PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

#weetikveel

Vragen stellen over kleine dingen in een grote wereld.

Afleveringen

 • de koekoek

  Jun 17 2022

  Red alert in het rijk der vogels, de koekoek is in het land. Wie niet oplet zal een ei uitbroeden, waar 11 dagen later een ongenode gast uit kruipt, een koekoek. Andere verzetten zich tegen de indringer en kieperen de vreemde eieren uit hun nest. Ze worden daarin alsmaar gewiekster.

 • De Haven

  Jun 10 2022

  De haven van Antwerpen fuseerde recent met die van Zeebrugge. De eengemaakte haven heet nu Port of Antwerp-Bruges en wordt daarmee de grootste containerhaven van Europa. Zeebrugge was al de grootste autohaven ter wereld. Danny Deckers had topfuncties in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Valenciennes. Hij introduceert je in de wondere wereld van de haven.

 • Leven met kanker

  Jun 05 2022

  Hoe is het om te leven met kanker? Freya Rowaert weet er alles over. Ze kreeg kanker toen ze 23 was en leeft intussen bijna 20 jaar met de ziekte. Ze onderging al 10 operaties. Omdat er zoveel vragen zijn rond kanker voor de patïent en zijn omgeving lanceerde ze het webplatform Klare kijk op Kanker. Ze wil zo mensen informeren, inspireren en ondersteunen door heldere info te bieden over hun ziekte en hoe je ermee omgaat.

 • Metaverse

  May 29 2022

  Het nieuwe digitale tijdperk van de metaverse. Welkom in een wereld van avatars, nft’s, cryptomunten, tokens, blockchains, VR-brillen en augmented reality. Computerwetenschapper Jeroen Baert maakt je wegwijs in dit wonderlijk universum.

 • Ruimtevaart

  May 18 2022

  Straks staan we terug op de maan. Ook Mars wordt verder verkend en de commerciële ruimtevaart is geen verre droom meer. Dat zegt Nancy Vermeulen. Bovendien is de kans dat we alleen zijn in dit universum bijzonder klein. Sterrenkundige Katrien Kolenberg onderzoekt geluiden van sterren om deze beter te begrijpen. Dat is belangrijk bij de zoektocht naar buitenaards leven. En Stijn Meuris vertelt over zijn fascinatie voor de James Webb-ruimtetelescoop.

 • Prostitutie

  May 13 2022

  Prostitutie is niet het oudste beroep ter wereld. Maar sinds de mens ruilhandel en geld bedacht was het wel alomtegenwoordig. Vrouwen vonden altijd al de weg naar prostitutie, uit vrije wil of onder dwang. Elwin Hofman is historicus aan de KU Leuven en is co-auteur van Seks Voor Geld. Een geschiedenis van de prostitutie in België.

 • Oorlogsfotografie

  May 06 2022

  Teun Voeten is oorlogsfotograaf. Hij volgde als fotograaf alle grote conflicten uit de recente geschiedenis: de Golfoorlog, de genocide in Rwanda, Afghanistan, Libanon, Israël, Liberia….en hij was recent ook in Oekraïne. Hij beleefde al veel hachelijke momenten: zo kreeg hij een kogel in zijn been tijdens de oorlog in Joegoslavië en werd hij bijna geëxecuteerd door kindsoldaten in Sierra Leone. Hij verloor al 7 collega’s journalisten tijdens hun werk als oorlogsfotograaf.

 • Toots 100

  Apr 29 2022

  Op de dag dat Toots 100 zou geworden zijn eert Weet Ik Veel samen met Peter De Backer, jazzrecensent bij De Standaard, de meest succesrijke en beroemdste jazzmuzikant van ons land. Toots werkte samen met grootheden als Paul Simon, Quincy Jones Hij maakte van de mondharmonica een volwaardig instrument en kon er wereldwijd mensen mee ontroeren.

 • Angst

  Apr 22 2022

  Kan de oorlog in Oekraïne escaleren tot een mondiaal conflict? Komt er wel een einde aan de coronapandemie? Onze wereld lijkt steeds onveiliger te worden. Maar klopt dat wel? Zijn er redenen tot paniek? En zijn die angsten aangeboren of aangeleerd? Kunnen we genezen van angststoornissen? En waarom komen angststoornissen dubbel zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen? Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven. Hij is ook de auteur van Waarom we bang zijn?

 • De ronde van Vlaanderen

  Apr 01 2022

  De Ronde is een mythische wielerklassieker met een rijke geschiedenis. Hij werd voor het eerst gereden in 1913. Winnaar Paul De Man verdiende er 500 frank mee. Intussen is er heel veel veranderd. Geert Van Den Bon was jarenlang één van de medeorganisatoren van De Ronde. Hij schreef boeken over de koers, is één van de stichters van het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde, en toert door Vlaanderen met de voordracht "De Ronde Leeft".

 • Goud

  Mar 25 2022

  Er worden sierraden van gemaakt, maar ook oorlogen mee gefinancierd. Onze liefde voor goud gaat terug tot voor de farao’s. Ze is universeel en lijkt van alle tijden. Goud is een edel metaal, nr 79 in de tabel van Mendeljev. Hoe ontstaat het? Hoeveel zit er onder de aarde en ligt er in kluizen ? Wie bezit de grootste goudvoorraad ter wereld en waar ligt die ? En welke rol speelt goud in de wereldeconomie en in de oorlog die nu woedt ?

 • NAVO

  Mar 18 2022

  Zowel het burgerlijke als het militaire hoofdkwartier van de NAVO liggen, in België, maar dat was niet altijd zo. Hoe kwam de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie tot stand, voor welke uitdagingen staat ze en welke rol kan/mag ze spelen in de oorlog die nu woedt in Oekraïne ?

 • De notaris

  Mar 16 2022

  Op belangrijke momenten in ons leven is er altijd een notaris in de buurt. Als je trouwt, bij de aankoop van een huis, bij een erfenis, bij een schenking of testament. Dat zijn vaak ook emotionele gebeurtenissen. Vroeger kon je notaris worden omdat je vader of moeder het was, sinds 2000 moet je slagen voor een vergelijkend examen. Katrien Champagne is een jonge notaris uit Linter. Ze koos bewust voor een klein kantoor in een landelijke omgeving.

 • Wintersport

  Mar 04 2022

  Die hebben ondertussen niet stil gezeten. Er zijn nieuwe pistes en liften, uitbreidingen, moderniseringen. Maar ook faillissementen. Daar zit niet alleen corona voor iets tussen, maar ook de opwarming van de aarde. Die jaagt de kosten van een skigebied fors de hoogte in. Wat moet er allemaal gebeuren, voor je van een berg kan glijden ? Welk materiaal is nodig, hoeveel mensen komen er bij kijken, wat kost het allemaal ?

 • Gezondheidszorg

  Feb 25 2022

  Een bezoek aan de dokter, bloedanalyse, CT-scan, ziekenhuisopname, controle bij de tandarts …. We hebben er dagelijks mee te maken, maar weten amper wat er achter de schermen gebeurt. Voor een consultatie bij de huisarts betaal je enkele euro, maar wat kost ze echt ? Een routine bloedonderzoek, MRI, vervoer met de ziekenwagen, … Het RIZIV keurde voor 2022 een budget van 36 miljard goed. Maar als je de persoonlijke bijdrages van patiënten meerekent, kom je aan 50 miljard.

 • Inflatie

  Feb 18 2022

  Sinds de jaren 80 was de inflatie nooit zo hoog. 7,59 % in januari, en het einde is nog niet in zicht. Maar dat verdwijnt in het niets vergeleken bij de Duitse inflatie in 1923, toen een brood een kruiwagen vol Marken kostte. Of Argentinië, dat tijdens de economische crisis een inflatie van 1000-den procenten kende. Om maar te zwijgen van Zimbabwe, waar de inflatie in 2008 miljoenen procenten bedroeg. Zo ver zal het bij ons niet komen, troost econoom Geert Noels.

 • Valentijn

  Feb 11 2022

  Valentijn staat vanaf de jaren 80 symbool voor het romantische (én gecommercialiseerde) ideaalbeeld van de liefde. Maar onze kijk op de liefde verandert, zegt seksuoloog en relatietherapeut Wim Slabbinck. We worden realistischer. Het idee dat liefde bij voorkeur groeit uit verliefdheid wankelt. Het was trouwens nooit een universeel idee. Verliefdheid is een verslaving, blijkt een onderzoek. Ze stopt sowieso na 6 tot 18 maanden, en het afkicken is bijzonder lastig. Willen we dat nog wel ?

 • Winterspelen

  Feb 04 2022

  Kunstschaatsster Sonia Henie startte een carrière in Hollywood, het Jamaicaanse bobslee-team werd wereldberoemd door de film Cool Runnings, Katarina Witt, "een ijsdiva die het publiek deed smelten" haalde de Playboy,…Maar de Winterspelen kenden ook hun downs. Schandalen, corruptie, politieke boycot, … tot het goedbedoelde gestuntel van skispringer Eddy the Eagle, die het er in 1988 in Calgary zo bekaaid vanaf bracht dat de eisen voor deelname aan de Spelen nadien drastisch werden aangescherpt.

 • Oekraïne

  Jan 28 2022

  We kennen Oekraïne van de kernramp in Tsjernobyl, maar veel verder komen we niet. Het is het grootste land dat helemaal in Europa en het is een intrigerende bestemming. Kerstdag wordt er op 7 januari gevierd, president Zelenski is een voormalig komiek, Kiev heeft het diepste metrostation ter wereld...

 • Infectieziekten

  Jan 21 2022

  De pest, cholera, tbc, malaria, ebola, hiv, slaapziekte, dengue, ziekte van lyme, buiktyfus, covid…het zijn allemaal infectieziekten. Maar wat is een infectieziekte precies? Hoe zijn er we daarmee omgegaan door de eeuwen heen? Want ook de oermens had er al mee te maken. Kunnen infectieziekten spontaan verdwijnen? Blijkbaar wel, want de Engelse zweetziekte richtte in de 16de eeuw een ravage aan in heel Europa, maar verdween nadien stilletjes. Maar wist je dat de pest nog voorkomt op Madagaskar?

 • Energie

  Jan 14 2022

  Waarom is onze energiefactuur zo extreem hoog? Waar halen we die energie vandaan? Hoe geraakt dat gas en die elektriciteit tot in onze woningen? Hoe zit dat nu met die kernuitstap? En als we alle fossiele brandstoffen achterwege kunnen laten, kunnen we ons dan behelpen met enkel duurzame energie? Veel vragen voor Luc Pauwels, energiespecialist van VRTNWS.

 • Het jaar 2022, wat staat er ons te wachten?

  Jan 07 2022

  Wordt 2022 beter? Zijn er tekenen van hoop? Laat ons even dromen. Vivaldi houdt stand en wordt zelfs krachtdadig. In Frankrijk worden de verkiezingen gewonnen door fatsoenlijke mensen. China en de Verenigde Staten vallen elkaar in de armen en Poetin wordt zijn spierballengerol zelf beu. Op Twitter regent het complimenten en dankbetuigingen. Het licht blijft branden en iedereen kan het betalen. Wordt het dat? Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur Het Nieuwsblad in gesprek met Kobe Ilsen.

 • Driekoningen

  Jan 06 2022

  In het Oosten wordt Jezus vandaag geboren, maar bij ons is hij al 13 dagen oud en verkondigen de Drie Koningen- of waren het Wijzen- zijn geboorte aan de wereld. Niets is toeval in het driekoningenverhaal. De namen niet, hun geschenken niet, hun huidskleur en zelfs hun leeftijd niet. Het staat bol van symboliek. Hoeveel waarheid bevat het driekoningenverhaal? Hebben ze echt bestaan? En waarom liggen ze in Keulen? Theoloog en historicus Hans Geybels beantwoordt deze vragen bij Kobe Ilsen.

 • De mens van de toekomst

  Jan 05 2022

  Robots kunnen beter rekenen dan wij. Ze scoren hoog in herkenning van beelden en geluiden. Ze zijn zonder meer erg slim. Maar hoe ver weg is de dag dat computers op alle vlakken sneller en slimmer worden en wij de controle verliezen? Wat met onze hersenen? Zullen we nog zelfstandig kunnen denken, of gaan we algoritmes gehoorzamen? Steven Latré Informaticaprofessor aan UAntwerpen en IMEC praat hierover met Kobe Ilsen.

 • Het antropoceen

  Jan 04 2022

  Stel dat de mens binnenkort zou verdwijnen. Wat zouden buitenaardse wezens aantreffen, mochten ze bestaan, en onze planeet over pakweg een miljoen jaar bezoeken? Hoe hebben wij de planeet veranderd? Vanaf wanneer doen we dat? En hoe lang zal onze invloed meetbaar zijn? Het Antropoceen is geen neutrale beschrijving, maar velt een oordeel. De mens is verantwoordelijk. Klopt dat? En is het omkeerbaar? Geograaf en vice-rector van de KULeuven Gerard Govers in gesprek met Kobe Ilsen.

 • De eerste 1001 dagen van ons leven

  Jan 03 2022

  De eerste 1001 dagen, de periode tussen je conceptie en je tweede verjaardag, bepalen hoe je later in het leven zal staan, welk soort hechting je zal hebben, hoe je je sociaal zal gedragen. “Als we een betere wereld willen, moeten we dringend investeren in die eerste levensfase”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh in gesprek met Kobe Ilsen.

