PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Tikkie Podcast

Tikkie is een podcast van Erno Mijland en Pierre Pas. Tikkie? Door onze brede interesses brengen we een tikkie entertainment, tikkie informatie, tikkie onderwijs, tikkie tech, tikkie cultuur en liefst doen we het een tikkie anders. Meer informatie, reacties en shownotes op http://www.tikkiepodcast.nl.

Afleveringen

 • Tikkie Podcast 26 - De laatste aflevering van het seizoen

  Jun 18 2021

  Welke inzichten, ideeën en ervaringen uit de coronaperiode - een 'grootschalig experiment zonder onderzoeksplan' - kunnen bijdragen aan een slimmer nieuw normaal, in het onderwijs, op de werkvloer, in ons dagelijks leven? Erno pleit ervoor deze zomer bewust stil te staan bij deze vraag en niet te snel terug te schakelen naar het normaal van voor de coronaperiode. In deze laatste editie van dit seizoen blikken Pierre en Erno terug op hun kleinschalig experiment: het starten en ontwikkelen van de ...more

 • Tikkie Podcast 25 - Camperleven met Sid Kitzen

  Jun 04 2021

  Het camperleven staat voor buitenleven, vrijheid en onafhankelijkheid. Campers zijn 'booming'. Sid Kitzen is 22 jaar, studeerde psychologie, maar werd na zijn studie gegrepen door het campervirus. Sid werd ondernemer: hij bouwt nu busjes en auto's om tot campers en kan bevlogen over zijn vak vertellen. Een gesprek met camperzelfbouwer Pierre en sleurhutavonturier Erno, mét vogelgezang als decor.

 • Tikkie Podcast 24 Popfestivals met Doron Ketelaars

  May 21 2021

  Langzamerhand komt er weer perspectief voor de liefhebber van concerten en festivals. Doron Ketelaars is zo'n liefhebber. In 'Was het leven maar een popfestival' schetst hij eigen ervaringen met en anekdotes over popfestivals. Ook in zijn boek 'De Toegift' is de wereld van muziek het decor. Naast schrijver is Doron leraar, theatermaker, vinyl-DJ en quizmaster. Een gesprek over de liefde voor muziek. 'Was het leven maar een popfestival' - Doron Ketelaars

 • Tikkie Podcast 23 Nationaal Programma Onderwijs met Peter de Jong

  May 07 2021

  Peter de Jong is directeur-bestuurder van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning. Hij ziet het Nationaal Programma Onderwijs als een kans om in het onderwijs vernieuwend (door) te ontwikkelen en tegelijkertijd onder andere met meer handen in de school te zorgen voor verlichtingen na de zware corona-periode. BCO ziet voor zichzelf hierbij een rol als verbinder en inbrenger van expertise.

 • Tikkie Podcast 22: De Wanhopige Optimisten

  Apr 23 2021

  De wereld: we maken er een bende van. Overbevissing, vervuiling, opwarming... het is om wanhopig van te worden. Tegelijkertijd komen de knapste en creatiefste koppen met briljante oplossingen, bijvoorbeeld voor duurzame energie en hergebruik van materialen. Hoe verhoud je je hiertoe als goed geïnformeerde wereldburger? Pierre en Erno verkennen die vraag vanuit het begrip 'wanhopig optimisme' (Adriaan van Dis)." Shownotes op www.tikkiepodcast.nl.

