PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Themafeest

Dit is Themafeest, de periodieke podcast over thema's om lekker naar te luisteren. Je leert nog meer dan in de krant. Met Klaas Knooihuizen en Wisse Beets.

Afleveringen

 • Themafeest Zomertour 1: Woerden

  Jul 28 2022

  In de Themafeest Zomertour bezoeken wij plaatsen. In die plaatsen kijken wij onze ogen uit en praten wij met de mensen en met de dieren, indien zij dat op prijs stellen. Voor de eerste aflevering streken wij neer in het vestingstadje Woerden (niet te verwarren met de gelijknamige mannetjeseenden). We beoordelen de plaats aan de hand van de onfeilbare 3gws-methode. Zo kun jij Woerden beleven zonder dat je ernaartoe hoeft. Handig en niet duur, het is de Themafeest Zomertuur.

 • Aflevering 34: De Snackbar (special)

  May 20 2022

  Niet één, niet drie, maar twee experts in deze zinderende seizoensfinale van Themafeest. Wisse en Klaas zijn op reis naar Woerden en dus nemen snackbarhouder Bert en zijn lieftallige neef snackbarhouder Barry u mee op een reis naar snackbarland. Of eigenlijk naar twee snackbarlanden: Nederland en Kazachstan. Themafeest, je komt nog eens ergens. Neem er een lekkere baursak of een plovje bij en geniet ervan, want dit wordt onverzadigd vet.

 • Aflevering 33: Lego

  Apr 26 2022

  Een aflevering in blokjes, over blokjes. Helaas zonder Dieuwertje, gelukkig zonder Stef, en nog gelukkiger met Rijk de Vries, dé Lego-expert van Eurazië en omstreken. Ook in deze aflevering: het weer met Wisse Beets, het G-akkoord, een jaartallenrelaas en een gesprek met dhr. S.D. Kaart, die het goed opnam dat hij aan de kant werd gezet omdat hij het niet goed opnam. Luister maar fijn. Of, zoals de Denen zeggen: din fantasi er din eneste grænse.

 • Aflevering 0: De Trailer

  Apr 10 2022

  Hallo welkom, dit is de trailer van Themafeest, de periodieke podcast over thema’s om lekker naar te luisteren. Het is tevens aflevering 0 (nul) over de trailer. Dit is de begeleidende tekst. We zullen niet te veel verklappen, maar wel dat er in deze trailer een trailer verborgen zit. Hij zit ergens op het einde. Zoek maar fijn, of luister alles, dat mag allemaal. Wij zijn erg modern. We hebben zelfs een trailer.

 • Aflevering 32: De Wind

  Mar 01 2022

  Hou je goed vast, want de schalen en kopjes vliegen je om de oren in deze ware orkaan van kennis. Waarom is er wind? Wat doet al dat zand hier? Was Beaufort wel zo geniaal? Waarom zitten katten met hun hoofd aan je been? We leggen het uit. Je leert dus weer eens meer dan in de krant. Maar eigenlijk niks óver de krant.

 • Aflevering 31: De Droom

  Feb 09 2022

  Wisse, Klaas, Chantal Janzen én Paul McCartney nemen je aan de hand, dwars door dromenland. Verwacht meer dan in de krant: een quiz, een lied, een cursus lucide dromen en een verse tijdreis. Echt een droomshow dus...

 • Aflevering 30: De Peer

  Jan 27 2022

  Je denkt misschien: ga ik nou echt een half uur lopen luisteren naar twee mannen die praten over peer (peer, peer, peer). Nou, de veelzijdigheid van de peer zal verrassen. Het is niet alleen de vrucht der vruchten en ons aller lievelingsfruit, maar ook de belangrijkste bestaansreden van de NPO en een goed woord om een grap mee te eindigen. Dat alles en nog veel peer hoor je in Themafeest (de periodieke podcast over thema’s om lekker naar te luisteren).

 • Aflevering 29: De Hel

  Jan 12 2022

  Ze zeggen dan wel dat je naar de hel moet lopen, maar waar is die hel dan, en is het de wandeling waard? Themafeest volgde het spoor van Dante Alighieri. De weg naar de hel bleek geplaveid met zelfbenoemde experts, onoverbrugbare meningsverschillen, een in de kiem gesmoorde podcastfittie, een vriendelijke klusjesman en de aanstaande nummer 4 uit de Top 2000. Luister snel, voor het te laat is. Hel veel plezier!

