PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
In de Top 2000 a gogo podcast vertelt Leo Blokhuis verhalen die schuil gaan achter de muziek in de Lijst der Lijsten. Leo gaat op zoek verrassende verbanden, heerlijke details en je hoort veel muziekfragmenten.
Leo Blokhuis neemt popjaar 2021 door en begint met die fenomenale doorbraak van Olivia Rodrigo. Met 'Drivers License' breekt ze begin dit jaar zo ongeveer alle streaming records. Verder gaat het in deze propvolle podcast over o.a. het Songfestival, Goldband en al die vrouwelijke artiesten die wonnen tijdens de Grammy Awards afgelopen maart. Ook zet Leo een paar van zijn favorieten (Super DB! Silk Sonic! Tony Joe White! En meer) uit 2021 in het zonnetje.
Dit jaar ontvielen ons opnieuw heel wat muzikale grootheden. Leo Blokhuis staat in deze podcast stil bij drie in 2021 gestorven artiesten die hem na aan het muzikale hart liggen: Southern soul-held Joe Simon, singer-songwriter Jim Weatherly (hij schreef o.a. ‘Midnight Train To Georgia’) en John Miles, die, zo blijkt hier, meer deed dan alleen ‘Music’.
In deze aflevering gaat het over de invloed van kunstenaar Andy Warhol op de popmuziek. En over de driehoeksverhouding tussen Warhol, zijn muze Edie Sedgwick en Bob Dylan.
Als het meezit qua covid, doet de reünietour van Genesis volgend jaar twee keer Amsterdam aan. En die The Last Domino?-tour van Mike Rutherford, Tony Banks en Phil Collins had niemand verwacht, aangezien laatstgenoemde zich al in 2011 had teruggetrokken uit de muziek. Daarom duikt Leo Blokhuis in deze podcast in de rijke historie van de Britse groep. Op de allereerste single uit 1968 doen ze nog de Bee Gees na om zich daarna gaandeweg de jaren 70 en 80 te ontwikkelen tot een van de succesvolste ...more
Vorig jaar waren Daryl Hall & John Oates eindelijk weer terug in de Top 2000 met 2 tracks, maar dit jaar zijn de blue eyed soul-helden jammer genoeg weer verdwenen. Bovendien is het in 2021 precies 50 jaar geleden dat de twee hun eerste platencontract bij Atlantic Records kregen. Leo Blokhuis vertelt hoe twee soulvolle jongens uit Philadelphia het succesvolste popduo ooit werden.
In 1987 staat de groep M/A/R/R/S op nummer 1 in de Nederlandse hitparade met Pump Up The Volume. Het is de eerste grote hit die vrijwel volledig uit samples van andere platen bestaat. Leo Blokhuis zet het verhaal achter deze eendagsvlieg én de vele samples hierin op een rij. En waarom daagden Stock Aitken & Waterman de makers van deze dance klassieker voor de rechter?
Omdat ABBA in 2021 terugkeerde met het nieuwe album Voyage, blikt Leo Blokhuis in deze persoonlijk getinte podcast terug op het ontstaan van deze Zweedse supergroep die hem midden jaren 70 via de single 'S.O.S.' voor het leven verbindt aan de popmuziek. En dan mag hij voor de Top 2000 a gogo ook nog eens ABBA’s Benny Andersson ontmoeten.
Ook Stairway To Heaven en het bijbehorende vierde album van Led Zeppelin zijn 50 jaar in 2021. Dit jaar ging de documentaire Becoming Led Zeppelin, de eerste door de band goedgekeurde film, in première op het filmfestival van Venetië. Hoe goed de muziek van Led Zeppelin ook is, en dat is het zeker, de mannen waren er in hun tijd ook niet vies van om bij andere musici te lenen.
In 2021 bestaat het beroemde album Tapestry van Carole King 50 jaar. Samen met James Taylor en Joni Mitchell hoorde Carole King bij de toonaangevende groep singer-songwriters die begin jaren 70 opgeld deed. Op het album Tapestry is elke song een klassieker geworden, maar Carole King had er dan ook al een hele carrière vol hits voor anderen opzitten voordat ze aan de plaat van haar leven begon.