 • De slag bij Waterloo

  Sep 03 2021

  Een van de bekendste veldslagen uit de wereldgeschiedenis. Toch werd deze veldslag niet in Waterloo uitgevochten, maar in Mont-Saint Jean, een klein gehucht van Eigenbrakel. Maar dat bekte niet zo goed in het Engels. En de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars... en dus werd Waterloo wereldberoemd. Johan Op De Beeck heeft een grote fascinatie voor Napoleon. Hij schreef vijf boeken over het napoleontische tijdperk.

 • Buitenaards leven

  Aug 26 2021

  Vorig jaar werden er meer UFO's gemeld dan ooit tevoren. Het ging om ruim 400 meldingen. Vaak ging dat om onverklaarbare lichtfenomenen. Maar het konden ook drones of spionagevliegtuigen zijn geweest. De kans dat we alleen zijn in dit universum is bijzonder klein. Er zijn zo'n gigantische aantallen sterren en planeten, dat het bijna uitgesloten lijkt dat er geen andere levensvormen bestaan buiten onze planeet.

 • Charisma

  Aug 25 2021

  Charisma. We voelen snel of iemand het heeft of niet. Toch blijft het een moeilijk te vatten iets. Er bestaan ook veel misverstanden over. Zo heeft het niets te maken met extravert zijn. Wel met oprechte belangstelling tonen voor anderen, zodat die een beter gevoel krijgen. Het overgrote deel van de mensen die wij charismatisch noemen, vinden zichzelf eerder timide, verlegen en teruggetrokken. Jo De Poorter, voormalig tv-presentator en communicatie-expert schreef een boekje over: Charisma.

 • Chronische pijn

  Aug 24 2021

  Liefst een op de vier mensen heeft chronische pijn waar geen duidelijke oorzaak voor te vinden is. Ze krijgen vaak te horen dat het tussen de oren zit. Toch zijn het geen ingebeelde ziekten. Want er zijn wel degelijk veranderingen in het brein en het zenuwstelsel. Zo heeft 1 op de 5 Belgen heeft last van lage rugpijn. Het is de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim. En er bestaat schade zonder pijn, maar ook pijn zonder schade (fantoompijn).

 • Geheugen

  Aug 23 2021

  Om iets te kunnen leren hebben we een geheugen nodig. In ons werkgeheugen kunnen we slechts een zevental items tijdelijk opslaan. Maar ons langetermijngeheugen is quasi onbeperkt. Toch zijn er mensen met een absoluut geheugen. Die kunnen letterlijk een telefoonboek uit het hoofd leren. En laten we niet vergeten... dat 1 op de 5 mensen in zijn leven te maken krijgt met dementie.

 • Het brein

  Aug 20 2021

  Het weegt ongeveer anderhalve kilo en verbruikt 20% van alle calorieën die je inneemt. We hebben het over je brein. Volwassen hersenen bevatten +/- 100 miljard zenuwcellen of neuronen, maar bij elk glas alcohol speel je er 10.000 kwijt. Hoeveel moet je er overhouden om goed te functioneren? Vragen voor neurochirurge Veerle Visser, wereldautoriteit op het gebied van Deep Brain Stimulation, topdokter en auteur van "Plato & Cola of het geheim van jouw brein"

 • Paddestoelen

  Aug 20 2021

  Ze kennen grenzen noch barrières en verspreiden zich over de hele planeet. Het zijn m.a.w. echte kosmopolieten. De lucht hangt vol van hun minuscule sporen, meegedragen door de wind. In Nederland werd in een emmertje zand zo maar liefst 400 soorten sporen gevonden. En toch kunnen ze heel groot worden, tot een meter, zoals in Afrika...

 • De ooievaar

  Aug 18 2021

  Ze hebben er twee, maar gebruiken maar één, meestal toch. Waarom staan ooievaars op 1 poot, hoe slagen ze erin om bijna 4000 km ver te vliegen en 30 jaar oud te worden? Vragen van Danira Boukhriss Terkessidis aan Kris Struyf, bioloog en auteur van "Ooievaars zonder grenzen".

 • Het achterwerk

  Aug 17 2021

  Welja. Een uur lang daarover dus. Tot op je derde mag je er trots op zijn. 'kijk mama, in het potje!. Daarna is het vies en vuil en zwijg je erover. Het achterwerk en wat erbij hoort : een taboe. Vandaag doorbroken door Danira Boukhriss Terkessidis en Bart Van Geluwe, proctoloog en schrijver van het boek "Het Achterwerk". Hij vertelt ons alles wat we willen weten over de poep, stoelgang, aambeien en anale erotiek.

 • Queen Elizabeth II

  Aug 16 2021

  Ze is één van de bekendste vrouwen ter wereld, en één van de meest mysterieuze. De brede glimlach van Queen Elizabeth II is bekend over de hele wereld, maar wat ze denkt en voelt is een groot geheim. Net daarom fascineert ze velen. 'Elizabeth the Silent' is één van haar bijnamen, maar in intieme kring wordt ze 'Sausage' genoemd. Of 'Cabbage'. Dat kan ook. Dat weten we niet zeker. Harry de Paepe, historicus, leraar geschiedenis en absolute kenner van de Britse monarchie weet het misschien.

 • Ruimtereizen

  Aug 13 2021

  De doorbraken in de ruimtevaart volgen elkaar in snel tempo op. We maken ons klaar voor een verdere verkenning van Mars en we dromen hardop van commerciële mijnbouw in de ruimte. The sky is no longer the limit. Volgens astrofysicus en ruimte-ambassadeur Nancy Vermeulen staan we aan de vooravond van een heuse ruimte revolutie. Maar welke uitdagingen wachten ons buiten de dampkring?

 • Vleermuizen

  Aug 12 2021

  Ze jagen ons de daver op het lijf. Ze zijn vies, vliegen in ons haar, gedragen zich als vampiers. Althans, zo luiden de clichés. Maar vleermuizen zijn vooral super insectenverdelgers. Een volwassen exemplaar eet gemakkelijk 1.000 tot 1200 insecten per uur, dat is zo'n 6.000 tot 8.000 stuks per nacht, of 3,6 kg per jaar. In de Verenigde Staten besparen de boeren jaarlijks +/- 3,5 miljard dollar aan landbouwschade, dankzij deze insecteneters. Vleermuizen vies en angstaanjagend?

 • Kanker

  Aug 11 2021

  Op een Oud-Egyptische papyrusrol, gedateerd 2000 BC, wordt al over kanker geschreven. Zelfs in botresten van Neanderthalers en dino's, werden kankersporen gevonden. Kanker kennen we dus al heel lang. Maar steeds meer mensen lijden er aan.

 • Bitcoin

  Aug 10 2021

  In 2010 werden twee pizza's en een cola verkocht voor 10.000 bitcoins. Het was de eerste betaling met een cryptomunt. Vandaag zou je met 1 bitcoin enkele duizenden pizza's kunnen kopen. Maar terwijl je dit leest zijn het er misschien al 10000, of slechts enkele honderden. Niets is immers zo wisselvallig als de bitcoin. We noteren stijgingen met 10.000%, maar evengoed dalingen van 90%. Je kan er m.a.w. spectaculair veel geld mee winnen, of verliezen.

 • Breendonk

  Aug 09 2021

  In het best bewaakte en wreedste opvangkamp van West-Europa, hebben bijna 4000 mensen vastgezeten tijdens de oorlogsjaren. Nog eens duizenden werden op transport gezet naar andere concentratie/vernietigingskampen. Het doel was 'asociale elementen' op te sluiten: joden, communisten, verzetslui. Sommigen werden opgesloten in piepkleine isoleercellen waarin je alleen kon staan, wie tegen de muur leunde werd afgeranseld. 300 van hen kwamen om. Mishandeld, opgehangen of gefusilleerd.

 • Beiaard

  Aug 06 2021

  In 2014 werd de beiaardcultuur door Unesco erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Maar meer dan erfgoed, is ze springlevend. Op de loodzware klokken wordt niet alleen 't Ros Beiaard getokkeld, maar ook The Beatles of Kraftwerk. Aan de Mechelse beiaardschool, de belangrijkste in de wereld, schrijven zich ieder jaar maar liefst 60 kandidaten in, uit binnen- en buitenland. Luc Rombouts bespeelt 4 beiaarden in dit land.

 • Strafrechter

  Aug 04 2021

  Strafrechters beslissen over schuld, onschuld en strafmaat. Ze hebben dus macht. Hoe zwaar weegt die macht? Is onpartijdigheid mogelijk ? Hoe kunnen ze zeker zijn dat hun oordeel juist is? En hoe frustrerend is het als als criminelen toch vrijuit gaan? "Wij zijn eerst magistraten, en dan pas zijn wij mensen", zegt Ariane Braccio. Ze was 10 jaar lang strafrechter voor een correctionele rechtbank en hield het toen voor bekeken.

 • Narcisme

  Aug 04 2021

  Narcisme is van alle tijden en toch bijzonder eigentijds. Het spat van elk scherm. Maar is iemand die zijn spiegelbeeld bewondert of graag selfies post, per definitie een narcist? Narcistische trekken hebben we we allemaal, daar is op zich niets mis mee. Maar teveel ervan wordt pathologisch, destructief en veelal onbehandelbaar.

 • Lou Reed

  Aug 04 2021

  Lou Reed was een van de eersten die zong over sadomasochisme, travestieten en transseksualiteit. Zo groet hij in de hit "Walk on the Wild Side" het ongeregelde volk van homo's en transseksuelen. Het is maar één voorbeeld. Lou Reed flirtte als puber al met biseksualiteit en drag queens. Zijn ouders stuurden hem naar een psychiater die hem met elektroshocks behandelde, maar Reed 'genas' niet. Luc Alloo heeft al zijn platen, zag hem 20 keer live, verslindt zijn biografieën.

 • Astronauten

  Aug 04 2021

  In een verre toekomst worden ruimtereizen misschien even gewoon als het dagelijks gependel naar je werk. We worden dus misschien allemaal voor een stukje astronauten. Maar hoe reageren het lichaam en de hersenen daarop. We worden in de ruimte bijvoorbeeld een stukje groter. En ook onze spiermassa wordt er tot soms de helft afgebroken. Angelique Van Ombergen is een jonge talentvolle vrouw die voor de ESA werkt. Ze onderzoekt de impact van ruimtereizen op mens en dier.

 • Wetsdokter

  Jul 29 2021

  Hij doet zo'n 300 autopsies per jaar en laat de doden spreken. Hij gaat bij verdachte overlijdens op zoek naar de doodsoorzaak en wie/wat daarvoor verantwoordelijk is. Tegelijk moet hij ook getuigen in assisenzaken en aanwezig zijn bij reconstructies. Kobe Ilsen voert vandaag een verbale autopsie uit op de wetsgeneesheer.

 • Haaien

  Jul 28 2021

  Tijdens de podcast zal de mens ongeveer 11.000 haaien doden want we willen haaienvinnensoep eten. Als je weet dat sommige haaien zich pas voortplanten als ze 150 jaar oud zijn dan weet je: dit is een probleem. De haai is een bedreigde soort. De aantallen van grote soorten in de open oceaan is met 70% afgenomen. En dat is jammer want haaien zijn bijzondere dieren. Biologe Gudrun De Boeck (UAntwerpen) komt naar de studio om Kobe Ilse te verbazen met haar kennis.

 • Patissier

  Jul 27 2021

  #Weetikveel krijgt een wereldkampioen over de vloer. Sterrenchef Roger Van Damme kreeg in 2017 de titel Beste Patissier Ter Wereld. Hij tovert de meest verfijnde gebakjes uit zijn koksmuts. En denk daarbij niet aan het 'carré confitureke' dat je bij de bakker om de hoek kan kopen. Dit is van een ander niveau. Van Damme is maniakaal bezig met zijn vak en vergelijkt het soms met scheikunde. Voor hem is bloem niet zomaar bloem, hij kijkt ook naar het eiwitgehalte ervan.

 • Stanley Kubrick

  Jul 26 2021

  Stanley Kubrick is een van de meest invloedrijke en vernieuwende regisseurs uit de filmgeschiedenis. We kennen hem o.m. van het kostuumdrama "Barry Lyndon", van de Vietnamfilm "Full Metal Jacket", van de science fiction in "2001 A Space Oyssey" en van de horrorfilm "The Shining". En dan hebben we zijn meest omstreden film "A Clockwork Orange" nog niet eens genoemd. Toch kreeg deze vreemde kluizenaar die maniakale research deed voor zijn films nooit een Oscar. Hoe kan dat?

 • Klassieke muziek

  Jul 23 2021

  Welke mooie muziek verbergt zich achter termen als adagium, scherzo, sonate, requiem... Wist je dat Bach zijn naam vertaalde in muzieknoten? Waarom hebben die klassieke werken zo'n saaie, lange titels: Symfonie nr. 5 in c, op. 67, III. Scherzo allegro? Wist je dat de grote klassieke componisten in hun tijd ook vedetten waren? Zo was er het fenomeen van de Listomania. Fransz Liszt was zo populair dat iedereen een haarlok van hem wou.