 • Aflevering 28: De Dobbelsteen

  Dec 24 2021

  De teerling is geworpen: dit is de meest speelse aflevering van Themafeest tot nu toe. Je kent de dobbelsteen misschien van Monopoly en Catan, maar hij kan je ook helpen je huwelijkspartner te vinden. Voorts in deze aflevering: een prijsvraag om te winnen, een wandeltocht in Noorwegen en een nieuwe snackbarhouder.

 • Aflevering 27 - Leeftijd

  Dec 16 2021

  Dit is Themafeest, de periodieke podcast voor iedereen met een leeftijd, zoals Wim Kieft en de albatros. Maar wat is dat eigenlijk, een leeftijd? Wat heb je eraan? En wat is het verschil tussen je leeftijd en je geslacht? Je leert het in Themafeest en niet in de krant, zelfs niet in Trouw.

 • Aflevering 26 - Interpunctie

  Nov 25 2021

  Vroegerhaddenzenieteensinterpunctiesterkernogzededennieteensspatiesdatenmeerleerjeindezegloednieuweafleveringvanthemafeestjeleertnogmeerdanindekrant...

 • Aflevering 25 - Confetti

  Oct 23 2021

  Dit is alweer de vijfentwintigste aflevering van Themafeest. Een kwart eeuw, wie had dat twee jaar geleden kunnen denken? Niemand. Vandaar deze feestelijke aflevering over confetti, die zoals je mag verwachten boordevol verrassingen zit.

 • Aflevering 24: De Heup

  Sep 30 2021

  De heup is weer helemaal hip. Vandaar deze aflevering van Themafeest. Schud je heup uit je mouw, wieg je heup op een boot, gooi je heup in de lucht en doe de groetjes aan Huub.

 • Aflevering 23: Korting

  Sep 13 2021

  Hoera, het derde seizoen van Themafeest gaat van start. Nu niet alleen informatief, maar ook grappig. Daar zijn we wel aan toe in deze tijden van rampspoed en vermaak. Je kunt bovendien zes keer luisteren voor de prijs van vijf keer. Tag een vriend en laat een reactie achter in de comments, a.u.b.

 • Pol Podcast 4: Pol op het schildpaddeneiland

  Apr 01 2021

  Dit is de vierde en tevens laatste (maar heus niet allerlaatste) aflevering van de Pol Podcast. We bespreken Pol 6: Pol op het Schildpaddeneiland. Verwacht weinig schildpadden, veel eiland, een vrolijke octopus en een prijsuitreiking. Ook hoor je de primeur van de wereldhit Syv skildpadder bygger pyramider på en ø. Laat een reactie achter in je podcastapp en bedankt voor de pannenset. We zijn snel bij jullie terug met nieuwe avonturen. Doei!

 • Pol Podcast 3: Pol op de Piramiden

  Mar 04 2021

  In aflevering 3 van de Pol Podcast bespreken we Pol 5, 'Pol op de piramiden'. We behandelen de opmerkelijke eetgewoonten van de admiraal, ontdekken een duistere kant van Pol en komen er in een nieuwe rubriek achter wat de mensie vinden. Maar ook: wat was de invloed van het echtpaar Hansen op Stanley Kubrick en David Lynch? En wat heeft de VVD met de stripreeks te maken? Interessant dus, maar ook leuk.

 • Pol Podcast 2: Pol in het land van de Zevenslapers

  Feb 11 2021

  In aflevering 2 van de Pol Podcast bespreken we Pol 4, 'Pol in het land van de Zevenslapers'. Met kekke deuntjes, varende varkens, het nodige zeiljargon, verhelderende levenslessen, het geheim van Jabiduttiperslikkenberg en de vaste rubrieken ‘Polymologie’ en ‘Een cursus Deens voor de hele familie’.

 • Pol Podcast 1: Pol bouwt een schip

  Jan 29 2021

  Dit is de Pol Podcast. Alle geheimen van de zeldzaam populaire stripreeks Pol ontrafeld in een nieuwe serie van de makers van Themafeest. In deze aflevering bespreken we deel 1, ‘Pol bouwt een schip’. Verwacht diepe analyses, vrolijke tunes, wilde levenslessen en de vaste rubrieken ‘Polymologie’ en ‘Een cursus Deens voor de hele familie’.