 • Tikkie Podcast 21 'Slaap' met Mirjam Mulder

  Apr 09 2021

  Mirjam Mulder is oefentherapeut, ondernemer en... slaapdeskundige. Ze werkt samen met 6 andere slaapdeskundigen bij het Slaapbehandelcentrum in Eindhoven. Daar begeleidt ze cliënten die kampen met hardnekkige slaapproblematiek. Ze put daarbij uit de actuele wetenschap, die snel en steeds beter inzicht biedt in aspecten die de nachtrust bevorderen en bemoeilijken. Een editie vol tips voor iedereen die beter wil slapen en uitgeruster wakker wil worden. Links bij deze editie vind je op http://www.t...more

 • Tikkie Podcast 20 - Het beslissende boek

  Mar 26 2021

  Boeken - fictie of nonfictie - kunnen een grote impact op je hebben. Ze veranderen ingrijpend je kijk op de dingen of fungeren als een haarscherpe foto van hoe je in het leven stond op het moment dat je ze las. Literator Kees Fens noemde ze 'beslissende boeken'. Pierre en Erno nodigden zeven lezers uit iets te vertellen over hun beslissende boek. Shownotes (boektitels en namen van de lezers) vind je op www.tikkiepodcast.nl.

 • Tikkie Podcast 19: De bibliotheek als derde leeromgeving met Geja Olijnsma

  Mar 12 2021

  Kinderen leren thuis en op school. Maar er zijn meer plekken waar je kunt leren en je ontwikkelen. Zo komen in de bibliotheek Venlo taal en talenten bij elkaar in Plek 3, een derde leeromgeving, waar lees- en maakplezier voorop staat. Met Plek 3 wil de bibliotheek - in nauwe samenwerking met de scholen - bereiken dat álle kinderen mee kunnen doen. Een gesprek met directeur-bestuurder Geja Olijnsma.

 • Tikkie Podcast 18: Lef!

  Feb 26 2021

  Ben jij een lefgozer, een durfal? Wat betekent lef voor jou? Erno en Pierre - volgens eigen zeggen van nature braaf en risicomijdend - bespreken het in deze Tikkie Podcast. Een gesprek over bungee jumping, spreken voor publiek, creativiteit en kantelpunten in het leven... Wat heb jij gedaan waar je veel lef voor nodig had?

 • Tikkie Podcast 17: Special: carnaval / vastelaovend met Michiel Dijkman

  Feb 12 2021

  Voor velen, waaronder Pierre, is het vandaag een zware dag. Door Corona gaat Carnaval of Vasteloavond, zoals ze het in Limburg noemen, niet door. Met speciale gast Michiel Dijkman, eens stadsprins in Kerkrade en nu verkiesbaar als tweede kamerlid voor het CDA, onderzoekt Erno (die geboren is met Carnaval, maar er verder niks mee heeft) het geheim van dit feest der feesten. Michiel is Head of Corporate Affairs & Communications bij Samsung.

 • Tikkie Podcast 16 'Achterstanden' met Ivo Mijland

  Feb 04 2021

  Lockdowns en online onderwijs hebben achterstanden voor leerlingen en studenten tot gevolg. Binnen het huidige onderwijssysteem leidt dat gemakkelijk tot spanning en druk. Kunnen we ook anders omgaan met de situatie? Pierre en Erno gaan in gesprek met Ivo Mijland die een veelgelezen blog publiceerde over deze vraag. Ivo is directeur van bureau OrthoConsult, spreker, trainer en schrijver van vele onderwijsboeken. En de broer van Erno. Online bronnen via www.tikkiepodcast.nl.

 • Tikkie Podcast 15 Ontdeklabs met Tessa van Zadelhoff

  Jan 22 2021

  Tessa van Zadelhoff is de ontdeklabontwikkelaar des vaderlands. Samen met Erno schreef ze het 'Handboek Ontdeklab' over wat er bij komt kijken wanneer je een ontdeklab binnen je school of instelling wilt inrichten, het belang van maakonderwijs, organisatie en didactiek. Pierre kruipt in de rol van interviewer. Links naar bronnen vind je op www.tikkiepodcast.nl.