 • Verslavingen

  Jul 22 2021

  Verslavingen zijn universeel. Ze komen voor in alle culturen en tijden. Ja, zelfs dieren kunnen verslaafd geraken: zo gaan sommige apen op zoek naar gefermenteerde appels omdat dat ze een euforisch gevoel geeft. Maar naast de klassiekers onder verslavingen - alcohol, drugs, nicotine, gokken, gamen - zijn er ook heel wat mensen verslaafd aan pijnstillers.

 • Geheime Diensten

  Jul 21 2021

  De Staatsveiligheid werd in ons land al opgericht in 1830. Het is daarmee de op één na oudste geheime dienst ter wereld. Alleen die van het Vaticaan (het Sancta Officum) is ouder. Brussel is dan ook wereldwijd de hoofdstad van de spionage. Maar hoe gaat een geheime dienst te werk? Kenneth Lasoen is historicus en docent inlichtingenstudies aan de universiteiten van Gent en Antwerpen. Hij is de auteur van "Geheim Belgie. De geschiedenis van de inlichtingendiensten 1830-2020".

 • Voetbalsupporters

  Jul 19 2021

  De passionele voetbalsupporter. Wat hebben we hem gemist tijdens het voorbije voetbalseizoen. Voetbal in een leeg stadion: hier klopt iets niet. Hans Noyelle is al 30 jaar een fanatieke supporter van Club Brugge. Hij ging al meer dan 60 keer mee op verplaatsing bij Europese wedstrijden. Hij weet alles over de bijzondere wereld van de voetbalfan en de verbindende kracht van het spel. Kobe Ilsen, is een supporter van Royal Antwerp FC. Als dat maar goed komt.

 • Sterren

  Jul 16 2021

  Je hebt Sterren (Jacques Vermeiren, Marijn Devalck) en je hebt sterren. Over de laatste zal astrofysicus Conny Aerts (KU Leuven) komen vertellen bij Kobe Ilsen. Omdat er waanzinnig veel sterren zijn, meer dan alle zandkorrels op de aarde, moeten we ons beperken. De zon zal aan bod komen, logisch. Omdat ze zo groot is (de aarde kan een miljoen keer in de zon). Maar ook Proxima Centauri, die op 4 x 13 nullen km afstand van onze aarde staat te blinken.

 • Privacy

  Jul 14 2021

  In "1984" schetste George Orwell een toekomst met een alwetende Staat en Big Brother die alles in de gaten houdt. Intussen is privacy een schaars goed geworden en wordt grof geld verdiend met wat Facebook, Google en aanverwanten over ons weten. Maar omdat veiligheid tegenwoordig ons denken domineert offeren we steeds makkelijker onze privacy op. Matthias Dobbelaere, privacy activist en jurist komt vertellen waarom je wél bezorgd moet zijn over je privacy, en hoe je die best kunt bewaken.

 • Charles Darwin

  Jul 13 2021

  Er zijn wereldwijd meer dan 700 dieren en planten naar hem vernoemd en zijn theorieën zijn de basis geworden voor zo goed als alle natuurkundig onderzoek daarna: Charles Darwin, bedenker van de evolutietheorie. Schreef in 1871 "The Descent of Man" waarin hij poneerde dat alle mensen, ongeacht ras, van dezelfde voorouder kwamen: de aap. Dirk Draulans is wetenschappelijk redacteur bij Knack en reisde in 2009 mee met de Beagle toen die de reis die Darwin maakte 200 jaar geleden overdeed.

 • Design

  Jul 11 2021

  Design komt van het Latijnse "designare", wat tekenen of aanduiden betekent. Veel design voorwerpen ontstonden na de oorlog of na een crisis, toen men noodgedwongen op zoek ging naar vernieuwing. Als we aan design denken we vaak aan meubelen maar ook het Coca-Cola flesje, de Citroën 2CV, de Parker vulpen, Tupperware potjes en het logo van Mc Donald zijn design. En dan vergeten we nog de onvermijdelijke Billy kast...

 • Abba

  Jul 09 2021

  De start van de hitmachine was heel romantisch: twee verliefde koppels die samen muziek maakten. In 1973 namen ze al deel aan het Songfestival met Ring Ring. Ze wonnen niet, maar hadden wel al een hit te pakken. Een jaar later wonnen ze het Songfestival wel met Waterloo. Ze veroverden nadien de rest van de wereld met onweerstaanbare popsongs. Stany Van Wijmeersch raakte al heel vroeg bedwelmd door ABBA.

 • Lucien Van Impe

  Jul 08 2021

  Het is intussen al 45 jaar geleden dat Lucien als laatste Belg de Tour won. Dat was in 1976, een jaar dat we ook zullen onthouden vanwege de hete zomer. Reden genoeg om naar de thuisbasis van de adelaar van Mere te trekken. Voor Lucien gaan we live, vanuit Cultuurcentrum Emotio in Erpe-Mere. De kleine van Mere zal er ook zijn, maar zijn verhaal wordt vooral verteld door Filip Osselaer, sporchroniquer en auteur van de biografie Lucien.

 • De Italiaanse Maffia

  Jul 07 2021

  De Maffia bestaat niet voor De Maffia. "De Organisatie" of "Onze Zaak" wél. Cosa Nostra betekent letterlijk "Ons Ding" en is de naam van de maffiaorganisatie die ontstaan is op het eiland Sicilië. Woorden als Omerta, Vendetta en Pizzo zullen ook wel bekend in de oren klinken. Maar wat betekenen ze? Letizia Paoli van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven heeft de Zuid-Italiaanse maffiagroeperingen en hun criminele activiteiten uitvoerig in beeld gebracht.

 • Red Star Line

  Jul 06 2021

  Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. De overtocht duurde 10 dagen. 10% waren Belgen, de rest kwam vooral uit Oost-Europa en Duitsland. Het ticket koste omgerekend tussen de 500 en 1000 euro. Kinderen gingen mee aan halve prijs. Op zoek naar een beter leven. Lien Vloeberghs is curator van huidige tijdelijke tentoonstelling "Destination Sweetheart".

 • Immuniteit

  Jul 05 2021

  Ons immuunsysteem is de afgelopen tijd zwaar op de proef gesteld. Maar hoe werkt dat systeem eigenlijk? Je kan het vergelijken met een leger dat uit een aantal verdedigingslinies bestaat. Maar ook voeding, beweging en voldoende slaap zijn belangrijke factoren voor een goed immuunsysteem. Dokter Servaas Bingé was jarenlang ploegdokter van wielerploeg Lotto-Soudal. Hij vindt dat dokters niet zijn opgeleid om mensen gezond te houden, maar om zieken te behandelen.

 • Musical

  Jul 01 2021

  Een podiumgenre dat steeds populairder lijkt te worden, en waar soms wat neerbuigend over gedaan wordt. Toch is in een musical spelen een vorm van topsport. De combinatie van acteren, zingen en dansen vereist een topconditie. Musicalactrice Ann Van Den Broeck biedt een kijk achter de coulissen.

 • De profeet Mohammed

  Jun 30 2021

  De profeet Mohammed was de grondlegger van de islam. Zijn naam betekent "dankbaarheid" in het Arabisch. In 9de maand (ramadan) van het jaar 610 zou aan hem de engel Gabriël verschenen zijn en hem als profeet hebben aangewezen. Ruim 20 jaar kreeg hij openbaringen die zijn gebundeld in de Koran. Hij verenigde het Arabische schiereiland, dat later zou uitgroeien tot een wereldrijk. Maar dat rijk had hij niet voor zich alleen: hij was ook getrouwd met een 10-tal vrouwen...

 • Kansberekening

  Jun 29 2021

  Vorig jaar waren dit de cijfers van de Lotto-trekking in Zuid-Afrika: 5, 6, 7, 8, 9 en 10. In een Pools dorp zijn de afgelopen 10 jaar enkel meisjes geboren. Is dat toeval of is er meer aan de hand? Sylvia Wenmackers is professor wetenschapsfilosofie (KU Leuven) en auteur van "Kans op chocoladetaart".

 • Undercoveragent

  Jun 28 2021

  Ga bij een onbekende aan tafel zitten in een café, knoop een gesprek aan en laat je trakteren, want zelf heb je geen cent op zak. Dat is de legendarische terrasproef. Een onderdeel van de strenge selectieprocedure voor de job van undercover agent. Martin Van Steenbrugge was 5 jaar undercover agent bij de Belgische politiediensten. Onder het pseudoniem Martin Bloemperk opereerde hij vooral in het drugsmilieu en de kunstwereld. Zo vond hij bv. een gestolen Van Gogh terug.

 • Trailer #weetikveel

  May 17 2021

  Alles wat je nooit had gedacht te willen weten over een onderwerp. Kobe Ilsen neemt een diepe duik in het ongewisse en leert samen met jou alle beginselen van dit onderwerp.

 • Longen

  Dec 28 2020

  Hou even de adem in voor deze spectaculaire weetjes: je longen bevatten in totaal zo’n 2.400 kilometer aan luchtwegen. De linkerlong is kleiner dan je rechter om plaats te maken voor je hart. Kinderen hebben een hoger ademhalingsritme dan volwassenen. Pasgeborenen tot 45 dagen oud ademen 30 tot wel 60 keer per minuut. Nog eentje: 70% van de afvalstoffen worden dankzij onze ademhaling uit ons lichaam verwijderd.

 • Kerstverhaal

  Dec 24 2020

  Was het winter? Nee. Reed Maria op een ezel? Onwaarschijnlijk. Werd Jezus geboren in een stal? Natuurlijk niet. Waren er dieren bij? Zot. Het hele kerstverhaal hangt met haken en ogen aan mekaar. Maar het zit wel vol symboliek. Wat moeten we denken van al die halve waarheden?

 • Filmmuziek

  Dec 23 2020

  Wist je dat Charlie Chaplin de muziek voor al zijn films zélf schreef? Dat Hans Zimmer 's nachts stukjes inzingt op zijn telefoon en dan mailt naar zijn 20 assistenten, die de scores op papier zetten? Hoe gaat de filmcomponist te werk? We vragen het aan Dirk Brossé: componist en dirigent van filmmuziek. Hij schreef de soundtrack voor Daens, dirigeerde al in de Royal Albert Hall en ging op tournee voor Star wars.

 • De Sixties

  Dec 22 2020

  Rudolf Hecke is songschrijver, gitarist van ondermeer Pop In Wonderland en schreef ook enkele boeken over de periode. Hij komt bij Kobe Ilsen Love & Peace brengen.

 • Antwerpen

  Dec 21 2020

  Een uitzending vanuit het Havenhuis in Antwerpen. Van hieruit heb je een prachtig zicht op t‘ Stad en de achterliggende parking van het Vlaamse ommeland. Vlaanderen telt maar liefst 65 steden, maar toch is er maar één stad "’t Stad". Antwerpen dus. En die blaast volgend jaar 800 kaarsjes uit.

 • Oostkantons

  Aug 28 2020

  De kerken zitten er nog vol. Ze doen er aan frühshoppen (na de mis pinten pakken) en de bekendste lokale artiest heet Mike Nuchtern. Eupen is zowat het Antwerpen van de Oostkantons. De rest is parking. Ze grenzen aan Duitsland, dat ze na WO I schonk aan België als compensatie voor de geleden schade. De doorsnee Vlaming gaat er alleen naartoe om te langlaufen. Marnix Peeters, woont al bijna 15 jaar in de Burg-Reuland en wil er nooit meer weg. Alleen voor #weetikveel komt hij nog van zijn berg.

 • De Zonnekoning

  Aug 27 2020

  Hoe kwam Louis XIV aan het predicaat de zonnekoning? Dat verhaal is minder bekend dan je zou denken. Hij was als jonge man een fenomenale balletdanser. Aan het einde van een verbluffende voorstelling in het Louvre kon je het volk horen zeggen 'ce soir, on a vu un roi soleil'. Louis zelf wilde ook precies dat zijn: verheven boven alles, maar wél in het belang van iedereen. Dat is in elk geval de visie van onze gast: Johan Op De Beeck.

 • Cel vermiste personen

  Aug 26 2020

  De affaire Dutroux lag mee aan de wieg van dit onderdeel van de Belgische federale politie. In de zomer van 1995 verdwenen immers Julie & Melissa en An & Eefje. Toenmalig Minister van Justitie Stefaan De Clerck wilde een orgaan dat specifiek bezighield met het onderzoek naar verdwijningen. Onze gast, Alain Remue blikt terug op een kwarteeuw verdriet & vreugde.

 • De Beurs

  Aug 25 2020

  Hoe kan dat als de economie grotendeels op zijn gat ligt? Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO, laat ons binnenkijken in de bubbel van beurs. Zijn persoonlijke beleggingsstrategie is: “als mijn coiffeur aandelen koopt, begin ik te verkopen.” Dat verdient een woordje uitleg.

 • Prince Charles

  Aug 24 2020

  De Queen werd in april 2020 vierennegentig. Het moment dat Prince Charles (die ook al 71 is) haar opvolgt komt dichterbij. Hij is de oudste en langst wachtende troonopvolger uit de geschiedenis. Maar toch kan het nog even duren, want zijn grootmoeder (Elizabeth I) werd 101 en zij dronk wekelijks ruim 70 “eenheden” alcohol. Flip Feyten schetst een portret van deze bijzondere en eigenzinnige man.

 • Flandriens

  Aug 21 2020

  Het archetype van de Flandrien was ijzeren Briek (Schotte). Onze gast is Michel Wuyts, de Flandrien onder de wielercommentatoren. Hij neemt je mee in de kop van de koers.