Dit jaar overleden twee reggae-grootheden: Bunny Wailer (samen met Peter Tosh en Bob Marley richtte hij ooit The Wailers op) en producer Lee ‘Scratch’ Perry. In deze podcast vertelt Leo hoe een blanke jongen vanuit Jamaica het genre inclusief koning Bob Marley via zijn eigen label aan een wereldpubliek hielp.
Over Aretha Franklin verschenen dit jaar de biografische speelfilm Respect en de tv-serie Genius. Tegelijkertijd verscheen er een overzichtsbox met daarop ook onuitgebrachte opnamen van de Queen Of Soul. Leo Blokhuis duikt in de vroege jaren van Aretha en vertelt tevens hoe zij de civil rights beweging van een paar klassieke songs voorzag.
Een maand voordat Nirvana zou komen met 'Nevermind' verschijnt stilletjes het debuutalbum van een andere band uit Seattle: Pearl Jam. Bij de dertigste verjaardag van die plaat genaamd 'Ten' vertelt Leo Blokhuis over het ontstaan van Pearl Jam en het maken van dat debuut, dat zou uitgroeien tot de definitieve gitaarplaat van de jaren '90 met beroemde Top 2000-krakers als 'Alive' en 'Black', dat sinds 2016 in de top 10 van de lijst der lijsten staat.
In 2020 ontvielen ons heel wat muzikale grootheden. Leo Blokhuis staat stil bij een paar artiesten wier muziek hem extra na aan het hart liggen, te beginnen bij Bill Withers.
Popjaar 2020 leverde gelukkig - ondanks alle beperkingen - genoeg mooie muziek op, van Billie Eilish tot en met Danny Vera. Dat hoor je in deze podcast.
In deze podcast gaat het over de beroemde band rond het tweemanschap Donald Fagen en Walter Becker. Het gaat over hun perfectionisme, over de leden die na Steely Dan zelf succes vonden zoals Michael McDonald en over dat ene nummer dat ze in hun beginjaren voor Barbra Streisand schrijven.
Leo Blokhuis pluist in deze podcast de samples uit die Norman Cook alias Fatboy Slim in de jaren 90 allemaal gebruikt in zijn hits Praise You en The Rockafeller Skank. En ken je zijn groep Beats International, toen samplede Cook ook al.
Popmuzikanten die afscheid nemen op de plaat, daar gaat het in deze podcast over. David Bowie deed dat bijvoorbeeld even krachtig als prachtig op zijn album Blackstar, album van het jaar in 2016 – het jaar van zijn overlijden. Verder komt de vaarwel-songs van artiesten als Leonard Cohen, Warren Zevon, George Harrison en de dit jaar overleden John Prine aan bod.
Na het overlijden van Prince in 2016 ging die mythische vault alsnog open die de muzikant onderhield in zijn studiocomplex Paisley Park in Minneapolis. Die zou vol onuitgebrachte songs uit zijn hele carrière, live concerten en ander moois, allemaal van de muzikant die muziek opnam zoals een andere mensen koffie drinken, de hele dag door. Leo Blokhuis verdiept zich in de mooiste archiefvondsten tot nu toe.