 • Tikkie Podcast 14: Sander Veenhof

  Jan 07 2021

  Sander Veenhof is AR-kunstenaar, waarbij AR staat voor augmented reality (ofwel verrijkte werkelijkheid).  Sander schrijft en spreekt over de relatie tussen mensen en technologie. Thema van de uitzending: mensen zijn de robots van de toekomst. Je kunt de podcast ook bekijken op YouTube via de volgende link. https://youtu.be/EQ1odivi-TY. Links naar genoemde bronnen vind je op www.tikkiepodcast.nl.

 • Tikkie Podcast 13: Kerstspecial

  Dec 24 2020

  Pierre en Erno zijn vaders, Pierre van Jesse en Sam, Erno van Ino. In deze kerstspecial spreken deze vaders en kinderen over kerst in het gezin, nature en nurture, de band tussen kind en vader en het thema opvoeding.

 • Tikkie Podcast 12: Dave Ensberg over spelen

  Dec 18 2020

  Dave Ensberg is directeur-bestuurder van Jantje Beton. Spelen is een rode draad in zijn werk en leven. Een gesprek over de rol van spelen, naar buiten om het leven te ontdekken en een band op te bouwen met de natuur. Spelen is gezond, leuk en verbindend, voor kinderen maar ook voor volwassenen. Shownotes vind je op tikkiepodcast.nl

 • Tikkie Podcast 11: Margreet de Vries (EDventure)

  Dec 04 2020

  Welke rol kunnen onderwijsadviesbureaus spelen bij het aanpakken van problematieken als gevolg van de corona-crisis, zoals achterstanden op het gebied van leesvaardigheid of sociaal-emotionele ontwikkeling? Pierre en Erno verkennen het met Margreet de Vries, directeur-bestuurder van EDventure, de Vereniging van Onderwijsadviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp. Aanleiding is een recent subsidiepakket, waarmee de overheid scholen wil ondersteunen bij het oplossen van achterstanden. De shownotes ...more

 • Tikkie podcast 10: sociale veiligheid

  Nov 20 2020

  De impact van de mate van hechting op jonge leeftijd, het verschil tussen jongens en meisjes, de effecten van sociale media op het gevoel van veiligheid in een groep... Naar aanleiding van het boek 'Intimiteit' van de Vlaamse psychiater Paul Verhaeghe verkennen Pierre en Erno het thema 'sociale veiligheid'. De website over meidenvenijn /  Paul Verhaeghe - Intimiteit /  The price of shame, de TED-talk van Monica Lewynski /  Jodi Picoult - Picture Perfect /  Can Botox and Cosmetic Surgery Ch...more

 • Tikkie Podcast 9: theatermaker Oscar de Boer over talentontwikkeling

  Nov 06 2020

  Multitalent Oscar de Boer is de nieuwe artistiek leider van Theaterplan in Eindhoven, waar jonge mensen in projecten hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. In deze editie vertelt Oscar over hoe hij zijn eigen creatieve talent ontdekte en hoe hij kijkt naar het begeleiden van jonge mensen in hun talentontwikkeling. Ter sprake komen o.a. De 99 stijloefeningen van Raymond Queneau /  Frank Sanders Akademie /  Ervaring voor beginners, de podcast van Theo Maassen /  Erik Vos (boek: De vos ...more

 • Tikkie Podcast 8: Innovatie en borgen: een tegenstelling? (special)

  Oct 23 2020

  Als innovatieprojecten in een afrondende fase komen, rijst vaak de vraag: hoe borgen we de innovatie die we hebben ingezet? Tegelijkertijd beseffen we dat 'borgen' niet mag betekenen 'vastzetten'. De wereld draait door: morgen ziet de wereld er weer anders uit: innovatie vraagt om borging én vernieuwing. Maar hoe geef je dat vorm? Met een gesprek met Miranda Peeters. Bronnen De website van de OnderwijsWerkplaats Limburg / Meer over het 'mengpaneel' van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

