PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Zandman

Op het einde van de dag, bij het langzame deemsteren komt de Zandman met een verhaaltje. Een straf verhaal. Bijzonder en weinig gehoord. Voor als je stiekem in je bed ligt, of in je bad. Of warm gedekt in de armen van je lief. Het soort verhalen dat je graag wil navertellen. Onverwachte ontdekkingen om zachtjes te beluisteren. Op jouw tempo. Luister en geniet.

Afleveringen

 • De Costa Ricaanse Fluitvlieg (podcast van Bente Hamel)

  Oct 02 2020

  We nemen je mee in dit prachtige hoorspel, en gaan naar de mangroves van Costa Rica. In dit verhaal ontdekt de Amerikaanse bioloog Linda Paterson een onbekende insectensoort en vertrekt in haar eentje naar de mangrovebossen van Costa Rica om het vliegje te onderzoeken. Gaandeweg blijkt echter dat Paterson ook persoonlijke redenen heeft om te kiezen voor een teruggetrokken bestaan in de jungle.

 • Julie (podcast Joyce De Badts)

  Sep 21 2020

  Dit is het verhaal van Julie. Een meisje dat na een lange reis terecht kwam bij een nieuw gezin in een land waar het koud was en ze de mensen niet verstond. Julie heeft het gevoel dat ze tot drie keer toe ontvoerd is geweest: weggerukt van bij haar mama, met wie ze woonde in een eenvoudige hut in Congo, daarna terechtgekomen in een weeshuis in Rwanda om uiteindelijk in een gezin in België te belanden. Ze kreeg een nieuwe naam. En een nieuwe thuis. Dit is een podcast van Joyce De Badts.

 • Hondenerfenis

  Sep 14 2020

  Zestiger Kees is al sinds zijn kindertijd bang van honden. Wanneer zijn vrouw Marjolein in 1998 hoort dat zij ongeneeslijk ziek is, bedenken ze wat ze nog graag zouden willen doen. Marjolein wil graag een hond. Maar het blijft niet bij eentje… 'Hondenerfenis' is een documentaire van Marije Schuurman Hess.

 • Locked Up In Lockdown

  Sep 02 2020

  Voorjaar 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. ‘Locked up in lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Nu te horen in 'Zandman'.

 • Danny Jenny

  Sep 01 2020

  Laat je verrassen door de grote winnaar van de NTR Podcastprijs 2020, 'Danny | Jenny'. Een onwaarschijnlijk duistere, aangrijpende en verrassende trip. Niet het typische 'boy-meets-girl'-verhaal, maar een schimmige zedenschets. Luisteren was nooit zo plezant. En zo nodig. Gemaakt door spoken-word artiest Ischa den Blanken, Bastiaan Benjamin en Max Ligtenberg. Gewoon luisteren!

 • Zandman Hilde Van Mieghem

  Apr 10 2020

  Actrice Hilde Van Mieghem brengt voor ons 'Een hongerkunstenaar' van Franz Kafka (1883-1924). 'Een hongerkunstenaar' (1922) gaat over een man die zijn leven gewijd heeft aan de kunst van het verhongeren. Dit kortverhaal is één van de meest indrukwekkende verhalen van Kafka en berust ook op een historisch gegeven, want 'show-vasten' was tot aan de Eerste Wereldoorlog een veelbesproken circusachtige attractie in Europa en Amerika.

 • Zandman Damiaan De Schrijver

  Apr 09 2020

  Acteur Damiaan De Schrijver koos voor een interviewfragment van zijn all time favorite schrijver Thomas Bernhard. 'Niemand Verandert' komt uit het boekje 'Muizen, ratten en dagloners' van de Oostenrijkse Bernhard, is opgetekend door Kurt Hofmann en vertaald door Gerrit Bussink.

 • Zandman Stefaan Degand

  Apr 08 2020

  Stefaan Degand koos voor 'Mieke Maaike's obscene jeugd', een novelle geschreven door Louis Paul Boon. Het boek gaat zoals de titel zegt, over de jeugd en de seksuele ervaringen van Mieke Maaike. Ze wordt geïnterviewd door een student met de naam Stijvekleut en daarmee is de toon al meteen gezet.

 • Zandman Els Dottermans

  Apr 07 2020

  Lucia Berlin is een legendarische kortverhaalschrijfster en met de nodige humor en melancholie beschrijft ze de wonderen van het alledaagse. Els Dottermans leest het hoofstuk 'Onbeheersbaar' uit 'Handleiding voor poetsvrouwen'. Het boek biedt de perfece mix tussen moed en weemoed.

 • Zandman Josse De Pauw

  Apr 06 2020

  Josse De Pauw kiest voor een kortverhaal van de Japanse schrijver Ryunosuke Akutagawa: de herfstberg. Ryunosuke Akutagawa (1892-1927) kende een schrijverscarrière van twaalf jaar, die een honderdvijftigtal sublieme verhalen opleverde. Hij veroorzaakte grote opschudding in de Japanse literaire wereld door zelfmoord te plegen. "Zo briljant dat je er kippenvel van krijgt... intuïtief, oorspronkelijk en prachtig", zegt Japans schrijver Haruki Murakami.

 • Zandman Dirk Roofthooft

  Mar 29 2020

  Onze virale voorleesweek afsluiten doen we met de fenomenale acteur Dirk Roofthooft. Hij kiest een verhaal zo aangrijpend dat het blijft sluimeren. 'De Waterafsluiter' van Marguerite Duras. Je bent gewaarschuwd.

 • Zandman Joke Devynck

  Mar 28 2020

  In Zandman geloven we dat verhalen troost kunnen bieden en schoonheid brengen. En die schoonheid wordt u aangeboden door de prachtige actrice Joke Devynck, zij leest voor uit de biografie van die andere prachtige actrice Liv Ullman, getiteld Veranderen.

 • Zandman Wim Opbrouck

  Mar 27 2020

  Wim Opbrouck heeft een verhaal gekozen van zijn favoriete dichter, het kortverhaal 'De Man In De Reus' van die andere Vlaamse grootmeester schrijver Paul Snoek.

 • Zandman Janne Desmet

  Mar 26 2020

  Soms is het mooiste kortverhaal een onderdeel van een groter werk. Een hoofdstuk dat als een universum op zichzelf staat. En voor de immer speelse en poëtische Janne Desmet is dat het eerste hoofdstuk uit het boek Kalme Chaos, van die andere poëtische grootmeester, Sandro Veronesi.

 • Zandman Natali Broods

  Mar 25 2020

  Twee stijlvolle, ongrijpbare publiekslievelingen bij elkaar: onze eigen Natali Broods en de Japanse Haruki Murakami. De actrice leest “Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam.”

 • Zandman Koen De Bouw

  Mar 24 2020

  Welkom in de virtuoze woordenbrij van JMH Berckmans, waarin Calcutta rijmt op Sjakkamakka en waarin Ferrarirood en supermarktgeel hand in hand gaan..."Nacht op de kale stad" van JMH Berckmans wordt voorgelezen door Koen De Bouw.

 • Zandman Jan Decleir

  Mar 23 2020

  Een verhaal waarbij je op het puntje van je stoel zit, spannend en bevreemdend. Perfect voorleesvoer voor deze dagen. Een klassieker, door onze Klassieker. Edgar Allan Poe: "Het verraderlijke hart" wordt voorgelezen door Jan Decleir.