 • Aflevering 22: De Prequel

  Oct 20 2020

  Dit is misschien wel de bijzonderste aflevering van Themafeest ooit. Hij gaat namelijk niet alleen over een thema, hij ís dat thema ook. Of zoiets. We snappen het zelf ook nog niet helemaal maar het is wel geniaal. De prequel dus. Wie is er niet groot mee geworden? Anthony Boucher.

 • Aflevering 21: Nuance (special)

  Sep 02 2020

  Een special over nuance, en wel een heel bijzondere special, want het is een even seizoen en in even seizoenen komen het lied en het verhaal, in de special althans, niet aan het eind van de aflevering maar ergens halverwege. Je hoort alle rubrieken op de quiz na, een zeer genuanceerde expert en de waarheid over katten. Zo genuanceerd krijg je het zelden. Tot volgend seizoen alvast.

 • Aflevering 20: Het Strijkijzer

  Jul 16 2020

  Zet je strijkijzer maar even op de treeft, want dit is Themafeest, de gladste podcast van Nederland. Met zowaar een echte expert, een shoutout naar Marco Borsato, ongeveer zes rubrieken en vers filmnieuws van vroeger. Strike a pose.

 • Aflevering 19: Excel

  Jul 06 2020

  Vakkundig analyseren Wisse en Klaas van Themafeest elke aflevering een thema, daar kun je op rekenen. Deze keer gaat het over Excel. Handig, maar toch ook fijn. De rubriek Kattenvoer beleeft zijn tweede hoogtepunt in korte tijd en je leert nog meer dan in de krant. Of, zoals de bekende en steengoede schrijver Jente Posthuma zei: léuke mansplaining.

 • Aflevering 18: Wiske

  Jun 16 2020

  Een eivormig hoofd, een rode strik in het haar en nooit te beroerd om het vuile werk op te knappen. Wiske. Wat een stripfiguur. Ter ere van haar vijfenzeventigste verjaardag voelen we haar uitgebreid aan de tand. Helaas kon ze er zelf niet bij zijn. Gezellig.

 • Geel is de kleur van de podcast

  Jun 03 2020

  De boekpresentatie van het romandebuut van Klaas Knooihuizen, maar dan als podcast. Spannende reportages, diepte-interviews, bijzondere gasten, een tune en borrelnootjes worden ingezet om de verkoop te bevorderen. 'Geel is de kleur van de zomer' ligt nu in de winkel.

 • Aflevering 17: Post

  May 04 2020

  Een gleuf in je deur. En een persoon die er papier doorheen kiepert. Het is nu normaal, maar was dat het altijd al? Wie heeft dat bedacht? Wat heeft snackbarhouder Bert er mee te maken? Hoe hoog wordt het lied gezongen? Dat en meer, in deze kakelverse aflevering van Themafeest. Tok.

 • Aflevering 16: Zeep

  Apr 22 2020

  Zeep is glad, fris, schoon en superinteressant. Daar moesten we het maar eens over hebben. Leerzaam en vermakelijk als altijd, met glansrollen voor snackbarhouder Bert, waterexpert Beets en rapper Fuego. Leg die krant maar weer weg.

 • Aflevering 15: Thuiswerken

  Apr 06 2020

  Alles is even anders. Zo ook deze themafeest. Over thuiswerken. Vanaf huis opgenomen. Maar wel een uiterst leerzame aflevering. Benieuwd naar thuiswerktips? Nostalgische herinneringen aan niet thuiswerken? Een mooi lied? Je zit weer goed bij Themafeest!

 • Aflevering 14: Het Applaus (live)

  Mar 29 2020

  Themafeest was live in het theater. Gelukkig is het ook opgenomen! Luister het eerste live-feest en leer: Was er een uitvinder van het applaus? Waarom klappen we eigenlijk? Klapt elk land hetzelfde? Je leert het allemaal. En omdat het live was is er zowel een verhaal van Klaas als een lied van Wisse. Wat een verwennerij. Applaus.