André Hazes schreef de teksten van zijn vele levenspophits als ‘Een beetje verliefd’ en ‘Zeg maar niets meer’ doorgaans zelf, maar ging voor de melodie op zoek naar bestaande nummers. En die vond hij niet alleen bij oude country hits zoals ‘She believes in me’ van Kenny Rogers, maar het hele muzikale spectrum komt voorbij. Marco Borsato daarentegen vond de basis voor kneiters van hits als ‘Dromen zijn bedrog’ en ‘Waarom nou jij’ vooral in Italiaanse muziek. Leo Blokhuis zet hits en inspiratie...more
In deze podcast staat Leo Blokhuis stil bij het prachtige nummer ‘A Change Is Gonna Com’ van een van zijn favoriete zangers Sam Cooke. Aanvankelijk is het enkel een albumtrack, maar na diens plotse dood in december 1964 verschijnt deze song alsnog op single. Het wordt meteen een heel belangrijk nummer voor de zwarte burgerrechtenbeweging. Mede dankzij de vele coverversies (van Aretha Franklin tot en met Beyoncé) staat het nummer al sinds jaar en dag hoog in vele best of-lijstjes, zoals bijvoorbe...more
Begin 1980 staan Wonder Mike, Big Bank Hank en Master Gee van The Sugar Hill Gang in de Nederlandse Top 40 op nummer 1 met ‘Rapper’s Delight’, de eerste hiphophit ooit. De drie rappers zijn bij elkaar gebracht door Sylvia Robinson, die met haar man Joe deze plaat uitbrengt als eerste release van een nieuw label genaamd Sugar Hill Records. Leo Blokhuis duikt in het leven van hiphop-pionier Sylvia Robinson die voor de jaren 80 zelf ook hits scoort en al in de jaren 50 van de vorige eeuw van zich l...more
In 1970 brengt de Britse groep Black Sabbath twee albums uit, met onder meer de hit ‘Paranoid’ waarop ze de heavy metal uitvinden. Niet dat de mannen dat zelf zo noemden destijds. Leo Blokhuis vertelt het verhaal hiernaartoe. Van wegbereiders als The Kinks (de harde gitaarrif van ‘You Really Got Me’) via Cream, Blue Cheer en Jimi Hendrix naar gitarist Tony Iommi van Black Sabbath en het ongeluk waarbij hij de topjes van twee vingers kwijtraakt. Door met zijn gitaar en versterker te experimentere...more
Elton John is met 300 miljoen verkochte albums wereldwijd een van de meest succesvolle artiesten aller tijden. Maar ook hij heeft ooit moeten sappelen. Leo Blokhuis duikt in de vroege jaren van Reginald Dwight, zoals hij dan nog heet, de jaren dat hij aan de kost komt als pianist in de groep Bluesology, sessiewerk doet op grote hits én zijn muzikale kompaan Bernie Taupin ontmoet. Deze week verschijnt een nieuwe box waarop vroeg, niet eerder uitgebracht werk van Elton John te horen is.
In de eerste nieuwe aflevering van 2020 gaat het over het illustere Amerikaanse duo Paul Simon en Art Garfunkel en hoe zij na een valse start alsnog hun grote doorbraak beleven met The Sound Of Silence. Maar dan wel in een nieuwe elektrische versie waar Simon & Garfunkel zelf niets van wisten. En we horen over de Londense periode midden jaren 60 van Paul Simon.
In deze aflevering aandacht voor Crosby, Stills, Nash & Young. En dan voornamelijk over de vriendinnen van Steven Stills en Graham Nash: Judy Collins, Joni Mitchell en Rita Coolidge.
Leo Blokhuis vertelt over het nummer Try A Little Tenderness, van een van zijn grote helden: Otis Redding. Dit nummer is altijd terug te vinden in zijn Top 2000-lijst.
Het is precies 30 jaar geleden dat de muur viel in Berlijn. Leo Blokhuis staat in deze podcast stil bij deze gebeurtenis met muziek van Klein Orkest tot Pink Floyd en heel veel fraais daartussen.
Leo Blokhuis vertelt je alles over de carrières van de vier oprichters van The Eagles, en staat stil bij het album Desperado.
Leo Blokhuis vertelt vanuit zijn klaslokaal over Jake Holmes. Via hem worden namen als Frans Halsema, The Four Seasons, Led Zeppelin en Frank Sinatra aan elkaar verbonden. Wat blijkt: eigenlijk kent iedereen Jake Holmes. Vaak zonder het te weten.
Geloof het of niet, maar de Top 2000 was er bijna niet geweest. Het idee kreeg in eerste instantie maar weinig handen op elkaar. Leo Blokhuis spreekt de aanjagers van het eerste uur over deze strijd in de laatste weken van het millennium: oud-Radio 2 zendercoördinator en bedenker Kees Toering en oud-Radio 2 muziekcoördinator Ron Stoeltie. Een turbulente geschiedenis met een happy end.