 • Holocaust

  Aug 20 2020

  Een lastig en delicaat thema.Het begint al bij de ongelukkig gekozen term. Holocaust betekent in het Grieks ‘brandoffer’.Veel Joden hebben daar begrijpelijkerwijs problemen mee. Vandaar dat men in Israël Shoa gebruikt, dat catastrofe betekent. Maar de belangrijkste vraag: hebben we ook iets geleerd uit de Holocaust? Christophe Bush probeert een antwoord te formuleren. Hij is voormalig directeur van de Dossin Kazerne en directeur van het Hannah Arendt Instituut.

 • De wolf

  Aug 19 2020

  Begin 2018 kwam er een einde aan 150 jaar “wolvenvrij Vlaanderen”. In Limburg werd toen een wolf gespot en dat was groot natuurnieuws. Intussen zijn er al tientallen wolven opgemerkt in onze contreien. Hoe leven ze hier en kunnen ze samenleven met de mens? Jan Loos van "Welkom Wolf" is onze gast.

 • Wiskunde

  Aug 18 2020

  Wiskunde is met stip het meest gehate vak op de schoolbanken. Toch is wiskunde alomtegenwoordig in het dagelijkse leven: zonder wiskunde kan je niet bellen, geef foto’s nemen, niets opzoeken op het internet, niet online betalen...En de toekomst van de wiskunde is quantum computing. Que? Geen paniek, we hebben een gaste die het heerlijk helder kan uitleggen: Ann Dooms, professor in de wiskunde en cryptografie aan de Vrije Universiteit Brussel.

 • HipHop

  Aug 17 2020

  Onstaan in de jaren ‘60 in The Bronx in New York is hiphop 'something out of nothing'. Je moet geen gitaar hebben of kunnen bespelen. Je hebt alleen een beat nodig. En die beat kan je op je computer maken, kan je ‘sampelen’ uit andere platen of misschien zelf bijeentrommelen. Ook om te rappen heb je niks nodig. Alleen je stem.

 • Olympische spelen Antwerpen

  Aug 14 2020

  Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat in Antwerpen de Olympische Spelen van start gingen. De openingsceremonie vond plaats in het stadion van Beerschot. Meteen ook de start van de voetbalrivaliteit tussen Beerschot en Antwerp. En er werden voor het eerst duiven losgelaten als symbool voor de vrede.

 • Het oor

  Aug 13 2020

  We kunnen het belang van dit orgaan niet overschatten. Mensen die in de loop van hun leven doof worden raken vaak in een depressie. De dove mens voelt zich uitgesloten van de horende en sprekende maatschappij. En vooral zet je koptelefoon niet te luid. Topdokter Erwin Offeciers legt aan Kobe Ilsen uit waarom.

 • Jezus

  Aug 12 2020

  Jezus christus wat is het warm buiten. Maar wat weten we écht over Jezus? Kon hij goed koken? Was het een hippie die in een Joodse commune leefde of echt een visionair prediker? Annelies Lannoy is docent Godsdienstwetenschappen aan UGent. Ze deed onderzoek naar de historische figuur van Jezus. Dat levert merkwaardige inzichten op: over zijn huwelijkse staat, over zijn kruisiging en over hoe alles plots ging boomen na zijn dood.

 • Oud worden

  Aug 11 2020

  #weetikveel zoekt vandaag uit hoe je, perfect in balans, kan ouder worden. Ouder worden in een gezond lichaam mét een gezonde geest. An Haekens is ouderenpsychiater en heeft een gouden tip: ga dansen! En ook nog: is een woonzorgcentrum de typische horrorplek van onze maatschappij? Of net niet? En natuurlijk alles over de kunst van het ouder worden. Zet je looprek aan de kant en knip je neusharen…

 • Natuurfotografie

  Aug 10 2020

  Om de natuur goed in beeld te brengen moet je zeer vroeg opstaan. En het weer mag al een beetje tegenvallen, liefst wat regenachtig (=kleuren meer verzadigd). Geduld hebben is ook noodzakelijk. Soms zit je wel 2 dagen te wachten op de juiste omstandigheden, het juiste licht. Wie nog niet is afgehaakt kan luisteren naar de tips van Bart Heirweg. Hij is een van de beste landschapsfotografen van dit land.

 • Beren

  Aug 07 2020

  Steven Coppens weet waarom beren broodjes smeren. Hij kan probleemloos een bruine beer van een pandabeer onderscheiden. Weet Ik Veel dat de beer een van de grootste roofdieren ter wereld is. En dat hij kan roven als de beste. Mannenberen eten soms berenjongen, en mensen eten soms ook beer, en dat smaakt dan weer zoals haas. We willen de huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is.

 • Zitmeditatie

  Aug 06 2020

  Vandaag onderzoekt Kobe Ilsen de kracht van mediteren. Acteur en regisseur Peter De Graef ontdekte dat echte meditatie echt kan helen. Hij kwam tot een openbarend Zen-moment net toen hij uit het leven wou stappen. Peter geeft tips en tricks: hoe lang moet je mediteren? Hoe maak je je hoofd leeg? Waar ga je best zitten?

 • Bendes

  Aug 05 2020

  De Bende van Tildonk, de bende van Nijvel, jeugdbendes in de metro die pendelaars pesten en afdreigen. Met velen samen ben je sterker dan alleen. Soms zo sterk dat ook de politie je niet meer durft benaderen. Wat is een bende? Waarom troepen (vooral jonge) mensen samen? Hoe word je lid van een bende? #weetikveel maakt er een bende van, samen met Elke Van Hellemont professor criminologie. Ze ging zélf undercover in een bende.

 • Californië

  Aug 04 2020

  Klopt het dat het nooit regent in Californië? Waar drink je de beste wijn uit Californië? En hoe komt het dat Californië het hoogste aantal Corona-besmettingen heeft van heel Amerika? #weetikveel in de zonnigste staat van de USA. Björn Soenens gidst Kobe Ilsen door de films, de muziek, de Latino's, het klimaat, de zon en de beroemdheden.

 • Adel

  Aug 03 2020

  Zijn het nog steeds verwende patserige luiaards die in een kasteel zonder chauffage zitten te rentenieren op hun historisch opgebouwd kapitaal? Hoe word je iemand van adel? Eet de adel altijd met vork en mes of soms ook met de handen? En schilderen ze zelf de muren hun kasteel?

 • Sopraan

  Jul 31 2020

  Hoe word je een sopraan? Hoe bewaar je een goede stemhygiëne? En wat doet Corona met geoefende zangers. Na deze #weetikveel kan je probleemloos een Maria Callas van een Jessye Norman onderscheiden. Zing een kristallen glas kapot!

 • Het oude Rome

  Jul 30 2020

  Aquaducten, rioleringen, democratie, muurschilderingen en Pizza Roma! Televisiemaker en acteur Jelle De Beule heeft een verborgen passie voor de Romeinen. De meest interessante periode voor Jelle is dus tussen 100 voor Christus en 100 na Christus. Een periode met enkele tot de verbeelding sprekende keizers zoals Julius Ceasar en de wrede dictator Keizer Augustus. En wat betekenen de uitdrukkingen “Alea Iacta est” en “Tu quoque fili mii!" alweer, en waarom werden ze uitgesproken?

 • Pubers

  Jul 29 2020

  Luisteren pubers naar veel te luide muziek om hun ouders te pesten of heeft het een biologische reden? Moet je je puberende zoon lang laten uitslapen of schop je hem beter met een geweten uit het vroege bed? Waarom ruiken baby’s zo lekker en gaan pubers stinken? Met Telidja Klai, ontwikkelingspsycholoog bij Ketnet.

 • Bob Marley

  Jul 28 2020

  Bob Marley, de charismatische zanger die zich op jonge leeftijd bekeerde tot het rastafari (de enige godsdienst die niet gelooft in een hiernamaals). Door zijn geloof kon hij veel kinderen hebben en veel vrouwen. Maar het rastafari zorgde ook voor zijn veel te vroege tragische dood. Met Karel Michiels, journalist en auteur van het boek "Bob Marley, 25 songs, 25 verhalen".

 • Genetica

  Jul 27 2020

  CRISPR. Een techniek waarbij genen van plant, dier en mens kunnen 'geknipt en geplakt' worden. Met die methode zouden heel wat wereldproblemen zoals kanker, malaria en diabetes aangepakt kunnen worden. Wat is DNA precies en mogen we daarvan een databank aanleggen? Kunnen we zo makkelijker ziektes en misdaden opsporen? Met moleculair bioloog en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel over de geheimen van de genetica.

 • Stilte

  Jul 24 2020

  Studiogaste is Kristien Bonneure, auteur van het boek 'Stil Leven'

 • Steve Jobs

  Jul 23 2020

  Steve Jobs is de man die de wereld verrijkte met onder meer de Macintosh en de iPhone. Hij had een overschot aan charisma, maar was een slechte manager en had ook een grote "asshole"-factor. Dominique Deckmyn was erbij toen Steve Jobs de tweede generatie IMac presenteerde tijdens een grootse show. Na de voorstelling begon iedereen te juichen. Achteraf bleek dat Jobs tussen de journalisten PR-mensen van Apple had geplaatst.

 • Katten

  Jul 22 2020

  De kat is stilaan de hond aan het voorbijsteken als populairste huisdier. De voorouder van de kat is de Nubische kat, afkomstig uit de vruchtbare sikkel, het gebied rond Nijl, Tigris en Eufraat. Van daaruit hebben ze zich - onder meer via de Romeinen - over zowat de hele wereld verspreid. Studiogast: Chris Duchausoit, die schreef een verrassend boek over katten: Katten zoals ze echt zijn.

 • Paarden

  Jul 21 2020

  Napoleon reed van Parijs naar Moskou met zijn legendarische paard Marengo. Dat legde de 2500 km af op een dikke 3 weken. Dus niet te verwonderen dat de energie van een motor in PK of paardenkracht wordt uitgedrukt. . Jessica Springsteen (vader Bruce), Jennifer Gates, (vader Bill), Eve Jobs (vader Steve)... Ze hebben allemaal een paardenstal in ons land. De paardenfluisteraar vandaag is Mark Wentein, hoofdredacteur van Hippo Revue.

 • Beethoven

  Jul 20 2020

  Het muzikale genie gaf zijn eerste concert op zijn 7de, maar werd al doof rond zijn dertigste. De doofheid was eerder een zegen was dan een vloek. Hij gaf noodgedwongen zijn veelbelovende carrière als concertpianist op en legde zich volledig toe op het componeren. Met het gekende kransje meesterwerken als resultaat. Studiogast is Jan Caeyers: musicoloog en dirigent, maar vooral één van de grootste Beethoven-specialisten ter wereld.

 • Beestig Bedrog

  Jul 17 2020

  Niet alleen mensen bedriegen. Ook dieren doen dat wel eens vaker.Hét uithangbord van dieren die bedriegen is de koekoek. Die slaagt erin om zijn ei in het nest van een andere soort te droppen. Zo zijn er vliegen die met rust worden gelaten omdat ze eruitzien als een bij. Of een rups die eruit ziet als een takje. Hans Van Dyck is professor gedragsecologie en natuurbehoud. Hij vertelt vandaag over de wapenwedloop bij dieren.

 • Sektes

  Jul 16 2020

  Johan Detraux was 10 jaar lang getuige van Jehova, maar slaagde er toch in om eruit te stappen. Hoe doet nu onderzoek naar sekten en begeleidt slachtoffers. Want je hoeft niet psychisch labiel te zijn om in de ban te geraken van een sekte. Johan had zelfs een diploma godsdienstwetenschappen. En liet zich toch verleiden. Veel sektes doen aan love-bombing. Ze overspoelen potentiële leden met liefde en genegenheid. En wie kan daaraan weerstaan?

 • Gender (fluïditeit)

  Jul 15 2020

  Voor sommigen misschien een 'inconvenient truth', maar we zijn allemaal ooit zowel man als vrouw geweest. Als foetus ben je de eerste 10 weken immers de twee. En tussen de klassieke man en vrouw ligt een heel spectrum van seksuele identiteiten. Als je je identificeert als man, kun je toch de drang voelen om je vrouwelijk te kleden. En dat zegt nog niets over je libido. Uroloog Piet Hoebeke vindt dat ons klassieke beeld van mannen en vrouwen dringend aan een update toe is.

 • Top 30

  Jul 14 2020

  De allereerste uitzending van de BRT Top 30 was op 2 mei 1970. Het allereerste nummer uit die lijst was Woodstock van Crosby, Stills, Nash & Young. En de lijst met 30 best verkochte "platen" is nog altijd te horen, elke zaterdag op Radio 2. Frank Van Laeken schreef een heerlijk boek over 50 jaar TOP 30. Hij is onze gids op een trip down memory lane...

 • Marathon

  Jul 13 2020

  Koen Naert werd in 2018 Europees Kampioen marathon. Hij loopt gemiddeld 160 km per week. Hij vertelt over de voorbereiding op de marathon en waarom de Afrikanen deze discipline zo domineren. Het wereldrecord bij de mannen is 2:01.39 en staat op naam van de Keniaan Eliud Kipchoge, gelopen in 2018 in Berlijn. Wie het wereldrecord wil verbreken komt best aan de start in Berlijn. Daar is al 10 keer een wereldrecord gelopen.

