het theaterveld'? Wat wil een nieuwe generatie van het theater? En het belang van zelf de regie van je leven in handen nemen.

 • Aflevering 1: Gary Blufpand

  Feb 17 2021

  Te gast is Gary Blufpand. We bekijken de waarde van theater vanuit verschillende perspectieven en bespreken de potentie die theater heeft om je blik te verbreden.

 • Teaser

  Dec 02 2020

  Teaser van de pilotaflevering met als gast Bart van de Woestijne.

 • Pilotaflevering: Bart van de Woestijne

  Dec 02 2020

  Te gast is jonge maker Bart van de Woestijne. In de Tolhuistuin praten we over zijn makerschap en duiden de waarde van theater vanuit zijn perspectief.