 • Aflevering 13: De Bril

  Mar 02 2020

  De bril, een heerlijk thema om eens lekker in te duiken. Zeker als het een duikbril betreft. Hier betreft het vooral de gewone bril. Maar is die wel zo gewoon? Nee. Vroeger hadden de mensen bijvoorbeeld helemaal geen brillen. Dat en meer in deze fijne aflevering van Themafeest.

 • Aflevering 12: De kip

  Jan 28 2020

  Alles wat je altijd al wilde weten over de kip. Een podcast vol beroemde kippen, anonieme kippetjes en alles ertussenin. De nieuwe rubriek 'Tip' beleeft een hoogtepunt, de nog nieuwere rubriek 'een actualiteitje' debuteert en Klaas schreef het spannendste Verhaal van Klaas tot nu toe. Tok!

 • Aflevering 11: De Nederlandse vlag

  Jan 12 2020

  De vlag kan uit, want in 2020 gaat Themafeest gezellig verder. Welke vlag? De Nederlandse vlag. Wat een fijne vlag is dat toch, met zijn heerlijke horizontale banen. Daar kunnen ze in Frankrijk nog wat van leren. Er is ook een nieuwe rubriek en die is handiger dan alle oude rubrieken bij elkaar. Handig!

 • Aflevering 10: Speciaal (special)

  Dec 11 2019

  Zoals de media al schreven is deze tiende aflevering van Themafeest inderdaad een special met extra veel rubrieken, een lied én een verhaal. Zo speciaal zie je ze niet vaak. Je krijgt er alleen geen ei bij. Dat is vanwege het milieu.

 • Aflevering 9: De ezelsbrug

  Nov 29 2019

  Zo maar via een dun balkje van je (dingflof)bips naar de diepe grijze krochten van je brein. Deze aflevering is leerzamer dan ooit, want er zit een quiz in en spelenderwijs leer je meer dan je denkt.

 • Aflevering 8: Karamel en zeezout

  Nov 12 2019

  Dit lijken misschien twee afleveringen in één, maar schijn bedriegt. Of toch niet? Luister snel en je vindt het antwoord op al je vragen. Handig en leerzaam. En zeezout.

 • Aflevering 7: Personal space

  Oct 22 2019

  Een nieuwe aflevering, wel hebben wij ooit. Luister lekker in je eentje of just samen in de metro. Ga alleen niet te dicht bij elkaar staan. Dat is saai.

 • Aflevering 6: Pluto

  Oct 09 2019

  Is het een striphond? Is het een godheid? Is het een dwergplaneet? Ja. Een themafeest over de heilige drie-eenheid die Pluto heet. Dat wordt weer superinteressant.

 • Aflevering 5: De snor

  Sep 24 2019

  De vijfde aflevering alweer, waar blijft de tijd? Dat weet niemand, maar als je wil weten hoe snel een snor groeit dan ben je bij deze aflevering van Themafeest aan het juiste adres. Ook wel eens leuk.

 • Aflevering 4: Volendam

  Sep 16 2019

  Het meest geografisch verantwoorde Themafeest tot nu toe, wie had dat gedacht? Misschien Jan Smit wel. Of Nick. Of Simon. Of Johan Steur. Of Henry Havard. Wie zijn dat allemaal? Je leert het bij Themafeest (en niet in de krant).

 • Aflevering 3: Verstandskies

  Sep 02 2019

  De derde aflevering van Themafeest alweer, wat vliegt de tijd toch rap. Over rap gesproken, dat zit er ook in deze week. Verder nieuwe tunes en veel leed en vermaak. Op ware feiten gebaseerd, dus ook leuk voor mensen die niet van fictie houden.

 • Aflevering 2: Horoscoop

  Aug 27 2019

  Alweer een nieuwe aflevering van de feestelijkste podcast ter Nederland. Het thema is horoscoop. Ieder mens heeft wel een sterrenbeeld, ook Gordon, en dus is deze aflevering voor iedereen bijzonder interessant. Themafeest dus. Je leert nog meer dan in de krant. Zeker als die krant de Metro is.

 • Aflevering 1: Blauw

  Aug 21 2019

  Blauw, wat een prachtig thema voor een eerste aflevering. Dat is nog nooit vertoond. De rubriek 'zomaar een rubriekje tussendoor' is misschien nog wel het leukst van alles en er is ook een lied. Je leert nog meer dan in de krant. Ongelooflijk. Het is een waar themafeest.