 • Saoudi-Arabië

  Jul 10 2020

  Saoedi-Arabië is een fascinerend land dat af en toe op een minder fraaie manier in het nieuws komt. Zo was er in 2018 nog de moord op Kashoggi. Sporen leidden naar jonge kroonprins Mohammed bin Salman. Die probeert een frisse wind door het conservatieve land te doen waaien. Vrouwen mogen bijvoorbeeld voortaan wel met de auto rijden. Toch blijft het een brutaal regime. Chams Eddine Zaougui, arabist die het land en de regio al ruim tien jaar volgt.

 • Koffie

  Jul 09 2020

  Van alle soorten koffiebonen ter wereld zijn er slechts twee geschikt voor het maken van koffie: Arabica en Robusta. Het geboorteland van koffie is Ethiopië. En de duurste koffie komt uit Indonesië: de Kopi Loewak. Vooral omdat de bonen van die koffie komen uit de stoelgang van de civetkat. Melanie Nunes heeft roots in Jamaïca en is Belgisch Barista Kampioen geweest.

 • Darmen

  Jul 08 2020

  Een weinig sexy, maar wel bijzonder stuk van ons lichaam dat niet voor niets het tweede brein wordt genoemd. Onze darmen bevatten immers miljoenen zenuwcellen en zorgen ook voor de productie van het geluk hormoon (serotonine). Onze dunne darm kan tot 6 meter lang zijn. En onze dikke darm bevat anderhalve kg aan bacteriën.

 • Schaapherder

  Jul 07 2020

  Maarten D’Hondt van vzw Kemp doet veel meer dan het gras afrijden met zijn 250 schapen. Hij is een "dienstverlenend nomadisch landbouwbedrijf" dat ook rekening houdt met biodiversiteit. Zijn kudde bestaat vooral uit ooien. Die zijn rustiger en vertonen geen haantjesgedrag. Toch is er binnen de kudde wel een hiërarchie. Je hebt in elke kudde verkenners en volgers.

 • Sekswerkers

  Jul 06 2020

  Journalist Hans Vandecandelaere betaalde drie jaar ruim honderd sekswerkers om... met hem te praten. Hij wilde een boek schrijven over allerlei vormen van sekswerk in ons land: raamprostitutie, webcamseks, erotische massages, escortes...

 • Patriarchaat

  Jul 03 2020

  Mannen die de touwtjes in handen hebben. Dat noemen we patriarchaat. Volgens evolutiepsychologen is dat iets universeels en hebben samenlevingen waar vrouwen de plak zwaaien nooit echt bestaan. Dat is een stelling die de feministen de gordijnen injaagt. Griet Vandermassen, auteur van 'Dames voor Darwin. Over Feminisme en evolutietheorie' komt naar de studio bij Karolien Debecker voor een wellicht geanimeerd gesprek.

 • Hitchcock

  Jul 02 2020

  Hij maakte ruim 50 films waaronder meesterwerken als "Psycho" en "Vertigo". Toch kreeg hij nooit een Oscar. Hij zag eruit als een onverstoorbare Britse gentleman die toch ook behoorlijk bot kon zijn op de filmset. Hij liet zich ooit ontvallen: 'Acteurs zijn geen vee, maar moeten als vee worden behandeld'. Steven De Foer vertelt in #weetikveel over leven en werk van het filmgenie.

 • Tijd

  Jul 01 2020

  Waarom gaat de tijd snel als je plezier hebt? Waaraan besteden we onze tijd? En hoe meten we de tijd? Want er bestaan verschillende kalenders en er zijn zelfs culturen die hun kalender ophangen aan de migratie van vissen. In de studio bij Karolien Debecker zit Ignace Glorieux, socioloog aan de VUB en verkozen door de stad Tongeren tot minister van Tijd.

 • De pest

  Jun 30 2020

  In 1349 brak de pest uit in Europa. Het werd een pandemie die 1/3 van de bevolking wegmaaide. Men dacht dat het einde van de wereld was aangebroken en had geen idee wat de oorzaak was van De Zwarte Dood. Besmette mensen stierven binnen de drie dagen na de eerste symptomen: opgezwollen lymfeklieren en zwarte plekken op het lichaam...

 • Hoogbegaafdheid

  Jun 29 2020

  Bijna 3 % van de Belgen is hoogbegaafd. Toch is zo’n straf brein niet altijd een geschenk. Uit cijfers blijkt dat 86 procent van de hoogbegaafde kinderen zich verveelt op school, dat 64 procent schoolmoe is en dat 43 procent psychische klachten ervaart. Kathleen Venderickx s zelf hoogbegaafd en begeleidt hoogbegaafde kinderen en volwassenen.

 • Het jaar 2020

  Dec 31 2019

  Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Corona. Wie denkt dat 2020 er zo uitzag heeft het mis. Liesbeth van Impe, hoofdredacteur Het Nieuwsblad ziet minstens 5 trends die van 2020 een speciaal jaar maken. Ze komt ze uit de doeken doen bij Kobe Ilsen.

 • Drugs

  Dec 30 2019

  Teun Voeten, fotojournalist en antropoloog kreeg een granaat op dertig meter van zijn keukenraam en besloot dan maar een onderzoek te starten naar drugs en de haven. Hij schreef er een boek over, "Drugs. Antwerpen in de greep van Nederlandse syndicaten". Hij is ook de bedenker van het woord 'yogasnuivers'.

 • Seriemoordenaars

  Dec 29 2019

  De allereerste bekende seriedoder in Europa kennen we allemaal: Jack The Ripper. In zes jaar tijd vermoordde hij 16 vrouwen van wie hij ten onrechte dacht dat het allemaal prostituees waren. Ted Bundy is ook een naam die een belletje doet rinkelen. Hij vermoordde 22 vrouwen. Hoe zit het met Belgische seriemoordenaars? De namen spreken alvast tot de verbeelding: De slachter van Bergen, De wurger van Linkeroever, De vampier van Muizen.

 • Slaap

  Aug 30 2019

  Ongeveer 30 procent van de Belgen ouder dan 15 heeft slaapproblemen, blijkt uit een gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Dat is veel. En de lijst met klachten is lang: slaapapneu, inslaapproblemen, doorslaapproblemen, vroegtijdig wakker worden, beentrekkingen, narcolepsie... Tijd voor een gesprek met Prof. dr. Johan Verbraecken, medisch coördinator van het UZA-slaapcentrum, dachten wij zo.

 • Motorbendes

  Aug 29 2019

  Al ooit gehoord van 'One Percenters' of een OMG? Welkom in de wereld van motorbendes! Clubs met een eigen lexicon en eigen regels, die niet noodzakelijk allemaal legaal zijn. #weetikveel verdiept zich een uur lang in motorbendes, en laat je kennismaken met termen als 'old woman' en 'sheep'.

 • Oostende & Ensor

  Aug 28 2019

  Arno, Marvin Gaye, Rene Magritte, Léon Spilliaert, Jan De Clerck, Etienne Elias, James Ensor, ... de lijst met bekende namen die een nauwe band hebben met Oostende is lang. Over die laatste, James Ensor wou Herr Seele wel wat straffe uitspraken kwijt in #weetikveel.

 • Italiaanse Keuken

  Aug 27 2019

  "Spaghetti met Gruyère uit de brasserie? Daar krijg ik het schijt van", aldus chef Peppe Giacomazza. Hij is niet echt fan van de manier waarop heel wat brasserieën en tavernes hun 'spaghetti bolognaise' serveren. Maar hoe moet het dan wel?

 • Oosterweel

  Aug 26 2019

  3.25 miljard euro! Zoveel zal de Oosterweelverbinding (minimum) kosten. En alle werken moeten tegen 2026 klaar zijn. Als alles goed gaat. Vanaf dan is de Antwerpse Ring echt rond en kan je ook via de nieuwe tunnel de Schelde kruisen. Dat vraagt om uitleg, van expert Alexander D'Hooghe.

 • Zoetwatervissen

  Aug 22 2019

  De snoek is de koning der zoetwatervissen. Hij is een parameter die aangeeft hoe goed of slecht je ecosysteem is. Maar hoe zit het nu met onze beken en rivieren? Waar vinden we nog een brasem, een kleine modderkruiper of een serpeling? We vragen het aan Jan De Vocht, vis-ecoloog aan de Universiteit Hasselt en hogeschool PXL

 • Geuren

  Aug 22 2019

  Ruiken doe je niet met je neus, maar met een piepklein postzegeltje slijmvlies bovenin de neusholte. Daar zitten duizenden geurzenuwcellen die signalen doorgeven aan de hersenen. Interessant! Rudi D'Hooge, van het Laboratorium voor Biologische Psychologie KULeuven, vertelt er ons alles over.

 • Maria Callas

  Aug 21 2019

  Ze was een van de beroemdste operazangeressen van na de Tweede Wereldoorlog. Geboren met de familienaam Kalogeropoulos, maar op haar geboortecertificaat stond er ingekort: "Kalos" ('mooi' in het Grieks). Later werd dat Callas. Kurt Van Eeghem introduceert ons in het leven van de vrouw, de stem, de legende ... Maria Callas.

 • Strafpleiters

  Aug 19 2019

  Ze staan zowel daders als slachtoffers bij. Enkele namen moeten volstaan om te weten waarover het gaat: Jef Vermassen, Sven Mary, Hans Rieder, Walter Van Steenbrugge... De gast van Kobe Ilsen is Christine Mussche, vennoot van Walter Van Steenbrugge en gespecialiseerd in zedenmisdrijven

 • Hollywood

  Aug 15 2019

  Omdat de zon er lang schijnt. Omdat de zee vlakbij is. Omdat er bergen zijn. Omdat er bossen zijn. Omdat het ver van New York is. Daarom dus is Hollywood in Hollywood begonnen iets meer dan 100 jaar geleden.

 • Psychopaten

  Aug 14 2019

  Psychopaten. Ze bestaan niet alleen in films en het zijn vooral mannen. Maar je mag hen zo niet meer noemen: 'psychopaten'. Je moet zeggen 'persoon met een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis'. Dat is dan meteen ook duidelijk. Een antisociale egoïst dus. Forensisch psychiater Dr. Lieve Dams brengt ons alles bij.

 • Schimmels

  Aug 13 2019

  Je hebt goeie en je hebt slechte schimmels. De goeie zorgen voor medicijnen, kunnen plastic vervangen en zijn soms zelfs lekker! Maar de slechte schimmels kunnen héél naar zijn en zorgen voor ziektes. Katrien Lagrou, professor KU Leuven en klinisch bioloog UZ Leuven vertelt ons alles over de complexe wereld van de schimmels.

 • Videogames

  Aug 13 2019

  Hoe zit het nu met gamen: is het onschuldig? Gevaarlijk? We vragen het aan William Boeva, stand up comedian en levenslang gamer!

 • Walvissen

  Aug 12 2019

  Enkele honderden miljoenen jaren geleden liepen ze nog rond op de aarde, maar nu zijn ze alleen nog in de zee te vinden: walvissen. Ze zijn oud, groot, breed, zwaar, zoogdier en zo fascinerend. Dat zeg ook Jan Haelters, Maritiem Bioloog, Marien Bioloog, dolfijndeskundige en walvissen-specialist Van het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen. Jan Haelters is er vaak als eerste bij als een walvisachtige op onze kust aanspoelt.

 • Liefdesverdriet

  Aug 09 2019

  Kan je sterven aan een gebroken hart? Wat moeten we denken van krantenkoppen als: "Hij overleed eerst, zij stierf van verdriet"? Allemaal vragen voor actrice en psychologe Leen Dendievel.

 • Prostitutie

  Aug 08 2019

  Spoiler alert! Prostitutie is niet het oudste beroep ter wereld. Aha! Maar wat is het dan wel? Dat kom je hier te weten. Met dank aan historica Magaly Rodriguez Garcia

 • Zonnebrand

  Aug 07 2019

  Factor 4. Of 8. Of 40. Of 50. Wat is dat nu allemaal? We smeren ons in en toch verbranden we. Zijn we dan niet genoeg beschermd? De zon is gewoon ... genadeloos. Vera Roegiers, professor toxicologie, weet er alles over.

 • Dementie

  Aug 06 2019

  Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. Maar hoe je het ook draait of keert het resultaat is hetzelfde: de hersenen functioneren steeds minder goed en uiteindelijk verlies je jezelf en je naasten. Bij sommige mensen verloopt dat proces traag, maar het kan ook heel snel gaan. Wij beloven plechtig niets te vergeten van alles wat Sebastiaan Engelborgh, diensthoofd neurologie in het UZ Brussel, ons vertelt.

 • Julius Caesar

  Aug 05 2019

  ‘Alea iacta est’, ‘Veni, vidi, vici’, ‘tsaar’, ‘keizer’ tal van bekende kreten en oorden associëren we met hem. Ook de maand juli is naar hem vernoemd. Moeten we hem nog voorstellen: Gaius Julius Caesar! Politicus, generaal, schrijver en een van de machtigste mannen van zijn tijd. We duiken in de Romeinse oudheid met expert Christian Laes.

 • Schoenen

  Jul 26 2019

  Bij een opstand in 1986 vluchten de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos en zijn vrouw Imelda naar de Verenigde Staten. Imelda moet haar gigantische schoenencollectie achterlaten. Een paar stormen, termieten, schimmel en nalatigheid hebben de legendarische collectie ondertussen grotendeels vernield. Met de 90-jarige Imelda gaat alles nog goed.