 • Tikkie Podcast 7: Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat

  Oct 09 2020

  De tweede golf… Steeds meer fysieke bijeenkomsten worden weer afgeblazen of uitgesteld. Of ze gaan door met deelnemers die op afstand aansluiten. De vraag naar online lessen of trainingen neemt weer toe. Leraren en trainers zijn ondertussen beter voorbereid dan tijdens de eerste golf. Welke principes kunnen ze hanteren bij het ontwerpen van hun bijeenkomsten? Pierre en Erno bespreken acht aandachtspunten. Shownotes: Logitech webcam met microfoon om deelnemers thuis een betere kijk- en luistere...more

 • Tikkie Podcast 6 Een andere methodiek voor begrijpend lezen

  Sep 28 2020

  Erno Mijland interviewt onderwijsadviseur Pierre Pas en ondernemer Mariëlle van Rijn. Gezamenlijk bieden ze - vanuit hun eigen passie voor lezen - leerkrachten een vernieuwende methodiek voor begrijpend lezen. Leesplezier, vertrekken vanuit een leesdoel en helpende schema's zijn enkele van de elementen. Luister naar het verhaal van Snap je Taal, Spelen met boeken en Taalsnappers... Bronnen De website van Mariëlle van Rijn en van Spelen met boeken (een project van Van Rijn en Karin Winters) Zo...more

 • TIkkie podcast 5 boven de waan van de dag

  Sep 11 2020

  De hele dag door kun je informatie tot je nemen: van kleine snacks tot zwaardere maaltijden. Gemakkelijk waai je dan mee met de waan van de dag, ofwel wat de media ons voorschotelt. Wat is het effect op ons? Hoe kunnen we bewuster keuzes maken in ons informatiemenu? Hoe komen we ook tot momenten van stilte. Pierre en Erno in gesprek over de waan van de dag. Shownotes Tikkie Podcast 5 - Leerlingen experimenteren met een week zonder mobiel - Adelheid Roosen bij Nooit meer slapen op 31 augustus 202...more

 • Tikkie Podcast 4: een gesprek over creativiteit met kunstenaar Marcel Heijnen

  Aug 24 2020

  Shownotes bij Tikkie Podcast 4 Marcel Heijnen,, www.marcelheijnen.com instagram: @chinesewhiskers, het album Residue op Spotify 'Leef met lef. Hoe creatief denken je wereld kan verrijken', Erno Mijland (boek) Workshop 'Creatief denken voor leerkrachten' van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning Productie Theaterplan (met een rol voor Pierre) https://www.facebook.com/Theaterplan/

 • Tikkie Podcast 3: een zomerboek in podcastvorm

  Jul 09 2020

  Kunnen we het equivalent van een zomerboek maken in podcastvorm? Met die vraag gaan Pierre Pas en Erno Mijland aan het werk in Tikkie Podcast 3. Een zomerspecial vol tips voor lezers, kijkers en luisteraars, een column, twee gedichten en een 'wedstrijd' (win een boek!).  Hopelijk genoeg om de zomer mee door te komen.  Uiteraard bespreken Pierre en Erno ook hoe het experiment 'the making of the podcast' vordert. Een overzicht van alle genoemde bronnen vind je hier.

 • Tikkie Podcast 2: plannen maken voor een nieuw onderwijsjaar

  Jun 29 2020

  Verder lezen: - Jazz en leiderschap, artikel van Erno, n.a.v. de tune van muziek van Miles Davis - Blink Lezen, een nieuwe aanpak voor begrijpend lezen en de les rond Black Lives Matter - De volgende editie: een gesprek met Jel van Rijn van Learning Rocks - Pierre Pas op de website van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning - Erno Mijland op de website van BCO Onderwijsadvies en -ondersteuning

 • Tikkie Podcast: de eerste tikkies...

  Jun 15 2020

  Pierre Pas en Erno Mijland verkennen de mogelijkheden om een podcast op te nemen. Ze bespreken hun favoriete voorbeelden en verkennen onderwerpen als taalonderwijs en de leerling als maker.