 • Songfestival

  Jul 25 2019

  Het is officieel: André Vermeulen weet alles over het Eurovisiesongfestival! Wedden dat je niet kan blijven zitten?

 • Mieren

  Jul 24 2019

  "Ik heb liever een paar mieren dan één vlieg in mijn huis". Het is een misvatting om te denken dat het vuil is om mieren in je huis te hebben. Mieren zijn namelijk heel propere insecten die elkaar voortdurend poetsen. Do tell us more! Bioloog Thomas Parmentier legt het uit in #weetikveel.

 • Elon Musk

  Jul 23 2019

  “Hij is een genie, het heeft weinig zin om daar aan te twijfelen”. “Volgens mij is Musk de man die het huidige decennium aan het tekenen is. Als we straks allemaal met elektrische auto’s rijden, is het vanwege die ene figuur: Elon Musk”, aldus Dominique Deckmyn.

 • Melk

  Jul 22 2019

  Bij ons drinken we voornamelijk koemelk, maar in andere gebieden is buffelmelk of geitenmelk populair. Bizar, want 80 procent van de wereldbevolking is eigenlijk lactose-intolerant. Aan het woord is Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB

 • Conquistadores

  Jul 19 2019

  12 oktober 1492, een verjaardag voor de één, de start van een genocide voor een ander! Columbus landde op 12 oktober 1492 op de Zuid-Amerikaanse kusten. Een dag die tot op vandaag voor veel controversie zorgt in Zuid-Amerika. Luister naar het verhaal van de conquistadores met Prof. Rita De Maeseneer.

 • Venetië

  Jul 18 2019

  Met jaarlijks een kleine dertig miljoen bezoekers en een ratio van ongeveer zeshonderd bezoekers per inwoner is Venetië een van de meest intensief bezochte plekken ter wereld. En dat is stillaan een probleem aan het worden. Journalist Serge Simonart kent de stad als zijn broekzak.

 • Winston Churchill

  Jul 17 2019

  Politicus, lepidopterist, schilder, redenaar, metselaar, historicus, parlementariër, grootwildjager, journalist, romanschrijver, essayist, gokker, soldaat, dierenliefhebber, oorlogscorrespondent, avonturier, patriot, internationalist, spion, nationaal icoon, dromer, pragmaticus, Nobelprijswinnaar, strateeg, overloper, zionist, humorist, imperialist, monarchist, piloot, democraat, egocentricus, hedonist, ruiter, romanticus, conservatief en huilebalk. Winston Churchill.

 • Cannabis

  Jul 16 2019

  Wiet, gras, skunk, haze, ganja, hasjiesj, marihuana... en zo gaan we nog wel een uurtje door hoor. Toxicoloog Jan Tytgat scheidt de zin van de onzin in deze aflevering van #weetikveel.

 • Democratie

  Jul 15 2019

  De oude Grieken worden gezien als de uitvinders van de democratie. Dat lezen we allemaal in onze geschiedenisboeken, daar werd de grond gelegd. Toch ziet de democratie er vandaag helemaal anders uit dan toen. Hoe komt dat? Karen Celis, onderzoeksprofessor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de VUB, legt het ons uit.

 • Olympische Spelen

  Jul 10 2019

  De oude Grieken sprongen dubbel zo ver als nu: 16m! Mét halters in beide handen. Dat en veel meer komen we te weten in deze podcast over de Olympische Spelen, met sporthistoricus Roland Renson.

 • Alexander de Grote

  Jul 09 2019

  Agressor, drinkebroer, massamoordenaar en bij leven al een mythe! We hebben het over Alexander de Grote. Zijn ouders halen de bekendste Griekse filosoof Aristoteles in huis om hem op te voeden. Op zijn 22ste hakt hij de Perzen in de pan. Op zijn 25ste regeerde de Macedonische geniale generaal over een rijk van vijf miljoen vierkante kilometer dat zich uitstrekte over drie continenten. Patrick De Rynck neemt ons mee in de tijd, in de wondere, maar wrede, wereld van Alexander de Grote.

 • Oceanen

  Jul 08 2019

  Wist je dat er haaien bestaan die ruim 400 jaar oud zijn? Die zijn dus geboren in de Middeleeuwen, bij wijze van spreken. We duiken in de fascinerende en onbekende wereld van de oceanen met marien biologe Gudrun De Boeck.

 • Mars

  Jul 08 2019

  Volgens NASA wonen de eerste mensen in 2040 op Mars. De Amerikaanse ondernemer Elon Musk is zelfs nog optimistischer en wil er al in 2024 staan. Maar hoe gaan deze 'Martianen' overleven? De rode planeet heeft een gemiddelde temperatuur van -63 graden, en geen vloeibaar water of atmosfeer. Gelukkig is er Siegfried Vlaeminck om van Mars een paradijs te maken (en de nieuwe bewoners van lekkere microalgen te voorzien).

 • Fascisme

  Jul 05 2019

  Het begrip 'fascisme' is niet in een paar zinnen uit te leggen. Maar het woord 'anti' is nooit ver weg...Het fascime is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Voila. Het is een veelkoppig monster, met vele vaders. Het resultaat van woelige tijden. Robin te Slaa, historicus en auteur van het boek "Wat is fascisme" geeft tekst en uitleg.

 • Shakespeare

  Jul 04 2019

  Volgens sommigen zou hij nooit bestaan hebben. Dat is straf want iedereen kent zijn werk. Of toch minstens een paar zinnen. 'All the world's a stage, and all the men and women merely players'. 'Friends, Romans, countrymen, lend me your ears'. 'To be or not to be'. Namen als Hamlet en Othello klinken ook niet vreemd in de oren. Maar wat weten we van de man zelf? En waarom noemt iedereen hem altijd weer opnieuw de 'bard'? Don Vitalski, schrijver, performer en Nachtburgemeester weet het allemaal.

 • China

  Jul 03 2019

  Megasteden met shoppende en hard werkende, uitgebluste Chinezen. Vervuiling, smog, grootheidswaanzin en politieke spelletjes. Dat is het beeld van China dat we meestal te zien krijgen. Het is geen fraai beeld. En uiteraard klopt het niet. Maar hoe moeten we wél naar China kijken? Mieke Matthyssen is sinoloog, heeft ruim 4 jaar in China gestudeerd en gewerkt en stelt ons beeld van China bij.

 • René Magritte

  Jul 02 2019

  Zwevende mannetjes met bolhoeden, wolkenvogels, een bloedend standbeeld, een trein die uit de open haard komt gereden. Het zijn iconische beelden, een deel van ons DNA, gemaakt door René Magritte. Eric Rinckhout, freelance journalist en schrijver schreef een biografie over de man ('Magritte ontsluierd') en legt uit waarom de 'extreem burgerlijke reclamemaker' en 'zondagsschilder' Magritte Ceci n'est pas une pipe schilderde (in zijn keuken nota bene).

 • Paleis der Natie

  Aug 31 2018

  Het bezit een fantastische bibliotheek, zodat politici zich optimaal kunnen voorbereiden op de plenaire debatten. Maar er is nog meer: de vertrekken van de Kamervoorzitter, bijvoorbeeld. En leidt er nu echt een geheime gang van het nationale parlement naar het Koninklijk Paleis?

 • Piloot

  Aug 30 2018

  Als piloot de wereld rondvliegen, voor velen lijkt het een glamourberoep. Tussen opstijgen en landen de machines hun werk laten doen, en ondertussen wat rondkijken en genieten van het wolkendek. Maar welke dingen komen er nog bij kijken? Wat als je vliegtuig crasht? Hoe ga je om met lastige passagiers?

 • Cipier

  Aug 29 2018

  Cipiers of "penitentiair bewakingsassistenten" halen niet zelden het nieuws. En niet zelden is dat grimmig, of ronduit spectaculair. Langdurige stakingen, opstanden, ontsnappingen , ... Maar, wat doet een cipier op een doordeweekse dag? Hoe verloopt het leven voor de tralies? En hoe is de verstandhouding met de bewoners achter de tralies?

 • Mongolië

  Aug 28 2018

  In de dertiende eeuw raasde een schrik over de Aziatische steppes. Het waren de Mongoolse ruiters van de veroveraar Ghengis Khan.Het zou niet alleen bij die Aziatische steppes blijven. De Kahns zouden een rijk stichten dat vier maal zo groot was als dat van Alexander De Grote en twee maal zo groot als het Romeinse Rijk. De paus riep een paniekvergadering bijeen om te bespreken hoe men hier in godsnaam van die barbaarse horden gespaard kon bleven.

 • De octopus

  Aug 27 2018

  Hij heeft drie harten, acht poten, en hersenen die over het hele lichaam zijn verspreid. Hij is buitengewoon goed in verstoppertje spelen: kan moeiteloos zeeslangen, platvissen, koraalduivels, ... imiteren, en met zijn lange tentakels letterlijk een mistgordijn spuiten om zijn achtervolgers te verwarren.

 • De stem

  Aug 24 2018

  Logopediste en stemcoach Bernadette Timmermans vertelt over de lichaamsfunctie die haar beroep is geworden. De stem!

 • Ieper

  Aug 23 2018

  Over Ieper, de vernieling en heropbouw, de toevloed van toeristen,... getuigt Peter Slosse, directeur van de Ieperse dienst voor toerisme in #Weetikveel.

 • Handen

  Aug 22 2018

  Handen zijn anatomisch bijzonder complex. Je kan er bijzonder fijnzinnige of tedere handelingen mee verrichten, maar er ook iemand een oplawaai mee verkopen. Juist daarom is geen enkele werkdag voor orthopedisch chirurg Ilse Degreef dezelfde.

 • Vogelspotten

  Aug 21 2018

  Je hoort ze vaak eerder dan je ze ziet. Soms zie je zelfs helemaal niet, zoals de meeste zangvogels. Die schuilen in het struikgewas, onverschillig voor hun bewonderaars. Maar dat ontmoedigt de onversaagde vogelspotter niet, zegt Begijn Le Bleu.

 • De kerk als instituut

  Aug 20 2018

  Professor in het Kerkelijk Recht Rik Torfs had het in #Weetikveel over het geld van de kerk. Ook de staatssteun voor de kerk kwam aan bod.

 • Cuba

  Aug 17 2018

  Cuba? Dan denken mensen aan rum, sigaren en Fidel Castro. Helaas, niet interessant genoeg voor #Weetikveel. En dus kijken we verder. Wij stellen vragen aan Lut Baten, die al meer dan een decennium naar Cuba reist, en er altijd bij lokale bewoners verblijft.

 • Sterren

  Aug 16 2018

  Eigenlijk is de kosmos een gigantisch orkest. Er zijn immers meer sterren, dan dat er zandkorreltjes zijn in de woestijn. Elk met hun eigen geluid. Astrofysicus en professor sterrenkunde Katrien Kolenberg was als kind al gefascineerd door sterren. Ze ging astrofysica studeren, met als specialiteit: de trillingen van sterren. Deze trillingen gaat ze vervolgens verklanken. "Het is wonderlijk", zegt ze, "elke ster zingt haar eigen lied".

 • Tijd

  Aug 15 2018

  Er is maar één zekerheid in het leven: de tijd vlucht immer verder. Zonder omkijken. Altijd vooruit. Voorwaarts, mars! Dat is altijd al zo geweest. Vanaf wanneer zijn we onze tijd echt gaan opdelen in uren, minuten en seconden? En waarom doen we dat eigenlijk? In een poging om het ondoorgrondelijke te doorgronden, vraagt Sven Speybrouck het aan Maarten Van Dyck, professor in de wijsbegeerte.

 • Plastics

  Aug 14 2018

  De pijnlijkste beelden in natuurdocumentaires van de jongste jaren? Zonder twijfel de walvissen, haaien en andere dieren die gedwongen worden om tot het einde van hun dagen met een vastgekoekte plastic brij aan hun vinnen door de zeeën te zwemmen. Elke minuut zou er een volle vrachtwagen plastic afval in zee gedumpt worden, zo leert een bepaald rekenkundig model. Wetenschapper Geerdt Magiels legt het uit.

 • Bevers

  Aug 13 2018

  Bevers zijn familiemensen: ze zijn monogaam, en jonge bevers mogen tot twee jaar met hun ouders blijven optrekken. Ongezien in de dierenwereld. Wat dat hard werken betreft: in Canada is er een beverdam bekend van meer dan een kilometer lang. Check! Je hoeft trouwens niet naar daar te trekken om bevers aan het werk te zien. Ze waren even weg, maar maakten ondertussen een comeback in Vlaanderen. Kristijn Swinnen, onderzoeker bij Natuurpunt, maakte een doctoraat over bevers.

 • Casanova

  Aug 10 2018

  Iedereen weet wat een casanova is, maar weet je ook wat een ‘casanovist’ is? Dat is iemand die in duistere archieven naar sporen zoekt van het wonderlijke leven van de achttiende-eeuwse avonturier Giacomo Casanova. Ja, Casanova heeft dus echt bestaan. En dat hebben heel wat mensen geweten.

 • Bitcoin

  Aug 09 2018

  Computerwetenschapper en ingenieur Jeroen Baert is de trotse bezitter van een bescheiden aantal bitcoins. Aan hem om ons uit te leggen hoe de digitale munt nu precies werkt. Een spoedcursus bitcoin, in mensentaal.

 • Japan

  Aug 08 2018

  Ze werken zich dood. Ze gebruiken voor alles een robot. Gedragen zich zelf als robot. Ze zijn traditioneel, maar ook excentriek. En: ze zijn totaal oversekst, terwijl ze amper nog kinderen krijgen.

 • Stilte

  Aug 07 2018

  Nergens klinkt de stilte zo bijzonder als in een sneeuwlandschap, zegt Sam Deltour, poolreiziger en psychiater. Hij trok met hondensleeën door Alaska en door het Zuidpoolgebied. Wat doet dat met een mens ? En hoe en waar vindt hij de stilte terug in België ?

 • Kikkers

  Aug 06 2018

  Tweehonderd miljoen jaar aan een stuk kwaken, en al die tijd nauwelijks van uiterlijk veranderen. Kikkers kunnen dat. En ze kunnen nog een pak meer. Zich op een meesterlijke manier camoufleren, bijvoorbeeld. Tot twee meter ver springen. Kim Roelants weet belachelijk veel over reptielen en amfibieën en vertelt ons alles over zijn favoriete beesten.

 • Paaseiland

  Aug 03 2018

  Wilde speculaties en grof giswerk. Het is iets waar we ons in de uitzendingen van #Weetikveel normaal nooit aan bezondigen. Maar tijdens de uitzending over Paaseiland zal dat onvermijdelijk ons lot zijn. Annelies Truyen, een antropologe die een jaar lang op Paaseiland woonde en er later nog terugkwam. Zij scheidt feit van fictie over Paaseiland, en vertelt over de vele generaties na de beeldenbouwers.

 • Muziekfestivals

  Aug 02 2018

  Het beste festivalland ter wereld word je natuurlijk niet zomaar. Zoiets groeit, net zoals het gras, de heilige grond waarop het festival plaatsvindt. Een voorbeeld: de eerste editie van Pukkelpop in 1985 duurde één dag, vond plaats op het voetbalveld van Heppen in Leopoldsburg, en kostte 400 oude Belgische Frank. Dat is 10 (tien!) euro aan de kassa. Chokri Mahassine komt vertellen over festivals, en wat daar zoal bij komt kijken.

 • Frankenstein

  Aug 01 2018

  Frankenstein is helemaal niet zo'n verschrikkelijk monster als je dacht. Integendeel. Victor Frankenstein was een intelligente wetenschapper die enkel een artificiële vriend voor zichzelf wou creëren. Frankenstein is niet de naam van het monster, maar de naam van zijn verwekker. De ontstaansgeschiedenis van de roman is trouwens zo mogelijk nog monsterlijker dan het verhaal dat erin staat. Vitalski vertelt misschien niet álles, maar toch wel heel veel over het wereldberoemde creatuur.

 • Muggen

  Jul 31 2018

  Kobe Ilsen vroeg aan muggenexpert Isra Deblauwe wat je kan doen aan die vreselijk irritante beestjes.

 • Kaas

  Jul 30 2018

  Op fragmenten van potscherven van 7.500 jaar oud, hebben wetenschappers sporen van kaas gevonden. Kaas is dus een van onze oudste bereide voedingsmiddelen, én het is een blijver. Ondertussen is het aantal soorten wereldwijd niet meer te tellen. In Frankrijk alleen al zouden er een 500-tal soorten bestaan. En of die nu lekker ruikt of niet, of ronduit stinkt, altijd is er wel een liefhebber voor te vinden. Hoe dat komt, vertelt gerenommeerd kaasaffineur Frederic van Tricht.

 • Whisky

  Jul 27 2018

  Sommige mensen kunnen zonder verpinken een kastanje smaak herkennen in een glas witte wijn. Of een hint van vlierbloesem. Of een vleugje framboos. Bob Minnekeer zou dat ook kunnen, maar dan met whisky. Hij baatte jarenlang een beroemde whisky pub uit in Gent, en vertrekt straks voor de 127ste keer naar Schotland.

 • Bloed

  Jul 26 2018

  Je had als negentiende-eeuwer maar beter geen bloedtransfusie nodig. De kans dat je er levend vanaf kwam, was ongeveer vijftig procent. Tot de Oostenrijkse arts Karl Landsteiner ontdekte dat er bloedgroepen zijn. Als je patiënten bloed geeft dat niet matcht met hun bloedgroep, treedt er een vaak fatale afweerreactie op. Wie iets meer dan een eeuw later haar eigen steentje bijdraagt aan de medische vooruitgang rond bloed, is topdokter Tessa Kerre.

 • Thee

  Jul 25 2018

  Ann Vansteenkiste drinkt ongeveer anderhalve liter thee per dag. Logisch, voor een theesommelier. Maar Ann is er ook van overtuigd dat thee erg gezond is. En dan heeft ze het niet over de builtjesthee die de meeste mensen drinken. Dat was een manier voor een slimme Schot, meneer Thomas Lipton, om snel veel geld te verdienen.

 • Motten

  Jul 24 2018

  Hij heeft zijn imago wat tegen, de mot. Grijs en bruin en harig, zo wordt hij gepercipieerd. En bovenal vies en gevaarlijk. Wie wil nu zijn buxus zien sterven, of gaten vinden in een wollen trui. Maar, heel weinig motten eten kleren. De meeste soorten zijn gewoon nuttig voor de natuur. En er zijn heel veel soorten. Met vlinderspecialist Wim Veraghtert.

 • Vulkanen

  Jul 23 2018

  Sommige slingeren brokstukken 9 kilometer de lucht in, zoals de Kilauea op Hawaii. Andere verstoren dagenlang het luchtruim, zoals de IJslandse Eyjafjallajökull in 2010. Die heeft zo’n onuitspreekbare naam dat hij nieuwslezers overal op het continent kopzorgen bezorgde. IJsland is natuurlijk één lange keten van vulkanen. Maar ook in andere delen van de wereld barsten tal van vulkanen uit.

 • Ruimtereizen

  Jul 20 2018

  Amerika, China, privéspelers als Jeff Bezos (Amazon) en Richard Branson (Virgin Galactic), Elon Musk (Tesla) … allemaal zetten ze in op reizen in de ruimte. Is er een ratrace aan de gang? En wordt iemand daar beter van? Astrofysicus en pilote Nancy Vermeulen, is een vurig pleitbezorgster van de ruimtevaart.

 • Kwallen

  Jul 19 2018

  Kompaskwal, Portugees oorlogsschip, Oorkwal, Lampenkapjes, Schijfkwallen, Nutricula, Amerikaanse ribkwal… variatie troef in de kwallenwereld. Monotonie kun je die zeker niet verwijten. Saaiheid evenmin. De populatie telt roofdieren, giftige exemplaren, en zelfs kannibalen. Als het van Hans De Blauwe - groot kwallenkenner - afhangt, is kwal toch eerder een compliment dan een scheldwoord.

 • Karl Marx en Brussel

  Jul 18 2018

  Tweehonderd jaar geleden werd Karl Marx geboren in het Duitse Trier. Je zou het niet verwachten van een van de belangrijkste communistische denkers, maar hij was van goeden huize. En hij kon Nederlands! Historicus Edward De Maesschalk schreef een boek over Karl Marx in Brussel

 • Anesthesist

  Jul 17 2018

  We willen je fantasie niet op een foute manier prikkelen, maar stel je eens voor hoe mensen vroeger verdoofd werden, als ze een operatie moesten ondergaan. Wat alcohol, wat opium, in het geval van de oude Egyptenaren wat sap van het alruin-kruid, en: snijden maar! Vandaag vertrouwen we onze anesthesist blindelings. Carlo Missant legt uit hoe narcose werkt.

 • Sikhs

  Jul 16 2018

  God is een boek. Of toch min of meer. Preciezer gesteld: het boek is een goeroe, de laatste en definitieve goeroe van de Sikhs. Door eindeloos uit de hymnes en verzen van het boek citeren, bereik je het Goddelijke. Indië-kenner en professor-emeritus Winand Callewaert, vertelt in #WeetIkVeel.

 • Katharen

  Jul 13 2018

  Een duistere sekte. Religieuze fanatici. Volgens de nazi’s de laatste bezitters van de heilige graal. Over de katharen doen wilde verhalen de ronde. We zoeken uit wie ze nu écht waren.

 • Licht

  Jul 12 2018

  Sneller internet, nieuwe medicijnen ontwikkelen, lancering van ruimtetuigen… we gebruiken er licht voor. Met licht kan je spelen. Je kan het vertragen, ombuigen,... enzovoort. Je kan het ook zo om de tuin leiden dat je zelfs dingen, of mensen, onzichtbaar kan maken. Sciencefiction denk je ? Nee hoor! Vincent Ginnis, fotonicus aan de VUB en aan de universiteit van Harvard in Boston, is er heel concreet mee bezig.

 • De kip

  Jul 11 2018

  Ooit leidde ze een rustig bestaan, de kip. Zes eieren leggen per jaar, zo hard werken is dat niet. Verder een vredig leven, in innige familieband met haan en kroost. Maar toen kwam de mens. Koen Vanmechelen vertelt in #Weetikveel over kippen, eieren, en wie nu eigenlijk eerst was.

 • Diabetes

  Jul 10 2018

  Tom Hanks heeft het, Theresa May heeft het. Tegen 2030 zal één op de tien Belgische volwassenen het hebben. De kans dat je iemand kent met diabetes, of zelf met de ziekte te maken krijgt, wordt steeds groter. Toch is er hoop, althans volgens Chantal Mathieu. Zij is arts aan de KU Leuven en maakte carrière als diabetes-onderzoeker.

 • Nepal

  Jul 09 2018

  Het dak van de wereld, summum voor bergbeklimmers, culturele pareltjes, wonderlijke koningssteden,... reisgidsen komen superlatieven tekort om Nepal te beschrijven. Toch gaat het niet goed met het land. In zijn boek "Nepal: Nieuwe wegen in de Himalaya" schetst Nick Meynen een veel rauwer beeld.

 • Aardbevingen

  Jul 06 2018

  6.3 op de schaal van Richter. Dat is de strafste aardbeving die we hier ooit meemaakten, en het is geleden van 1692, in Verviers. Sindsdien bleef het relatief rustig in onze contreien. Andere werelddelen hebben minder geluk. In Japan bijvoorbeeld, beeft het bijna onophoudelijk. Geoloog Manuel Sintubin over aardbevingen in #Weetikveel.

 • Charlie Chaplin

  Jul 05 2018

  Snorretje, bolhoed, wandelstok: de attributen van Charlie Chaplin zijn even bekend als zijn fratsen in filmklassiekers als ‘The dictator’ of ‘Modern times’. #Weetikveel zoomt in op de carrière en het turbulente privéleven van een van de allergrootste sterren van het witte doek. Matthijs De Ridder is een echte ‘Chaplinoloog’.

 • Zijn wij slimmer dan de rest?

  Jul 04 2018

  Olifanten herkennen zichzelf in de spiegel. Kraaien maken werktuigen. Inktvissen slagen voor een geheugentest. Vlinders hebben ruimtelijk inzicht en kunnen iets aanleren. Maar zijn al die beesten ook slim? Bioloog Hans Van Dyck vindt dat we andere soorten te vaak onderschatten. In #Weetikveel kwam hij praten over het IQ van dieren.

 • Ethiopië

  Jul 03 2018

  Veel mensen associëren Ethiopië met hongersnood en droogtes, en dat is niet onterecht. Maar het grootste land van de Hoorn van Afrika is ook wereldberoemd voor zijn koffie en wordt binnenkort een van de grootste elektriciteitsleveranciers in de regio. #Weetikveel trekt op ontdekkingstocht door het uitgestrekte Ethiopië.

 • Willem Elsschot

  Jul 02 2018

  Willem Elsschot was niet de brave familieman en goede burger die hij op de bekende zwartwitfoto’s lijkt te zijn. Zo werd hij buitengegooid op zijn eerste middelbare school. En hij was pas negentien en ongehuwd toen hij vader werd. Elsschot voor beginners. Journalist en Elsschotspecialist Eric Rinckhout vertelt over de vele levens van Willem Elsschot.

 • Nederland

  Aug 25 2017

  Onze noorderburen. Ze houden van tulpen, kaas en gefrituurd eten uit de muur. We denken ze goed te kennen, maar is dat ook zo? Vaak grijpen we terug naar het stereotype beeld van de Nederlanders. Ze zijn bijvoorbeeld gierig en lopen altijd high rond. Maar wie zijn onze noorderburen echt? En wat moeten we nog allemaal weten over Nederland?

 • Supermarkt

  Aug 24 2017

  We gaan er elke dag naartoe. Het ruikt er naar vers gebakken brood. En je kan er best niet langsgaan als je honger hebt. Inderdaad, de supermarkt. Toch zijn er veel zaken die we niet weten over de supermarkt. Zo proberen ze ons meer te laten kopen, door bijvoorbeeld de gangen smaller te maken. Waarom ze dit en nog vele andere zaken doen, hoor je van marketingspecialist Gino Van Ossel.

 • Kapitein

  Aug 23 2017

  Allen die willen te kaap'ren varen .... moeten mannen met baarden zijn? Nee hoor. De kapitein te gast heet Evelyne Rogge. Ze vaart met een hoogtechnologische gastanker, is soms maanden weg van huis, en komt al eens in aanvaring met de schrik van zee ... piraten.

 • Joden

  Aug 22 2017

  Waarom dragen Joden in Antwerpen een keppeltje en pijpenkrullen. Waarom doen de meeste Brusselse Joden dat niet? Wat leren kinderen in de Joodse scholen? Wat is een eroev? En …. Wanneer ben je nu precies Jood. Dit en nog veel meer vragen voor Antwerps rabbijn en docent aan de UA Aaron Malinsky, die zichzelf een vrome Jood noemt.

 • Taxidermie

  Aug 21 2017

  Je geliefde huisdier sterft, maar je kan er geen afscheid van nemen. Dan kan de taxidermist helpen. Hij geeft dieren een tweede leven. Toch weten we niet veel over deze ambacht. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen het opzetten van insecten of zoogdieren. Maar hoe zit het met de wetgeving? Mag je elk dier opzetten? En zo ja... Hoe doe je dat dan?

 • De kus

  Aug 18 2017

  De chemie die ontstaat tussen twee mensen tijdens het kussen is niet enkel figuurlijk. Ook letterlijk worden heel wat chemische processen in gang gezet.

 • De zon

  Aug 17 2017

  Zonlicht is van essentieel belang, zowel voor de mens als voor de aarde. Maar wat weten we eigenlijk over deze ster? Hoog tijd dus om de zon beter te leren kennen! Het zonlicht heeft een grote invloed op ons humeur en onze gezondheid. Het werkt zelfs meteen in op het bloed. Maar de kans is groot dat over ongeveer 6 miljard jaar de zon zal sterven. Wat moeten we dan doen? En kunnen we iets doen om dit te voorkomen?

 • New York

  Aug 16 2017

  “Het is er onbetaalbaar. Je kan er amper aan een bankrekening of kredietkaart geraken. Het is er vies, vuil en smerig en in de metro stinkt het naar pis. En toch hou ik ervan” zegt Björn Soenens. “Perfectie zoals het prachtige metrostation The Oculus is mooi om naar te kijken, maar daar kan je niet in leven”.

 • Vrouwen

  Aug 15 2017

  Wat maakt een vrouw tot vrouw? Is het alleen haar lichaam, of bestaan er wel degelijk verschillen in gedrag, karakter... ? En zo ja, zijn die dan cultureel bepaald of niet?

 • Aardappel

  Aug 14 2017

  Frieten zijn onze nationale trots. Het goud uit de friteuse. Maar zonder de aardappel zou deze lekkernij niet bestaan.

 • Atletiek

  Aug 11 2017

  Sprinten, hoogspringen, kogelstoten en estafette. Dat zijn maar enkele voorbeelden van atletiek. Of ook wel "de moeder der sporten" genoemd. Wij zien alleen de wedstrijd zelf, maar wat gebeurt er voor en na die strijd?

 • Asteroïden

  Aug 09 2017

  Een wens doen bij een vallende ster en het uitsterven van de dinosauriërs. Allebei zijn ze het gevolg van een asteroïde. Een asteroïde kan vernietigende gevolgen hebben. 65 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet met een diameter van 10 km op de aarde terecht. 75 % van alle planten en dieren moest er aan geloven. Kan dat nog eens gebeuren? Moeten we ons zorgen maken?

 • Ötzi de ijsmummie

  Aug 07 2017

  Op 19 september 1991 vinden twee Duitse wandelaars een ijsmummie in de Ötztaler Alpen. De mummie kreeg de naam Ötzi, naar de plaats waar hij gevonden was en al snel bleek dat deze man een belangrijke vondst was. Ötzi is 5300 jaar oud en is dus afkomstig uit de Kopertijd. Ondertussen hebben ongeveer 500 wetenschappers hem de voorbije jaren bestudeerd. Hij is het oudst bewaarde lichaam in Europa en dat maakt hem bijzonder.

 • Yoga

  Aug 04 2017

  Op je hoofd staan en je benen in je nek leggen: yoga. Hier in het westen beperkt het zich min of meer tot stretching en gymnastiek, maar het is veel meer dan dat. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. Ondanks dat het ongeveer 5000 jaar oud is, blijft yoga razend populair.

 • De monniksgier

  Aug 03 2017

  De gier eet zowel verse als rottende kadavers. Dode cowboys bvb. Maar ze eten ook wel eens iets levend met huid en haar op. Een schaap bvb. Ze hebben dus geen al te beste reputatie, en dat is hen al duur te staan gekomen. In Zuid-Azië is maar liefst 99% van alle gieren verdwenen.

 • De neus

  Aug 02 2017

  We hebben een ingebouwde airco: onze neus. Hij filtert, bevochtigt en brengt ademlucht op juiste temperatuur. Maar er is véél meer te vertellen over dit vitale orgaan.

 • Lindy Hop

  Aug 01 2017

  Eind jaren '20 vliegt Charles Lindbergh in een ruk de Atlantische Oceaan over. Van New York naar Parijs. De kranten koppen: "Lucky Lindy hops Atlantic". Het resultaat is een mix van verschillende dansstijlen.

 • Narcisme

  Jul 31 2017

  In een kristalheldere waterplas ziet hij zijn spiegelbeeld, maar denkt dat het een geest is. Getroffen door de schoonheid van het beeld in het water is hij op slag verliefd. Maar elke keer als hij de beeltenis in het water wil omhelzen, verdwijnt die in de waterrimpelingen... Het verdriet van Narcissus is zo groot dat hij wegkwijnt en er enkel nog een bloem overblijft.

 • Assisen

  Jul 28 2017

  Assisen: liefst van al heb je er nooit mee te maken gehad. Strafpleiter Sven Mary heeft er in zijn carrière heel wat dagen doorgebracht. "Ik zou nooit een cliënt kunnen verdedigen waar ik zelf niet achter sta. Je speelt met het leven, de vrijheid van een mens. Als je voelt dat je de muur ingaat; dan moet je eerlijk zijn tegenover die mens en tegenover jezelf."

 • Mode

  Jul 27 2017

  Veerle Windels is al dertig jaar modejournalist. Ze vertelde in #weetikveel hoe de modewereld in z'n werk gaat en maakte ineens komaf met de dictatuur van de modewereld. "Maar witte sokken in sandalen kunnen echt niet."

 • Curator

  Jul 26 2017

  We staan er nooit bij stil, maar een tentoonstelling maken is geen klein bier. Er moeten aartsmoeilijke beslissingen genomen worden en het duurt jaren vooraleer de deuren open gaan.

 • Voetbal

  Jul 25 2017

  Raf Willems is voetbalkenner en -minner in hart en nieren. Net zoals een erg groot gedeelte van de wereld. Maar vanwaar komt die grote wereldwijde liefde? Het is een bijzaak, maar wel de belangrijkste bijzaak ter wereld: voetbal. Het spelletje kan menig man en vrouw naar ongekende, euforische hoogten stuwen. Maar waarom is dat zo? Volgens voetbalkenner Raf Willems heeft het te maken met de klassenstrijd.

 • Kunst

  Jul 24 2017

  "Hedendaagse kunst is kunst die 'nu', op dit moment gemaakt wordt. Eigenlijk is kunst die vorig jaar gemaakt werd niet meer hedendaags.", zegt Van Eeghem. Moderne kunst is dan weer iets anders, want die kan meer dan 100 jaar oude zijn: "Stravinsky is ook moderne kunst."

 • Koningshuis

  Jul 21 2017

  Wat is de rol van ons Koningshuis? Een vraag waar VRT-royalty watcher Flip Feyten wel een antwoord op weet. En welke dag is beter om die te beantwoorden dan onze nationale feestdag?

 • Diplomatie

  Jul 20 2017

  Geef toe: je wilt weten of er nooit iets 'verdacht' in die diplomatiek valies zit. Nee. Onmogelijk. Alleen officiële stukken! Dat kan Berbel Baert ons garanderen. Ze is diensthoofd stage en opleiding bij FOD Buitenlandse Zaken. Eerder al consul in Algiers, Tunis, San José (Costa Rica) en Panama-stad (Panama).

 • De duivel

  Jul 19 2017

  De duivel is een geloofspunt in de katholieke leer, bevestigt theoloog Hans Geybels. Maar eerder als metafoor voor het kwade. De vele gedetailleerde verschijningsvormen en verhalen rond de duivel komen niet uit de Bijbelse geschriften, maar eerder uit volkse tradities, verhalen en interpretaties. Als de katholieke kerk vandaag nog aan exorcisme doet, is dat eerder een vorm van placebo in een bredere psychiatrische therapie.

 • Tanden

  Jul 18 2017

  Aan tanden kan je iemands leeftijd en levensloop afleiden. En dat is bijzonder nuttig bij de identificatie van slachtoffers van ongelukken of misdaden. Forensisch tandheelkundige Christl Verbiest bracht opheldering voor politie en nabestaanden na de Tsunami in Thailand, het busongeval in Sierre en de aanslag in Zaventem.

 • Vlas

  Jul 17 2017

  Vlas, een oud Vlaams gewas, zou wel eens het materiaal van de toekomst kunnen worden. Je kan er sterke lichtgewicht fietsen, ski’s, surfplanken, tennisrackets en windmolenwieken mee maken. En de productie ervan is 100% duurzaam en ecologisch, zegt KU Leuven-materiaalexpert Ignaas Verpoest.

 • Vincent Van Gogh

  Jul 17 2017

  Van Gogh is een kleurrijk en tragisch figuur met een woelig leven. Daardoor zijn ook heel wat mythes ontstaan. Sommige daarvan kunnen we ontkrachten, bij een aantal weten we het niet, zegt kunstkenner Eric Rinckhout.

 • Water

  Jul 14 2017

  De vraag naar water neemt steeds toe. Je mag er je donder op zeggen dat zal leiden tot nieuwe gewapende en handelsconflicten, zegt Marc van Molle, professor emeritus Geografie van de VUB.

 • Atilla De Hun

  Jul 12 2017

  Atilla was zeker geen doetje, maar we mogen aannemen dat onze middeleeuws-christelijke geschriften de mythe nog hebben aangedikt om het idee van Gesel Gods te versterken. We weten weinig zeker, zegt KULeuven-historicus Herbert Verreth. Maar zijn veroveringen bewijzen alvast zijn tactisch vernuft.

 • Albert Einstein

  Jul 11 2017

  Newton en zijn appel waren lange tijd het fundament voor de klassieke natuurkunde. Dingen vallen. Dat komt door de zwaartekracht. Dan komt Einstein met zijn beschrijving van ruimte, tijd en zwaartekracht. Tien jaar later is Einstein beroemd en Newton kan het schudden. Geert Van Paemel, wetenschapsfilosoof kwam vertellen.

 • Begijnen

  Jul 06 2017

  Begijnen waren vaak vrouwen die bewust alleenstaand waren. Hun gemeenschappen waren economisch onafhankelijk en deden zelfs de mannelijke gilden concurrentie aan. Ook de kerkelijke autoriteiten hadden het moeilijk met de 'eigengereide' Begijnen. Sommigen belandden zelfs op de brandstapel.

 • Wilgen

  Jul 05 2017

  Symbool voor liefdesverdriet, woonplaats voor heksen, schorsfluitjes om duivels te verjagen, .. Rond wilgen hangen heel wat mythes en verhalen. Maar het zijn ook gewoon straffe bomen. #Weetikveel-gast bioloog Arnout Zwaenepoel werkt aan een naslagwerk over wilgen

 • Huid

  Jul 04 2017

  Ongeveer 10 kilo en bijna 2 m² groot: onze huid is een van onze belangrijkste organen. Los van de omvang is ze ook essentieel voor onze tastzin, maar ook voor onze vochtregulering. Geen wonder dus dat er veel aandacht aan besteed wordt, maar ook dat er heel wat misverstanden over bestaan. Dermatologe Katrien Vossaert zet alvast een aantal fabels recht.

 • Malta

  Jul 03 2017

  Wat weten we nu eigenlijk over de kleinste staat van de EU? #Weetikveel 'to the rescue'! Wij zochten het uit, samen met ere-consul van Malta, Paul Cools.

 • Genetica

  Aug 02 2016

  Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Elke cel bevat DNA. Dat DNA bevat eenzelfde set van ongeveer 25.000 genen. Hoe we er uitzien en hoe ons lichaam functioneert wordt bepaald door die genen. Vreemd genoeg leert onderzoek op fruitvliegen en wormen ons heel veel over de werking van de genen. Professor Liliane Schoofs (KU Leuven) introduceert ons in de wereld van de genetica.

 • Honden

  Jul 08 2015

  Honden worden vaak de beste vriend van de mens genoemd. Maar hoe weet je welke hond er het beste bij je past? Prof. Dr. Tiny De Keuster (Dierenarts en Gedragsspecialist, UGent) weet meer.

 • Tatoeages

  Aug 01 2014

  Er was een tijd dat mensen een ommetje maakten wanneer ze iemand met een tatoeage tegenkwamen in een donker steegje. Die tijd is gelukkig voorbij: je ziet ze overal in alle kleuren, vormen en maten, en bij alle soorten mensen: van de manager in maatpak tot de rockster op een festival. Voetballers zonder tattoo lijken zelfs al een uitzondering. Tattoo Bertje zette 47 jaar lang professioneel tatoeages. “Tatoeëren is de moeilijkste kunst” vertelt hij in #weetikveel.